Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana.

przez kaczyńskich wyrzucą nas z uni europejskiej -

Polecane posty

--> Trawnik.. { Zachowujemy się jak świeżo przyjęty majtek na okręcie który starszym doświadczonym marynarzom próbuje tłumaczyć jaki kurs okrętu byłby najlepszy. } Jeżeli to ma być trafne porównanie.. to ja wolałbym wysiąść z tego okrętu. Jeżeli jesteśmy faktycznie \"majtkiem\" to był głupi pomysł w zaciaganiu się na statek w takim charakterze. Nie o tym mówili ci co przekonywali naród że to słuszna droga. Jeżeli faktycznie jesteśmy \"majtkiem\" to po raz setny nas oszukano. I uczynili to rodacy.

yagon-------------->przepraszam,że napisałam o Tobie jak o kobiecie.To wyszło mi tak z rozpędu.Miałam poprawić ten błąd w nocy,ale było już strasznie późno.🌼 niepoprawna...optymistka---------->masz mało przekonujące argumenty,a porównania bardzo nietrafne.:O Myrevin-------------->prawdę napisałeś.Oszukano nas,niestety:( ♥♪♫

Gość no niestety nie ma tygodnia
aby w niemczech nie smiano sie z nich.... przykre to... wielu niemcow sie pyta o nich i sie nabijaja z naszej polityki... stawiaja as w niezlym swietle,barany!!!

Gość
niepoprawna optymistko-bledem jaki robisz jest traktowanie UE jako jakiejs jednosci.Przeciez ona nie ma ksztaltu superpanstwa-do czego wlasnie w tej chwili daza Niemcy.UE jest stowarzyszeniem suwerennych panstw.Poki co,tak wlasnie jest.Dlatego nie rozumiem o jakiej izolacji Polski ty mowisz?Czy Niemcy to cala UE?A oni nie robia interesow poza UE?A slynna rura?Zastanow sie dobrze nad ich cala polityka.Wtedy dojdziesz do wniosku,ze oni prowadza zupelnie wlasna polityke,a UE traktuja jako forum na ktorym dostosowuja unijne prawo do tych wlasnie swoich interesow. Do:no nie moge was sluchac-ty chyba nie mozesz dowidziec skoro widzisz tylko to o czym piszesz.A np.nasi rolnicy?Dlaczego maja doplaty tylko w 1/4 wysokosci tego co nie przymierzajac rolnicy niemieccy?To jest to traktowanie wszystkich rowno?My nie placimy do UE 1/4 skladki,tylko cala,pomimo ze jest to dla nas nieporownywalnie wiekszym obciazeniem niz dal Niemcow...A dlaczego UE zwiekszyla nam (z 7% do 22% VAT na budownictwo,nasi podpisywacze komuchy to podpisali) VAT na budownictwo na przyklad?PO to zeby spowodowac u nas bum budowlany,czy moze po to zeby polskie firmy wyeliminowac ze swojego rynku.Oczywiscie,dla niektorych jednorazowa zapalniczka w polskim kiosku,wyprodukowana w UE to szczyt luksusu i ambicji.Przypominaja mi sie tu czasy dzikiego zachodu,kiedy kolonizatorzy :kupowali\"od Indian ich ziemie za kolorowe koraliki... Dlaczego nasuwa mi sie tu na mysl takie przyslowie:zamienil stryjek siekierke na kijek.

Gość
dzieki Marketa_Cz-przykre ze nie wszyscy ludzie rozumieja te sprawy...tylu niestety popiera 5ta kolumne(SLD/PO,GW)i innych .Sa to sprawy skomplikowane,ale trzeba tlumaczyc.Poza tym ogromna jest sila propagandy...poza tym malo kto wie,iz czytajac powiedzmy \"Glos Wielkopolski\",czy \"Gazete Poznanska\"-czytaja gazety... niemieckie...podobnie jak zreszta wiekszosc jezeli nie wszystkie te tzw.kolorowe gazety dla kobiet...

