Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość purysta językowy koleś topowy

NIE UMIEM, NIE ROZUMIEM, NIE WIEM-notoryczne błędy ortograficzne!!!

Polecane posty

Cześć ludzie, jestem stałym bywalcem forum i mi się nóż w kieszeni otwiera jak widzę non stop "nie umię", "nie rozumię"!!!!!! Przecież chyba wszyscy mamy skończoną przynajmniej szkołę podstawową, takie rzeczy są po prostu niedopuszczalne. NIE UMIEM, NIE ROZUMIEM - to takie trudne??? Proszę, zwróćcie na to uwagę... bo mnie to w depresję wpędza:) A może mówcie też "nie wię" zamiast "nie wiem"??? P.S. Chciałem pomóc i też trochę mi się nudzi.

kazde ma jakies swoje \"wyczulenia jezykowe\", ja natomiast nie moge scierpiec patrzałam, patrzałe, poszlem, weszlem, przyszlem i juz tego nudnego : nie chcem,albo wersja dla bardziej zacofanych : nie kcem

nie śmiejcie sie ze mnie ogolnie jestem lubiany i pod trzepakiem i w sklepie spozywczym osiedlowym i pan Henio dozorca z mietla przystanie pogadac ze mna bo uwaza ze jestem intekligentny . ale na pisowni sie nie znam. i bojam sie ze znow mi ktos jak pare lat temu TV sprzeda takie jak sie okazalo , ze to tylko obudowa ceglami obciązona. :classic_cool:

o jakże miło, że komuś też to przeszkadza...i ktoś chce zmian na lepsze... Jeszcze takie słówko "kupywać", jak czytam to mam ochotę rzucić komputerem w najbliższą ścianę... KUPYWAĆ. No nie. K U P O W A Ć proste, nie?

Gość a ja myslalam ze
kupywac to taki skrot myslowy od "robic kupe" :--P

a to pare przyladow z mojego \"podworka\", juz nie mam sily kolezanek poprawiac lubiałam schow to zdejm to otwarli sklep zamkłaś to

Gość purysta prim
Spotkałem się też ze słowem "jedynaście", zamiast "jedenaście".

Gość a ja myslalam ze
na pytanie "skąt jestes" jest jedna dobra odpowiedz "z dala"....

o jakże miło, jak miło!!! :)) jeszcze "ubierz sweter, ubierz spodnie" ZAŁÓŻ, załóż po prostu... nic, tylko zacisnąć zęby...

ostatnio denerwuje mnie szejsc, szejset albo sformulowania: czemu tak w czas ( wczas- nie wiem, bo ja mowie wczesnie) wstalas całe czasy wszystek fakt autentyczny

Gość wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
I dołóżmy do tego ulubione słówko dzisiejszych prezenterów telewizyjnych WłANCZAć

zawsze tak tlumaczylam ludzi,ze wersja poszlem, weszlem jest krotsza niz poszedlem , wszedlem,ale jak kiedys rozmawialam z kolezanka przez telefon i oznajmila mi: wlasnie Marcin weszedl do domu to mi doslownie rece z biustem opadly

oj tam czepiacie się u mnie pani doktor na wykładzie wyjechała z liczbą pincet pindziesiąt a co tu mówić o nas zwykłych ludziach bez tytułu doktorskiego ;)

o maj god, maj god, przyznam się bez bicia, że sam użyłem kiedyś niechcący sformułowania "fakt autentyczny", ale to był pierwszy i ostatni raz (wtedy jeszcze nie byłem purystą językowym, zostałem nim dopiero później)... ach, te stare, dobre czasy...

u mnie na uczelni tez sie juz z tym spotkalam tylko najgorsze jest to,ze ludzie na to nie zwracaja uwagi. Moja kolezanka mowi po polskiemu i jak ja slucham to az mi usza wiedna,a mnie juz jest szkoda jej coreczki, ktora niestety bedzie podobnie mowila, bo skad ma brac przyklad Ta sama kolezanka nie mowi \"tylko\" tylko ino AAAAAA!!!!:/

Gość purysta prim
madziares1: Nie tłumacz opadania biustu zasłyszanymi błędami językowi. W pewnym wieku u kobiet to normalne zjawisko:classic_cool:

w międzyczasie... a cóż to międzyczas? to prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego "in der Zwischenzeit" a po polsku brzmi strasznie.

Gość wnet ino cosik gdziesik
tak mowi moj kolega:D:D

NARPIEW ruuuuuuulez!!!! Nie najpierw, NARPIEW. Wpierw to przy tym ptyś.

Meter, liter wrrrrr....... nie mogę tego ścierpieć i jeszcze - półtorej dnia, tygodnia itp :-D

z tym biustem to ok , jeszcze mam czas na \"skarpetki\" co do slowa wpierw, ja juz slyszalam wersje najpierwiej co sadzicie na temat sformulowania: ja żem

Gość purysta prim
Nie mieszajcie zwykłych błędów językowych z naleciałościami gwarowymi! Np. ino zamiast tylko nie jest błędem.