Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość usana

rasizm w anglii?

Polecane posty

Gość usana

Witam. Obecnie mieszkam w usa z narzeczonym. On jest tu nielegalnie i dlatego nie planujemy tu przyszlosci. Rozwazam wyjechanie do Anglii. Moj narzeczony jest czarny. I tu mam pytanie: czy w Angli istnieje rasizm? Tzn. czy np. odmowia mu w jakichs miejscach pracy albo wejscia do klubu z powodu koloru skory? Wiem, ze tak sie dzieje czasem w Irlandii... I dlatego chce sie dowiedziec jak jest w Anglii zanim podejme dalsze kroki w planowaniu wyjazdu. Dzieki.

Gość biala girl
o la boga nie przyjedzaj tu z czarnym , za duzo ich tutaj. mysle ze w afryce bedzie wam lepiej

Gość usana
No napewno nie, bo on z Afryki nie jest. Tak gwoli scislosci, on jest mulatem, tylko, ze napisalam, ze jest czarny, bo jednak ta strona przewaza. A poza tym jest inteligentny, dobry i pracowity. I na pewno chce z nim byc. Tylko, ze teraz musimy znalezc miejsce dla siebie. Gdzies gdzie jego kolor nie bedzie wielkim minusem.

Gość do Usany
Dziewczyno, rasizm jest wszedzie

w tym kraju rasizm jest glownie skierowany w strone bialych, gdyz za zachowanie rasistowskie wzgledem czarnoskorych obywateli kraju, groza przykre konsekwencje. mozecie smialo przyjezdzac. z was dwojga to Ty masz wieksze szanse na doswiadczenie nieprzyjemnosci.

Gość usana
Bardzo dobrze zdaje sobie z tego sprawe. W niektorych krajach jest nawet "prawnie" akceptowany a wniekotrych nie. Chce sie po prostu dowiedziec jak to jest w Anglii. Czy bedzie mial problemy ze znalezieniem pracy, czy go moze zle kelner potraktowac w restauracji bez zadnych konsekwencji? Bo w niekotrych krajach, taki kelner bylby zwolniony, a w niektorych krajach to by bylo calkowicie akceptowane.

Gość usana
p.s. poprzedni post wyslalam przed tym gdy jeszcze valeriany post sie ukazal na moim komputerze

Gość xml
propozycja afryki nie jest taka glupia, przemysl to

Gość ddddnm
a ja mysle ze mieszkasz z nim w Irladii sas

usana, rasizm to nie problem geograficzny ;) W wiekszych miastach w Angli rasizm jest prawie niezauwazalny, inaczej w mniejszych miasteczkach czy tez countryside. Tak jak mowi Valeriana, za okazywanie rasizmu, i to nie tylko wobec osob czarnych, to zdarza sie tez osoba bialym, kobieta, czyli za ogolne dyskryminowanie w Angli sa konsekwencje legalne (oczywiscie jesli dana osoba poda to do wladz). A do klubow to raczej stroj a nie kolor skory decyduje czy cie wpuszcza czy nie ;) Zycze powodzenia i szczescia dla Was obojga!

Prawnie rasizm jest zabroniony w Anglii i panuje polityczna poprawnosc. Brytyjczycy sa dla wszystkich kulturalni i czarny kolor skory nie robi na nikim wrazenia, bo jest tutaj niezla kulturowa mieszanka. Co sobie ludzie mysla naprawde - to lepiej czasem nie wiedziec.

Gość jestem zoska przegralam zycie
angole toleruja smierdzacych czarnych leni i ciapackich sknerusow bo tak im prawo kaze, a jak sie wezmie takiego angola na strone to zaraz wychodzi ich niechec do tego motlochu, i tu nie chodzi oto ze ktos jest czarny czy zielony tylko oto ze czarnuchy sie wogule do pracy nie nadaja, jebane leniwe skoorwysyny a ciapaci smierdza jak sam skunks i tez za pracowici nie sa i skompi sa jak cholera i cala reszta tych jabanych muslimow, tylko im religia we lbie i wysadaznie sie w imie allaha i gdzie by tu kolejna zone sobie znalesc ktorej zmajstruje bachora i kolejna w haremie bedzie siedziala w domu na dupie, rodzila bachori i ciagnela benefity

Gość chay-Poe-phi
Jak widac rasizm istnieje w Anglii, choc przewaznie nie ze strony anglikow, ale np polakow.

