Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość .....torbiel.....

Torbiel włosowa

Polecane posty

Gość Michalekkkk
Ja 2 mc przed operacja juz odplywam a co dopiero w dniu operacji :( widocznie mam strasznie slaba psychike na takie rzeczy , jedni to wogole niczego sie nie boja i dadza sie pokroic w zdol i w szerz mnie nawet zwykle pobrani krwi straszni mdli :(

Gość Pleures
Nie będzie źle i nie ma co bez sensu sie denerwowac. Denerwowalam się dwa i dzień przed..

Gość Tina94
Ja mam termin na pojutrze, trzymajcie kciuki, żeby wszystko było okej ;) Po zabiegu dam znać co i jak.

Gość Pleures
Tina będzie ok :))

Gość juzsieboje
Mi to ustroństwo zrobiło się pierwszy raz 8 lat temu, myślałam, że to czyrak... Potem co jakiś czas się odnawiało, zawsze ból, ale bez gorączki itp. Coraz więcej dziurek (mam oglądała i mi relacjonowała "na bieżąco"). W zeszły piątek wyczytała o torbieli włosowej i hajda do lekarza, mam już od chirurga skierowanie do szpitala, na wizytę przedszpitalną idę pod koniec maja, bo teraz mam wyjazd na komunię, bilety kupione, urlop wzięty, więc ciężko by było odkręcać wszystko w razy by mi ustalili bardzo krótki termin zabiegu. Zastanawiam się, skąd to świństwo się u mnie wzięło? Jestem kobietą, owłosienia bujnego na plecach i tyłku nie mam, stringów nie noszę, higienę utrzymuję jak najbardziej. Jako ewentualne przyczyny mogę podać nadmierną potliwość (mam od zawsze, taka moja uroda, jak określili lekarze) i to, że kiedy torbiel pojawiła się pierwszy raz, akurat było upalne lato, miałam praktyki studenckie i siedziałam po kilka godz. w gorącym, nieprzewietrzonym biurze, więc upocona jak sto diabłów. Może wtedy coś tam się "popsuło" i się torbiel rozwinęła. Boję się zabiegu :( Tym bardziej, jak wyczytałam, że to lubi nawracać.

Gość gość
Szczerze? Lekarz stwierdzil ze to pozostalosc po praprapra przodkach.. I juz. Tez nie jestem nadmiernie owlosiona, do tej pory nie malam siedzacej pracy itp itd. Tylko czemu tak dlugo czekalas??? I dziurek tyle, nie przyszlo ci do glowy ze to jednak cos niedobrego? Ja mialam niecaly rok i juz uwazam ze za dlugo czekalam.. Mam nadzieje ze nie beda ci musieli jednak za duzo wycinac :)

Gość juzsieboje
Powiem Ci szczerze, że myślałam, że ropa wylezie, jak się to wyciśnie i już. Ewentualnie jak gorszy atak, to na SOR, natną, oczyszczą i spokój. Głupia byłam i tyle :( Ciekawi mnie, ile teraz się czeka na operację, ja akurat będę szła, tam gdzie, krótkie niby, choć tyle :) No i jak to wygląda po operacji? Jak się ubierać, co np. z dżinsami czy szortami, wiadomo, nie założę spodni jak na chłopa z brzuszkiem piwnym :D Bo jak będę miała w lato, to też trzeba uważać, żeby się zakrywać, co by nie zasyfić rany, szczególnie jakby zostawili otwartą (o co się modlę, czytając opinie).

Gość gość
Mialam pozostawiona na otwarto, głęboką na 5 cm długa na 5.. Wiec spora. Generalnie miałam takie szczęście ze nic nie bolalo, a przeciwbólowe bralam w razie w, profilaktycznie tylko. Codzienna zmiana opatrunku itp. Jeśli chodzi o ubieranie się to raczej takie niezbyt obcisłe rzeczy, plus podlaska bo rana otwarta się sączy :) pierwszy miesiąc mi się saczylo, a to juz prawie 2 miechy. Generalnie jest ok, tylko trzeba pamiętać o dezynfekcji rak przed zmiana opatrunku, i w sumie tyle.. Na plecach zapomnij ze polezysz :) później spokoj, ale na poczatku nie :) nieraz mi tylko przeszkadzało, ale chyba znioslam to najlzej jak mogłam :) i tyle w sumie.. Mi juz prawie się zagoilo ;)

