Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jezyczek

biały język - ale to nie grzybica

Polecane posty

Gość jezyczek

od jakiegos czasu mam białawy nalot na języku - nie gruby kozuch z nadżerkami itp jak przy grzybicy, ale delikatny biały nalocik, końcówka języka jest rózowa, a reszta jest biała. czy może to byc od żoładka? czy tez od paciorkowca w gardle?

Gość palec grety
ja tez tak mam i wlasnie nie wiem co to ale jak possie olej slonecznikowy pare dni to jezyk robi sie znowu czysty

Gość jezyczek
jak dla mnie zbyt "awangardowe" jest to ssanie oleju - nie widze w tym logiki. Robiłas sobie badania od czego to moze byc?

Tak, tylna część języka z białym nalotem świadczy o zaburzeniach gastrycznych (żołądek, przełyk, np. refluks, zapalenie żołądka, helicobacter itp.).

Wydaje mi sie, ze mycie jezyka jest jedna z podstawowych rzeczy w higienie czlowieka.. Halo!- Ludzie!! Moze tak podczas mycia zebow warto byloby przejechac wlosiem tez po jezyku??

Gość jezyczek
ja własnie tez przeczytałam net i nie znalazłam, dlatego zdecydowałam sie na założenie tematu. Oczywiscie znajdzie sie kilka madrych, ktore beda zarzucac brak higieny, oraz kilka osób stwierdzi ze to grzybica. Wg mnie to albo zołądek - albo paciorkowiec, na zołdek się lecze, tylko ze osad nie schodzi, paciorkowca równiez mam stwierdzonego, ale lekarka stwierdziła że jeżeli nie cierpie zbytnio przez niego, to nie ma co faszerowac mnie antybiotykami.

Gość palec grety
zartujesz..to jaka inna metoda mozna tego paciorkowca wyprosic z organizmu? masz moze jeszcze jakies inne objawy,ktore swiadcza o zakazeniu paciorkowcem?

Gość paula01
własnie żadnych objawów, raz na kilka miesięcy pobolewa mnie gardło, lekarka twierdzi, ze dzisiaj tego paciorkowca ma co druga osoba. Kupiłam lisc oliwny - takie kapsułki i biore 2x dziennie - zobaczymy czy to pomoze. Jak mi sie chce to płucze gardło citroseptem.

Gość paula01
jezyczek i paula to jedna osoba:))) kiedys musze sie zarejestrowac:P

Gość palec grety
hi hi

Gość 18-ptk
ja mam tak przy zaburzeniach trawienia

Gość paula01
nominko, a jakie objawy jeszcze powinnam mieć? jezeli to helicobacter pylori. Bede musiała isc do lekarza zeby mi dała skierowanie na badania na tą bakterię, ale jak nie mam objawów to znając zycie stwierdzi że to na pewno nic groźnego.

Gość palec grety
bardzo duzo informacji znalazlam na temat wygladu jezyka ale niestety na niemieckim necie,jak ktos ma pytania to moge dac pare wskazowek studiowalam to teraz dwie godziny i juz wiem co mi dolega i kurcze zgadza sie,bo mam duze czerwone plamy na przodzie jezyka i to znaczy ze pluca sa obciazone a mnie dusi juz caly tydzien jak przy astmie

Gość ewqa2
Obciazone pluca? np. czym? Ja jestem alergikiem i tez mam takie plamy na przodzie jezyka, czy to moze byc tego powodem alergia? Napisz cos wiecej o tych obciazeniach pluc? CZyzbym je tez miala chore?

Gość palec grety
nic wiecej nie wiem pisze ze plamy na poczatku jezyka to cos z plucami,sam czubek odpowiada sercu,jesli jest bardziej czerwony niz reszta jezyka to cos nie tak z sercem,a zaraz za sercem znajduja sie na jezyku pluca czyli jak masz plamy w tym miejscu to wlasnie z pluc,srodek jezyka odpowiada zoladkowi i sledzionie,ale tak latwo nie daje sie tego zdiagnozowac bo zalezy tez duzo od wilgotnosci jezyka ,czy jest porowaty-to nerwy i czy opuchniety i w jakim kolorze,purpurowy to cos z krwia,anemia np.

Gość palec grety
sam koniec jezyka odpowiada nerkom ale dlugo nie znikajace odbicia zebow z jezyka moga wskazywac na obciazenia nerek,np.za malo pijesz

Gość ewqa2
Musze zrobic rtg pluc, nie mam wyjscia.....

Gość palec grety
a bialy jezyk wcale nie musi oznaczac grzybicy,jesli jest caly bialy,regularnie i grubo pokryty bialym nalotem,wtedy mozna mowic o grzybicy

Gość palec grety
a jak wygladaja te twoje plamy bo moje to takie duze krazki w srodku blade

Gość ewqa2
U mnie to taka jedna wypukla plamka, =troszeczke ciemniejsza niz reszta jezyka.

Gość 25 lat baba
nalot może być wynikiem palenia, odgraniczone białe plamki to leukoplakia- też od palenia.

Gość paula01
ja mam po prostu biały - praktycznie cały - oprócz 2 ostatnich centymetrów. Skończe to co mam na zołądek i jak nie zejdzie po 2 tygodniach to pojde do lekarza, i niech działa.

Gość paula01
i nie pale od grudnia:)

Gość palec grety
to wcale nie musi byc od palenia niektorzy po prostu tak maja,ze nic im nie dolega a jednak jakies przebarwienia na jezyku sa,samemu to lepiej nie stawiac sobie diagnozy z jezyka od tego sa wyspecjalizowani w tym kierunku lekarze

Gość paula01
jeszcze tydzień brania tabletek ortanol, moze przejdzie? miałam to brac 28 dni. Dalej zadnych dolegliwosci nie mam

Gość paula01
doszedł kolejny objaw - gorycz i suchosc w ustach. W środe ide do lekarza, zobaczymy co powie

Gość do pauli
ja tez mam cos takiego? jak się dowiesz co to to daj znac

Gość eeeeeeeeeet
a towarzyszy dam nieprzyjemnye zapch z ust????

Gość paula01
no własnie mam wrazenie ze tak - jeszcze nikt sie ode mnie nie odsuwa - ale sama tak czuje - przez ten smak