Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tabaluga

Wasz pierwsza jazda na kursie prawka

Polecane posty

nie zawsze wrzuca sie dwojke, ale to zalezy jakim autem jedziesz, z jaka moca, jakie skrzyzowanie... wiec nie ma sensu prowadzic syskusje na jakim biegu podjechac , z jaka predkoscia i z jaka dynamika. Aby jezdzic, dobrze jezdzic, trzeba jezdzic - jak najwiecej!

Gość nie niedobrze
sam jestes baran:o Tak zatrzymac sie i tak jak teraz napisalas przyhamowac i wcisnac sprzeglo, teraz jest dobrze, a nikt tu nie pisal, ze jak chcesz sie zatrzymywac to sprzegla masz nie wciskac wiec to Ty czytaj ze zrozumieniem..baranie...

przed no chyba juz teraz troche przesadziles, hamuj sie troche i sam czytaj ze zrozumieniem bo dziewczyny dobrze zrozumialy twoja pierwsza wypowiedz a ty teraz cos tu mieszasz z tym zatrzymywaniem sie.

Gość o to to wlasnie
O jaaaaaaaaaaa nastepny kretyn nie rozumie co sie pisze a potem swoje slowa jeszcze zmienia:P Debili naprawde nie brakuje. przed wez stad spieprzaj!!!

Gość a własnie
co nie powinno sie spzregła najpierw wciskac? a jak jedziesz wolno na jedynce i chcesz zwolnic albo sie zatrzymac, to najpierw wciskasz sprzegło a potem hamulec

Gość nie niedobrze
hah i znowu to samo z ta 1 ja pierdyle makabra:P

Skoro maja tutaj sie ludzie wyzywac i sprzeczac to proponuje zamknac temat w ogole. Starzy kierowcy maja swoje zwyczaje i nie wiedza jak teraz ucza, a wlasnie sie udzielaja. Mysle, ze Ci ktorzy chca sie dowiedziec najlepiej powinni korzystac z profesjonalych forow.

Gość przed skrzyzowaniem
gdy jest jezdnia zajeta i nie mozemy przejechac, czy skrecic to musimy albo przyhamowac bo za chwilke przejedziemy, albo sie zatrzymac, więc w takich sytuacjach zawsze i hamulec i sprzegło, przy zatrzymaniu hamulec i sprzegło obowiazkowo, a gdy dojedzamy na skrzyzowanie i musimy sie rozejrzec aby skrecic w zakret to tez hamulec i sprzegło

Hmm... widze, ze dyskusja zaciecie dalej sie toczy bez sensu o sprzeglo. Ni ebede juz sie udzielac i wyklocac tutaj, bo jak ktos wyzej zauwazyl kazdy jezdzi swoimi metodami, a tymbardziej starzy kierowcy. Trzymajmy sie tego jak Nam mowia instruktorzy, bo pamietajcie, ze w kazdym miescie egzaminatorzy patrza na co innego. W moim miescie uwalaja za wchodzenie w zakret e sprzeglem wcisnietym, za za szybkie wcisniecie sprzegla przy hamowaniu... Pytajcie o takie rzeczy instruktorow skoro sa rozne metody i tyle.

Gość ja wczoraj
miałam pierwszą jazdę na mieście, i tak czytając to forum zapytałam instruktora o te sprzęgło, czy przed kazdym skrzyżowaniem wciskamy sprzęgło, odpowiedział mi ze tak.Oczywiscie jak mamy zielone swiatło to jedziemy bez zatrzymania.

Gość aska z podlaska
A powiedzcie mi moi drodzy czy w takiej sytuacji powinnam wcisnąć sprzęgło? Dojeżdzam do skrzyzowania na 2 biegu,juz jestem na tym skrzyżowaniu, ale jeszcze nie przejezdzam, bo musze sprawdzic czy mam wolna droge aby skręcic w zakret, więc bardzo wolniutko toczy sie moje auto, a ja sie rozglądam po bokach aby sie upewnic czy moge dalej jechać, to w takiej sytuacji wciskam tylko sam hamulec , bez sprzęgła? i auto mi nie zgasnie jak trzymam noge na samym hamulcu i wolniutenko jadę?

Gość aska z podlaska
ciąg dalszy bo mi ucieło: i auto mi nie zgasnie jak trzymam noge na samym hamulcu i wolniutenko jadę, aby móc przejechac to skrzyzowanie albo ewentualnie sie zatrzymac jak bedzie zajęte?

ja wczoraj - no jasne, ze przed kazdym skrzyzowaniem wciskasz sprzeglo, bo musisz zmienic bieg. aska z podlaska - nie wiem na jakim jezdzisz aucie, ja NIGDY po zmienie biegu na 2 dojezdzajac juz do skrzyzowania nie wciskalam sprzegla. Dopiero jak zobbaczylam, ze cos jedzie to delikatnie hamulec i zaraz sprzeglo. Nigdy auto mi nie zgaslo.

Gość aska z podlaska
to ze przed kazdym skrzyzowaniem musze wcisnac sprzegło aby zmienic bieg na 2 to wiem, ale mi chodziło o moment jak juz zmieniłam bieg na 2 , i bedąc na skrzyzowaniu musze przyhamowac aby sie rozejrzec czy mam wolna droge, wiec tylko sam hamulec wtedy wciskam, i auto nie zgasnie mi? a jesli musze sie zatrzymac to i hamulec i sprzegło?

