Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

argila

Była żona. Nie znalazła sobie chłopa.

Polecane posty

Gość boze jakie kobiety są zajadle
o sorry zle zrozumialam ale zachowek bierze sie z calego spadku, po prostu wtedy do podzialu bedzie mniej

Gość 3 pokojowe mieszkanie
wydaje mi się ze ta rozdzielność powinna być.. w razie jej smierci (2 żony) mi się wydaje ze tu chodzi właśnie o traktowanie - druga zawsze znaczy gorsza.. tylko gdyby pierwsza była najlepsza to drugiej by nie było.. a że myśli o pieniądzach teraz - na początku - to chyba tylko należy potraktować jako zaletę. lepiej ze myśli o jasnym określeniu warunków życia ICH rodziny, nie jego, sytuacja chłopców jest unormoawana przez sąd, teraz niz później z dzieckiem na ręku, czy dziećmi, kiedy juz będzie po fakcie.. ja bym się także nie zdecydowała na dziecko nie mając oparcia, także finansowego, w ojcu dziecka. to nie rozpłodówka, urodzę a ty mnie utrzymuj.. u nas jest ciężko z pracą po porodzie itd, bałabym isę zostać na lodzie z maleńkim dzieckiem, bo była żona zażyczyła sobie nowy samochód bo chłopcy nie mają czym jeździć czy coś.. wiadomo ze ex zawsze będzie bruździć w waszym życiu, zawsze.. póki sobie własnego nie ułoży z kimś. stąd pewnie też temat topicu - "nie znalazła sobie chłopa".. dlatego nie daje żyć własnym życiem byłemu, a obecnemu Autorki

Gość zawsze może mu
Zachowek napewno nie jest wielkością rowny części legalnych dzieci.

oczywiście ze jest! co to są legalne czy nielegalne dzieci?? uznając je w USC, dając swoje nazwisko - są legalne jak piszesz, tak samo jat z pierwszego związku. papierek rodziców nie ma tu ŻADNEGO znaczenia!

Gość zawsze może mu
Nie,druga nie zawsze znaczy gorsza.Tylko najczęściej.Akurat napatrzyłam się na dramaty,gdzie facet z 40 na karku dostawał małpiego rozumu dla laseczki,mozg w stanie części nigdy nie używanej a cipsko-używane prze większość populacji osiedla.Obrzydliwe.

sluchajcie ale czemu mowicie ze ex jest dobra a druga zona jest zle postrzegana ja to widze dokladnie na odwrot i w rodzinie i wsrod znajomych zazwyczaj drugie malzenstwa sa lepsze, z tych pierwszych zon ktore ja znam to kilka zdradzalo na okrągło, jedna wyszla za maz dla kasy, znam takie co w ogole nei dbały o dom dziwne takie uogólnianie, w koncu bez powodu ludzie sie nie rozwodza

więc nie uogólniaj, podchodzisz emocjonalnie do tego, zapewne jesteś gdzieś w tych okolicach wiekowych :) rozumiem, ze tak BYWA, ale NIE JEST. są ludzie i ludzie.. zastanówcie się, jakie sobie świadectwo wystawiacie, tak osądzając kobietę pragnącą szczęścia..

Gość zawsze może mu
Przecież nawet jeśli je uzna,a nie jest w związku małżeńskim to te dzieci mogą,ale nie muszą być tak samo traktowane.Słyszałaś,żeby takie uznane dziecko dostało tyle co ślubne?

ale zachowek należy się wszystkim dzieciom równy, i z 1 i z 2 związku

zawsze moze mu>> skad masz takie informacje ze dzieci legalne dziedziczą wiecej od tych nielegalnych? :-) wystarczy wziac do ręki kodeks cywilny a zachowek to jakis procent sumy ktore dzieci by odziedziczyły normalnie a nie dziedzicza bo np zostały wydziedziczone a nie dlatego ze sa nielegalne:P

Gość dizixagi
Po - odpukać - zmarłym małżonku, dziedziczy w pierwszym rzędzie żona. NIE była żona. Aktualna żona. :classic_cool: Reszta podzielona na części idzie na dzieci. Chyba, że warunki testamentu stanowią inaczej.

