kobi41 0 Napisano Listopad 9, 2007 moje gg 5031630 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tyna1984 0 Napisano Listopad 9, 2007 hej babeczki wiecej nastukac nie moglyscie bo ja tu juz widze ze serwer im asie zawiesil i kilka razy to samoposzlo,a kobi ja juz nie wiem czy ty kinge czy mnie pytasz ja zaraz ze swoim pogadam jak cos moze jakis norweg mu podpowie cos ale zapotrzebowanie na kierowcow jest. atak wogole to nikt sie za mna nie stesknil za moimi pierdolami???a ida z tym zasilkiem dlabezrobotnych to pewna jestes bo maz mi mowil co innego a zasilek na dzieci w toku dostac dostaniemy tyle ze teraz tyletego naplynelo ze trzeba dlugo czekac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kobi41 0 Napisano Listopad 9, 2007 to jeszcze raz co z tym zasilkiem co ktora wie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ida. 0 Napisano Listopad 10, 2007 Warunki otrzymania dagpenger Czas pracy zostal zredukowany w min. 50% W poprzednim roku otrzymało się wyplate w wysokosci min. 100 218Nok, albo conajmniej 200 436Nok w ciagu trzech ostatnich lat kalendarzowych. Praca była ciągła nie mniej niż 12 miesięcy.Trzeba się zarejestrować jako poszukujący pracy i co 2tyg podpisywać \"meldkort\",mieszka się lub przebywa w Norwegi z aktualnym pozwoleniem na pobyt i prace co najmniej na 6miesięcy. Wysokosc zasilku to nieco powyzej 60% zarobkow brutto, ograniczonych do maks. 400tys rocznie.Wiadomości te mam od znajomej której mąż starał się o zasiłek czyli dagpenger i dostał takie warunki na papierku aby o ten dagpenger mógł się ubiegać,ale zapytać zawsze można jeszcze raz bo ja osobiście nie starałam się o zasiłek więc jak to wygląda naprawdę nie piszę z własnego doświadczenia tylko znajomych. Co do zasiłków rodzinnych to wszyscy tu długo czekają,mąż złożył papiery pół roku temu i jeszcze czekamy:(,za to jak wyrównanie dostane to będę bogata:):). Kobi mam nadzieję że mąż coś znajdzie,jestem dobrej myśli i jak tylko mogłabym w czymś pomóc to pisz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ida. 0 Napisano Listopad 10, 2007 http://www.forumnorwegia.net/viewtopic.php?t=9024 Tu znalazłam też coś na temat zasiłków. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tyna1984 0 Napisano Listopad 10, 2007 z tym zasilkiem rodzinnym to wy skladalisciepapiery w norwegi oni odeslali do polski i polska spowrotem do nich?bo my zlozylismy juzpo tych wszystkich zabiegach udalo sie jakos i mamy decyzje ze nam przysluguje tylko teraz czekamy na decyzje ile nam przyznadza a to ju jak maz sie pytal to moze potrwac tydzien dwa miesiac rok wiec trudno mi tez powiedziec ale mi chodzi o okres mniej wiecej juz po zabiegach po decyzji jak dlugo sie czeka na norwegi strone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tyna1984 0 Napisano Listopad 10, 2007 a zasilkiem dla bezrobotnych maz sie dowiadywal i inaczej mu mowili ale to juz dokladnie zainteresowany sie dowie,poza tym wogole czesc wam dziewczyny!!!ja dzisiaj przerabany dzien mialam non stop sprzatanie dopiero co sie wymylam dzieci i odpoczywamy nawet na dworze nie bylysmy,ale jutro nadrobimy,teraz musze mezem sie zajac bo sie stesknil1a ida czemu mowisz na meza waż??a i kobi jak tam po pracy??zwyklajak zwykly dzien dzisiaj??kinga ty to przynajmniej przyzwoita bo sie odezwalas dzisiaj ale cisza byla!!!no i dzidka jak zab???a wogole to gdzie wy sie podziewalyscie??????????