Gość Gawel
Tak jak wyżej,do miesiąca ciągłe pranie bo wszystko przesiąka,więc tylko ciemne spodnie.Co do leżenia na plecach ja jakoś się układałem i nawet nic nie przeszkadzało,po zdjęciu szwów już zdecydowanie lepiej.U mnie żadnego bólu,tylko ciągła pielęgnacja i zmiana opatrunku.Po trzech miesiącach powrót do pracy

Gość gość
Gawel, wiem ze podpaski to babska rzecz ale trzeba było sobie podłożyć, to i byś nie miał takich problemów :) a co do pleców, jak się ulozysz.. Chwile polezysz ;)

Gość gość
ja mam termin na 22 czerwca po rozmowie z proktologiem uzgodnilismy iz zaszyjemy rane , poniewaz ryzyko nawrotu zawsze istnieje czy sie zostawi na otwarto czy nie a niema sensu aby 3mc sie unier********** moja mama miala to 20 lat temu , zaszyli i sladu niema.

Gość gość
Wszystko zależy od wielkosci tej torbieli. Nieraz się nie da zaszyc. Ale tez poczytaj o odsetkach jakie są przy pozostawieniu na otwarto/po zaszyciu. Wydaje mi się ze lepiej na otwarto. I niekoniecznie są to 3 miesiące, i nie tak do końca unieruchomienie to jest. 2-3 tyg max ze ciężko się ruszać a potem smigasz bez problemu. Mnie juz po 7 tyg chcieli do pracy wysłać, ale mam siedzącą i źle mi siedzieć po prostu.

Gość juzsieboje
A jak to wygląda z tym siedzeniem? Bo ja np. nie mogę sobie pozwolić na długą nieobecność. Chirurg w przychodni już mnie pocieszył, że rekonwalescencja trwa długo, bo ranę raczej zostawia się otwartą, aby zapobiec nawrotom.

Gość chirurg212123
Dawniej wycinano torbiel z pozostawieniem rany niezeszytej w celu jej samoistnego wygojenia. Skutkowało to długim okresem gojenia (kilka miesięcy). Współcześnie stosuje się metody całkowitego wycięcia torbieli z pierwotnym zeszyciem rany. Skraca to znacznie czas gojenia do kilku tygodni. Ponadto w celu usunięcia przyczyny powstawania torbieli stosuje się operacje mające na celu przemieszczenie szpary pośladkowej poza linię pośrodkową ciała np. wycięcie sposobem Bascoma II, Karadakisa lub z plastyką skóry metodą Limberga oraz sposobem „V-Y”, „Z”. Rana nie pozostaje otwarta (zostaje zszyta dwoma rodzajami szwów: wchłanialnymi oraz niewchłanialnymi), jak w poprzednim przypadku, przez co goi się o wiele szybciej. Szwy usuwa się po ok. 10 dniach po operacji. Jeśli zachodzi potrzeba stosuje się terapię antybiotykową.

Gość juzsieboje
Tak, tak, czytałam ten artykuł cytowany powyżej... Ale to ma się do rzeczywistości tak, jak to, że mój pies cudownie zmieni się w kota. Sama wolę mieć ranę zostawioną otwartą, więcej opinii jest za niż przeciw, ale po prostu ciekawi mnie, czy dam radę wysiedzieć na tyłku kilka godz. przy kompie? Pracuję w domu, to trochę ułatwia sprawę (odpadają dojazdy do roboty).

Gość chirurg212123
Mnie dobry prokotlog powiedzial (zajmuje sie tym 30 lat) iz ryzyko nawrotu zawsze istnieje czy sie zostawi otwarte czy zszyje , przypadlosc tej choroby jest taka iz wlos zamiast do gory wrasta do srodka i to ze zostawi sie rane otwarta , wygoi sie nie gwarantuje ze np za rok znow taki wlos nie wrosnie ponownie do srodka , nawroty wystepuja poniewaz nie wycinaja tego dobrze jak nalezy a traktuja to "byle jak" trzeba dobrze wyciac zszyc i tyle i temat nie powroci ( jesli chodzi o ten przypadek) bo za rok lub 5 lat moze w innym miejscu wlos sie zbuntowac i wrosnac do srodka PONOWNIE , zostawienie rany nie zaszytej gwarantuje jedynie brak nawrotu w tym konkretnym przypadku , nic nie gwarantuje nowego przypadku w innym miejscu...

