Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kizimizi1971

Tym, którzy uważają, że więzienie to pięciogwizdkowy hotel

Polecane posty

Gość ja mam informacje
35 osob w celi??? No ja Cie prosze! bajki to dzieciom mozna opowiadac:(

No nie wytrzymam!!!!!! Nawet nie doczytałam tych notek do końca bo aż war mnie oblal w zk Piotrków są cele 35 osobowe????????? Dziecko chyba nie masz pojęcia że jest to najnowocześniejsze więzienie w Polsce!!!!!!!!Miałam okazje wizytować to więzienie więc wiem o czym mówie. Odpowiadając na pytanie kolejne skąd biore informacje: otóż miałam okazje wizytowac kilka więzień na terenia Polski a od kilku lat w jednym z nich pracuje.

Gość ja mam informacje
Mnie dobrze u mnie w domku:)

Gość Optymistka
Tu nie chodzi o to czy z pierwszej ręki czy ostatniej, ale o to jak tam jest. Kto nigdy nie był w więzieniu (mam na myśli nie tylko odsiadkę,ale też przebywanie np. w pracy) ten nie ma bladego pojęcia na ten temat i niech się nie wypowiada. Ja mieszkałam przez większą część swojego życia we Wronkach :D moja mama przez 20 lat pracowała jako kierownik finansów w tym kiciu i niestety, ale wiem jak jest.

Gość ja mam informacje
Moze w swietlicy mieszkaja????

Gość sdgsfdgsfdgfd
może dlatego się nie "zgłosi" że żeby "zgłosić się" trzeba komuś jakąś krzywdę wyrządzić! rozumiesz odpowiedź, (nie)mądry człowieku?

Gość mądry człowiek.
Przepełnienie w wiezieniach panuje, ale 35 osób? ;) To chyba w Rosji :P

Gość Optymistka
Milka---> A kiedy byłaś? I w ogóle gratuluję Ci pobytu w najnowocześniejszym więzieniu:D Poza tym masz rację, nawet we Wronkach nie ma 35 osoboych cel tylko 9- i 6-osobowe.

Gość moj maz jest oddzialowym
w ZK i jedno wam powiem...szlag mnie trafia, kiedy slucham jak zyja bandyci!!!!!!

Gość mądry człowiek.
A tak na marginesie, to jestem ciekawy, czy w więzieniach jest dużo starszych (ponad 70 lat) więźniów i jak są traktowani? Mają osobne cele?

Gość kizimizi1971
Dobra, już dobra, to była prowokejszyn(udana jak widze) :P Domyślcie się kim jestem. :P

Odpowiadając na pytanie osoby o osoby starsze: - spotyka się ostatnio nawet dosyć często - nie mają osobnych cel - podział wiezniów idzie według: karany po raz pierwszy, rezydywista, młodociany.... - nie ma podziału wg wieku Wizytowałam zk Piotrków ponad rok temu

Gość _olka_
kizimizi, na innych tematach też prowokujesz?

Gość kizimizi1971
tak, ale na tamtym o wielodzietnej rodzinie akurat w słusznej sprawie :P

Gość a ja wlasnie tak uwazam
prowokacja czy nie i tak jeszcze cos napisze bo temat ciekawy :) madry człowieku, wiem o tym ze za zabójstwo jednego człowieka tez mozna dostac dozywocie, niestety zbyt rzadko sie to zdarza.

Gość każdy zdanie innefakt jeden
kara więzienia i inne środki skutkujące izolację przestepcy od świata zewnętrznego są dolegliwe przez sam fakt odebrania decydowania o sobie przez pozbawieniw wolności. System penitencjarny nie wymaga zatem cierpienia nieodłącznego takiejsytuacji. Poddawane krytyce "błogie nieróbstwo" więźniów jest dla znacznej ich większości jedną z największych dolegliwości a "sanatoryjne" warunki bytu osadzonych przejwiają sie nierzadko w zatłoczeniu cel, deprywacji potrzeb psychospołecznych. Osadzenie w więzeiniu jest dolegliwością samą w sobie i Ci którzy w postępowaniu ze sprawcami przestepstw propagują zasadę Lex Talionis powinni miec świadomośc,że ich odczucie sprawiedliowści jest juz wystarczajaco zaspokojone, gdy przestepca zostaje osadzony w jednostce penitencjarnej.

To jakis tekst z podrecznika do resocjalizacji???? Pasuje jak ulal do mojej kuzynki, ktora zapamietale studiowala, z przekonaniem, ze ma to cos wspolnego z rzeczywistoscia:)

to nie jest tekst z podręcznika,tylko moja wypowiedź na temat tutaj zaprezentowany.

A ja bylam w weekend w Osrodku Doskonalenia Kadr Sluzby Wieziennej i tam pracuja wiezniowie :)

No cóz..Polskę obowiązują akty międzynarodowe m.in. Pakt Praw Obywtaleskich i Reguły Minium - w postepowaniu z więźniami. Dlatego też warunki penitencjarne i system inkarceralny w społecznym odczuciu jest i owszem poddawany krytyce,ale zgadzam sie z autorką,iż izolację i pozabwienie prawa samostanowienia o sobie nie można określic "pięciogwaizdkowym komfortem człowieka".