Gość miskkka
ja mam córke wlasnie z czarno skórym i jest cudowną mulatką ma roczek i obawiam się o nią jak podrosnie czy nie bedzie narazona na glupie docinki ktore mimo wszystko bolą ...ale moja milosc do niej jest tak ogromna ze wszystko przezwycięzy

Gość jestem zoska przegralam zycie
missska tak tylko na wioscze wstyd pokazac zdjecie wnuczki bo czorna jest, i wstyd we wsi bedzie ze curka z antychrystem sie puscila a prawda jest taka za najwiekszymi razistami sa czarmi, hindusi i pakistancy A poza tym to jest glupie gadanie ze rasizm, bo jak sie jest rasista to sie nienawidzi wsystkich ktorzy sa innego koloru skory, tylko problem w tym ze do azjatow (japonczycy , chinczycy) nic nie mam, tak samo do zydow, spoko ludzie, troche namolni ale spoko i na te nacje malo kto narzeka, a wez kogos na strone i zapytaj o czarnego czy hindusa to zaraz sie posypia inwektywy ze brudasy , smierdziele i tepaki straszne, skads sie to chyba bierze , najprowdopodobnie z codziennej obesrwacji

Gość antysemita z UK
na zydow malo kto narzeka? przeciez ich to nikt na swiecie nie lubi.

Gość usana
Valeriana, poranny deszcz, enamorada - dzieki za odpowiedz na pytanie, ktore zadalam. Miskkka - powodzenia, i oby Twojego malego szczescia nigdy nie spotkalo zle traktowanie z powodu koloru skory.

Gość Chipmunk
Hej Usana ! Mieszkam w takim bardzo zroznicowanym "rasowo" miescie w Ameryce Pln. Duzo jest Hindusow, Arabow, Afroamerykanow, Chinczykow no i Europy. Wydawaloby sie - spoko - skoro tyle roznych ras wspolzyje ze soba w miare zgodnie ale jak opiekowalam sie dzieckiem kolezanki, Hinduski to ludzie wywalali galy na wierzch - jak to biala zajmuje sie "kolorowym" bachorem ? Mieszane malzenstwa maja przerabane, ludzie gapia sie jakby ufo zobaczyli - wiec po prostu nie przejmuj sie. Milosc jest najwazniejsza. Powodzenia !!!

Gość do usany
a w ktorych krajack jak to ujelas rasizm jest prawnie akceptowany?

Gość stawialbym na Polske
dlatego nie mamy problemow z nadmiarem emigrantow i zamachami bombowymi. taka sytuacja nie mialaby prawa bytu, w kraju, gdzie rasizm jest na porzadku dziennym. tak, powiecie ze wielu ludzi jest tolerancyjnych. zabawne bo ja tez bylem, dopoki nie przyjechalem do UK. wystarczy pomieszkac troche na dzielnicy murzynskiej i po 2 m-cach tolerancja zacznie sie konczyc. nie twierdze ze wszyscy czarni czy brazowi sa be. nie mam nic do ludzi z Ghany, Kenii lub Etiopi. sa w porzadku, spokojni, nie robia awantur, nie kurw....ja na ulicach. co innego Nigeryjczycy - zakala calego Czarnego Ladu, co potwierdzaja nawet ludzie z Ghany czy innych krajow,. czyli w ostatecznym rozliczeniu jestem rasita polowicznym, bo czesci nie cierpie, czesc akceptuje a wyjatki nawet lubie

Bo wy macie do czynienia z czarnymi i kolorowymi roznych nacji z tych nizszych warstw spolecznych, dlatego juz wyobrazazcie sobie, ze wszyscy tacy sa. Jakbyscie sie obracali w srodowiskach uniwersyteckich albo businessowych to zaraz byscie spotkali innej klasy \"kolorowych\" i pewnie mielibyscie o nich calkiem inne zdanie. Wielu Hindusow czy Mulatow to kulturalni, wyksztalceni ludzie tylko ze wy osadzacie wszystkich na podstawie znajomego Pakistanczyka ze sklepiku obok, albo na podstawie Kurda, z ktorym pracujecie w fabryce. Juz nie mowiac o ignorancji jaka bezstrosko okazuja Polacy uwazajac wszystkich muzulmanow, Hindusow, Pakistanczykow itp za jedno i to samo :O

Aha, a rasista nie jest sie jak sie okazuje pogarde wobec wszelakiej innosci, wyatrczy odczuwac ja wobec jednej.

emo-costam srutu-tu-tu peczek drutu tak sie sklada ze ja studiuje w londynie i poziom jaki prezentuja czarni na ulicy i na uczelni NIE jest zbytnio zroznicowani, po prostu kto urodzil sie zwierzeciem ten czlowiekiem nie umrze. A ty myslisz ze dla tych kurdow, pakistancow, turasow i calej reszty to ma znaczenie skad ten bialy jest , my tez dla nich jestesmy z europy i tyle

Gość degustibus
nie masz sie czym przejmowac, murzynow nikt publicznie zle nie potraktuje, polakow owszem. Teraz to my jestesmy tymi, na ktorych mozna narzekac, zle traktowac. Jak w Big Brotherze zle traktowano jakas Hinduske, zrobila sie z tego miedzynarodowa dyskusja. O obozach pracy we Wloszech prawie w ogole nie mowiono, a przeciez tam zamordowano wiele osob.

