Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 .....torbiel.....

Torbiel w艂osowa

Polecane posty

mam problem, dostalem z zusu wezwanie na komisje lekarska, bo jestem juz drugi miesiac na zwolnieniu, pierwszy miesiac zwolnienia placil zaklad, a drugi juz zus wiec wezwali mnie aby chyba sprawdzic czy ich nie oszukuje, mam zabrac ze soba wypisy ze szpitala i dokumentacje medyczna, tyle ze takowej nie posiadam bo chodze prywatnie do lekarza, chyba do niego zadzwonie i powiem mu aby dal jakis papierek ze mnie leczy, czy ktos z was byl na takiej komisji? czego mam sie tam spodziewac?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 v_music
UWAGA KONKRETY! Moja historia z torbiel膮 opisana jest na 24 stronie tego forum, by艂em w dok艂adnie takiej sytuacji jak Wy. Min膮艂 ju偶 rok od drugiej operacji i po torbieli 艣ladu nie ma. Obieca艂em sobie i mojemu lekarzowi , 偶e wystawi臋 mu rekomendacj臋 na tym forum i tak w艂a艣nie czynie. Dopiero po roku poniewa偶 po poprzednich przej艣ciach chcia艂em mie膰 100% pewno艣膰 偶e jest wszystko ok. Dr Jerzy Sa艂贸wka - polecam! Cz艂owiek kompetenty z ogromn膮 wiedz膮 na temat opisywanej przypad艂o艣ci i nie tylko. Mi艂y , uprzejmy, cz艂owiek naprawd臋 na wysokim poziomie. Zabieg mia艂em wykonany metod膮 z wszyciem p艂ata Limberga ( na tamt膮 chwil臋 by艂a to najbardziej zaawansowana metoda - teraz nie wiem jak jest bo tematu ju偶 nie 艣ledze ). Znieczulenie og贸lne, czu艂em si臋 艣wietnie , zar贸wno po operacji jak i przed. Tryb pobytu w szpitalu ekspresowy ( 2 dni ). P贸藕niejsza rekonwalescencja ju偶 w domu. Prywatny szpital w miejscowo艣ci Skawina ko艂o Krakowa. Szpital bajka, jak w hotelu , plazma na 艣cianie, sala z 艂azienk膮, obs艂uga bardzo mi艂a, a偶 przesadnie. Wszystko nowe, czyste, naprawd臋 wysoki poziom. Starannie przeprowadzone badanie histopatologiczne wycinka " Marginesy wolne od cysty " - takiego opisu 偶膮dajcie w ka偶dej innej plac贸wce. Je艣li marginesy b臋d膮 wolne , to znaczy 偶e cysta zosta艂a prawid艂owo wyci臋ta i nie powr贸ci. Opis badania z samym stwierdzeniem 偶e to cysta jest nic nie wart. Jako , 偶e by艂em strasznie zdesperowany poszukiwa艂em konkretnego specjalisty , nie wyklucza艂em r贸wnie偶 wyjazdu na operacj臋 za granic臋. Na szcz臋艣cie znalaz艂em w PL. Co prawda musia艂em doje偶d偶a膰 do Krakowa ponad 300 km w jedn膮 stron臋 ale jak wida膰 by艂o warto. Zabieg kosztowa艂 oko艂o 3 000 PLN + wizyty + dojazdy. Nie ma艂o ale powiem Wam 偶e wiele wi臋cej straci艂em na je偶d偶enie po " specjalistach" w moim regionie, nie m贸wi膮c o zmarnowanym czasie i nerwach. Dlatego ciesze si臋 , 偶e mog艂em wreszcie tak膮 rekomendacj臋 wystawi膰. Podaje r贸wnie偶 kontakt do Pana Dr Dr Jerzy Sa艂贸wka tel. 504 264 960 jsalowka@gmail.com P.S. Specjalnie zatytu艂owa艂em m贸j post " uwaga konkrety" poniewa藕 widz臋 , 偶e jest wiele opisanych sytuacji, ale nie ma na nie rozwi膮zania. Ka偶dy pyta i opisuje swoje prze偶ycia. Ja te偶 czyta艂em kiedys wnikliwie to forum , ale pami臋tam 偶e brakowa艂o mi na nim konkretnych informacji :-) Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 v_music
