Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaWiki

Moje dziecko sporo je a jest bardzo szczupłe

Polecane posty

Gość MamaWiki

Witam, Mam problem, może są may które mają podobny, nie wiem czy traktować to jako problem czy że "taka natura". Moja niespełna 16 mies. córcia jest klasycznym szczupakiem, bardzo szczuplutka, pełna energii, radosna, żywiołowa, je sporo, choć nie cierpi mleka, za to obiadki je 2. Robi 2-3 kupki dziennie więc nie ma sie co dziwić że to co wchodzi to wychodzi, Waży 8,6 kg jest tradycyjnie poniżej 3 centyla, właściwie cały czas przybiera tak samo wg swojej normy. Mierzy 80 cm więc normalnie, tylko ta waga mnie martwi. Mieliśmy robione badania, wszystko ok, Mój mąż byl tez klasycznym szczupakiem, zreszta cała jego rodzina taka jest, brat je za 5 a wygląda jak wieszak ;) myśle że to może być sprawa genów ale chciałabym się Was poradzić, czy są takie mamy? bo spotkałam tutaj tematy o mamach niejadków - to jasna sprawa ale o mamach dzieci z szybką przemianą materii lub po prostu szczuplutkich nie. MOże podzielicie się Waszymi doświadczeniami? będę bardzo wdzięczna , pozdrawiam, Jeszcze chciałam dodac , że teraz mnóstwo dzieci jest otyłych i np waga 15-16 kg przy 16 mies nikogo nie dziwi a niska waga?

Gość Mamaktóra podróżuje
czy nie ma szczuplutkich dzieci?

Gość dwójkowa mama
Ja mam 18-mies chłopaki, obaj mają 88 cm wzrostu i niecałe 10 kg, więc do grubych nie należą, a jedzą naprawdę dużo, tak samo jak ich tatuś, który też jest strasznym chudzielcem, więc pewnie mają to po nim. A poza tym to klasyczne wiercipięty, nawet chwili nie usiedzą w miejscu, więc pewnie tez dużo tracą kalorii.

Gość Mama Emilki
Moja córka ma dwa lata i 4 miesiące. Jada sporo, raczej chętnie. Waży 11 kg i mierzy 86 cm wzrostu. Waga urodzeniowa 2630 i 49 cm długosć ciała. Raz w zyciu chorowała, od ponad roku nie miala nawet kataru. Ja mam 158 cm i waże 48 kg, mąż ma 164 cm i wazy 62 kg. Czego tu od dziecka wymagać, taka jej uroda. Wyniki ma świetne. Nie martw się- takie dziecko. Pozdrawiam

Gość A moja cora-
Ma 13 miesiecy, wazy 12kg i ma 86cm. Dobra przemiana materii, kupka 2 razy dziennie, je tak normalnie (nie za malo i nie za duzo). Bardzo ruchliwa i pelna zycia dziewczynka. Nigdy nie chorowala, tylko raz w zyciu miala lekki katarek i mam nadzieje, ze tak juz bedzie zawsze. Mysle, ze to nie wazne czy dziecko w jej wieku wazy 8 czy 12kg. Jesli ciagle przybiera na wadze, nie ma problemow z jedzeniem i nie choruje to wszystko jest ok. Gorzej gdyby stala w miejscu z waga i wzrostem, wzedy mozna byloby sie martwic. Jednak jesli rosnie i ma apetyt to niech tak bedzie dalej. Wiele matek ma ten problem, ze dzieci jesc nie chca.

Gość A moja cora-
Po mimo, ze mala wazy 12kg nie wyglada na grubaska. Wedlug lekarza rozwija sie prawidlowo. To nie to co kiedys... Pamietacie slowa naszych babek? Grube dziecko to zdrowe dziecko... Ach... Teraz na ulicy widac te grube "zdrowe" dzieci ale juz dorosle z niesamowita nadwaga. Czasami matki przekarmialy dzieci, wpychaly na slie, zeby dzieci rosly "zdrowe". Teraz juz matki inaczej zywia swoje dzieci. Naszczecie.

hej!! ja tez własnie dzisiaj mojej córce robiłam wszystkie badania z powodu jej wagi.tez jest poza wszystkimi centylami. Skończyła dwa dni temu roczek i wazy 7500 kg.(ostatnio schudla bo miała angine) Olci apetyt dopisuje zjada rano porcje sinlacu potem soczekpotem zupka po spanku drugie danie,pózniej podwieczorek no i kolacyjka mleko lub sinlac.Za mlekiem tez za bardzo nie przepada.. Urodziła sie z waga 3400 .Teraz mierzy ok 75 cm- wiec wzrost ok. Mój maz tez jest bardzo szczupły i jego mama i wujkowie więc moze tez to u niej by genetyczne.Ale zrobimy szereg badań aby sie upewnic ze na pewno wszystko wporzadku. Pozdrawiam!!!!

Gość MamaWiki
dziekuję Wam właśnie tez tak myśle że jeśli wyniki są ok, dziecko ciągle przybiera, rośnie jest zdrowe to po prostu taki jego urok. Ja mam 162 wzrostu a mój maż natomiast jest z rodziny b szczupłych. Wikusia nie choruje, jest zdrowa, pełna energii, ale wiecie pewnie same jak to jest, jak rodzina, znajomi mówią -ojeny jaka ona szczupła, co nieje? pewnie masz z nią same problemy, wrrr..... nie cierpie takich gderań, bo Wika je pieknie, ma apetyt i juz nie słuchaja jak tłumacze żę ma taka przemiane materii że 2-3 razy na dzień robi kupke. Tego już nie chcą słuchać. Bo grube dziecko to zdrowe dziecko.

