Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KtoS siĘ niE baŁ i ZajEb**

Strajk pielęgniarek i lekarzy-co myślicie

Polecane posty

Gość anka_abc
jestem lekarzem w trakcie specjalizacji - zarabiam 1100zl netto, nie mam prywatnego gabinetu, mam obowiazkowe dyzury w swoim szpitalu - przychodze do pracy na 8 rano jednego dnia, wychodze o 15:30 nastepnego - dyzur na izbie przyjec do najlatwiejszych nie nalezy - przyjmuje pacjentow caly czas - jesli po 5-6 godzinach musze wyjsc do lazienki - ci ktorzy czekaja w kolejce patrza na mnie z wyrzutem. niestety nie jestem nadczlowiekiem i od czasu do czasu potrzebuje chociaz 10 minut przerwy. nie mam sily wysluchiwac juz o tym, ze podatnicy zaplacili za moje studia i ze powinnam to oddac lub odpracowac - dlaczego nikt nie ma pretensji do przedstawicieli innych zawodow, ktorzy rowniez konczyli studia na panstwowych uczelniach? dlaczego tak trudno zrozumiec ze wykonujacy ten zawod biora na siebie ogromna odpowiedzialnosc za ludzkie zycie i nie da sie porownac zawodu np. bibliotekarki i lekarza? dlaczego w naszym kraju ciagle istnieje przekonanie ze wszystkim nalezy sie po rowno? dlaczego rzeznik moze wybudowac wille i jezdzic dobrym samochodem ale lekarz powinien sie cieszyc, ze stac go na rower? dlaczego lekarz chcacy zarobic na utrzymanie rodziny musi pracowac w kilku miejscach? kiedy zdawalam na studia od wszystkich slyszalam \'nie martw sie, zanim skonczysz studia bedzie juz normalnie\'. zostalam lekarzem poniewaz nie wyobrazalam sobie innego zawodu, jednak czytajac codziennie wypowiedzi pelne nienawisci mam ochote to wszystko zostawic. nie chce wyjezdzac bo to jest moj kraj, tutaj sa wszyscy ktorych kocham, dlaczego nie moge pracowac w swoim zawodzie i zarabiac proporcjonalnie do swoich kwalifikacji i odpowiedzialnosc jaka biore na siebie kazdego dnia?

--> anka_abc { dlaczego nikt nie ma pretensji do przedstawicieli innych zawodow, ktorzy rowniez konczyli studia na panstwowych uczelniach? } Banalnie prosta odpowiedz. Przedstawiciele innych zawodów nie sięgają do mojej kieszeni. No poza górnikami jeszcze.

A powiedz szczerze, czy wszyscy lekarze są w takiej sytuacji, czy jedynie stażyści? Bo ja naprawdę znam wielu lekarzy i oni wszyscy na brak pieniędzy nie narzekają... Poza tym to nie jest pałanie nienawiścią, ale dlaczego zakładasz, że twój zawód jest ważniejszy od zawodu rzeźnika, czy kogokolwiek innego? Dlaczego uważasz, że Wam się należy? Nie rozumiem.. Choć jestem w podobnej sytuacji i również mnie to frustruje, to nie uważam, że mi się należy... niestety muzycy nie mają takiej siły przebicia, gdyż nie mogą szafować czyimś zdrowiem i życiem. Taka mała różnica...

źle napisałam... oni na brak pieniędzy narzekają, ale mieszkają przy tym w willach i jeżdzą najlepszymi markami samochodów!

{ gdyż nie mogą szafować czyimś zdrowiem i życiem. Taka mała różnica... } No cóż jeśli chodzxi o taką Dodę czy \"ich troje\" nie jestem pewien czy przypadkiem usłyszawszy ich efekt pracy artystycznej, nie odbija się to na moim zdrowiu. :o ;)

Myrevin------> Też prawda... :) Ale na poważnie... Mnie też wkurza, że taka Doda, czy Wiśniewski zarabiają 20 000 za koncert, mimo iż odróznić sekundy od tercji nie potrafią, a ja i moi znajomi po studiach i ciężkiej pracy od 7 roku życia zarabiamy 1100 zl na miesiąc... ale taki kraj, na to się zgodziłam idąc na studia, wybierając ten zawód... dlatego lekarzy nie, a na pewno takich argumentów nie popieram.

Gość Adam c.
Do anka_abc. Jesteś albo beszczelna albo głupia i podszywasz sie pod pasożyniczy zawód lekarza. Po za tym jak ci się niepodoba to możesz zostać rzeźnikiem żałosna osobo.

Na nieszczęście w ostatnich latach często bywałam w szpitalach i widziałam tę \"odpowiedzialność\". Starych ludzi traktuje się jak piąte koło u wozu - stary już pożył, nie ma co inwestować w badania czy leczenie. Młodym z kolei zwykło się przypisywać symulację choroby. Ciężko jest uprosić lekarza rodzinnego nawet o skierowanie na badania bo co mi może dolegać w wieku dwudziestu kilku lat? Co innego gdy odwiedzę gabinet prywatny. Cud miód i orzeszki tylko niestety za ciężkie pieniądze. Tak więc lekarze i pielęgniarki - przykłądajcie się do pracy a może ktoś Was doceni?

