Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość purysta językowy koleś topowy

NIE UMIEM, NIE ROZUMIEM, NIE WIEM-notoryczne błędy ortograficzne!!!

Polecane posty

Bynajmniej zamiast przynajmniej,a ostatnio i zamiast \"conajmniej\" to jedna z moich największych fobii. Druga to wspomniane też już wcześniej naleciałości pseudoangielskie \"jush\" itp... Albo suonko. Często spotykam się też z używaniem słowa \"nota bene\" jako \"nawiasem mówiąc\". Ostatnio usłyszałam to z ust polonistki...

Gość największa jędza kafe
ufff, nareszcie równie "zboczone" towarzystwo :P wiecie co- uważam,że każdy może popełnić błąd, ale to brak kultury i szacunku dla rozmówców powoduje, że posty są do tego stopnia "najeżone" ortami.... nienawidzę, gdy ktoś pisze "wogóle", jak to jest W OGÓLE dopuszczalne ;) aa, tak poza tym to znajoma nadała córce na imię maja i ilekroć pisze o niej, używa formy :"maji to, maji tamto" porażka, że własna matka nie wie jak napisać imię dziecka :o

Gość nie polonistka
A jak się pisze: chciałabym---------------> chciała bym zrobilibyśmy---------------->zrobilibyśmy Mnie najbardziej razi kiedy ktoś pisze : wogóle,albo co jeszcze gorsze....wogule BO PISZEMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!! w ogóle!!!!!!! _____________________________________________

Gość lelumpolelum
czasem nawet "wogle" ... porażka...

Gość nie polonistka
Heheheh, Jedza poruszyła juz ten temat o w ogóle :D:D:D Jedza

KaleidoStar ---- jak ja tego całego, źle użytego "bynajmniej" nie znoszę....:o

Gość lelumpolelum
ktoś chyba poruszył temat anglojęzycznych "naleciałości".. Jak mi się ciśnienie podnosi, jak ktoś pisze "KoFFam"...

Gość nie polonistka
Chyba nikt mi nie odpowie😭 Trudno😭

Gość lelumpolelum
nie polonistko ----> razem się pisze te słowa... Chciałabym, zrobilibyśmy... Pozdrawiam!

nie polonistko🖐️ lelum😘 już ktoś chyba o tym pisał, ale jak można użyć formy "WŁANCZAĆ"? cóż to jest za poronione słowotwórstwo?

Mi się koffam kojarzy z angielskim coffin :D Ale to można jakoś wytłumaczyć.. miłość aż po grób..czy coś :D:D

Gość a ja uwielbiam
1. w przychodni słuchać o kobiecie lekarzu "Pani DOKTÓR" 2. "w sensie, że..." 3. jak ktos robi błędy i tłumaczy się , że to dysleksja, mnie uczono, że to dysortografia, ale może się mylę ;-)

Albo \"wszem I wobec\", strasznie częsty błąd, zamiast \"WSZEM WOBEC\". Albo standarTowy, zamiast standarDowy. A z CUDZYSŁOWEM to już chyba 90 % polskiej populacji ma problemy :P Dla nieświadomych, odmieniamy go tak samo, jak RÓW, a więc w cudzySŁOWIE, nie SŁOWIU :)

--> lelum polelum { Purysto- chwała ci za założenie topiku.. Już myślałam, że tylko mnie robi się słabo na widok perełek językowych autorów postów.. i nie tylko... } Jest na to sposób, nie wchodzić na fora internetowe. Zawsze to lepsze jak debilny topik, tak jak ten. A już sam nik lelumpolelum jest błędem językowym ponieważ piszę się te dwa wyrazy osobno.

Gość nie wiem czyje to
Mam następne pytanie: a jak się mówi: tych bóli czy tych bólów? Tych pokoi czy tych pokojów? Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Gość tych bóli tych pokoi

Właśnie na użytek słowa pokój powinno się stworzyć ze trzy rózne P\'e. Żeby było wiadomo o jaka \"pokojowość\" chodzi. :o

A co powiecie na nagminnie słyszane i pisane WZIĄŚĆ zamiast WZIĄĆ ?????

Gość a mnie drażni jak ktos zaczyna
zdanie od " żeśmy " byśmy" żem" - żeby ludzie( i to nawet młodzi ) w miescie takich wsiowych starych wyrażeń używali . Porażka!!!! Przecież w szkole nauczyciele takich zwrotów nie uzywają - to typowa staropolszczyzna w ustach współczesnego człowieka brzmi śmiesznie a raczej tragicznie !!!!!!!

Gość pisze się wziąć

--> a mnie drażni jak ktos zaczyna Także bardzo po polsku jest napisanie tylu wykrzykników. Tak, porażka.

Gość mlodaaaaaaa
a ja jeszcze wszystkiego nei przeczytalam, ale wam powiem jakie pieken slowka ostatnio zaobserwowalam :) : "przeczkole" "ciagl, poszlem, jo, ja ciaglem" "kompac" tez juz widzialam no tragedia jak dla mnie. Mozna robic jakies male bledy ortograficzne, ale bez przesady!!!!