yagon pisze: \"..tylu niestety popiera 5ta kolumne(SLD/PO,GW)i innych...\" (...) \"czytajac powiedzmy \"Glos Wielkopolski\",czy \"Gazete Poznanska\"-czytaja gazety... niemieckie...podobnie jak zreszta wiekszosc jezeli nie wszystkie te tzw.kolorowe gazety dla kobiet...\" (...) \"Sa to sprawy skomplikowane,ale trzeba tlumaczyc.\" Jezu !!!! Jaką V kolumnę ??? Czyją ??? Głos Wielkopolski - to niemiecka gazeta ??? Faktycznie skomplikowałeś człowieku te sprawy do tego stopnia że albo ja jestem zbyt tępa by je ogarnać albo Ty - co zresztą już kiedyś u Ciebie zauważyłam - masz manię prześladowczą i poważną wadę nadinterpretowania faktów i okoliczności.

Gość unijny liberal
wogole uwazam ze sprzeciwianie sie naszym przyjaciolom niemcom w sprawach waznych w Unii oraz demonstrowanie swoich barw narodowych i jezyka i kultury to jest homofobia, antysemityzm, antyglobalizm, ksenofobia , terroryzm i oszolomstwo. jedna idea jeden cel - niemiecka jednosc ceł

Gość
trawnik-slyszales cos moze o tzw.5ej kolumnie z czasow IIWojny Swiatowej?Jezeli tak?To odniesienie jest latwe do zrozumienia.Jezeli nie?Napisz-wytlumacze o co chodzi... Dzienniki o ktorych pisalem naleza do niemieckiego koncernu prasowego:Passauer Neue Presse.Podobnie jak te wszystkie kolorowe gazety dla kobiet. Wystarczy?Chcesz o czyms dyskutowac?krytykowac kogos-najpierw czegos sie dowiedz na dany temat.OK?

Gość niepoprawna...optymistka
marketa: ja tu nie argumentuje, to nie miejsce na to, napisalam na ten temat. a jesli nie rozumiesz moich porownan- za malo sie interesujesz polityka, za malo doswiadczylas w zyciu, nie wiesz jakie numery dzieja sie obecnie w polsce

yagon, uważasz więc że PO, SLD i Gazeta Wyborcza to niemieccy agenci którzy w razie konfliktu z naszym zachodnim sąsiadem bedą w Polsce strzelać zza węgła do naszego wojska, zatruwać studnie, wysadzać magazyny paliw i burzyć mosty ???? Co z tego że wymienione przez Ciebie pisma należą do niemieckiego koncernu ? Jest demokracja i wolność słowa oraz wolny rynek a ludzie wybierają tytuły które im się najbardziej podobają. Jakoś dziwnie się składa że to właśnie wg Ciebie \"niemieckie\" gazety mają największe wzięcie oraz Gazeta Wyborcza. \"Prawdziwie polskie\" natomiast Nasz Dziennik czy nomen omen Gazeta Polska zalegają na półkach w kioskach a ich właściciele mogą tylko pomarzyć o takich nakładach czy prestiżu jakim cieszą się GW czy Polityka lub Przekrój. Rozumiem że marzysz podświadomie lub nie o powrocie do czasów gdzie wydawano co prawda kilka gazet ale miały ona jak najbardziej polski (PRL) rodowód i we wszystkich było napisane mniej wiecej to samo, a telewizja miała dwa programy i też w wiadmosciach i komentarzach prezentowano dokładnie te same jednolite ale za to słuszne poglądy

Gość
poza tym-trawnik-juz zdarzylo mi sie kiedys komus tlumaczyc tu,na forum:jak ktos nie ma argumentow merytorycznych-atakuje nie czyjes opinie czy poglady,ale sama osobe.Dokladnie tak jak ty.Ja sie nie wypowiem w ramach rewanzu o twoich chorych wypowiedziach,ani o twoim ignoranctwie...

yagon: puscilam wodze wyobrazni, to jest jeden z mozliwych wariantow wg mnie, ale nie mam monopolu na przyszlosc

