Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

argila

Była żona. Nie znalazła sobie chłopa.

Polecane posty

Gość boze jakie kobiety są zajadle
jezeli ktos takie rzeczy powypisuje w testamencie ze temu łodke temu dom, temu samochod to jak sąd ma to rozdzielic skoro w postanowieniu o nabyciu spadku nie jest nic wyszczegolniane tylko to ile kto dziedziczy tzn jaką czesc, a o konkretne rzeczy mozna sie klocic w nastepnej sprawie : dział spadku

Gość zawsze może mu
Druga żona powinna być samoutrzymywalna i podpisać intercyzę.Czyli:co ja zarobię to idzie dla moich dzieci8,przyszłych lub obecnych

jakos mi to nie pasuje, jutro sie spytam o tę kwestię siostry ktora jest adwokatem przeciez druga zona i dzieci z pierwszego malzenstwa to obcy ludzie

ale dzieci z poprzedniego malzenstwa dziedziczą po zmarłym rodzicu tylko z jego połowy, tak mi sie wydaje

Gość dizixagi
KAŻDA żona powinna być samoutrzymywalna. Zwłaszcza była :P

Gość 3 pokojowe mieszkanie
dajcie sobie spokój, w tej sytuacji najważniejsze są dwie opcje: Art. 940. § 1. Małżonek jest wyłączony od dziedziczenia, jeżeli spadkodawca wystąpił o orzeczenie rozwodu lub separacji z jego winy, a żądanie to było uzasadnione. --> więc ex się nic nie należy Art. 931. § 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku. --> dzieci to dzieci, wszystkie jeśli nowa kobieta nie ma z nim ślubu, może mieć problem.. jeśli ma, proste. nie licytujcie które dzieci lepsze, czy która kobieta lepsza.. nowa może nabyć prawa do jego "majątku", a była ich już nie odzyska. tyle. nie mogę znależć tego o tym dziedziczeniu po śierci 2 żony, ale chyba jednak masz rację, jeśli majątek był TYLKO jej, to jej dzieci dziedziczą. źle się zasugerowałam tym co npiasano - tamta babka włożyła jakieś własne pieniądze we wspólny - jej i męża - dom. no i jak umiera to ten dom, jako majątek także ojca jest dziedziczony przez jego dzieci z 1 związku..

*jak umiera ojciec

dizixagi --> :):)

jak jest napisane w testamencie ze przepisuje sie na tego i tego caly majątek to nic nie trzeba wyrównywac, mozna w odzielnej sprawie wnosic o zachowek i to tez tylko wtedy jak sie nei zostalo wydziedziczonym dziedziczy sie jaką czesc spadku a nie kolię czy obraz

dobra, trzecią stronę trwa kłótnia o to co kto odziedziczy... dajcie już spokój..

a nie wiesz ze w malzenstwie wszystko jest wspolne, co za roznica ile kto zarabia

Gość zawsze może mu
A autorka nam napisała z czyjej winy był rozwod?bo chyba nie doczytałam...

Gość zawsze może mu
Do tej co to kobiety są zjadliwe.Nie,nie po 1/30.Przykro mi.

no ale jak ona wnosi więcej to potem więcej traci na rzecz tych pierwszych nie jej dzieci.. tak ogólnie to alimenty ma gościu płacić i utrzmywać byłą żonę itd, a jak teraz jest z nową, czy to z papierem czy bez, to jednak mają wspólny majątek.. nie że jego kasa i moze sobie płacić komu chce ile chce, tylko wspólny.. same sobie zaprzeczacie :) tzn, same swoje błędy obalacie

rozwód był po połowie, bez orzekania o winie - tak pisała

Gość zawsze może mu
Nie ma możliwości zapisać mojemu bratu całego majątku mojego ojca(obrazowo piszę)Moj ojciec nie moe sobie powiedzieć,że mnie nie lubi i mi nic nie da.Jeśli udowodni moj brat moje rażące ...brakło mi s łowa ,niedbalstwo?to wtedy może wystąpić o ograniczenie mojej cześci spadku.

przedstawie wam moją sytuacje mam siostrę przyrodnią, corka ojca z pierwszego malzenstwa moja mama zmarla, bylo nabycie spadku dostalismy po 1/3 ja moja siostra rodzona i ojciec teraz jak kiedys umrze ojciec to bedziemy dziedziczyc po nim ja siostra rodzona i przyrodnia, ale ta przyrodnia nie wyrwie od nas tego co odziedziczylysmy po mamie bo to jest nasze, jedynie wezmie 1/3 po ojcu ,a w tej czesci jest tez czesc po mojej mamie i moze to jest to dziedziczenie posrednie, ale to jest ułamek

Gość zawsze może mu
Dobry adwokat może zdziałać cuda.Zawsze można poprosić autorkę o potwierdzenie swojego wkładu w związek.I tu jest haczyk,bo jeśli ona nieodpowiednio krotko" była i pachła" to była z dziećmi ją puści z torbami.

wszystkei dzieci dziedziczą po rowno jak ktos ma takie majatki cenne to robi darowizny przed smiercią, a nie zapisuje to w testamencie chyba ze to taki testament pod poduszkę, bo u notariusza nie da sie takich rzeczy robic pominiecie w testamencie to nie wydziedzicznie, o tym trzeba dokladnie napisac ze sie kogos wydziedzicza

2.02 Kuraiko ma absolutną rację... była nie ma NIC absolutnie NIC do jego majątku, ewentualnie jej i jego dzieci. biorąc z nim rozwód z jego majątkiem również się rozwiodła, podział był wtedy.

ale jak autorka tu jutro zagladnie to sie zdziwi jak zobaczy wywody prawnicze

nie nazwałabym tego wywodami :)

Gość zawsze może mu
A żeby kogoś wydziedziczyć to trzeba wykazać jego rażące...no jasny gwint!Kuraiko,podpowiedz,niedbalstwo?zaniedbanie?

ale powinna się zasugerować.. tak myślę, zawczasu wszystko pozałatwiać i tak dalej..

no to wypociny prawnicze:P

moj ojciec byl z pierwszą 3 lata z moją mamą 27

Gość zawsze może mu
No się jeszcze wtrącę.Ta druga nie zawsze jest gorsza.Tyle,że3 akurat autorka jakoś mi tak nie bardzo leży

Gość zawsze może mu
Akurat tyle to wiem,mi brakuje tego jednego słowa...i powtarzam,nie druga jest gorsza,TAKA druga jest gorsza

była zona mojego ojca jeszcze 2 razy wychodziła za maz i 2 razy sie rozwodziła

Gość zawsze może mu
Rażąca niewdzięczność???chyba tak to leciało. Ja mam jeszcze gorzej,moj stary tak się rakiem mojej mamy interesuje,że pije 18/24:(((