Gość ślifka102 Napisano Czerwiec 1, 2007 już jakiś czas temu byłam u ginekologa i okazało się, że mam taką infekcję dróg rodnych wywołaną bakteriami beztlenowymi, z czym wiąże się strasznie nieprzyjemny zapach z okolic intymnych. Najpierw dostałam jakąś maść dopochwową, któa jak się okazało nie pomogła, następnie jakiś antybiotyk (podobno jedyny skuteczny na tego rodzaju bakterie). Niestety właśńie skończył mi się okres, przed nim, wybrałam ten antybiotyk i ten wstrętny "rybi" chyba, zapach powrócił. Dzwoniłam do mojego ginekologa, który powiedział, że muszę zrobić posiew (mój mąż także), żeby określić co to za bakterie i podjąć konkretne leczenie. Może orientujesz się ile kosztuje taki posiew prywatnie, a potem badanie w labolatorium (z tego co się dowiedziałam, na różne bakterie, są różne badania, a za każde płaci się oddzielnie) i wogóle skąd się bierze takie zakażenie (lekarz powiedział też, że prawdopodobnie to mąż mnie zaraża, więc też musi być leczony, a skąd facetom biorą próbkę do badania na ten posiew?) czy to trudno wyleczyć? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sleepingpill Napisano Czerwiec 1, 2007 boje sie bo ostatni okres mialam taki inny...jakis taki z poczatku jak galaretka...ale pozostałe dwa dni juz spoko...mozliwe ze to od tabletek no bo dopiero 3 opakowanie biore... martwi mnie jednak ze mam zgagi .. mdłości tez sie zdarzaja ale nie czesto...przytyłam... co najgorsze hehe.. no i w ciagu miesiaca miewam bóle takie jak przy okresie... w ciągu tych miesiecy kochałam sie czestoooo z chlopakiem ale zazwyczaj konczylismy na zewnatrz jedynie raz góra dwa na miesiac były inne...w środku... jednak 1 miesiaca jak brałam tabletki to nie wziełam 3 tablety bo byłam po operacji i wziełam ja dzien pozniej równo z drugą... i jakos przy 9tej tabletce konczyl we mnie...jednak od tej pory mineły 2 miesiace i po tym w przerwie krwawienie mialam... zastanawiało mnie to czy jak ostatnio mi robił lekarz cytologie to czy byłby w stanie zobaczyc jakies zmiany mogace swiadczyc o wpadce... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sleepingpill Napisano Czerwiec 1, 2007 nie pokoją mnie tez skurcze jajników miałam wczoraj ból w lewym jajniku cos jak skurcz..niedawno pozbyłam sie nadzerki i mialam zapalenie pochwy i niewiem czy zostało doleczone...mowiono mi ze moge miec zapalenie przydatków i z tego są te skurcze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mikulka Napisano Czerwiec 1, 2007 w ciazy nie jestem na 100 procent Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość desa Napisano Czerwiec 1, 2007 pielęgniarko czy możesz mi powiedziec, podac przyczyne, ciągle lodowatych stóp, nosa oraz dłoni. Bylam u wielu lekarzy jeden mowi ze to problem z krążeniem, drugi że z ciśnieniem, trzeci ze taka moja uroda. To jest bardzo dokuczliwe biore magnez ale nic nie pomaga???? moze cos mi poradzisz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mwp Napisano Czerwiec 2, 2007 ?????????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 2, 2007 ślifka102 Zapalenia drog moczowych mozna dostac od noszenia niestosownych ubran do pory roku, bakterii, kobiety choruja czesciej-jako ze sasiedztwo cewki moczowej z odbytem(latwosc przenikania bakterii) Pobrac nalezy jalowa probke moczu. Należy bardzo dokladnie się podmyć i nasiusiac do probowki srodkowym strumieniem moczu(=srodek siusiania).u chorych niewspółpracujacych-cewnikowanie. Oczywiscie mozne sie wyleczyc, oczywiscie musisz Ty i maz bo inaczej bedzie bledne kolo zarazania sie. Po wyleczeniu trzeba uwazac bo infekcja niestety czesto powraca, polecam cieple ubieranie sie, szczegolne dbanie o higiene, branie preparatow wzmacniajacych*( witaminy, czosnek, cebulka;-) Nie wiem ile kosztuje posiew prywatnie. To jest takie badanie w którym mozna zaufac publicznej sluzbie zdrowia, bo po co wydawac kase.pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 2, 2007 sleepingpill zapomniana pigulke powinnas wziac do 24 godzin.Mdlosci i zgaga moga byc efektem pigulek. Zmiana okresu mozliwa jest po usunieciu nadzerki, jednak jesli sie martwisz wez dla pewności zrób test.Polecam pre-test. Nastepnym razem gdy nie wezmiesz jakies pigulki to przez 7 dni stosujcie dodatkowo np prezerwatywe. Z bolem jajnika