Do Arturs_12 Proponuj臋 poleca膰 jak ju偶 Ci si臋 wszystko zagoi. Ja te偶 chcia艂em poleca膰 mojego lekarza po pierwszym zabiegu i dobrze 偶e si臋 wstrzyma艂em bo goi艂o si臋 5 miesi臋cy i si臋 nie zagoi艂o :) Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Witam, Przed operacj膮 czyta艂am to forum w poszukiwaniu informacji i wskaz贸wek, wi臋c teraz kilka miesi臋cy po operacji powinnam co艣 napisa膰:) W telegraficznym skr贸cie: Rozpoznanie pojawi艂 mi si臋 ma艂y guzek na ko艣ci ogonowej, kt贸ry z czasem zacz膮艂 bole膰, a w ko艅cu p臋k艂 (ropucha). Je艣li si臋 dobrze popatrzy, to przy ko艣ci ogonowej s膮 takie ma艂e czarne kropeczki (czyli wrastaj膮ce w艂oski). Dermatolog skierowa艂 mnie do chirurga z dobr膮 diagnoz膮 - torbiel w艂osowata. Operacja Warszawa, dr Szostek w ramach NFZ. Znieczulenie od pasa w d贸艂 (nie boli :), 24 h w szpitalu i do domu. Polecam tego lekarza - 艣wietny chirurg, fajny facet. Rana Jak ju偶 pisali poprzednicy lekarz nie zszywa rany do ko艅ca (odbudowa sk贸ry poprzez ziarninowanie). Rygorystycznie zmienia艂am sobie opatrunki i 2h codziennie moczy艂am si臋 w tej korze d臋bu (polecam zakup du偶ej i wygodnej miski do odbywania nasiad贸wek;) Po dw贸ch miesi膮cach rana by艂a na tyle ok, 偶e mog艂am pojecha膰 na wakacje. Teraz mija ponad p贸艂 roku i nie mam problem贸w, nic si臋 nie odnowi艂o. pozdrawiam wszystkich posiadaczy torbieli, u mnie naprawd臋 nie by艂o tak strasznie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Archie
Witam, wczoraj mia艂em operacje na nasze ustrojstwo, przy znieczuleniu zewn膮trz oponowym. Je偶eli chodzi o wasze zmartwienie co do tego typu znieczulenia, nie ma si臋 czym przejmowa膰, ja osobi艣cie dosta艂em g艂upiego Jasia po czym wszystko by艂o mi oboj臋tne :)) Podczas zabiegu potraktowali mnie lekko narkoz膮 tak偶e pami臋tam sam zabieg 5/10 ;) Uczulam wszystkich ,偶eby si臋 nie martwi膰 w 偶adnym wypadku i nie stresowa膰. Po zabiegu zero b贸lu (艣rodki przeciwb贸lowe) Na nast臋pny dzie艅 wypis + lek przeciwb贸lowy "Zaldiar" 4x1 tabs dziennie. Bezbolesne siedzenie oraz le偶enie. Nale偶y r贸wnie偶 pami臋ta膰 tak jak koledzy i kole偶anki wspomnieli aby po zewn膮trz oponowym nie podnosi膰 g艂owy przez 6 godzin, le偶e膰 na p艂ask. Stosowa膰 si臋 do zalece艅 piel臋gniarek i lekarza. Jestem z Krakowa , wi臋c operowa艂em si臋 w szpitalu 艣w, Rafa艂a ul. Bochenka 12. Wspania艂y chirurg z 30 letnim do艣wiadczeniem dr n med. Ryszard M膮dry. Wspania艂y lekarz, si艂a spokoju i profesjonalizmu. Uchodzi za jednego z lepszych chirurg贸w w Krakowie. Polecam z czystym sumieniem Pana doktora oraz szpital. Pozdrawiam wszystkich i oczywi艣cie g艂owa do g贸ry !

