Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opalanko

Czy solarium grozi rakiem skóry?

Polecane posty

Gość opalanko

Mam pytanie do osób, które się znają. Wiem, że opalanie powoduje fotostarzenie się skóry, zresztą widac to u kobiet, które opalają się "nałogowo". Alena jednym z topików przeczytałam, że od opalania w solarium można dostac raka skóry. Jakoś nie chce mi się w to wierzyc, ale może sięmylę. Może ktoś wie coś na ten temat?

Gość no to uwierz
2002-02-08 04:11:00 Solarium a rak skóry "Korzystanie z łóżek opalających i lamp kwarcowych może zwiększyć ryzyko zachorowań na raka skóry nawet dwukrotnie. Zagrożenie rośnie tym bardziej, im wcześniej osoby dbające o opaleniznę rozpoczęły korzystanie z solarium - pisze Rzeczpospolita, powołując się na wyniki badań opublikowane w 'Journal of The National Cancer Institute'. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, w których pierwszy raz dane zebrano wśród tak dużej grupy osób - ok. 900 chorych i 500-osobowej grupie kontrolnej. Z tych danych wynika, że osoby używające urządzeń do opalania są od 1,5 do 2,5 raza bardziej narażone na występowanie różnych odmian raka skóry niż osoby, które nie korzystają z lamp opalających. Najbardziej ryzykują osoby, które opalanie się w solariach rozpoczęły w młodym wieku - przed przekroczeniem 20 roku życia. Zagrożenie rakiem skóry w ich przypadku wzrasta do 2 - 4 razy - w zależności od postaci raka. Amerykańscy naukowcy podkreślają również, że w swoich badaniach wzięli pod uwagę inne czynniki mogące powodować raka skóry - m.in. działanie zwykłych promieni słonecznych. Badania te potwierdzają, że znacznie bardziej niebezpieczne jest opalanie się w salonach, niż przypieczenie się na słońcu raz na pewien czas. Polska jest jednym z krajów, gdzie szybko rośnie liczba zgonów spowodowanych najbardziej złośliwym nowotworem skóry - czerniakiem. Co roku liczba osób umierających z powodu czerniaka rośnie o 10 procent - zajmuje on 6. miejsce w statystyce zgonów na nowotwory złośliwe" iar/Rzeczpospolita/miszcz/pul