Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mimika

Świadkowie Jehowy

Polecane posty

Gość margareth jw
rutheford wprowadzil ta nazwe na podstawie wersetu biblijnego w ktorym Jezus mowi do apostolow \"wy jestescie moimi swiadkami \" i po doglebnych analizach slowa bozego... jesli chodzi o roznice byc a nazywac sie to mnie poprostu nie zrozumialas bywa ze ludzie przyjmuja chrzest po czym odchodza i tu wychodza na jaw ich pobudki czesto tylko sa swiadkami z nazwy ale ich postepowanie nie wskazuje na to jakoby chcieli trzymac sie zasad... mam na mysli oczywiscie postepowanie okreslonego w pismie swietym tak jak na przyklad praca nad owocami ducha z galatow 5: 22, 23 lub milosc co jest najwazniejsze jak to Jezus powiedzial w Jana 13: 35 ktore objawia sie tym ze jest taka jak z 1 kor 13: 4-8 Jesli chodzi o tego chlopca nie byl on jedyny i doskonale wiem jakie byly jego intencje gdyz mielismy wspolnych znajomych wiec droga niznajoma istotko nim zaczniesz oceniac ludzi wykaz sie wpier wnikliwoscia by nie stac sie jedna z tych ktorych opisoje ksiego przyslow 15:2 serdecznie cie pozdrawiam

Gość Nil0 - Nieznajoma istotka D
Nie no świetne określenie. Podoba mi się - Nieznajoma istotka :D P.S. Przybywam z Marsa :D :P Co do tego "chłopca" to co się dziwisz ?? Chyba mnie nie zrozumiałaś. Ludzie różne rzeczy robią pod wpływem emocji... Od latania z kwiatkami po przyłączenia się do jakiejś grupy osób zainteresowanych daną tematką - np. zostają dla dziewczyny metalowcem, hip-hopowcem, aktorem itp.. albo zaczynają uczęśczać na sale królestwa :D CHEMIA :D :D Przy czym nowy metalowiec wcale nie musi lubieć muzyki metalowej, jednak bardzo lubi dziewczynę która tej muzyki słucha :) Przy czym nie twierdzę że nie może się trafić taki który się chce tylko przespać z daną dziewczyną. Ot życie ... ;) Nie dorabiaj do tego po prostu sztucznego prześladowania itp. rzeczy. Nie każdy, a nawet całe szczęście zdecydowana większość ludzi, wie że życie nie polega tylko na stałym pionierowaniu, ale także na życiu z rodziną, DLA rodziny i bliskich. Wracając do NAZWY. Sama piszesz : " Ryherford WPROWADZIŁ". Czyli po prostu tak nazwał sobie członków swojego wyznania. To że na podstawie wersetu biblijnego nic nie zmienia. Nie ma w Biblii wersetu "Członkowie wyznania Rutherforda są Moimi świadkami" ;) To że w jakiś pokręcony sposób starał się to udowodnić przy pomocy PŚ nic nie zmienia ;) . Ale nie ważne - Fakt jest taki że jest to tylko NAZWA którą zastąpił wcześniejszą nazwę - Badacze PŚ. Po drugie piszesz sama : "Jezus mowi do apostolow "wy jestescie moimi swiadkami " . Jak widać czarno na białym - Apostołowie są świadkami Jezusa Chrystusa ! Z tym że Jezusa w wydaniu WTS zdetronizowano tylko do roli ofiary za grzechy ludzkości... Czemu pisze że tylko ... najlepiej Ci to wytłumaczy jakiś nowo nawrócony protestant - Oni mają zacięcie do tego żeby tłumaczyć kim jest dla nich Jezus Chrystus ;)

Gość margarethJW

Gość margarethJW
jak kolwiek przysłów 3:7 ; 4:23 ; 14:15 ; 26:12 ; 28:26 ; 14:15 ; piesni nad piesniami 8: 6,7 - to jest miłosc ... świadkowie jehowy ... świadczą na cześć jedynego prawdziwego Boga o którym jest mowa w ks . wyjścia 6:3 ... żegnam ...