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ida. 0 Napisano Listopad 10, 2007 mąż=wąż,tak zawsze mówię na niego żartobliwie:),szczególnie gdy zaczyna na mnie syczeć:):),a jak przychodzi z pracy i głodny to zawże syczy do puki czegoś nie podje:),dlatego wąż.U mnie śnieżyca a w nocy była burza śniezna z piorunami,bardzo fajne zjawisko.Niespaliśmy od piątej rano,syn przyszedł do nas do łóżka i razem liczyliśmy czas od błyskawicy do grzmotu,a waliło okrutnie i głośno bo po górach echo grzmotów się niosło. Kobi odezwij się jak tam u Ciebie sprawy stoją,trzumam kciuki mocno żeby tylko coś Twojemu z inną robotą wyszło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kobi41 0 Napisano Listopad 10, 2007 ida ciekawa strone podalas . nie wiem co z mezem jutro mam miec z nim kontakt. chyb ze dzis do drzwi zapuka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ida. 0 Napisano Listopad 10, 2007 Ja to forum wertowałam przed wyjazdem i teraz też tam często zaglądam,uważam że to jedno z ciekawszych forum o Norwegi i wiele można tam przydatnych rzeczy znaleźć na temat przepisów i doświadczeń innych, w Norweskich urzędach,a bałagan w nich mają nie mały:)i czasami sami Norwegowie dobrze swoich przepisów nie znają. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berenka 0 Napisano Listopad 10, 2007 ja tylko mowie Wam czesc i mykam, bo moj za 5min bedzie u mnie! :D chcialam sie tylko podzielic wspaniala nowina :) - buziaki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tyna1984 0 Napisano Listopad 10, 2007 a widzisz ida ja weszlam na to forum i to dokladnie tak jak ja mowilam.tyle zecos mi smierdzi z tym czasem pracy!!!!a zreszta moj maz rozmawial ze znajomymi ktorzy byli juz na tym permiteringu i nie bylo nic o czasie pracy wiec bez obaw,tym bardziej ze nie stracil pracy ze swojej winy ale moj mowi ze to jeszcze zalezy od komuny w w ktorej mieszka ze komuna komunie nie jest rowna i prace szukaja za mieszkanie placa i jeszcze wynagrodzenia okolo 80 procent a najwazniejsze ze roboty szukaja!!!!!wiec trzeba sie dowiedziec jaktam u twojego!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ida. 0 Napisano Listopad 10, 2007 Tyna oby tak było jak mówisz i mąż Kobi zasiłek dostał do puki pracy nie znajdzie.Czytałam te posty do których link podałam i niestety tez ktoś tam wspominał o tych 12 miesiącach że mu tak w aetacie powiedzieli:(,tak jak mojej znajomej:(.Tak jak wspomniałaś tu komuna komunie nie równa i oby mąż Kobi dostał zasiłek do puki mu pracy nie znajdą. Berenka no to baw się dobrze;). Ja też zmykam do łóżka bo oczy bolą od kompa. Kobi,Tyna,Berenko.......spokojnej nocy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tyna1984 0 Napisano Listopad 10, 2007 a dziekuje i na wzajem wszystkim Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dzidka24 0 Napisano Listopad 11, 2007 siemanko Dziewczynki:D jak tam humorki w niedzielny poranek?my dziś znowu jedziemy na wieś,nie pisałam przez te 2 dni bo kocioł niesamowity miałam,ale to standardowo jak jesteśmy w Bergen,wczoraj pojeżdziłam sobie po sklepach od rana do popołudnia,kupilam w ikei kilka drobiazgów,no i oczywiście kilka we fretexie:P.z zębem na razie ok,(żeby nie zapeszyć:P)pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tyna1984 0 Napisano Listopad 11, 2007 o ktos sie odezwał w koncu!!!baby juz kac powinien byc wyleczony!