Mój syn ma 11 lat i waży 24 kg czyli tyle ile przecietny 7- latek i zdrowy jest , nie choruje ( 3-ci rok 100% frekwencji w szkole)Jak skończył rok to ważył 8,500gr. Ja mam 37 lat i cale zycie waga 50 kg Corka ma 6 miesiecy i juz waży 8 kg . KAZDE DZIECKO ROZWIJA SIE INACZEJ BO WYROŚNIE NA INNEGO CZLOWIEKA - GRUNT TO NIE PRZEJMOWAĆ SIĘ !!!!

Gość MamaWiki
Rita - ja tez waże 50 kg, 162 cm wzrostu, ale miałam lekarza który miał nienormalne podejście, to ja byłam winna że dziecko jest szczupłe, nie docierało do niej że dziecko je tylko ma taką przemiane czy geny, ona sama gadała do siebie że to na pewno przez zęby że mało je, że dziecko musi jeść, no jak imbecyl za przeproszeniem, tyle mi krwi napsuła i dlatego ja sama musze odzyskać zdrowe podejście bo lekarz bi tylko zaszkodził niestety. A u CIebie widać że syn i córka inaczej przyrastają czyli tez nie ma reguły pozdrowienia

moj syn urodzil sie z waga 4200 ,7 dni przed terminem. Dopoki nie zaczal chodzic byl grubaskiem. Zaczelo sie gdy chodzi, ba biegal. Ma teraz prawie 6 lat, je jak slon, ciagle i w ilosciach niestworzonych;) a wyglada jak pol szczypioru:p jest zywym dzieckiem:D

moj syn w iweku twojej corki wazyl cos okolo 10 kg. teraz wazy 14kg(ma 3,5 l.) Mlodszy ma 6 mc a wazy 6,5 kg(malo jak na jego wiek i wage urodzeniowa(3kg) mysle ze u ciebie to genetyczne. twoja corka nie bedziemyslala o dietach;) w wieku dojzewania. pozdrawiam

Gość szczuplutki
mój syn był od zawsze , teraz też w klasie jeden ze szczypiorków> po zrobieniu badan okazywało sie że ma njalepsze wyniki. Zawsze dobra hemoglobina , jest dosć wysoki , nie jada mącznych rzeczy , z chlebem też krucho , serki tylko danonki , mięso tylko cielęcina lub drób , nie znosi smażonego , nie cierpi mc donalda , nie przepada za słodyczami , żadnych chipsów , ale za to uwielbia owoce , ryby , warzywa ( zajada sie sórówkami ). Nie martw sie duże i pulchne nie zawsze znaczy zdrowe. Moja koleżanka ma syna w takim samym wieku jak mój mały , zawsze słyszalam że on je , zawsze największy , ale niestety z wynikami krucho , szybko popsuły mu sie ząbki , nieważne ile je tylko co je.

Gość szczuplutki
miało byc oczywiscie surówki ;)

Gość gosienka26
moj synek urodzil sie z waga 3950, teraz ma 2 lata i wazy 12 kg, je bardzo duzo, ale jest malym wiercipienta i szybko spala

Gość mama Emilki
Moze mnie się tylko wydaje że moja córeczka jada sporo. ?????????Prosze oceńcie. 7.00 - 180 mleko Nestle z kleikiem ryzowym (do roku doiła cyca) 9.00 - kisiel z dolewką soku wyciskanego z pomarańczy ok. 300 ml 10.00 - miesko z zupy (zazwczyja skrzydełko lub pół udka z kurczaka) 11.30 -zupa około 250-300 ml. 12.30 - mleko 180 ml drzemka 16.00 - ziemniaki, miesko, surówka sok, gdy nie ma to znowu zupa 18.00- 1-2 kanapki z mięsem i pomidorami 20.00-parówka, lub coś na ciepło 21.30 - mleko około 150 ml Oczywiscie jadłospis ulega zmianom, ale najczesciej o takich porach jada. owoce, soki, chrupki przegryza w miedzy czasie. Jesli ma ochotę na baton lub czekoladę dostaje zawsze po posiłku. Wiem że karmię ją często ale ona po prostu często woła jeść. Przypomnę że waży 11 kg i ma dwa lata i 4 miesiące. Moze mnie sie tylko wydaje że ona sporo jje, bo na pewno więcej ode mnie. Oceńcie proszę ........Jak to wygląda u Was.........

Gość mama Emilki
otóż to. Wczoraj na obiad zjadła tyle samo zupy co ja. Widocznie tak juz musi być, żywa, energiczna i nie choruje, więc juz jej nawet często nie ważę

Gość HOP HOPpa
up

Gość nasz pączek
twoje jest wysokie i szczplutkie, a moja malutka jest malutka :), poniżej norm i okrąglutka. Normalnie jak dziadek... Dostałam skierowanie do endokrynologa narazie robili wywiad i szczegółowe badania z krwi. Ale lekarz powiedział, ze to najpawdopodobniej sprawa genów.