Udost臋pnij ten post

dzi艣 by艂em na komisji w zusie, wczoraj wzialem ksero karty choroby z przychodni przyszpitalnej gdzie sie leczylem, na komisje wzialem tez wypis ze szpitala, komisja przebiegla spokojnie, lekarz pytal sie o rane, powiedzialem ze jeszcze boli, i ze zagoilo sie dopiero 2/3 rany, powiedzial ze jeszcze jestem niezdolny do pracy i moge jeszcze przedluzyc zwolnienie u lekarza, takze na zwolnieniu bede 3 miesiac, rana obecnie sie goi powoli, zbliza sie do konca, ma jakies 2 cm glebokosci, opatrunki juz robie raz dziennie, bez nasiadowek,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Archie
No niestety rana ma to do siebie ,偶e trzeba si臋 uzbroi膰 w cierpliwo艣膰, ale po wyci臋ciu mamy to "z g艂owy" czeka膰 a偶 si臋 wygoi, i cieszy膰 si臋 zdrowym ty艂kiem :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 robin_hood
@Archie Jak to zrobi艂e艣? Piszesz, 偶e dzie艅 po operacji bezbolesne siedzenie oraz le偶enie :0. Ja jestem obecnie 30 dni po zabiegu, no i dopiero teraz, od kilku dni mog臋 zdecydowanie powiedzie膰, 偶e siedzenie i le偶enie na plecach nie boli ;-). Chyba, 偶e jeste艣 z rodzaju tych, co jak im oberwie nog臋, bior膮 j膮 pod pach臋 i id膮 dalej ;D. Dwa tygodnie temu mia艂em zdj臋te ostatnie szwy i od tamtej pory poprawa w siadaniu, schylaniu itd. by艂a szybka i z ka偶dym dniem zauwa偶alna. Do p贸ki mia艂em szwy by艂o z tym kiepsko. Dzi艣 nawet zmieni艂em ko艂o w samochodzie . Opatrunku nie nosz臋 od poniedzia艂ku, ale octeniseptu jeszcze sobie nie odmawiam i 2-3 x dziennie sobie moj膮 dziar臋 psikn臋. Jutro jeszcze kontrola u chirurga, a w przysz艂ym tygodniu b臋dzie mo偶na pewnie wr贸ci膰 do pracy. Nie widz臋 偶eby kto艣 o tym wspomina艂, ale te nasze powycinane fragmenty id膮 do badania, 偶eby by艂o 艣mieszniej opis wyniku jest po 艂acinie. M贸j pan chirurg przet艂umaczy艂 i wysz艂o 偶e fragment sk贸ry i tkanki podsk贸rnej w stanie przewlek艂ego zapalenia, torbiel epidermalna ropiej膮ca. W ka偶dym razie podobno nie ma powod贸w do zmartwie艅. Pozdrawiam wszystkich.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Archie
Hehe bardzo mozliwe! Dzisiaj dla prby nie zazylem leku przeciwbolowego i troszku to czulem lecz bardzo zno艣nie:) ciezko powiedziec czy mam wysoki pr贸g b贸lu czy mo偶e to umiejetnosc chirurga, lecz rana jest ran膮 i watpie zeby to bylo znacz膮ce:) ja mam zostawiona otwarta rane do samoczynnego gojenia czyli ziarninowania:) siedzenie nie sprawia mi problemu! Jakby kto艣 mial jakies pytania walcie smialo! Niech moc bedzie znwami!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bezogonka
witam po latach! :) Pisa艂am tu w 2010r. i 2011r. I nic, bez zmian! Wszystko dobrze, nic si臋 nie odnowi艂o, siedzie膰 fruwa膰 skaka膰 mog臋. Jak sz艂am na operacj臋, szuka艂am jaki艣 wpis贸w "po latach" i by艂o du偶o 'nieciekawych i nierokuj膮cych na wyzdrowienie'. Mam nadziej臋, 偶e paskudztwo nie wr贸ci :) Wszystkim zdiagnozowanym - radz臋 usuwa膰 je艣li lekarz tak stwierdzi. nie ba膰 si臋. 3 miesi膮ce cz艂owiek si臋 pom臋czy ale czym to jest wobec lat m臋czar艅 z oczyszczaniem, nacinaniami, osuszaniami itp.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Archie
@ Bezogonka Dok艂adnie tak ! :) Masz ju偶 z tym 艣wi臋ty spok贸j , trzeba wytrwa艂o艣ci przy tego typu dolegliwo艣ci niestety . Ale p贸藕niej mo偶e by膰 tylko lepiej. Po diagnozie usuwa膰 i si臋 nie ba膰, tak jak kole偶anka napisa艂a , poniewa偶 nie ma czego ! Pozdro !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Archie
