Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość isssska

Błagam poradźcie coś na zgage bo mi zaraz przełyk wypali!!!

Polecane posty

Gość co ty piszesz
i ten kwas z żołądka wg ciebie zakwasza ustrojowo?

Gość to oczywiste że nie moze
być goraca ani ciepła nawet,tylko letnia i mineralna niegazowana

Gość isssska
wypiłam tą sodę, pomogła chyba trochę, przynajmniej na chwilę. nie przeszło całkiem, ale teraz da sie już jakoś funkcjonować:) dzieki za wpisy :)

Gość wikipedia.pl
Zgaga (łac. pyrosis) jest pieczącym lub bolesnym odczuciem z przełyku spowodowanym przez zarzucanie soku żołądkowego. Ból jest odczuwany najczęściej zamostkowo, w nadbrzuszu i w skrajnej postaci może promieniować do szyi, gardła, krtani, kąta żuchwy, a nawet bocznych części klatki piersiowej. Zgaga jest także zidentyfikowana jako jedna z możliwych przyczyn astmy i chronicznego kaszlu. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zgaga pozdrawiam ;]

Gość wikipedia.pl
polecam ciag dalszy artykulu ;)

Gość Jak to wg mnie
oczywiście że bierze w tym udział tak samo jak dieta która jest bardzo ważna,przeciez w nastepnej fazie trawienia supstancje sa wchłaniane przez kosmki jelitowe do organizmu,to chyba oczywiste,nie pisza o tym w fachowej literaturze?????hmmmm

Gość artykułów jest wiele i wierz
mi,niektóre tak się różnia od siebie że masakra:)

Gość Nie bzdury tylko prawde
która jakos do Ciebie nie dociera,wiadomo że treśc żoładkowa ma być kwaśna,co nie oznacza że zgaga nie jest objawem nadmiernej kwasowości organizmu,a lekarze to juz inna para kaloszy:)oni pisza co chca i jak chca,dbaja o włąsny interes dlatego nie sa tu wogóle autorytatywni,no ale cóż do wiedzy nikogo nie mozna zmuszac pozdrawiam,No i pomogła soda???musiała nie miała innego wyjścia:)

Gość to lekarze w kwestii
zdrowia nie są autorytetami? To co? Jak chora jestem to do szewca mam iść?

Gość To jest też lekarz
Pięć tygodni temu Minister Zdrowia wypowiadał się do strajkujących i grożących mu wieloma miesiącami strajkiem lekarzy - stwierdził, iż kiedy ich koledzy lekarze z Izraela strajkowali rok, śmiertelność wśród ludności znacznie spadła! Cóż za optymistyczna wiadomość dla lekarzy i pacjentów! A co Wy drodzy Państwo na to wszystko?

Gość szukajmy porad lekarskich
tutaj

Gość a co tutaj
lekarze przestana działać jak działaja????:)dobre żarty

Gość udać się do apteki
Do Dra Auera - zgaga nie jest objawem nadmiernej kwasowości organizmu, tylko objawem kwasu żołądkowego w przełyku i jest to najczęściej problem natury mechanicznej. Podawanie zasad ma tu na celu zneutralizowanie tych kwasów w przełyku, po to robi sie tabletki do ssania. Natomiast w przypadku żołądka to ma taki efekt, że po czasie żołądek produkuje tych kwasów jeszcze więcej żeby zbinalnsować tą zasadę którą mu podałeś. Więc przestań już z tym proszkiem, bo widać że wiesz że coś dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Proszek ma swoje zastosowanie, ale chodzi o co innego.

Gość Nie jest prawdą to co piszesz
No może po części,ale proszek zasadowy ma tu ogromne znaczenie,tak samo jak dieta,oczywiscie że mechaniczne wyrzucanie,znam kosciół i wiem że w nim dzwoni:)

Odnawiam watek, bo ostatnimi czasy zdarza mi się, że dopada mnie okropna zgaga. Próbowałam popularnych tabletek, ale nic. Może znacie jakieś skuteczne środki na zgagę. Jest to dość dokuczliwy problem, przynajmniej w moim przypadku. Jakbyście coś znali, to rzucajcie nazwy, namiary gdzie można dostać, albo przepisy na jakieś domowe mieszanki. Wszystkie skuteczne sposoby mile widziane.

Kilka sposobów już tutaj podano. Możesz spróbować z proszkiem zasadowym langsteiner. Odkwasza organizm i pomaga w problemach ze zgagą między innymi. Jeśli to u Ciebie takie duży problem, to spróbuj. Może zmiana diety też by się przydała?

Gość Ciąża2
szczerze jeszcze sody nie używałam a jestem w drugiej ciąży, nawet niewiem jaki to ma smak mleko najlepsze na Zgaga.. a najlepszy lek na pozbycie się zgagi jest-"Zwymiotowanie" .. i po chwili przechodzi przynajmniej mi pomaga bo mleko 3,2 pomaga ale do czasu lub spanie w nocy w pozycji prawie ze siedzacej tez probowalam tez polecam pomaga ale niestety nie wygodne spanie... Polecam płyn na zgage zapomnialam nazwe ale jest biala buteleczka z pomaranczową etykietą cena ok 11zl- smak jak pasta do zębów ale pomaga... POLECAM!!! ☺