Gość
trawnik-tobie jako komunistce drogie sa idealy Marksa,Engelsa i Lenina.Nie wiem teraz czy ty masz faktyczne trudnosci z ocena obecnej sytuacji czy po prostu odzywa sie tu duch twojej internacjonalistycznej miedzynarodowki.I ty i SLD/PO i GW i pozostali wszyscy ci ktorzy besztaja nasz obecny rzad za to ze domaga sie respektowania naszych praw,dzialacie dla jakichs blizej nie znanych (dla nas)celow globalistycznych.Bo tak sie dzis chyba nazywa ta wasza niegdysiejsza miedzynarodowka.Tak mysle,poniewaz nie wyobrazam sobie zeby te dzialania byly po prostu polityczna nie sluzaca niczemu glupota... Madrosc polityczna polega miedzy innymi na umiejetnosci przewidywania.Twoim jednak zdaniem my,Polacy mamy siedziec z zalozonymi rekoma i czekac co zrobia Niemcy,no bo przeciez nie mozna czegos nadinterpretowac...Wyprowadze cie z bledu:oni caly czas nadinterpretuja i jak widac raczej dobrze na tym wychodza...

jesli by bylo tak jak mowisz nie krytykowalabys mnie w ten sposob

a poza tym nie miejsce i czas na obrzucanie sie blotem. sa wazniejsze sprawy

Napisałam,że wiem,co się dzieje w Polsce,ale nigdzie nie napisałam,że zgadzam się z Tobą,z Twoim zdaniem.Przykro mi:( Nie krytykuję Cię,piszę swoje zdanie.:) Ale skończę chyba z politykowaniem,to do niczego nie doprowadzi.Nasze zdanie się nie liczy,i tak zrobią jak będą chcieli.:) ♥♪♫

Trawnik, czytalam twoje wypowiedzi, respect. Niestety, dyskutanci prezentuja typowo polska, zakapiorska mentalnosc, takze dla nich boje o pierwiastek maja posmak patriotyzmu. Szkoda strzepic jezyka (chyba). Pozdrawiam 🖐️

Gość Logicznie myślacy
Obecnie wyrzucenie z Unii skazało by Polske na gospodarcza katastrofe,nasze towary zostały by obłozone wysokim cłem a Polscy emigranci transferujący co miesiąc całkiem sporą gotówke do kraju która w dośc sporym stopniu przyczynia sie do wzrostu gospodarczego stracili by status legalnych a chyba wiecie co to oznacza!!Oprócz tego rolnicy stracili by dopłaty,miasta dofinansowania np.na budowę dróg ogólnie wrócilibyśmy do stanu z 2001r.czyli 20-25%bezrobocia i zwiekszająca sie ciągle dziura budzetowa,jedyna alternatywa dla Unii to bliski sojusz ze wschodnimi sąsiadami,zwłaszcza że wiele nas łaczy kulturowo,językowo i mentalnie ale to dopiero za jakieś 15-20 lat gdy Polska będzie juz miało rozwinięta infrastrukutre i jakos to wszystko będzie wyglądać bo według wszelkich znaków i prognoz to własnie Rosja i Chiny będe dyktowac warunki na swiecie za jakies 20-30 lat Ue będzie zacofanym technologicznie biurokratycznym molochem borykajacym się z wysoką przestępczością a Stany moga nawet nie przetrwać do tego czasu w obecnym kształcie biorąc pod uwagę ogromne zadłuzenie tego kraju,ogromną ilośc nielegalnych imigrantów i coraz głosniejsze ruchy seperatystyczne w wielu stanach które pragną oderwać się od waszyngtonu!!! o czym oczywiscie nie informują nasze "obiektywne" media.Trzeba też pamietac ze stany zjednoczone są najbardziej znienawidzonym krajem na świecie a ich przewaga technologiczna nad resztą która uzyskali w latach 80-tych topnieje z roku na rok na rzecz Chin,Japonii i Rosji dlatego probują się ratować zamorskimi wojnami i róznymi projektami wojskowymi typu tarcza aby utrzymać swoje wpływy ale jak widać te działania zaczynają być gwozdziem do ich trumny tak jak gwozdziem do trumny ZSRR był wyscig zbrojeń w latach 80-tych i wojna w Afganistanie. Wyjscie z Unii TAK,ale nie teraz bo byłoby to gospodarcze samobójstwo ale za jakieś 20 lat może to być dobry pomysł oczywiscie jeśli będziemy systematycznie obnizac zadłuzenie,dziure budzetową i utrzyma sie obecny poziom wzrostu gospodarczego.