@Bezogonka Dok艂adnie tak :) Teraz tylko cieszy膰 si臋 zdrowym ty艂kiem ! Przy tym schorzeniu potrzeba wytrwa艂o艣ci. I tak jak kole偶anka napisa艂a, 偶e je偶eli macie postawion膮 diagnoz臋, nie ba膰 si臋 i usuwa膰 , bo nie jest to takie straszne. Najgorzej jest w艂a艣nie nakr臋ca膰 si臋 czytaj膮c o tym na forum. Pozdrawiam !!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie do wytrzymania
witam! M贸j problem z torbiel膮 w艂osowat膮 zacz膮艂 si臋 w ubieg艂ym roku. Co jaki艣 czas wyciek, lekarz, chirurg i umawiamy si臋 na termin zabiegu w szpitalu. 15 stycznia pojecha艂em na izb臋 przyj臋膰. Godz. 8 rano, pytanie jad艂 pan co艣 dzisiaj? odpowiadam 偶e nie. No to super jeszcze dzisiaj zrobimy zabieg. Do 12 badania typu pobranie krwi, rtg p艂uc i ekg. o 12:00 przychodzi piel臋gniarka, przebranie w "suknie" i sala operacyjna. Sam zabieg jest bezbolesny po znieczuleniu w rdze艅 kr臋gowy, aby znieczulenie bola艂o bo dopiero za 5 razem trafili w rdze艅.... Nie b臋d臋 opisywa艂 wszystkiego co mo偶na i czego nie mo偶na po tym zabiegu, 偶eby nie powtarza膰 tego samego co inni. Po 11 godzinach od zabiegu czuj臋 grubsza sprawa si臋 szykuje no i wsta艂em z 艂贸偶ka. Okaza艂o si臋 偶e mia艂em dren za艂o偶ony i go wyrwa艂em. Po p贸藕niejszych ogl臋dzinach okaza艂o si臋 偶e mia艂 tylko p艂yny z rany wyci膮ga膰 na zewn膮trz. 16 stycznia obch贸d mo偶e pan ju偶 chodzi膰 itp. ostatnia kropl贸wka przeciwb贸lowa w szpitalu. 17 stycznia tj. czwartek o godzinie 14 wypis do domu. w pi膮tek zacz膮艂 pojawia膰 si臋 b贸l, ale my艣la艂em 偶e to normalne wko艅cu troch臋 mi wycieli ale o tym p贸藕niej. W sobot臋 przysz艂a temperatura 39 stopni C. w niedziel臋 w po艂udnie nadal boli i temperatura ta sama. (Od wyj艣cia ze szpitala ca艂y czas za偶ywa艂em augmentin przeciwzapalnie i refastin 100mg przeciwb贸lowo.) tata za kierownice ja jako艣 na boku si臋 usiad艂em i na pogotowie. M艂ody lekarz by艂 zmieni艂 opatrunek i powiedzia艂 偶e w razie czego w poniedzia艂ek do chirurga. 21 stycznia tj poniedzia艂ek zaje偶d偶am do chirurga (by艂y ordynator szpitala, facet z wielkim sta偶em pracy) odrazu zauwa偶y艂 偶e co艣 jest nie tak. Pu艣ci艂 jeden szewek, wylecia艂a wydzielina jaka艣. Jak b臋dzie bola艂o to prosz臋 przyj艣膰 jutro a je艣li przestanie to w 艣rod臋. Jak w temacie boli nie do wytrzymania, jad臋 we wtorek. wycisn膮艂 mi troch臋 tej wydzieliny, wla艂 do 艣rodka wod臋 utlenion膮 (przyjemne to nie by艂o) w艂o偶y艂 rurk臋 od cewnika do 艣rodka 偶eby schodzi艂a ta wydzielina za艂o偶y艂 opatrunek i m贸wi 偶e w czwartek do kontroli. Do czwartku nie wytrzymalem. dzwoni臋 do niego o godz. 9 rano w 艣rod臋, 偶e b贸l jeszcze wi臋kszy co robi膰. 2 x refastin 100 mg i za 40 minut przyjecha膰. Wchodz臋 do gabinetu, badanie, zdj膮艂 jeszcze jeden szewek i skierowanie do szpitala 偶eby obejrza艂 to lekarz kt贸ry mi to robi艂. Wchodz臋 do zabiegowego okazuje si臋 偶e wda艂o si臋 zaka偶enie i trzeba zdj膮膰 wszystkie szwy i zostawi膰 do samoistnego zaro艣ni臋cia si臋 rany. M贸wi臋 no dobrze jak ma mi to pom贸c to czemu nie. Po otwarciu rany trzeba wyczy艣ci膰 (jeszcze gorsze ni偶 ta woda utleniona w tej ranie). po czyszczeniu kr贸tki kurs zmiany opatrunku dla mamy kt贸ra by艂a ze mn膮 i w pi膮tek do kontroli. teraz mam ran臋 po torbieli o wymiarach 8cm d艂uga ok 3 cm szerok膮 i 4 cm g艂臋bok膮, kt贸r膮 trzeba wype艂nia膰 opatrunkami. wczoraj wieczorem czyli w czwartek znowu b贸l taki 偶e ledwo mog艂em doj艣膰 do toalety. wzi膮艂em jedn膮 tabletk臋 przeciwb贸lowa zmiana opatrunku i spa膰. za oko艂o 2 godziny jad臋 do szpitala na t膮 kontrol臋 i nie wiem co zrobi臋 jak trzeba b臋dzie to znowu czy艣ci膰... p贸ki co my艣l臋 tylko o tym jak d艂ugo taka rana b臋dzie si臋 goi膰. w szpitalu m贸wili 偶e 2 miesi膮ce, ale w to akurat do ko艅ca nie wierz臋... b臋d臋 was informowa艂 na bie偶膮co o tym zaka偶eniu i nie 偶ycz臋 nikomu takiego przechodzenia torbieli w艂osowatej. Pozdro