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berenka 0 Napisano Listopad 11, 2007 :D hej! moj pojechal na rybki i do mechanika (w kolejnosci dowolnej), wiec mam \"wolne\" chwilowo,a potem obiadek bede dzialac :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ida. 0 Napisano Listopad 11, 2007 Witam. Ja się lenie dzisiaj ale nie od rana bo rano z rodzinką zaczeliśmy odśnieżać.Chwyciliśmy za łopaty żeby przejść do ulicy było można,ciężko nam to szło ale na szczęście sąsiad zauważył nasze wysiłki i przyszedł nam z pomocą ze swoją odśnieżarką,pół godzinki i już ciepłą herbatę piliśmy,ufff:):).Przed domem stoi ogromny bałwan,dzieło moich chłopaków:):):).Odpoczywamy teraz a koło 18 zapowiedzieli się znajomi z wizytą:):).Mam nadzieję że humorki dopisują a Kobi ma już wieści od męża i to dobre wieści:):). Pozdrawiam cieplutko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kobi41 0 Napisano Listopad 11, 2007 czesc dziewczyny albo tylko diewczyno bo wiecej ws nie ma tak mam wiesci ale nie za dobre na 100procent nie ma prcy kazali mu zjechac lub byc miesiac platny i szukac sobie innej pracy ale jezeli jej nie znajdzie to bedzie potem na koncu listy do zatrudnienia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kobi41 0 Napisano Listopad 11, 2007 wiec zostal i bedzie probowal cos znalesc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kobi41 0 Napisano Listopad 11, 2007 hej kinga masz racje cisza . tk lubisz te mecze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość elucha Napisano Listopad 12, 2007 Kinga tak trymac patriotyzm to ważne obojetnie gdzie się znajdujemy i czy jestesmy aktualnie na woie czy pod wozem-pozdrawiam wzystkich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość elucha Napisano Listopad 12, 2007 a tak na marginesie często bywam na Sotrze u bliskich znajomych -trzymajcie się ciepło !!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tyna1984 0 Napisano Listopad 12, 2007 no babki widze ze nas coraz wiecej normalnie rodzina sie powieksza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berenka 0 Napisano Listopad 12, 2007 oby tak dalej ;) pozdrowionka :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dzidka24 0 Napisano Listopad 12, 2007 hej Dziewczynki:Dja jestem już na wsi,śniegu po kolana,troszeczkę mrozu i od razu humorek lepszy:D:D:Dprzynajmniej nie pada:Pide zaraz montować jakiś lunch,a po lunchu zasuwam na sanki,bo szkoda tracić tak piękną pogodę na siedzenie w domku.pozdrawiam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tyna1984 0 Napisano Listopad 12, 2007 ja też w szoku jestem bo normalnie przez wekend cisza a tu z samego rana miła niespodzianka!!!ale jak tak sie nie odzywałyscie to napiszcie co porabiałyście??juz wim ze ida z wymalowana twarza w polska flage i transparentem polska do boju i zobaczcie skutki sa!!!na nasza ide zapatrzyli sie norwedzy no ale nie wykluczam polskich umiejetności!!!ida maż nie zazdrosny???i mamy przyklad ze mozna siasc na chwile i napisać do koleżanek!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tyna1984 0 Napisano Listopad 12, 2007 pierdzielisz no to brawo dla kingi oby tak dalej to nie znaczy ze przedstawicielka naszego forum siostra kinga nie kibicowala z wymalowana buzia i na nasza przedstawicielke sie norwedzy zapatrzyli!!!kolezanko spisałaś sie na medal!!!buziaki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kobi41 0 Napisano Listopad 12, 2007 czesc no normalnie wszystkie zamilkly wczoraj uzgodnilysmy z tyna na gg ze widocznie macie kaca po sobocie i sie leczycie ale dzis...... musi wam tam byc dobrze w tej norwegi tylko my tu z tyna usychamy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tyna1984 0 Napisano Listopad 12, 2007 kobi ty też to czujesz???coś tu śmierdzi!!!!one chyba nas zdradzaja??!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach