Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gggroszekkkk

Kursy przemałżeńskie a nauki przedmałżeńskie

Polecane posty

Gość gggroszekkkk

Czy to jest to samo? Mamy skończony kurs przedmałżeński w liceum w ostatniej klasie i wtedy ksiądz mówił, że to dla ułatwienia żeby przed ślubem nie musieć robić. Trzeba tylko odbyć dodatkowe spotkania w poradni. Teraz czytałam listę potrzebnych dokumentów i nie było nigdzie napisane gdzie ten kurs, ile ważny, potrzebny po prostu skończony kurs. Wczoraj przeczytałam gdzieś że to dwie różne sprawy, a koleżanka powiedziała że owszem kurs z liceum ważny ale tylko przez 5 lat. Nam nic ksiądz nie powiedział ,zę kurs ważny jest tylko 5 lat. Jak to jest. Acha, czy mozna spisywać protokół przed odbyciem kursu, gdybyśmy musieli go robic jeszcze raz?

Gość rzecznik
to jest tak , ze jeden ksiądz uzna , a drugi nie musicie się spytać tego , u ktorego bedziecie brali ślub

Gość agulka.....
jestem z tym nabierzacoakurat.. sa 2 kursy, pierwszy przedmałzenski, mozna go zrobic w liceum nawet,ale on nie jest obowiazkowy, oprócz tego jest kurs przedslubny który musisz odbyc w czasie ok.3 miesiace przed slubem, kurs przedslubny robi sie razem z narzeczonym to jest 2,3 spotkania grupowe i 2,3 indywidualne w poradni,dotycza one metody NPR. o kurs przedslubny trzeba zapytac ksieda w parafii on udzieli informacji kiedy w którym kosciele sa organizowane kursy przedslubne. kurs przedmałzenski który masz jest wazny całe zycie a kurs przedslubny poł roku od zrobienia,aczkolwiek niektórzy ksieza mówia ze tez całe zycie ale dla danej pary,jesli zmienisz partnera kurs musisz zrobic ponownie....

Gość klasa
kurs robiło się np. w liceum, natomiast przed ślubem trzeba iść na nauki z 3dziedzin ( ja miałam wszystko w 1dniu): naturalne planowanie rodziny :D, życie razem, alkoholizm itp...

Gość agulka.....
mam znajomych u których w parafii bez kursu przedslubnego sie obneszło...zapłacil iwiecej i juz,albo proboszcze nie wymagał,ale w wiekszosci przypadków to jest potrzebne a u mnie w parafii probosz wydaje zaswiadczenie i z tym idziesz na kurs do naszej parafii. miałam przez to klopot bo studiuje w innym miescie i tam zrobilismy kurs...proboszcze nie chcial go uznac wiec zdecydowalismy sie na slub w parafii narzeczonego który nie miał rzadnych przeciwskazan :)

A u mnie był kurs przedmałżeński w liceum. I to jest ważne dla księdza. Przed ślubem mamy iść tylko na 3 wizyty w poradni na temat NPR. Owszem w kościele odbywały się kursy przedmałżeńskie ale nie trzeba chodzić jeśli ma się zaświadczenia jego ukończenia w szkole.