Udost臋pnij ten post

mialem rane otwarta, obecnie jestem 2,5 miesiaca po operacji, opatrunek mam raz dziennie - przemycie rany sola fizjologiczna, psikanie octeniseptem, smarowanie alantanem i gazik miedzy posladki, na noc wyjmuje opatrunek i spie bez opatrunku aby rana oddychala, rane mam wielkosci malego paznokcia, plytka

Udost臋pnij ten post

dobra nowina! rana calkowicie sie zamknela, zagoila sie calkowicie, oczywiscie blizna pozostala ale co to jest w porownaniu z ta okropna torbiela, pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EnOna
Hej. Ka偶dy si臋 trak dzielnie wypowiada na temat swoich zmaga艅 z t膮 sympatyczn膮 torbiel膮, wiec i ja si臋 podziel臋 :). Objaw贸w opisywa膰 nie musz臋 ka偶dy z Was to przeszed艂. Natomiast we wtorek (19.02) mia艂am operacj臋 o 8 wizyta w szpitalu podstawowe badania, wywiady medyczne. Przydzielono mnie na sal臋 oko艂o 12 i zacz臋to przygotowywa膰 do zabiegu, po godzinie 16 ju偶 przygotowywano mnie konkretnie do zabiegu przed 17 jecha艂am na sal臋 operacyjn膮 znieczulenie miejscowe, najgorsze by艂o chyba wbijanie ig艂y w kr臋gos艂up. Nawet nie wiedzia艂am kiedy zacz膮艂 si臋 zabieg. Szybko posz艂o o 18 ju偶 by艂am na sali le偶a艂am ju偶 spowrotem pod kropl贸wk膮 oczywi艣cie seria kropl贸wek i zastrzyk贸w. Znieczulenie zesz艂o ca艂kowicie ko艂o 1 w nocy i o 2 ju偶 pierwsza wyprawa do toalety (oczywi艣cie ze wsparciem piel臋gniarki). Co do samej rany no jest ona mniej wi臋cej wielko艣ci pude艂ka od zapa艂ek. Na drugi dzie艅 po obchodzie zmiana opatrunku i do domu. Zalecenia ze szpitala zmiany opatrunk贸w i leczenie pod okiem chirurga tak偶e biegam co drugi dzie艅 do przychodni a w domu masa lekarstw , zastrzyki przeciw tworzeniu si臋 zakrzep贸w i gdy opatrunek ju偶 wymaga zmiany przemoknie to sama zmieniam tylko plaster. Z toalet膮 i higien膮 nie ma wi臋kszych problem贸w. Ale ju偶 na drugi dzie艅 normalnie siedzia艂am i le偶a艂am. Wcze艣niej przed operacj膮 czyta艂am forum i strasznie si臋 ba艂am, natomiast ja b贸lu nie odczuwam i funkcjonuje praktycznie normalnie. NIe przeci膮偶am si臋, duzo le偶e ale nie mam problem贸w z poruszaniem. Wi臋c jak wida膰 wszystko zale偶y od organizmu :).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Z艂o艣niczka
Witajcie Czy jest tu mo偶e kto艣, komu torbiel po operacji powr贸ci艂a? Jestem ponad rok po operacji- ran臋 ok 7-8 cm d艂ugo艣ci mia艂am zszywan膮 a po zdj臋ciu szw贸w pozostawiona by艂a do ziarnowania. No i od wczoraj podczas siadania i wstawania odczuwam b贸l tak jakby co艣 zn贸w tam si臋 dzia艂o :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Archie
@Z艂o艣niczka Niestety si臋 to zdarza, du偶o natomiast przypadk贸w powrotu jest z zaszycia rany,- nie jestem specjalist膮 , lecz wiem,偶e takie co艣 mia艂o miejsce. Mogli te偶 nie wyci膮膰 tego w ca艂o艣ci i zostawili jakie艣 malutkie ognisko choroby kt贸re nawr贸ci艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jula1485
Witam Bracia i Siostry :) Jestem miesi膮c po operacji torbieli krzy偶owej - generalnie na walentynki m膮偶 zrobi艂 mi prezent i zawi贸z艂 do SPA :) Decyzje o operacji podj臋艂am daw tygodnie po diagnozie bo po co czeka膰 skoro nie ma innej metody ca艂kowitego wyleczenia. Znieczulenie w kr臋gos艂up i po godzinie by艂am na sali po wszystkim (po dobie wysz艂am do domu i tutaj pojawi艂 si臋 ma艂y problem dla mnie - bardzo mocne krwawienie z rany ale jest to normalne). B贸l - pierwsze dwa dni ale 艂agodny ja nie mog艂am sobie poradzi膰 z b贸lem n贸g ale teraz ju偶 usta艂. Rana - cwaniara przed operacja czyta艂am, zdj臋cia ogl膮da艂am a swojej boje si臋 zobaczy膰 (jestem osob膮 z nadwag膮 i przez m贸j t艂uszczyk rana jest g艂臋boka ok10cm a te偶 torbiel by艂a przy samej ko艣ci tak, 偶e jak przy jednej ze zmianie opatrunk贸w us艂ysza艂am no ju偶 gnota tak nie wida膰 to wrrr...) Teraz co co dwa dni zmiana opatrunk贸w ze srebra + codzienna zmiana gazik贸w (przez tydzie艅 mia艂am wstrzymane srebro bo za du偶e wydzielanie ropy by艂o tak偶e wtedy 3 razy dziennie mycie rany letni膮 woda i dwa gaziki z octaniseptem do 艣rodka). Kiedy koniec leczenia nie wiem ale wiem jedno nie czekajcie z tym i oby raz zoperowane ju偶 nie powr贸ci艂o :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 krzysiek11
Witam, wypowiada艂em si臋 na tym forum rok temu, bo r贸wno rok temu mia艂em operacj臋. Postanowi艂em, 偶e nie b臋d臋 tu zagl膮da艂 i je艣li wszystko b臋dzie dobrze do roku to si臋 odezw臋. Nie chc臋 zapesza膰, bo czyta艂em, 偶e komu艣 przypad艂o艣膰 wr贸ci艂a po roku:( ale u mnie p贸ki co, wszystko OK! :) Rana by艂a do艣膰 du偶a i na pocz膮tku nie goi艂a si臋 dobrze. Z perspektywy oceniam, 偶e fakt, 偶e za艂o偶one szwy ( nie zszywaj膮ce ran臋 ale podtrzymuj膮ce j膮) szybko si臋 zerwa艂y i rana od samego pocz膮tku by艂a otwarta i pozostawiona do gojenia. Je艣li mog臋 co艣 radzi膰, to zalecam przy艂o偶y膰 si臋 starannie do leczenia, tzn stosowa膰 cz臋sto nasiad贸wki, zmienia膰 cz臋sto opatrunki, wietrzy膰 ran臋, dok艂adnie j膮 przemywa膰 itd. Dzi艣 czuj臋 si臋 fizycznie bardzo dobrze, nie 偶a艂uje decyzji o operacji jednak gdy tylko przez moment poczuj臋 dyskomfort w tamtych okolicach z艂e wspomnienia wracaj膮, mam nadziej臋 i Wam tego 偶ycz臋 偶eby艣my wszyscy pozbyli si臋 tego dziadostwa raz na zawsze. 呕ycz臋 szybkiego powrotu tym kt贸rzy s膮 po operacji i odwagi tym kt贸rzy si臋 jeszcze nie zdecydowali. Zajrz臋 tu w najbli偶szych dniach wi臋c jakby kto艣 mia艂 jakie艣 pytania to ch臋tnie pomog臋. Aaa i r贸wnie偶 m贸g艂bym poleci膰 dobrego lekarza gdyby kto艣 by艂 z Radomia czy jego okoli.