Gość Nil0
No tak .. PA pa ;) Prz 3:7 BT „Nie bądź mądrym we własnych oczach, Boga się bój, zła unikaj:” Prz 4:23 BT „Z całą pilnością strzeż swego serca, bo życie ma tam swoje źródło.” Prz 14:15 BT „Wszystko, co mówią, przyjmuje niemądry, a człowiek rozumny na kroki swe zważa.” Prz 26:12 BT „Widziałeś takiego, co mądry w swych oczach? Więcej nadziei w głupim niż w takim.” Prz 28:26 BT „Kto swemu sercu ufa - ten głupi; kto żyje w mądrości - znajdzie ocalenie.” Prz 14:15 BT „Wszystko, co mówią, przyjmuje niemądry, a człowiek rozumny na kroki swe zważa.” Pnp 8:6-7 BT „Połóż mię jak pieczęć na twoim sercu, jak pieczęć na twoim ramieniu, bo jak śmierć potężna jest miłość, a zazdrość jej nieprzejednana jak Szeol, żar jej to żar ognia, płomień Pański.(7) Wody wielkie nie zdołają ugasić miłości, nie zatopią jej rzeki. Jeśliby kto oddał za miłość całe bogactwo swego domu, pogardzą nim tylko.” Wj 6:3 BT „Ja objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, ale imienia mego, Jahwe, nie objawiłem im.” Jakoś nic mi z tego nie wynika że członkowie wyznania post Russelowskiego są "oficjalnymi" świadkami Boga. Rozumiem że wierzysz w to bo "ktoś" ci tak powiedział. Jak sama napisałaś : "Wszystko, co mówią, przyjmuje niemądry, a człowiek rozumny na kroki swe zważa." 🖐️

Gość Grzesimaj
To do niczego dobrego nie kieruje tak dyskutować. DOŚĆ TEGO. Zgadzam się z Margareth JW. Ja tylko dokończę temat. Droga wolna bo każdy z nas ma wolną wolę skłonność do grzechu odziedziczoną od Adama i Ewy. Nikt na ziemi nieodzwierciedlał przymiotów Boga Jehowy poza Jezusem. A w chrzecijańtwie katolickim Papieze sami nazywają ojcami najwyższego ! Popierają siły zbrojne nawet sami mają żandarm wojskowy ! Popełniają rażące grzechy za które płacą np. alimenty dzieciom dla kobiet z którymi spółżyli cieleśnie ! Każą sobie słono płacić za usługi dla współwyznawców i widać jak jeżdźa czarnymi limuzynami. Wybierają sobie parafie ludzi by udzielać mszy bo dych miłują a ugich nienawidzą. Jak ktoś ogląda regularnie Express Reporterórw itp. A napewno każdy będzie wiedział oczym piszękto śledzi akie wiadości. W Wiadomościach też od czasu do czasu można znaleść absurdy. Nie będę tu sypał wersetami z Biblii. Bo jest tu ktoś kto czarne nazywa białym a białe czarnym na forum.

Gość nie jestem swiadkiem
Każdy człowiek odpowiada za swoje czyny-dajcie spokój.Ja tez nie mam telewizji bo miałem dość agresji płynącej z telewizora.jezeli miarą cywilizacji jest posiadanie telewizora to bardzo śmieszne.

Gość Nil0
Telewizja kłamie :D :D A tak na poważnie to emituje to co się sprzedaje, odpowiednio podrasowane tak żeby się sprzedawało jeszcze lepiej ;) Grzesimaj o co ci chodzi ? W jaki sposób dyskutować ? Z czym się zgaszasz ? Jedyne konkretne informacje jakie przekazałeś to te w których obrzucasz błotem KK. Wiesz mi to rybka. Tylko co ma piernik do wiatraka ? Nie trawie tego że jak już jakiś ŚJ nie ma nic do powiedzenia to zaczyna obrzucać błotem KK. A co mnie to obchodzi ? To kompletnie nie jest związane z tematem :/ To jest tak jakby Cię zapytała pani w klasie ile to jest 2x2 , a ty byś dopowiedział : "Moja mama robi niedobrą zupę mleczną " :/ Zwariować można :/

Gość Nil0
----> Nie JW ;) Każdy odpowiada za swoje czyny. Fajna utopia. Problem w tym że od wieków ludzie byli manipulowani, oszukiwani, sterowani itp. Z tym że w dzisiejszym świecie psychologia znacznie się rozwinęła. Bez zbędnych szczegółów - większość z tych zjawisk została już zbadana i przedstawione są schematy ich działania. Ale potrzebna byłą tragedia w Gujanie żeby ludzie zaczęli się tym problemem interesować na poważnie. ot taki OT :P

