Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę chciała ale później

zabawne różnice językowe w różnych rejonach Polski

Polecane posty

Gość wattcher
wszechwiedzaca-popatrz tylko jaki atak od razu moze jeszcze dodaj ze nie jestem Polakiem.Ja jestem stad z dziada pradziada i to z samego centrum.Od pokolen.Byc moze gdzies tam na rynku-jak ktos napisal.W sklepach raczej nie slychac zeby ktos mowil :pyry.

Gość juiooo
gdy pracowałem, miałem na warsztacie takiego starszego gnieźnianina, rocznik mocno przedwojenny, który służył po wojnie w wojsku gdzieś w Bieszczadach, tam został ranny , o czym często wspominał mówiąc tak: - jak mi z giwery przyflancowli, to kula przebiła : jupe, katane, koszule podkoszule roz******liła gnat barku, dobrze że nie bebechy i wylazła nazat bez ( nie przez) podkoszule, koszule, jupe i katane.

Gość do wszechwiedzącej
a może jednak "ostrzałka", a nie "oszczałka"? Ta pierwsza brzmi nieźle, ale ta druga?! Jakoś niedobrze się kojarzy, więc może trochę ortografii?

Gość wattcher
juipooo-wszystko zrozumiale.

jeszcze krupniok -kaszanka i rzymlok -bułczanka ... z popularnych zdanek gwarowych \'w antryju na byfyju stoi szkolnka tyju\" pisane oczywiście tak jak sie wymawia :-)

Gość wattcher
wszechwiedzaca-ja mowie tak jak sie pisze: mleko,nie mlyko.Nie wiem,ale to chyba tez zalezy od srodowiska w jakim zyjesz? Gdy mialem okazje spotkac osoby z okolic Krakowa rzalem ze smiechu z tego: "na polu".Nie wiedzialem o co chodzi.Pytam :na jakim polu,bo myslalem ze gdzies w okolicy jest jakies pole.Dopiero pozniej sie okazalo ze chodzi o :na dworzu/e.Podobnie smiechu bylo z:" powiedz dla Marka..."

Gość sztuka teria
w Poznaniu mówi się: czekać za kimś albo za czymś, zamiast: na kogoś lub na coś, jestem wprawdzie z Poznania, ale to mi się kompletnie nie podoba i tego nie używam

szklonka - miało być ... literowki psują w tym wypadku cały efekt! o zmoro! w antryju na byfyju stoi szklonka tyju

Gość ytfyt
moniśkaaa ja tez nie całkiem z Podhala ,ale gwara tu cudna i bardzo zróznicowana skole - kamienie gadzina - bydło\krowy,swinki itp\

Gość tyle ma
- Jo żym był -Jo żym widzioł - ale żym sie narobił.

Gość sztuka teria
no i jeszcze: do góry, zamiast na górze. Na przykład: połóż to tam do góry (na górną polkę), albo: on tam do góry mieszka (czyli na górze) :D

Gość wattcher
a nie lebera/ka-to kaszanka/bulczanka jest w gwarze poznanskiej?

Gość sztuka teria
wattcher ma rację :) Ja też się w Poznaniu urodziłam, a nigdy jeszcze chyba nie powiedzialam pyry, ani szneka, ani tytka. Rzadko to też słyszę w codziennej mowie, ale zdarza się.

Gość ytfyt
chyboj haw - chodz tutaj naści - tzn masz ,daję ci cos

Gość bydgoszczanka
a wie ktoś z Was co to jest nudel

Gość moniśkaaa
ytfyt-----> to co jest po waszemu gadzina to u nas jest gowiydż :D a mozna wiedziec z ktorego regionu?

Gość sztuka teria
leberka to wątrobianka albo pasztetowa

Gość moniśkaaa
mialo być gowiydź :D a do góry to pod gore

Gość wattcher
nieraz tak faktycznie slysze,ale raczej mowi sie normalnie:czekam na tramwaj.Nie za tramwajem.To raczei rzadkie.Ide za toba zamiast po tobie -urzywamy naprzemennie. " sztuka teria w Poznaniu mówi się: czekać za kimś albo za czymś, zamiast: na kogoś lub na coś, jestem wprawdzie z Poznania, ale to mi się kompletnie nie podoba i tego nie używam"

Gość mno
wiem nudle to makaron

Gość moniśkaaa
chyboj też jest :D albo chodź to po naszemu rzuć i czesto bywają pomylki. Np Orawiak mowi do cepra a ten zamiast rzucic to co trzyma to podchodzi :D

Gość sztuka teria
do gory to jednak na górze. No bo jak ktoś mieszka wysoko, to jak się mówi? Bo u nas "do góry", ale w innych miejscach to chyba "na górze" (w przeciwieństwie do tych, co mieszkają na dole :D )?

Gość lubelskie
"za łeb mnie drze"-moja stara sąsiadka tak mówi jak się źle czuje,albo mówi że"jej niecnotuje" albo mówi "do małpy"zamiast do cholery moja szwagierka z woj.świętokrzyskiego na rządek np malin mówi "liszka" na chłopaków "chłopocory i to ich "ino" to mnie .....

Gość awril
ola_la ---spytajmy ich,czy wiedza co to karminadel :)