Tak, ja tak wlasnie robilam. Tak jak napisalam nie wono bylo wlazic w zakret ze sprzeglem, trzeba bylo zmienic bieg na 2 i odrazu popuscic sprzeglo, jesli musisz sie zatrzymac wciskasz hamulec i sprzeglo jesli nie to kontrolujesz noge na hamulcu wjezdzasz i gaz. To jest poprawna wersja w moim miescie, zapytaj sie instruktora jak masz watpliwosci, ale ja dam prawie reke uciac, ze nic Ci nie zgasnie jak sprzegla nie wcisniesz. Auto zgasnie Ci, jesli zatrzymujac sie w ostatniej fazie sprzegla nie wcisniesz, wtedy Ci szarpnie i bach.

Gość aska z podlaska
a jesli musisz sie zatrzymac na zakrecie to hamulec i spzregło do dechy? i wtedy jak juz mam wolna droge to ruszam z tej jedynki, i kiedy dac bieg na 2, jak juz rusze na skrzyzowaniu z jedynki , to kiedy dac 2, za zakretem?

Tak tak jak mowisz. Jak tylko ruszysz na 1 to zaraz wrzucasz 2 jeszcze wchodzac w zakret najlepiej, bo inaczej bedzie Ci gazowac auto jak przyspieszysz, a tego egzaminatorzy nie lubia, no i na 1 nie dosc, ze gazuje to ledwo sie toczy, wiec to spowolnianie ruchu.

Na poczatku bedzie Ci troche trudno skrecac np. w prawo i przy tym zmieniajac bieg, ale z czasem juz sie oswisz i nie bedzie to problem:)

Gość aska z podlaska
Kołysanko! czyli jak rusze z tej jedynki przed zakretem, to te 2 dac tez jeszcze przed zakretem, a nie jak juz jestem na zakrecie?

Hehe wiesz ciezko dokladnie okreslic. Mnie instruktor uczyla tak: ruszam na 1, zaczynam wchodzic w zakret i daje 2. Wyjezdzam juz z zakretu przyspieszajac i daje 3.

Gość aska z podlaska
zaczynasz wchodzic w zakręt i dajesz 2 , tak piszesz, więc musisz wcisnac sprzęgło, ale w poprzednim poscie pisałas ze nie wolno wchodzic w zakret z wcisnietym sprzęgłem, wiec jak?

Posluchaj, przeciez my pisalysmy wczesniej o zupelnie innej sprawwie, a mianowicie bez zatrzymania sie... Teraz sie zatrzymalas przeciez i wuszasz z 1 wiec musisz zmienic bieg na 2 bo bedzie Ci gazowalo auto na maxa kumasz?

Gość aska z podlaska
I jeszcze mam pytanie kołysaneczko:) ta redukcja na 2 bieg to powinna byc tuz przed samym skrzyzowaniem? bo ja juz mysle o zredukowaniu jakies kilkadziesiat metrow przed skrzyzowaniem aby zredukowac:) I jesli jade na 4 biegu a zblizam sie do skrzyzowania to powinnam przyhamowac hamulcem zmienic bieg na 3 i potem znow hamulec i na 2 bieg?jak to powinno wygladac?

Gość aska z podlaska
tak teraz rozumiem jesli chodzi o popzrednie pytanie, a ten drugi moj post? odpowiesz ?;)

Przeciez nie zatrzymujac sie zmieniasz bieg 2 przed skyszowaniem, wiec po co w zakret mialabys wchozic ze wcisnietym sprzeglem?;) Nie, przed skrzyzowaniem jakis kawalek przyhamujesz samym hamulcem do odpowiedniej predkosci ( powiedzmy 300 na godzine) i odrazu dajesz 2, tzn. luzik z 4 i 2 i juz.

Gość aska z podlaska
a to mozna redukowac bieg od razu z 4 na 2? gdzies tu czytałam na tym topiku wczesniej ktos napisał, ze nie wolno robic redukcji od razu np. z 5 na 2 bieg, i z 4 biegu od razu na 2 bieg...hmmm moze masz racje

Nie no co Ty, jasne, ze tak sie robi. ja pamietak kilka stron wczesniej wlasnie pisalysmy z dziewczynami, ze nie schodzi sie stopniowo. Zobacz, zwalniasz auto do odpowiedniej predkosci dla 2, czyli tych okolo 30 i wtedy odrazu 2.

Gość aska z podlaska
no ale jak jade sobie trasą ktorej nie znam, i jade sobie na 5 czy 4 biegu, i nagle widze skrzyzowanie , i musze zredukowac bieg na 2, to zdazę tyle przyhamowac aby zmiejszyc predkosc z 5 czy 4 biegu do 2 biegu? bo to jednak spora roznica w predkosci?

No jasne, ze zdazysz bez obawy, jak jestes blisko hamujesz po prostu mocniej i juz. Spojrz na ulicy na kierowcow, oni zaczynaja hamowac przed samiuskim skrzyzowaniem, a nie jezdza z dwozwolona predkoscia ;)