A dorze jest tak obrzucać błotem z siarką na Świadków Jehowy. Miałeś ubaw Nilo z tego. Prawda! Jeśli kto kolwiek spotka lub ma styczność z świadkiem jehowy(z małej litery) bo żle postępuje i traktuje innych. To prawda jest taka że stał się jednym z twoich ziomków bo zmieszał się z egodnymi owocami czyli pragnieniami ciała i ducha. Jeśli jest zatwarały w tym postępowaniu to już nie jest godzien być Świadkiem Jehowy. Na drugi raz nie wrzucajcie wszystkich do tego samego kotła bo sami siobie dożucicie rożażonych węglików do kotła prucz błota. Dewiza każdego Świadka Jehowy powinna być \"Nikomu nie oddawajcie złem za złe. Starajcie się o to, co szlachetne w czach wszyskich ludzi. (...) Jeśli możliwe, o ile to od was zależy, zachowujcie pokuj ze wszystkimi ludżmi. (...) Nie mścijcie się sami, umiłowani, lecz pozostawcie miejsce srogiemu gniewowi; napisano przecież: \'\'Pomsta jest moja: ja odpłacę, mówi Jehowa\'\'. (...) Ale jeśli twój nieprzyjaciel jest głodny, nakarm go, jeśli jest spragniony, daj mu coś do picia; bo czyniąc to, nagarniesz ognistych węgli na jego głowę. (...) Nie dawaj się zwyciężyć złu, z zło dobrem zwyciężaj.\" (List do Rzymian 12:17-21). Przeczytajcie cały 12 rozdział listu do Rzymian. A potem zastanówcie się czy tak można postąpić wedłóg wszytkich, jednostki może nikomu. O to mi chodziło Nilo. woje emitikony wyrażnie świadczyły jak odbierasz wartość duchową i treści zawartej w odpowiedzi do ciebie.

Gość Nil0
Nie no zwariować można :D Grzsimaj chłopie o co tobie chodzi ??? Przestań proszę Cię zarzucać mi że ja kogoś obrzucam błotem, mam z kogoś ubaw itp. Nie wiem która wróżka Ci to powiedziała. Jeśli już to chociaż powiedz w którym momencie ? Bo jak narazie nie odpowiedziałeś mi na pytania. Ciągniesz tylko oskarżanie wszystkich pokoleji , njapierw KK potem mnie. Opanuj się człowieku ! Bez urazu ale piszesz teraz bez składu ani ładu. Kompletnie nie zastanawiając się nad tym co piszesz i w jakiej sytuacji. Wklepujesz jakieś utarte formułki. Człowieku przeczytaj co napisałeś !! : "Na drugi raz nie wrzucajcie wszystkich do tego samego kotła bo sami siobie dożucicie rożażonych węglików do kotła prucz błota. Dewiza każdego Świadka Jehowy powinna być "Nikomu nie oddawajcie złem za złe." Kto wrzucił najpierw wszystkich do tego samego kotłą pisząć o KK ??? Kto oddaje złem za zło ?? ( co najciekawsze sam sobie założyłeś że moje emotikony mają jakiś szyderczy podtekst ) 1. Po pierwsze - Gdzie kogoś obrzucam błotem ?? Przestań stwierdzać fakty bez żadnego pokrycia ! ( BTW podczas gdy mi wytykasz obrzucanie błotem to sam robisz dokładnie to samo, z tym że akurat to jest prawda i widać to posty wyżej. To się nazywa HIPOKRYZJA człowieku) 2. Jaki ubaw człowieku ?? Co ty bredzisz ? Moje emotikony świadczą po prostu o tym że mam całkiem luźne i spokojne podejście do tematu, z uśmiechem na twarzy i pogodą ducha. Natomiast twoja mania prześladowcza zmusza Cię do tego żeby wierzyć że wszyscy i wszystko na każdym kroku chcą Cię (i kogo tam jeszcze ) prześladować. To się nazywa PARANOJA. 3. Po trzecie - tak się składa że rozmawiam z wieloma ŚJ i da się z nimi normalnie porozmawiać. Niekoniecznie zgadzając się z własnymi poglądami, ale przynajmniej NORMALNIE jak z człowiekiem się rozmawia. Natomiast z przykrością stwierdzam że są też tacy jaki typ ty tu właśnie zaprezentowałeś. Kompletnie nie trzyma się tematu. Obrzuca błotem wszystkich naokoło kogo się tylko da. Mania prześladowcza. I dziwić się że niektórzy mają takie a nie inne zdanie na temat ŚJ, jak trafią akurat na taki typ człowieka z którym nie można normalnie słowa zamienić. Całe szczęście ja miałem okazję rozmawiać nie tylko z takimi i nie mam zamiaru wyrabiać sobie opini na podstawie .... zresztą nieważne. Fajnie się pogadało na temat. Ja o nazwie wyznania ŚJ. Ty o tym jaki to KK jest obrzydły, a ja podły... Ehhhhh....