Gość edmund
Ludzie za co tym nieudacznikom płacimy z naszych podatków ?

Pani lekarz anka_abc jestes lekarzem w trakcie specjalizacji - zarabiasz 1100zl netto,uwazam ze o cały 1000 zł za duzo bo znam takich jak ty ktorzy niewiele potrafia Gdybys umiała cokolwiek miałabys prywatna praktyke a nie masz Jak szłas na studia wiedziałas ile zarabiaja lekarze? Trza sie było dowiedziec teraz nie byłabys tak zdziwiona pensją

moj brat mial problemy z glowa (nie w sensie psychicznym) ciagle go bolala, bral po dwa opakowania przeciwbolowych srodkow na dzien. poszedl do lekarza:tomografii nie zrobimy bo jest zbedna, ma pan zapalenie ucha. ktoregos dnia zemdlal, bratowa zabrala go do kielc na tomografie,diagnoza:guz mozgu. od razu na stol, 2 operacje w przeciagu 3 tygodni. gdyby zrobili pierwsza operacje chociaz 3 dnio pozniej mogloby go nie byc. moj dziadek mial raka nerek z przerzutami do wezlow. U lekarza diagnoza:problemy z prostata. Niestety po prawdilowej diagnozie nie bylo juz ratunku:( moj tata przez miesiac schudl 12 kg,bolal go brzuch itp.,lekarz dawal przeciwbolowe. wkoncu po 2 miechach zbadal mu cukier:ponad 500!! od razu do szpitala,rozpoznanie:cukrzyca..w szpitalu zrobili mu usg na ktorym nic nie wyszlo. powiedzial ze chce miec tomografie, powiedzial ze zaplaci za nia, tylko niech ja zrobia. powiedzieli ze nie ma potrzeby:[ siostra zalatwila mu tomograf w miescie w ktoreym robi doktorat:500 km od miejsca zamieszkania. wyszedl guz trzustki,nieoperacyjny. w ciagu 3 tygodni bylismy 3 razy w katowicach,ze 4 razy w warszawie, u ilus tam roznych onkologow. biopsje wyzanczyli na za ponad 2 tygodnie,pomimo ze z lekarzem umowil sie na za 4 dni ze wezma go do szpitala od razu. do tej pory nic. dodam jeszcze ze objawy byly idealne co do obajow guzow trzustki,tym bardziej ze siostra ojca zmarla takze na trzustke. maja ochote niech sobie wyjada, ja nie chce takich lekarzyw polsce. albo niech sie chociaz doksztalca, bo przez ost parenascie miesiecy mam dosc blednych diagnoz.

zapomnialam dodac, ze wiekszosc tych \"swietnych\" lekarzy pochodzi z wojewodztwa lodzkiego.

Gość tjaaa.....
anka-abc zawsze mozesz wyjechac z tego kraju zamiast narzekac.

"odpowiedzialnosc jaka biore na siebie kazdego dnia?" nie badz cyniczna anka zadnej odpowiedzialnosci na siebie nie bierzesz ale tylko tak mowisz by ładnie zabrzmiało Myslisz ze nie spotkałam w zyciu zadnego lekarza? wieksza odpowiedzialnosc ma kierowca gimbusa który zarabia jeszce mniej niz ty ,,,z tym ze on nie spi w pracy i popija sobie kawek

{ Ilość błędów uznanych przez Izby Lekarskie stoi w rażącej sprzeczności tak z danymi pochodzącymi z USA czy Szwecji, jak i odczuciem społecznym, którego wyrazem są badania CBOS czy nasza ankieta. Wedle danych Izb Lekarskich ilość błędów lekarskich w analogicznej populacji w Polsce ma być 200 razy mniejsza niż w USA. To porównanie jako wystarczająco wymowne, by pozostawić dane Izb lekarskich bez komentarza. Niestety w Polsce do teraz nie przeprowadzono żadnych obiektywnych badań pozwalających ocenić rzeczywistą ilość popełnianych błędów lekarskich. Konieczne jest znowelizowanie zasad prawa medycznego, tak by każdy poszkodowany otrzymywał natychmiastowa pomoc medyczna. Zmuszanie okaleczonych, ciężko chorych ludzi do procesowania się latami o pomoc jest haniebnym okrucieństwem i stanowi niebezpieczeństwo dla każdego. Konieczne jest utworzenie przez Parlament instytucji Rzecznika Pacjenta, podobnie jak istnieje Rzecznik Konsumenta czy Rzecznik Praw Dziecka. Rzecznik Praw Obywatelskich nie ma środków i nie jest w stanie objąć działaniem wszystkich pojawiających się tragedii. Wprowadzenie ubezpieczeń na wzór państw skandynawskich, pozwoli na uniknięcie konfliktów pacjent - lekarz w wypadku popełnienia błędu Pamiętajmy jednak, mimo iż błędy się zdarzają, lekarze starają się pomagać pacjentom. Człowiek jest omylny i może popełnić błąd. Natomiast nieludzkie jest ukrywanie swoich błędów, kosztem innych ludzi. Dane statystyczne wskazują ze taki los spotyka w Polsce wiele tysięcy osób co roku. Adam Sandauer }

