Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę chciała ale później

zabawne różnice językowe w różnych rejonach Polski

Polecane posty

Gość wattcher
to zdanie z poprzedniego mojego postu,to:bieglem na ukos,wskakiwalem do tramwaju,noga mi sie posliznela i wlecialem na skrzynie. kejter to pies(uzywane nieraz).

Śląsk Cieszyński: celina------->glina charboł------->STARY BUT cesta------->droga charczek------->człowiek wątły,chudzielec chledać-------->szukać chichrać się------->śmiać się,chichotać cera-------->córka chodzić nie sama------>być w ciąży chwalba------->pochwała,samochwalstwo chumidło------->cudak,dziwak chwaost-------->ogon chybać-------->rzucać chybieć-------->brakować,nie dostawać cydzok------->durszlak cedzitko------>sito ♥♪♫

A czemu? - Dlaczego? A po czemu to? - Ile to kosztuje? Ależ bez niczego! - Oczywiście! Rozumie się! Biegać na łyżwach - jeździć na łyżwach Co ja za to mogę? - Co ja jestem temu winien? Co jest tej? - Co się dzieje? Co to za jeden? - Kto to, kim on jest? Dość to przyńdzie? - Ile to będzie kosztowało? Elegant z Mosiny - odpowiednik \"wystrojony jak cieć na Boże Ciało\" Gdzie ja wszędzie nie byłem! - Gdzie ja nie byłem! Kapelusz dobrze siedzi - Kapelusz ma dobry rozmiar, dobrze się trzyma Nie przychodź mi tak głupio! - Nie docinaj mi! Ile to uczyni? - Ile to będzie kosztowało? Jaki on jest stary? - Ile on ma lat? Jak ty do tego przyjdziesz? - Jak ty to zrobisz? Ja na to nie wychodzę! - Ja do tego nie dążę! Mam ból zęba - Ząb mnie boli Mam głód - Jestem głodny Mieć za sobą lanię - Skończyć szkołę Musieć się uśmiać - Uśmiać się Musieć z kimś wiele wystać - Musieć przez kogoś wiele znieść Nie wiedziałem sobie rady - Czułem się nieswojo, ponuro Obłożyć skibkę - przygotować kanapkę Okno wygląda na ulicę - Okno jest od strony ulicy Ona przychodzi mi taka znajoma - Ona wydaje mi się taka znajoma Ona ci nic nie życzy - Ona ci źle życzy Ona nie jest dziś do mówienia - Nie można z nią dziś rozmawiać Ona stoi dobrze - Powodzi się jej dobrze Ona została stać - Ona stanęła Przepowiadać lekcję - powtarzać lekcję Sprawić sobie śrubę - Upić się Spuścić się na kogoś - Polegać na kimś Stoi mi do dyspozycji - Mam to do dyspozycji, mogę tym zarządzać To przyjdzie tu - To będzie tu Coś wyszło - Coś skończyło się, uległo zniszczeniu Trzymać sobie kogoś ciepło - Żyć z kimś w przyjaznych stosunkach Tu dostaniesz kupić - Tu kupisz Ty za to nie możesz - Nie jesteś temu winien W gazecie stoi napisane - W gazecie jest napisane Wuchta wiary - Sporo ludzi Wygląda za niczym - Wygląda na coś bezwartościowego Wystrojony jak do ośpic - ubrany z większą elegancją niż otoczenie (ośpice - blizna po szczepieniu ospy) Zrobić łóżko - Pościelić łóżko Zostać siedzieć w klasie - Siedzieć w klasie, repetować, powtarzać Zmudzić czas - Zmarnować czas

Gość pyra miraD
widze ze niektorzy zasiegneli nieco slowek ze slownikow gwary:D:D

mój syn ma fioła na punkcie bajaderek, przypuszcza na nie atak lotniczy paszczą z dużej wysokości - taka rozrywka dla mas, bo ludzie dostają kolki na tem widok :) stary pierdun - stary dziad, upierdliwiec fiubździu rubździu - bzdury fifulka - fujarka bądź siusiak /u małego chłopca/ fąfle - rozgotwane warzywa w zupie, coś o paskudnej konsystencji, glutowatego