Gość Nil0
Właśnie zauważyłem twoją stopkę. To cię trochę usprawiedliwia ;) Dopiero zaczynasz przygodę z "organizacją", niedługo chrzest. Ahh te emocje :) Znalazłeś prawdziwy lud Boży, wszystkie inne religie są w rękach szatana. .. Ehhh to mija z czasem ;) Zwróc uwagę na formułkę podczas chrztu. W Bilbii Jezus mówi : Idźcie i udzielajcie im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Natomiast w organizacji .. nie pamiętam dokładnie ale coś w temat : czy chcesz przystąpić do jedynej organizacji Bożej. Mają lepszą formułkę niż Jezus :P Tak tylko piszę żebyś się zastanowił, bo sporo osób musi ten chrzest powtarzać, gdy się zorientują że to nie ten o jaki chodziło ;)

Gość sj-media.eu.org
http://sj-media.eu.org - mass media o świadkach Jehowy. Artykuły prasowe, reportaże telewizyjne, audycje radiowe, filmy, książki, wywiady, postronne opinie i inne materiały dotyczące tej międzynarodowej społeczności.

Gość majkon
ja słyszałem ze za kazdego nawróconego dostają kase. moze ktos cos wie w tym temacie???

Gość ja ja ja
O! widze,że tu ida z duchem czasu i głoszą na kaffeterii:D A moze trzeba poczytac czasopisma na temat Internetu?

Gość Nil0
---> do majkon Bajka. Nie dostają kasy za głoszenie, wręcz przeciwnie właściwe to Strażnicę które rozdają za darmo niejednokrotnie finansują ze swoich. tzn. tzw. dobrowolne datki. To nie jest tak jak z roznoszeniem ulotek :D Chociaż są takie jednostki które całe życie poświęcają na głoszeniu, zamiast pracy itp. I te osoby dostają wsparcie finansowe od Organizacji. Ale żeby sobie ktoś nie wyobrażał nie są to duże pieniądze. Na przeżycie tylko.

Gość Nil0
---> do majkon A co do tego że dostają kase za każdego nawróconego to już Brednia totalna :/

Nilo Co ty znowu tu chcesz udowodnić. Jeszcze Ci mało oczerniania i wypowiedzi wyssanych z palca. To co podają w mediach to są dawni ŚJ którzy chcą nas celowo oczernić i poddać złej samoocenie. Jeśli chodzi o literaturę to nie przyszło ci nigdy namyśl jakie koszty. Ile kosztują rolka papieru i farby. A już nie wspomnę o maszynach, produkcji i transporcie. Myślisz że to nic nie kosztuje i mamy prawo na niej zarabiać? Czcze bzdury podajesz. Pomyśl 10 razy zanim co napiszesz. Znajdź sobie w internecie jakie są koszty produkcji jakiejkolwiek książki.

Gość fghmfhjm
ludzie! same stereotypy wypisujecie! U nich tak samo jak i w naszej wierze są różni ludzie fałszywi i nie, agresywni i spokojni, itp.

Gość fghmfhjm
ludzie! same stereotypy wypisujecie! U nich tak samo jak i w naszej wierze są różni ludzie fałszywi i nie, agresywni i spokojni, itp.

Gość Nil0
Grzemaj a ty umiesz czytać ???

Gość oj ______
prawda ze sa owce i owieczki jak w kazdym wyznaniu !!!! odlaczylam sie od stada a bylam S. Jehowy bo mnie wykl. samotna bylam z nimi a teraz to juz totalnie mnie omijaja. A to czy pija alkohol .....oczywiscie i niektorym sie przelewa jak mojemu szfagrowi ale to problem skrywany przez moja siostre rodzona . cicho by sie starsi nie dowiedzieli.Moj maz jest alko. katolik a jej tez alko. s. Jehowy :(

Gość agnes31
dlaczego tak sie wypowiadacie o swiadkach jechowy

Gość agnes31
to sa bardzo mili ludzie . ja studiuje biblie z nimi .czytam regularnie codzienne badanie pism i biblie. zmienilam poglad na wiele spraw w zyciu.