Gość dll
Z zapisanego w obecnym projekcie traktatu systemu głosowania wynika, że siła głosu Polaka wynosi 1, a Niemca 1,8 No to już wiadomo o co chodzi.Nadal ktoś uważa że Kaczory nie mają racji?Dlaczego Niemiec ma byc ważniejszy od Polaka , oni maja 80 mln mieszkańców i przez sam ten fakt mają znacznie większą siłe głosu a tu dochodzi jeszcze ta dysproporcja 1:1,8 na korzyść statystycznego Niemca.

Gość MRK-4
dll > oni tego nie zrozumieja, to juz taka lewacka mentalnosc:o

MRK-4- a co to znaczy lewacka mentalnosc? z tego co wiem, lewica to idelay socjalistyczne, rownosc i sprawiedliwosc spoleczna, swiadczenia socjalne i opieka panstwa nad obywatelami. Moze znamy inne pojecia tego terminu?

Gość MRK-4
rownosc i sprawiedliwosc? buahahaha idealy? taa i nic wiecej poza idealami hahaha dalej juz sa tylko przekręty haha

dll pisze: \"Dlaczego Niemiec ma byc ważniejszy od Polaka , oni maja 80 mln mieszkańców i przez sam ten fakt mają znacznie większą siłe głosu a tu dochodzi jeszcze ta dysproporcja 1:1,8 na korzyść statystycznego Niemca.\" Ano dlatego bo takie są zasady demokracji. Decyzje podejmuje większość. Podobnież jest w naszym prlamencie - panoszący się Lepper, wprowadzający w czyn swe głupie pomysły Giertych to wynik tego że za nimi stoi wiekszość parlamentarna partii Kaczyńskich - którzy to Kaczyńscy dostali najwięcej głosów i mają najwiecej posłów. Niemniej każdego Niemca w UE mozna przegłosować tworząc koalicje i to w róznych konfiguracjach. Europa liczy blisko 300 mln mieszkańców - 80 mln Niemców to raptem 1/4 tej liczby wiec o co chodzi ? Problemem polskiej dyplomacji jest niechęć do kompromisów oraz kuluarowch rozmów a co za tym idzie nieumiejętność zjednywania sobie przychylności innych państw. Dlatego jak tak dalej pójdzie będzie się traktować nas jak awanturnika do tego z gołym tyłkiem z którym zawieranie jakichkolwiek układów naraża jedynie na śmiesznosć i ostracyzm pozostałych członków UE

Gość Kwach Stalinski
Lola Lu-ty albo sama jestes debilka albo innych za takich uwazasz.Czy myslisz ze tu,na tym forum sa jacys idioci procz ciebie i tych kilku innych?Czy ty myslisz ze my nie wiemy co to socjalizm?Problem w tym ze to utopia(jezeli znasz to pojecie).My w Polsce mielismy cos takiego przez 50 lat.Jest wyjatkowa bezczelnoscia mowienie nam po tym wszystkim,ze to jakis ideal,czy dobro!!!!!!

Trawnik ---> zasady demokracji? :o Nie zrozumiałaś co napisał(a) \"dll\". Siła głosu Polski i Niemiec po przeliczeniu na jednego obywatela daje dysproporcję w stosunku 1:1,8. Jeden Polak ma 1 głos, a jeden Niemiec ma 1,8 głosu! To jest demokracja? :o Zdanie Niemca jest o 80 % ważniejsze od głosu Polaka??? Jakim prawem? W ten sposób zbliżamy się pomału do czasów \"nadludzi\" :o Porównanie do parlamentu jest co najmniej CHYBIONE. Władzę się wybiera w wyborach, a tutaj chodzi o ustalenie zasad tych wyborów!! Żenada!! Jak można takie głupoty wypisywać?? p.s. Niemcy to 1/4 ludności Europy????????? Jeśli cała Twoja wiedza tak wygląda, to nie ma o czym z Tobą dyskutować :o Europa - 720 mln Niemcy - 82 mln :o