Gość duzo zalezy od regionu
ale niekoniecznie,bo: nie tylko w Lublinie mowi sie CIAPY, ale tez w okolicach Kielc (a moze gdzies jeszcze...) u mnie KAPCIE u mnie GARNEK a slyszalam tez GARCZEK u mnie TEMPEROWKA=STRÓGACZKA i zjadanie litery "i" np ZROBIĘ = ZROBE JEBIĘ=JEBE

wiecie co? chyba za dużo czasu spędzam pod Poznaniem, bo zauważyłam,że nieświadomie przejęłam od nich to \"uuueeee tam\":P a dla żartów, gdy ktoś powie mi coś nowego, zaskakującego, to odowiadam: \"nie godeeeej?\":P

hehe -> Spuścić się na kogoś - Polegać na kimś Kuraiko, to przecież wynika z tego, że \"na polu\" mówi sie na niewielkim obszarze i szczerze ci powiem, że tylko raz się z tym spotkałam osobiście ;) Traktowac takie komentarze jak złośliwośc to jednak troszke przesada ;)

Gość pyra miraD
tak uuuuueee tam a jeszcze sie wola łeeejeery:D:D:

Gość kaliskie
mam tam rodzine i tak - kozok -chłopak, sznytka to kromka chleba , rzyć to tyłek, ino to tak,dziołcha to dziewczyna , wartko to szbko i moge jeszcze podać wiele ale te są chyba najlepsze

Gość moniśkaaa
a ja jestem z gór ale nie calkiem z Podhala. i a propos chlopaka to mowi sie frajyr :D dziewczyna to frejerka :P ziemniaki to rzepa. Gęba to kufa, tak to hej portfel to spuligar, piec to śpahret, w tamtym roku to łoni, w tym roku to latoś, kiedyś ostatnio to łoto, tam to hań, tu to haw, która godzina to kielo na łosi. ale widze ze ktosik tu juz z Orawy pisoł to Cie pozdrowiom :P

Gość pyra miraD
wez smalec ze skwarkami lub skrzyczkami:D:D

Gość klasa
wielkopolska - krepa a w mazowieckim - bibuła karbowana wielkopolska - gazetka ścienna a w mazowieckim - dekoracja na mala poduszkę w wielkopolskce - jasiek dzień przed slubem - polter - tłuczenie butelek w wielkopolsce - telegram ( kartka na ślub )

Gość moniśkaaa
aha, i przibocyłak se jesce- koronki to c ipki :D

No rozumiem :) 🌻 Ale to w sumie ciekawe, że tylko tam przyjęło się takie wyrażenie, a w całej Polsce mówią inaczej :)

W Radomiu: bułka wrocławska - gryzka ciapy - trepki temperówka - strugaczka

Gość klasa
w wielkopolsce mikołaj przychodzi 6. 12 a gwiazdor 24.12, na wielkanoc przychodzi zając a w mazowieckim nie przychodzi a tydzień później maja niedziele pisankową

Gość moniśkaaa
a z zezem to świdrowaty

Gość pyra miraD
trzymojcie sie wszystkie poznonioki i nie tylko :)

Gość klasa
temperówka albo oszczydka, oszczydełka

Gość wattcher
Puszczykowo i Puszczykowko-to sa przepiekne wsie kolo Poznania nad Warta tuz za Luboniem.Okolo 14 km od P-nia.Wokol obu=Puszcza Zielonka.W Puszczykowie mieszkal i pisal Arkady Fiedler-podroznik i pisarz.

w Krakowie - wyjść na pole - zamiast wyjść na podwórko na Mazurach - \"dla\" - np. powiedziałem dla kolegi, dla Mamy, itp...zamiast koledze, Mamie

Gość tronika
wiater zamiast wiatr

Gość moniśkaaa
a kto wie co to znaczy spuscać sie na skijak?

Gość juiooo
No co "luje" jedne! Temat się znudził? To idźta se w pepegach drachy popuszczać. Ino żeby wum potym, dundle z kluki nie leciały. No szak !