Gość Zdegustowana.
Byłam Świadkiem.... Zrezygnowałam i dziś nad tym ubolewam. 5 lat poza zborem ukazało mi że zrezygnowałam z PRAWDY. Wzmianki o tv zamknietych w szafie kojażą mi się z historyjkami o mieszaniu krwi wymyślonymi za czasów KRÓLA Ćwieczka. :) Pewnie umieściło je tu jakieś dziecko. Agresja wśród Świadków ? Oszczerstwo.Przyjaciele dopuki nie dojdą do wniosku, że nie nawrucą ? NIE. Błedny wniosek. Poprostu idą tam gdzie mogą znaleśc poddatny grunt. I słusznie. Po co tracic czas na bezowocne paplaniny. Ich zadaniem jest ratowac tych, którzy na to zasługują i tego CHCĄ. A czasu jest coraz mniej. JA mam nadzieję, że nie na tyle mało, bym nie zdążyła Ubłagac Jehowe o wybaczenie. Zanim cokolwiek skrytykujesz i odrzucisz , najpierw dowiedz się czy to nie najbardziej wartościowa rzecz jaka w życiu Cię spotkala.

Gość meaerda
swiadkowie jehowy to jakas piepszona SEKTA!! nic tylko chodzą po domach i ludzi wkurzają! a te wierzenia to jakas paranoja! wezcie sie lepiej do uczciwej roboty zamiast ludzi straszyc z tą waszą poprzekręcaną biblią!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Gryka
Do meaerda... Ty chyba nie znasz znaczenia słowa sekta skoro szafujesz nią w stosunku do ŚJ. Każda sekta ma swojego guru (jednego!!!), jest on traktowany jak Boży wysłannik, zachowuje się bezkarnie wywierając presję psychiczną, bijąc i współżyjąc seksualnie z członkami sekty! Sekta jest zamkniętą kastą a jej czlonkowie mają zakaz kontaktowania się z otoczeniem i rodziną. Do zboru może przyjść każdy a wykłady są prowadzone przez starszych zboru i żaden nie uzurpuje sobie prawa do bycia Bogiem w ludzkiej postaci. Nie pisz bzdur skoro nie masz bladego pojęcia o czym piszesz dziecko ;> Może ŚJ twierdzą, że mają monopol na wiedzę. Może bywają wśród nich fanatycy tak jak i w innych religiach się zdarzają. Ale nazywanie ich sektą jest co najmniej nie na miejscu. Szczególnie, że wierzą w tego samego Boga co katolicy. Tylko w przeciwieństwie do nich zwracają się do niego po imieniu.

Gość drogie dzieci
proba techniczna,raz,dwa,trzy,,pppphhhyyyy

Gość drogie dzieci
hurraaaa,udalo mi sie,za trzecim razem,pozdrawiam wszystkich. Tak to jest,jak sie nie ma telewizora,haa. Moje kochane dzieci,co wy za glupoty piszecie,NILO/to nie do ciebie/.Te wasze bla,bla,ble,ble przyprawiaja mnie o mdlosci, /Mam cudownego meza/na und?,/jestem zdegustowana/co za obrzydliwe slowo,maja nie maja telewizorow,sa czy nie sa wredni, kochani to nie oto chodzi||| Swiadkowie Jehowy/jak ich zwal,tak ich zwal/glosza cos czego nie robi zadna inna religia,i czy sa prawdziwymi wyznawcami swojego BOGA czy tylko najemnikami do wykonania pracy dla BOGA to nie ma znaczenia/BOG placi za wykonana prace/ Also,Oni glosza,Ze zbliza sie koniec/systemow/i ,ze trzeba wlaczyc system obronny by sie ratowac,wiec sie ratuj kto chce,kto nie chce jego problem.To co ma sie stac i tak sie stanie,kochani|||| Jesli jest wsrod was Smialek,niech spyta BOGA,co robisz?????? pozdrawiam was Lidia

Gość Grzesimaj
Do drogie dzieci Naucz sie pisac bo to wstyd jak to jest napisane. Widac ze nigdy nie bylas u SJ. Same bzdury i i nic nie znaczace wyjasnienia.