Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kolorkowa

Za dużo krwinek białych - co to oznacza ???

Polecane posty

Witam!!! Jestem obecnie w 21 tygodniu ciąży. Wszystko do tej pory szło bardzo dobrze...dziś jednak robiłam morfologię i wyszło mi że mam za dużo białych krwinek we krwi (norma jest do 10 a ja mam 15,2). Wiecie może co to oznacza? Czy to normalne w ciąży ? Czy powinnam się martwić ??? Z góry dzieki za odpowiedzi.

Gość może masz jakis stan zapalny
który nie daje wyraźnych objawów, zęby masz zdrowe?

krwinki białe oznaczają stan zapalny- mogą to byc zęby, zapalenie pęcherza a nawet mała ranka- cokolwiek. nie masz aż tak mocno podwyższonej ilości - więc radzę za jakiś czas powtórzyć

a jak sie martwisz to zrób sobie crp- bedzie wiadomo jaki to stan- czyli czy wymaga antybiotyku

Gość polemizujmy kulturalnie
wzrost białych krwinek nazywamy leukocytozą, a spadek leukopenią. Podwyższenie może być spowodowane przyczynami fizjologicznymi (wysoka temperatura otoczenia, opalanie się na słońcu, ciąża, wysiłek fizyczny, stres) lub patologicznymi (stany zapalne narządów, uszkodzenia tkanek, zakażenia jestes w ciązy ,więc usprawiedliwiony jest ich wzrost

dzieki wielkie za wyczerpujące odpowiedzi. Jestem usatysfakcjonowana, poinformowana no i spokojniejsza... Nie ma to jak forum na o2...zawsze znajdzie sie ktoś kto pomoże:) Pozdrawiam

Gość laborantka
Normalne, że w ciąży wzrasta liczba krwinek białych :)

Podnosze temat:) Mam wyniki morfologii i wyszło mi że mam białych krwinek 10,30 a norma jest do 10.00 a czerwonych mam zaś za mało - 3.89 a norma zaczyna sie od 4.00. jestem w 28 tyg ciąży, dziewczyny nie wiecie czy to coś niepokojącego? Z góry dziękuje!!:)

Całą ciążę tak mam. Białych trochę powyżej normy a czerwonych mniej. Wg lekarza to norma.

Gość Jo-------anna
Białe sa minimalnie podwyższone takze nawet na nie nie patrz. A zbyt mała liczba czerwonych może świadczyć, ale nie musi, o rozpoczynającej się anemii. Jedz produkty bogate w żalazo.

Gość Jo-------anna
Ja mam białych 11.1 a czerwonych 4.25 i wg lekarza wyniki są ok :)

wbc u ciężarnych jest zazwyczaj podwyższone, do 15 to norma, wyżej już niepokojące, ja miałąm do 13 z kawałkiem rbc w ciąży spadające też jest normą, ale lekarz może dać Ci żelazo, bo zaczyna sie jego spadek, ale w ciąży to normalne, a jak hgb i hct?

Gość Jo-------anna
Ale przyjmuję suplement, który ma w składzie żelazo - w dawce 400% dziennego zapotrzebowania. gdyby nie to pewnie już dawno miałabym anemię.

Gość Despina
Kolorkowa W ciąży leukocytow jest zawsze trochę więcej niż normalnie. Niektórzy ginekolodzy uważają, że w ciąży moga wzrosnąc nawet do 15. Czasami ich wzrost swiadczy o jakieś infekcji. Będzie dobrze.Trzymaj sie i nie denerwuj zbytnio:) Powodzenia

Dzięki dziewczyny:) Anemia - bardzo możliwe, bo ja mam prawie zawsze anemie:) Niepokoił mnie tylko ten podwyższony poziom białych krwinek, ale skoro mówicie, że to normalne to już jetem spokojna:) Dzieki:)

Gość gość
Witam. Bylem poczatkiem grudnia u lekarza na badaniach okresowych i wyszło mi ze mam leukocytow ponad norme dokladnie 12,3 neutrofile9.00( 73%) mcv 92. Za 3 tygodnie powtorzylem badania i wyszlo: leukocyty 12,8 neutrocyty 8,20 a monocyty 1,40. Lekarz powiedzial ze ilosc bialych krwinek ogolnie przekracza norme. I jest wyzszy niz za pierwszym razem. Pozostale wyniki krwi wyszly w normie. Mam za miesiac znowu powtorzyc badania. Ogolnie czuje sie dobrze ale gorzej niz np. Dwa miesiace temu. Codziennie boli mnie głowa, czasami mam lekkie zawroty głowy, czesto mi wyskakuja siniaki ktore długo sie goja. Szybko sie męcze. Powiedzmy ide do sklepu i wracam zmeczony i musze lapac gleboki oddech bo brak mi tchu. Moje pytanie brzmi czy to moze sie rozwijac jakas choroba powoli? Mam sie zaczac martwic? Ostatnio tez czuje lekkie kłucie z lwej strony brzucha pod żebrami tak jakby ktos mnie szpilka od srodka lekko kłuł. Prosze o odpowiedz.

Gość gość
Dodam ze codziennie prawie mam lekka goraczke.