NOOOOOOOOOO z łodzkiego pogotowia moze jeszcze ???????????? sms:\"KOcham Twoje ciało.👄 Łódzkie pogotowie

Gość o tuż to
ta podkreślana do bólu ODPOWIEDZIALNOŚĆ...i te ciężkie studia. Szczerze, to jeszcze nie słyszałam, żeby lekarz musiał korzystać z pomocy MOPSU. Wszyscy mają chałupy z monitoringiem i auta min. średniej klasy. A pielęgniarki - byłam raz w szpitalu. Doprosić się uwagi i pomocy - to mistrzostwo świata. Zwłaszcza, jak się nie uraczy na początku kawą lub bombonierką. A podobno teraz jest tak, że trzeba min.50zł wsadzić w fartuch jak się chce mieć opiekę. Ekstra A ja jestem geodetką. Studia były zajebiście ciężkie (bynajmniej, nie jest to moja subiektywna ocena). W dodatku za nie musiałam płacić. Pracuję z mężem w rodzinnej firmie. I nie ma dnia, żeby ludzie zamiast pieniędzy - nie przynosili koniaczków sraczków i kaw. Żeby chociaż rozpuszczalną przynosili... Przez te cholerne pielęgniarki i lekarzy - ludzie myślą, że wszystko można załatwić za reklamówkę z paroma czekoladami...

24 godziny trwa dyzur ok ale zaden lekarz nie jest az tak długo na nogach

Gość watcher
lekarzu-a dlaczego ja nie moge zarabiac proporcjonalnie do swojego wyksztalcenia?Dlaczego tysiace innych tez nie moga?Twoim zdaniem mamy wszyscy strajkowac?To tak trudno zrozumiec ,ze "z pustego i Salomon nie naleje"?Jak chciales byc biznesmenem,to zle studia wybrales,a mowisz cos o niewyobrazaniu sobie czegos?Teraz masz pretensje?A do kogo?Ja cie bardzo przepraszam?A dlaczego ani slowa krytyki,czy zalu pod adresem komuchow?Oni w Polsce rzadzili przez 50 lat i to oni doprowadzili do takiej sytuacji.Te 17 lat-to tez ich i ich poplecznikow rzady.Takie to trudne?

Obok mojej firmy jest gabinet lekarski prywatny pani stomatolog a jej małzonek ortopeda-chirurg kiedys pani \"żębolog\"pytała czy nie chce tanio kupic dobrego alkoholu bo juz nie ma gdzie go w domu magazynowac powiedziała \"juz by lepiej dawali po 100zł a nie mi z domu meline robia hihi\" to było kilka lat temu teraz juz by tak nie powiedziała

ciekawe czemu lekarczyki i pielegniarki nie maja pretensji do Kwacha? Bo Jola im kwiatki nosi ? A to ciekawe ze przez 10lat swego \"panowania\" nic nie zrobił a teraz SLD smie sie odzywac? Gadac kazdy potrafi Uwazam ze na to jak traktuja pacjentów i swa prace to i tak zarabiaja za duzo!

Gość Adam c.
To że lekarz uważa się niewiadomo za co - za coś wyższego od reszty społeczeństwa to wina komuchów, pozostałości po poprzednim utopijnym systemie. Za tamtych czasów to mieli raj podobnie jak różnej maści złodzieje . Teraz trudno im zrozumieć że lekarz to zawód który nie jest lepszy od nauczyciela, inżyniera czy np. górnika

Dokładnie! W Polsce jest wiele zawodów, które nie są wynagradzane proporcjolanie do wkładu pracy/czasu nauki itp. Jednak nie wszyscy strajkują, gdyż jak już pisałam nie mają takiej siły przebicia i nie uważają, że im się \"należy\". A odpowiedzialność? O jakiej odpowiedzialności mówisz? Tak jak pisała Myrevin, w Polsce niemożliwością jest wygrać poces o błąd w sztuce lekarskiej... Pozdrawiam!

Gość Adam c.
Bład w sztuce to zwykłe nieuctwo, brak profesjonalizmu.

dla mnie lekarz to lekarz człowiek jak kazdy inny ale im sie wydaje ze sa narodem wybranym,ludem odkupionym,z lepszej gliny kazdy im \"doktoruje \"a wiekszosc jest lekarzem a nie doktorem Moj maz kiedys wsciekł sie na lekarke na pogotowiu gdy zawiozł tam faceta która zasłabł na ulicy Powiedział do jakiejs młodej lekarki \"pani lekarz\"na co pielegniarka zwróciła mu uwage ze powinien mówic \"pani doktor\" choc ona faktycznie była tylko lekarzem w dodatku kiepskim moj facet to dowcipnic :D