Gość zawsze może mu
Nie będę się kłocić,ale w Polsce testament jest niewiele ważny.Prawo określa kto ile dziedziczy.To nie USA,gdzie można sobie zapisać:ogrodnikowi zapisuję ca ły majątek.

tak, słyszałam, i to nie jest żaden wyjątek, prawo spadkowe nie respektuje umów cywilnych między rodzicami w przypadku dzieci, co więcej - jeśli facet powiedzmy ma jakieś dziecko, z którym nie utrzymywał nigdy kontaktu, ale uznał w USC i nosi ono jego nazwisko, i ono pojawia się w momencie postępowania spadkowego czy otwarcia testamentu, i nie jest w nim specjalnie zaznaczone jako wydziedziczane, ma takie samo prawo ubiegać się o swoją część jak wszystkie jego pozostałe dzieci. a jeśli jest specjalnie wydziedziczone (są ku temu podstawy) ale ono samo, jako osoba, nie w "całej linii", to dziecko tego dziecka (wnuk zmarłego) moze ubiegać się także o swoją część

Gość dizixagi
A weźcie mi uświadomcie, co to jest NIELEGALNE dziecko? :D Nie ma to jak wieczorna porcja śmiechu na kafe :P

zastanow sie jak mogą dzieci z poprzedniego zwiazku dziedzic po obcej kobiecie, druga zona odziedziczyła po mezu pol majatku bo to z nia mial wspolnosc a nie z byłą zoną ktora jest obcą kobietą i po drugiej zonie dziedziczą tylko jej dzieci

Gość zawsze może mu
Ciekawe,to niech twoj mąż narobi dzieci dookoła.Wszystkie będą dziedziczyć w rownej części?Chyba nie bardzo.

i dostanie co mu się należy.. a konkubina z którą pozostaje w związku ponad 5 lat, uzyskuje prawa żony w takich sprawach. jak rozstanie i podział dobytku czy dziedziczenie, nie jest tak łatwo, ale da się.. dobry adwokat plus świadkowie.. ale może skończmy już temat umierania...

wszystkie dzieci w równej - żona dostaje połowę, reszta równiutko dzielona jest pomiędzy wszystkie dzieci

nie no ta zawsze moze mu>>>. to domorosły prawnik hobbysta w Polsce testamenty nie są uznawane hahah slyszalas kiedys o dziedziczeniu ustawowym i testamentowym i ktore ma pierwszenstwo?

Gość zawsze może mu
Nielegalne czyli nieślubne.

w testamencie nie mozna napisac co kto ma dziedziczyc ze np temu samochod a temu mieszkanie tylko sie pisze komu sie zostawia dobytek

boze jakie kobiety są zajadle --> tu chodzi o pocję, ze najpiew umiera facet, dziela jego majątek (była akurat nie dostaje nic, jeśli nie w testamencie zapisane, bo rozwód rozwiązuje wszystkie powiązania między nimi), potem umiera ta 2 żona - i dzielą jej majątek - dostają dzieci jej i jego też, bo ona miała wspólny majątek z nim.. już się zgubiłam, rozumuję jak pisze tu Kuraiko.. jutro napiszę wam jak to wygląda, jak przejrze kodeks..

tak jak mąz narobi 30 dzieci to kazde dostanei po rowno 1/30 :-)

ślub rodziców nie dotyczy dzieci.. boshe czy nie rozumiesz ze to nie ma nic a nic do dziedziczenia. dzieci to dzieci - wszystkie

Gość zawsze może mu
Owszem,moze i można zapisać temu autko a temu mieszkanie.Tyle,że na jaki gwoźdź mi auto?Będę się sądzić mieszkanie.

o co ty chcesz się sądzić a o co moesz to jest inna sprawa. tak samo jak szanse na wygraną. takie opcje orzeka się konkretnie do danej sprawy.

Gość zawsze może mu
Ups,przesadziłam ze swoją poprzednią wypowiedzą,bo coś nie doczytałam...

a co mają dzieci z pierwszego malzenstwa do majątku drugiej zony? te dzieci juz odziedziczyły po swoim ojcu, majatku ojca juz nie ma bo zostal odziedziczony

Gość zawsze może mu
w testamencie nie mozna napisac co kto ma dziedziczyc ze np temu samochod a temu mieszkanie tylko sie pisze komu sie zostawia dobytek a ja wyczytałam,że w testamencie można.Przepraszam.

Gość zawsze może mu
Ojciec tych dzieci może się dorabiać nawet przy dziesiątej żonie.Dzieci są jego i dziedziczą po ojcu.