Udost臋pnij ten post

Kto艣 mo偶e poleci膰 jakiego艣 dobrego chirurga b膮d藕 szpital gdzie si臋 uda膰 na wyci臋cie torbieli w Poznaniu. A oto ca艂a moja historia. Pierwszy raz torbiel pojawi艂a si臋 w lipcu 2012. Po wizycie u lekarza rodzinnego dosta艂em skierowanie do chirurga, kt贸ry stwierdzi艂, 偶e on mi tego nie b臋dzie nacina艂 i da艂 skierowanie do szpitala. W szpitalu oczywi艣cie troch臋 zbagatelizowali problem, torbiel lekko naci臋li i odes艂ali do chirurga u kt贸rego wcze艣niej by艂em. Po tygodniu wszystko si臋 艂adnie zagoi艂o. Jednak po 3 miesi膮cach znowu pojawi艂 si臋 ropie艅 i tym razem chirurg w o艣rodku mi go naci膮艂 i po oko艂o tygodniu by艂 spok贸j. Torbiel da艂a zna膰 o sobie po raz kolejny w lutym tego roku. Chirurg ponownie j膮 naci膮艂 i da艂 skierowanie do szpitala, 偶ebym zapisa艂 si臋 na planowy zabieg usuni臋cia, gdy偶 ca艂y czas to b臋dzie powraca膰 je艣li tego nie zrobi臋 porz膮dnie pod narkoz膮. Tego samego dnia pojecha艂em do szpitala, jednak ordynator oddzia艂u chirurgicznego stwierdzi艂 (nawet mnie nie ogl膮da艂), 偶e torbiel trzeba wyleczy膰 i dopiero do niego wr贸ci膰 i zapisa膰 si臋 na zabieg. Dzi艣 by艂em w szpitalu i stwierdzi艂, 偶e jest wszystko 艂adnie zaleczone i on teraz mi nic nie pomo偶e i mam si臋 do niego zg艂osi膰 jak zacznie si臋 tworzy膰 stan zapalny. Z tym, 偶e jak zaczynam co艣 odczuwa膰 w okolicy ko艣ci ogonowej do momentu, a偶 ju偶 z b贸lu nie mog臋 chodzi膰/siedzie膰 mija oko艂o 24-48godzin. Co ja mam teraz zrobi膰 albo gdzie si臋 uda膰 bo obawiam si臋, 偶e jak p贸jd臋 do szpitala jak si臋 zacznie co艣 dzia膰 to zanim mnie zapisz膮 to b臋d臋 mia艂 mocny stan zapalny i nie b臋dzie to si臋 kwalifikowa膰 do operacji, a nawet je艣li tak to je偶eli mam ju偶 ze stanem zapalnym czeka膰 kilka dni na operacj臋 (je偶eli nie kilka tygodni) to ja tego nie znios臋. Kto to mia艂 to wie co to za b贸l i jak utrudnia 偶ycie. Wi臋c mo偶e kto艣 ma sprawdzony oddzia艂 w Poznaniu, gdzie mo偶na si臋 uda膰 i przyjm膮 cz艂owiek na zabieg a nie b臋d膮 co艣 wymy艣la膰. No chyba, 偶e na razie z tym nic nie robi膰 i liczy膰 na to, 偶e b臋dzie spok贸j. Jednak wol臋 to zrobi膰 raz a porz膮dnie a nie co 3 miesi膮ce biega膰 do chirurga na naci臋cie