Gość gość
Juzsieboje, gwarantuje ze zostawia ci na otwarto bo masz dużo dziurek.. Jeśli chodzi o siedzenie to w domu masz ten komfort ze w każdej chwili mozesz wstać, pochodzić, jakąś poduszkę podłożyć... Bo w pracy to tak nie bardzo przy ludziach. Generalnie juz mogłam na chwile usiąść po 3 tyg, a teraz po 7 tyg, chcieli mnie do pracy wysłać, ale ze wzgledu na to ze pracuje na siedząco po 10-12 h jeszcze nie jestem w stanie tyle wysiedziec.

Gość Piechu1990
Wykryto u mnie torbiel włosowatą mialem ja nacinana minol miesiac i czuje znow nie za mocny bol w tej okolicy i nie wiem co robic a jutro wyjezdzam do Belgii czy nic sie nie stanie jak pojde na zabieg po powrocie i czy jak urosnie duzy to sam peknie i nie bedzie bolał...........?

Gość gość
Mi nigdy nie pękło, nie nacinali.. A bolalo, i ropa leciała z krwią ok miesiąca przed operacja.. Także różnie to bywa..

Gość gość
Hej, czy osoby ktore braly jakies antybiotyki zaraz po operacji, moglyby podac ich nazwy? Pozdrawiam Ala

Gość gość
Hej, ile dni leżeliście w szpitalu po operacji usunięcia tej torbieli? Oczywiście jeżeli obyło się bez komplikacji itp. :) Mi lekarz zaśpiewał, że nie wypuszczą mnie z domu przed weekendem, choć zabieg mam w czwartek, a w piątek bym w spokoju mogła iść do domu. A mi się nie uśmiecha uziemienie w szpitalu na 6 dni... Nie cierpię szpitali, sama myśl o operacji mnie powala, a tu jeszcze będę leżała (bo nie siedziała ;)) jak ta głupia cały weekend i pół poniedziałku zamiast we własnym wyrku filmy oglądać :(

Gość Pleures
Wyszlam na nast dzień po operacji.. Bez żadnych próśb czy coś takiego..

Gość nickmam
A czy mieliście sine plamy tak jakby krew dostała się pod skórę po obu stronach rowka ?

Gość PatrycjaSz
A te sine plamy to nie są przypadkiem ślady po szwach? Mi zostawiono ranę otwartą,ale boki miałam zszyte (10szwów) i po zdjęciu najpierw miałam czerwone ślady,a teraz półtora miesiąca po zabiegu mam sine. Ślady po szwach długo się goją.

Gość gość
nie trzeba tego usuwac jesli nie ropieje, nie dajcie sie pociac bez powodu

Gość gość
Alu. Ja dostałem Augumentin + osłonowe. Kuracja na 7 dni. Lekarz stwierdził że torbiel była duża. I zawsze mogły jakieś bakterie zostac w ranie. Więc przepisał powyższe. nickmam - Te sine punkty to ślady po szwach... Ja leżałem 3 dni w szpitalu [miałem dren].

Gość gość
ja przygotowuje sie do ciazy i mam torbiel, bylam skonsultowac z naprawde super lekarzem i powiedzial zeby zostawic w spokoju, i jeszcze mowil ze chirurdzy czesto niepotrzebnie mowia zeby usuwac wylacznie po to zeby zarobic troche kasy, wstyd

Gość gość
To powodzenia jak zacznie ci obierac, ropiec i bolec tak, ze nie będziesz mogła siedzieć, leżeć ani chodzić. A do tego będzie cie lapal bol niby korzonkow, ze nie będziesz w stanie sama egzystować. To jest właśnie torbiel włosowa w wielkim skrócie....

Gość michalek222123
Witam ja czekam na zabieg włąsnie od miesiaca . powiem szczerze ze nie wyobrazam sobie jak mozna to od tak zostawic? mam to zaleczone nie ropieje ale absolutnie zadnego komfortu niema , boli jak siadasz , zakladasz spodnie , cwiczysz na silowni , moze nie jest to okropny bol ale czujesz ze cos tam masz nie wyobrazam sobie aby zostawic to w spokoju.

Gość incognito22
Witajcie, miał ktoś z Was torbiel epidermoidalną? Rezonans głowy ukazał coś takiego w obrębie zbiornika mostka. Tzn. jest to wstępna diagnoza. Czy to coś groźnego, całkowicie nie siedzę w temacie :( :( :(

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się