Mimo wszystko Europa jest duuuzo mniejsza od Azji nie mowiac o zroznicowaniu kulturowym! Europa jest mentalnie mniej wiecej taka sama, a juz Hindusi i Pakistanczycy to 2 inne swiaty! O Kurdach nie wspominajac. I nie pisalam o studentach (ktorzy bywaja rozni), ale raczej o profesorach. Pamietajcie, ze w kazdym kraju jest wiekszosc chamow i debili, ale sa tez ludzie wybitni, ludzie o wielkich sercach, wiec uogolniajac zawsze kogos krzywdzicie. N. Mandela, M.L.King, L. Armstrong czy M. Gandhi tez pewnie byliby dla was \"brudasami\" jakbyscie ich spotkali na ulicy... :O

enamorada tak i ktos poraz kolejny wypisuje kilka slawnych nazwisk , tylko ze te nazwiska sie powarzaja na okraglo, tez mi rewelacja, jeden Gandhi na MILIARD hindusow, sukces po prostu A ilu masz bialych znakomitisci, az trudno zliczyc, i nie wyskakuj mi tutaj z Hitlerem czy Stalinem bo w azji np tez maja swoich odpowiednikow np. Pol Pot chciazby To by pokrywalo hundusow A co do czarnych to Rosa Parks, przereklamowana, po prostu byla walnieta staruszka ktorej sie we lbie poprzewracalo, L King poprostu zerowal na czarnych masach za co go zastrzelili*( bialy go rozwalil, ale co tam ). L. Armstrong potwierdza tylko stereotyp ze czarni sa dobrzy tylko do sportu i muzyki , praca fizyczna i intelektualna oraz KULTURA OSOBISTA nie lezy w ich naturze. A znasz moze Georga Washingtona Carvera, jedynego czarnogo wynalazce ktory wymyslil okolo 300 sposobow na wykorzystanie fistaszkow ( tusz,kawa. majonez. papier i przede wszystkim MASLO ORZECHOWE )

Pol Pot to byl w Kambodzy, wiec nie wiem jak sie ma do Hindusow. To oczywiste, ze w kazdym narodzie sa ludzie i parapety, i tyle. Dlatego wrzucanie milionow (miliardow) ludzi do jednego worka jest smieszne, jesli nie smutne.

Brawo Enamorada! Jedna z objaw rasizmu jest generalizowanie (wrzucanie wszystkich do tego samego worka...). Wtedy powiedzmy ze ja tez jestem ofiara rasizmu jak moj szef mi opowiada o wszystkich tych brudnych Polakach pijacych piwko o 5tej rano w Hammersmith (London). Inny kraj, a nawet kontynent, inna kultura i najpierw trzeba sie starac poznac te roznice zeby potem moc je oceniac czy tez krytykowac. A co do higieny osobistej, to racja, niektorzy poprostu smierdza, ale tak samo Anglicy, Francuzi, Niemcy czy Amerykanie. A nie mowie juz o tyk Polakach co wsiadaja do metra rano po calej nocy picia, z zakrwiawionymi oczami i w brudnych ubraniach. Poprostu wstyd...

Gość jukatana
Zaklinacz nie rozsmieszaj mnie, znasz tylko kilka nazwisk i jeszcze piszesz bzdury na ich temat:o zobacz sobie archiwalne zdjecia lub filmiki z czasu dyskryminacji w Stanach, to nie były przelewki, a smierc ktorej sie spodziewał King mozna powiedziec jest najwyzszą ceną jaką mógł zaplacic - na dzien przed smiercia podczas wystapienia stwierdził ze juz sie 'raczej nie spotkamy':o To jest POSWIECENIE. Takich ludzi było i jest wiecej! A ta bzdura, ze ile my to mamy madrych białych ludzi wywołuje jedynie bol głowy, bo pomysl, jak oni niby mogli sie wykazac kiedy w Stanach chocby była segregacja rasowa i dzieci od najmłodszych lat dostawały gorsze mozliwosci w szkołach????? Afryka w tych czasach nadal była pod jarzmem białych - lata 60 to dopiero czasy kiedy panstwa afrykanskie odzyskiwaly niepodleglosc. I to ze zna sie jedynie kilka nazwisk nie jest przypadkiem - u nas nadal nikt nie jest w stanie wymienic choc jednego czarnoskorego pisarza:O Co mógł czarny napisac ciekawego, prawda? Zenada. A rasizm ze strony czarnych nie jest prostą kwestią - to tak jak czesc społeczenstwa w Polsce nadal zywi niechec do Rosjan czy Niemców, a pomysl logicznie, ze czesto mamy mała styczność z tymi ludzmi!! A oni, ludzie ktorych przodkowie byli niewolnikami kiedys tam w przeszłosci, teraz ma zyc pokojowo i z miloscia i WDZIECZNOSCIA z białymi. Nie zniknie to od razu, a niektore srodowiska niestety podsycają te kwestie.