Udost臋pnij ten post

Kolego wy偶ej - niestety od tego nie ma ucieczki. Zabieg mia艂em w czwartek w Krakowie, poziom stresu wysoki ale w sumie jako艣 przetrwa艂em. zabieg na znieczuleniu og贸lnym. Troche zmulenie po przebudzeniu przez jakie艣 12h ale przynajmniej brak 艣wiadomo艣ci podczas :) My艣la艂em 偶e b臋dzie gorzej. Niemniej jednak po przebudzeniu u艣wiadomiono mnie i偶 rana jest zaszyta, lu偶no zaszyta, pono膰 torbiel by艂a p艂ytko co z tego co mi powiedziano daje szanse na szybkie zagojenie i brak nawrot贸w. Narazie w sumie z ran膮 spok贸j zobaczymy co dalej. Jakie艣 rady jak obchodzi膰 si臋 z lu藕no zszyt膮 ran膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dwax
Na dniach udam si臋 do lekarza, bo mam wlasnie nawr贸t. Pierwszy raz torbiel mnie zaatakowa艂a 2 lata temu, ale ja oczywiscie zaleczy艂em sie sam. Masc ihtiolowa do oporu a potem san przekulem i zla艂em rope o nieprzyjemnym zapachu. Slyszalem o torbielach i przetokach juz wczesniej ale inni mnie uspokajali. Zaleczylem domowym sposobem i bylo dobrze. Mialem spok贸j na dlugi czas. Wiedzialem jednak 偶e to powr贸ci i mia艂em racje. Tym razem jednak udam sie do lekarza jak tylko dostane wolne w pracy! Usune to dziadostwo raz na zawsze. W kazdym razie, nie jestem tym a偶 tak strasznie przera偶ony. To w miare normalne i nie prowadzi to do nowotwor贸w. Torbiel dotyka naprawde wielu ludzi i jest to raczej pospolite. Przeczytalem kilka d艂ugich stron na tym forum i widze 偶e wi臋kszo艣膰 z was jest przera偶ona. Podejdzcie do tego troche optymistyczniej. Ludzie codziennie zmagaja si臋 z nowotworami i innymi ci臋zkimi chorobami. Torbiel na dupie was nie zabije. Trzeba i艣膰 do lekarza i sie tego pozbyc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dwax
Poza tym, wi臋kszo艣膰 z was podaje tu skrajne przypadki przetoki oko艂oodbytniczej a nie pospolitej torbieli w艂osowatej.

Udost臋pnij ten post

Jak pisa艂am jaki艣 czas temu pierwszy raz wycinan膮 torbiel mia艂am 1,5 roku temu. Przez ten ca艂y czas bardzo mi si臋 艣limaczy艂o i ropia艂o. Miesi膮c temu mia艂am znowu wycinan膮 bo odros艂a jeszcze wi臋ksza. Tym razem wycieli wi臋cej ni偶 tylko sam膮 torbiel, ale i te偶 wypalili mi tkank臋. Po dw贸ch tygodniach zdjeli mi szwy i mog臋 normalnie usi膮艣膰. Za pierwszym razem siedzia艂am na boku i od tego mam bardzo mocno skrzywiony kr臋gos艂up. Jednak teraz po miesi膮cu czuj臋 si臋 lepiej ni偶 za pierwszym razem jak le偶a艂am 3 miesi膮ce i nie by艂o poprawy. Jak kto艣 b臋dzie szuka艂 dobrego lekarza w Warszawie od tego typu schorze艅 to piszcie. Ch臋tnie podam namiary na priv.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jula1485
do Tomekpoznan... jak mog臋 poleci膰 chirurga, kt贸ry mnie operowa艂 to doktor Jacek Cho艂derny ordynator oddzia艂u chirurgii ale w Szamotu艂ach (35km od Poznania i zero problem贸w z przyj臋ciem - jak le偶a艂am te偶 by艂a jedna pani z Poznania z torbiel膮). Z tego co si臋 orientuje doktor tak偶e przyjmuje w Poznaniu na ulicy Promienistej ale jest to prywatna klinika. Ja ju偶 3 miesi膮c po i jak na razie sza艂u nie ma rana goi si臋 ale powoli - mam tylko nadzieje, 偶e ju偶 wi臋cej tego nie do艣wiadcze :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maniek1971
Witam i pozdrawiam wszystkich torbaczy. Z torbiel膮 chodzi艂em p贸艂 roku. U mnie objawi艂o si臋 to b贸lem w okolicy kosci ogonowej podczas siedzenia.Po jakim艣 czasie dodatkowo wyczu艂em w okolicy zwieracza ma艂e wybrzuszenie na sk贸rze. Posmarowa艂em to pare razy tribiotykiem i b贸l ust臋powa艂. Ale kt贸regos dnia po porannej toalecie na papierze toaletowym pojawi艂a si臋 spora ilo艣c krwi.Po tym wybrzuszenie znikn臋艂o i b贸l od razu zmala艂, jednak si臋 wystraszy艂em i dzida do lekarza. Na drugi dzie艅 wizyta prywatna u chirurga -proktologa- diagnoza ZW, potrzebne operacyjne wyci臋cie. Jako 偶e nie wygl膮da艂o to 偶le dr. um贸wi艂 mnie na zabieg za ok 1,5 m-ca +(musia艂em si臋 zaszczepi膰 na 偶贸艂taczk臋). 02.06. 2013 Niedziela 9.00 przyjecie do zabiegu i ca艂a procedura . PONIEDZ-03.06.- 12.40 na st贸艂. Znieczulenie w kr臋gos艂up(oto mia艂em najwi臋kszego stresa) ale spoko ,mniej bola艂o ni偶 pobranie krwi. Podczas zabiegu wszystko s艂ysza艂em i troche obserwowa艂em przez p艂ytki na scianie. Lecia艂 dym i czu艂em sw膮d ,ale nie grilla, to ja si臋 topi艂em. W trakcie dr. stwierdzi艂 偶e jest zaskoczony tym co zobaczy艂 jak zacz膮艂 nacina膰, dziadostwo pono膰 by艂o g艂臋boko i mocno rozleg艂e. Po ok. 40 min le偶a艂em na sali, rana otwarta . 5 godz. na plecach , nie wolno rusza膰 g艂ow膮. Najlepsze to dziwne uczucie bezw艂adu n贸g, czucie zacz臋艂o wraca膰 po ok 3 godz.(ostatnie do normalno艣ci wr贸ci艂y klejnoty!!) B贸lu nie czu艂em prawie w og贸le, noc spa艂em normalnie. WTOREK - Rano zmiana opatrunku bez b贸lu , ale dzia艂a艂y jeszcze przeciwb贸lowe. Siostra od opatrunk贸w powiedzia艂a 偶e dziura zacna. Tego samego dnia kontrola przez ordynatora z prognoz膮 opuszczenia szpitala w srod臋, jednak nocke mia艂 m贸j dr. i by艂 za tym bym pozosta艂 jeszcze dzie艅 bo chc膮 pokaza膰 偶onie jak zmienia膰 opatrunek.Noc spokojna bez b贸lu . 艢RODA Rano wizyta, nawa艂 swie偶ych klient贸w i do domu. Jade do domu ze wsp艂贸艂lokatorem , 偶ona nie zda偶y艂a dojecha膰 instukta偶u udzieli艂a mi siostra od opatrunk贸w. DOM- opatrunki mam robione z sorbalgon + p艂yn ringera+ czysty gazik i plaster , przez dwa dni robi mi kole偶anka po艂o偶na, 偶ona si臋 oswoi艂a z widokiem i robi mi teraz sama-pierwszy.widok prawie zemdla艂a -pierwszy m贸j widok rany w domu po prysznicu -SZOK, dziura wi臋ksza od przekrojonej wzd艂u偶 kiwi, , jak by mi granat tam wybuch艂., wida膰 mi臋snie. DZIWNE-oszcz臋dzam si臋, Ale mog臋 normalnie funkcjonowa膰 ,le偶e siadam nie biore nic na b贸l ,rana jak na pare dni po zabiegu czysta co艣 si臋, lekko 艣膮czy ale pono膰 tak ma by膰, nie krwawi, Dzisiaj 10. 06 przysz艂a kole偶anka lukn臋艂a i m贸wi 偶e jak na taki krater to jest dobrze nic si臋 nie paprze. Do艂o偶y艂em po higienie spryskanie rany octeniseptem, opatrunki zmieniam dwa razy na dob臋 ,po ka偶dej wizycie na tronie obowi膮zkowo. MIN膭艁 TYDZIE艃- jak na razie ok my艣la艂em 偶e b臋dzie gorzej, cho膰 jak patrze na widok tej dziury to zagojenie si臋 troch臋 czasu zajmie ,za pare dni na kontrole. PS. Do tych co maj膮 to dziadostwo- nie czeka膰 usuwa膰 , mi to posz艂o w kierunku zwieracza kto wie co by by艂o dalej jak bym zwleka艂 d艂u偶ej ,no i po co cierpie膰. POZDROWIENIA DLA L臉KAJ膭CYCH SI臉. I REKONWALESCENT脫W

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Czy mo偶e kto艣 opisa膰 blizn臋 po g艂ebokim wycieciu torbieli? we wrzesniu mam operacje strasznie si臋 boj臋 jak to b臋dzie po,czy bardzo boli ?jak to b臋dzie wygl膮da艂o tu偶 po operacji a jak po zagojeniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 filip123
Siemanko ludzie:) Mam operacje pod koniec lipca i tak czytaj膮c wasze wiadomo艣ci czasami mnie az ciarki przechodza jak pomysle o tej operacji. Mnie dokladnie tlumaczyli ze bd przesuwac jakies platy w tym miejscu pod narkoza i bd pozniej zszywa膰 i kilka dni poleze w szpitalu. Ale mam do was takie pytanie: czy po operacji jest mozliwosc normalnego chodzenia, nie wiem mozna i艣c na impreze pic %? Bo mam wlasnie wakacje zaplanowane 2 tyg po operacji i teraz sie wlasnie zastanawiam czy jest taka szansa wgl pojechac, pomoze ktos?

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