definitywnie zglos sie do lekarza, bo z zapaleniem niema zartow, a objawy ktore opisujesz na to wskazuja. p.s.tak lekarz moglby rozpoznac juz ciaze, np.zasinienie sromu i z\\rozpulchnienia, takze chyba nie masz powodu do zmartwienia;-)pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 2, 2007 desa Zimne ocinki dystalne(tj stopy, rece i nos) swiadcza o slabym krazeniu. Wartoby bylo zrobic tez poziom Hgb(hemoglobiny) bo anemia pogarsza krazenie. Ten problem ciezko maja niskocisnieniowcy takze, bo wiaze sie to --male cisnienie-gorsze krazenia. Proponuje duuuzo pic plynow ok 3 l dziennie i zobaczysz poprawe, wiem z wlasnego doswiadczenia;-)pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Młoda...... Napisano Czerwiec 2, 2007 co mam zrobic aby wywołac owulacje?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 2, 2007 Młoda...... poczekac na nia;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Młoda....... Napisano Czerwiec 2, 2007 Ale jeżeli nie mam? Brak śluzu płodnego.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość desa Napisano Czerwiec 2, 2007 dziekuje Ci za odpowiedz i zrobie jak radzisz pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 2, 2007 Zalezy od jak dawna radze skonsultowac sie z lekarzem jesli to staly stan Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niudfh Napisano Czerwiec 2, 2007 czy mając 17 lat moge juz sprawdzic czy rozwija sie już u mnie rak piersi?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 2, 2007 niudfh Jesli masz uwarunkowania rodzinne(ktos choruje)mozesz zrobic testy genetyczne(mutacje genu BRCA). Polecam tez samobadanie piersi 1/miesiac po miesiaczce. I regullarne wizyty u ginekologa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Rediii Napisano Czerwiec 2, 2007 Pielegniarko ja mam dosc nie typowa sytuacje juz ją opisuje. Wspolzylam z chlopakiem w 12 dniu cyklu - moim zdaniem to byl dzien nie plodny( mialam sucho) moje cykle trwaja przeszlo 30 dni, czesto 34, ostatni cykl trwał az 38 dni! Zabezpieczalismy sie prezerwatywą, nie pekła ale zsunela sie tzn zostala we mnie (pol jej wystawalo) i on nie konczyl w gumce tylko dopiero do papieru. Tabletek nie wolno mi brac ani zadnych hormonów poniewaz bolą mnie nogi. Bylam u gina i z niechecią wypisala mi escapelle i powiedziala ze nie bieze odpowiedzialnosi jesli cos bedzie mi sie dziac i musialam podpisac oswiadczenie. Uswiadomila mnie ze niewie jak zareagują moje nogi i organizm. Wykupilam tabletke ale jej nie łykłam, stwierdzilam ze moje zdrowie jest wazniejsze. Chcialam sie zapytac czy w tym przypadku moglam zasc w ciaze??? I co jest nie tak z moimi nogami??? Czy to jest zwiazane z krazeniem??? Powinnam zrobic jakies badania??? Czekam na odpowiedz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 2, 2007 Rediii ! Pamietaj o tym ze plemniki zyja dluzej.W szyjce macicy jest środowisko zasadowe i tu życie plemnika wynosi 48 godzin .Wiec jesli owulacja wystapila do 2 dni po stosunku to jest szansa.Jesli zsunie Wam sie prezerwatywa to polecam po stosunku zaaplikowac globulke antykoncepcyjna jesli nie mozesz tabletek. Bolace nogi swiadcza o tym ze zlym krążeniu, w zadnym razie nie bierz tabletek!Mogą prowadzić do zakrzepu---jak sie dostanie do serca mozna umrzec. Powinnas unikac stojacego trybu zycia, miec duzo ruchu i pic duzo plynow. Trzymaj sie cieplutko i zrob test jesli bardzo sie martwisz(najlepiej w dniu spodziewanej miesiaczki) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Rediii Napisano Czerwiec 2, 2007 Dziekuje za odpowiedz :) Owulacje mialam 4 dni po stosunku wiec uwarzam ze nic przykrego nie powinno sie stac :) Fajnie ze na tym forum jestktos kompetentny ;) Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 2, 2007 Rediii tez tak mysle;-) i dziekuje za mile slowo! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mamałyga123 0 Napisano Czerwiec 3, 2007 witam, mam pyt wczoraj dowiedziałam sie ze jestem w ciazy, prawdopodobnie od zaplodnienia 3 tyg i od wczoraj pobolewa mnie prawa strona podbrzusza - jakby jajnik?. do lekarza ide 14.06 dopiero i czy bole te moga byc grozne - czy takie sa objawy przed poronieniem? jakie badania powinnam zrobic zanim pojde do lekarza zeby byc przygotowana? z gory dziekuje za odp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ona ta Napisano Czerwiec 3, 2007 Pielęgniarko mam takie pytanko! chodzi mi o to iż nie przechodzilam nigdy ospy wietrznej, i nie pamietam czy chorowalam na różyczke w dzieciństwie. Jeśli w przyszlosci bede planowala ciąże, wiadmo ze wrazie zachorowania u kobiety w ciązy choroby te sa bardzo niebezpieczne. Dlatego tez chcialam sie dowiedziec czy jest mozliwosc sprawdzenia czy bylam szczepiona na dana chorobe, czy tez przebylam np. rozyczke? a jesli nie to czy mozna sie zaszczepic? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ona ta Napisano Czerwiec 3, 2007 bardzo prosze o odpowiedz jesli bedziesz miala czas, z góry dziękuje :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kropeczka1234 0 Napisano Czerwiec 3, 2007 W ciagu jakichs ponad 3 miesięcy juz 3 raz miałam nawrót grzybicy pochwy. Stosowałam krem Clotrimazol i przechodziło mi na jakis czas. Ok. 2 tygodnie temu znow byl nawrót choroby i od razu zaczęłam stosowac Clotrimazol i wygląda że przechodzi.. Co moge zrobić żeby znów nie nawróciła sie choroba? I niedługo spodziewam się okresu, czy mogłabym używać tamponów, czy może to pogorszyc sprawę z grzybicą? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 3, 2007 mamałyga123 takie bóle janików( czasami dwóch czasami jednego) i odczuwanie kłucia są normalne. Dokładnie wiązadła macicy.Więc głowy do góry:) Poniżej przedstawiamy schemat wizyt i badań jakie są wykonywanie w przypadku ciąży fizjologicznej. Badania zleca lekarz,takze nic nie musisz teraz robic,a to mala sciaga:-)apropo badan. Tydzień ciąży 5-8 10-14 16-18 20-22 24-26 28-30 32-34 36-37 38 39 40 41 42 Grupa krwi i Rh +3 Przeciwciała anty Rh + + + + Podanie 150 mg immunoglobuliny anty D ciężarnym Rh (-) + Badanie cytologiczne + Ocena wydzieliny pochwowej + + Morfologia krwi + + + + Badanie moczu + + + + + + Badanie poziomu cukru we krwi na czczo + Badanie poziomu cukru po podaniu doustnym 50 g glukozy + WR + +2 Przeciwciała różyczki IgG IgM +3 Przeciwciała toksoplazmozy IgG IgM +3 + + Przeciwciała anty HIV1 + HBs +3 + Pomiar ciśnienia tętniczego + + + + + + + + + + + + + Badanie ogólne + Badanie ginekologiczne przez pochwę + + + + + + Badanie piersi + + Wzrost + Masa ciała + + + + + + + + + + + + + Indeks masy ciała + Badanie czynności serca płodu + + + + + + + + + + + Badanie położnicze zewnętrzne + + + + + + + + + + + Ocena wymiarów miednicy + Badanie ultrasonograficzne + + + + + Ocena ruchliwości płodu przez ciężarną + + + + + + Badanie kardiotokograficzne + + + + + Konsultacja inertnistyczna + Konsultacja stomatologiczna + Skierowanie ciężarnej oddziału położniczego + Objaśnienia: 1 - po uzyskaniu zgody ciężarnej i udzieleniu porady 2 - u ciężarnych ze zwiększonym ryzykiem zakażenia 3 - jeżeli nie wykonano przed ciążą Pozdrawiam i gratuluje Dzidzi!;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 3, 2007 ona ta Najlepiej zaszczepić się przed różyczką 6 miesięcy przed planowaną ciążą. Zeby sprawdzić czy byłas szczepiona należy skontaktować się z osrodkiem zdrowia w którym leczylas sie bedac w szkole podstawowej. Możliwe jest także ze masz to w domu, w książeczce zdrowia zapisane(jesli takowa posiadasz) Pozdrawiam;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 3, 2007 Jak sobie pomóc w przypadku ataku grzybicy pochwowej: -bierz kąpiel w normalnej lub nieco posolonej wodzie, -unikaj mydeł zapachowych lub jakiegokolwiek innego środka podrażniającego, -stosuj jogurt naturalny dla uśmierzenia objawów. -unikaj uzywania wkladek higienicznych -wylecz siebie i partnera -nie uzywaj tamponow!!! -czesto zmieniaj podpaski Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Rediii Napisano Czerwiec 3, 2007 Mama jeszcze jedno pytanko. Czy przez bolące nogi juz nigdy nie bede mogla brac tabletek antykoncepcyjnych??? Moj chlopak bedzie biedny :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ppielegniarka 0 Napisano Czerwiec 3, 2007 Rediii raczej nie;-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mamałyga123 0 Napisano Czerwiec 4, 2007 Ppielęgniarko, bardzo dziękuje za wyczerpująca odpowiedź! Troche jest tych badań i w związku z tym lepiej poczekam do tej pierwszej ciążowej wizyty.pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach