Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cukierkowa

Świadczenia ZUS - za L4 - proszę o pomoc!!!

Polecane posty

Witam!!! Piszę, bo mam nadzieje, że znajdzie się tu ktoś, kto może zna się na tych sprawach i oświeci mnie w tym trochę, bo ja już totalnie zgłupiałam...już wyjaśniam...otóż od 24 kwietnia 2007 jestem na zwolnieniu lekarskim, spowodowanym ciążą...pierwsze 33 dni płacił mi normalnie pracodawca...od dnia 34 płaci ZUS...więc od 27 maja pieniążki dostaję z ZUSu...i tu pojawia się problem...za pierwszy miesiąc tj. od 27 maja do 27 czerwca ZUS wypłacił mi pieniądze dopiero 12 lipca:/ Dostałam 288,00...(umowa o pracę na pół etatu, na umowie 465 zł brutto)...nie wiem jak oni to wyliczają i skąd wyszło 288 zł... Czekałam więc ze 12 sierpnia dostanę kolejne pieniądze za następny miesiąc...a tu dzisiaj się okazało że dostałam przelew na konto (31 lipca)...w kwocie 205,00...z tytułu \"świadczenia ZUS\"... Czyżby mi obniżyli ten zasiłek chorobowy??Jesli wiecie o co chodzi to proszę o pomoc Z góry serdecznie dziekuję Ps.zakładam temacik też tu, może tu któraś z Was się orientuje:)

Gość tu same niewiniatka cnotliwe
a ile bys chciała dostac leserko ?????

leserką nie jestem...pytam tylko grzecznie jak to wygląda...nie powiedziałam ze to za mało tylko pytam jak się to wylicza... Jeśli masz ochotę kogoś obrażać, to nie tu, nie pod tym adresem:)

Gość A ja też idę w czarnej
Cukierkowa, nie wiem jak to wygląda. Pracuję w szkole i jestem na L4, bo tylko w ten sposób będę mogła odzyskać urlop wakacjny po porodzie i właśnie rozmawiałam z księgową, która pytała, czy będę nadal na L4 (jak na razie jestem od połowy lipca). W szkolnictwie mamy płaconą pensję "z góry", czyli pierwszego danego miesiąca, natomaist dowiedziałam się, że L4 płacone z Zusu jest płacone na koniec. Tylko tyle wiem. Tak, że teraz dostanę tylko część, a resztę póżniej

To co zus Ci zapłacił prawdopodobnie dotyczyło ostatnich dni maja i całego czerwca. Dzisiaj dostałaś kwotę za cały lipiec i raczej tyle będziesz dostawać co miesiąc. Taka w przybliżeniu kwotę dostaniesz też podczas całego macierzyńskiego. A oblicza sie tak - biorą podstawy brutto za ostatnie 12 m-cy (jeśli pracujesz krócej to z faktycznego okresu), odejmuja składki, które finansuje ubezpieczony (18,71%, od lipca 15,71%), dzielą przez 12 i wychodzi podstawa wymiaru zasiłku chorobowego. Od tego odchodzi podatek i zostaje kwota do wypłaty.

Aha, rozumiem...tylko że koleżanka, która ma taką samą umowę, też była w ciąży (już urodziła) dostawała z ZUSu ok 340 zł...nie wiem jak to liczą...:/ Dodam że umowę mam od stycznia 2007 do dnia porodu:)

Powinno tego być więcej - ok. 300. Jeśli masz kopię ZLA to sprawdź czy lekarz nie zapomniał wpisać kodu B - co oznacza ciążę. Wtedy liczyliby 80% od tej podstawy wymiaru ( w ciąży jest 100%). Jest też możliwe, że ktoś popełnił błąd. Jesli masz siły to idź do zusu i poproś o wyjaśnienie.

Na pewno wpisał mi KOD B....zawsze pisze to L4 przy mnie...ale własnie coś mi się tu nie zgadza:/ Chyba bede musiała się przejść do tego ZUSu i zapytać... A czy możliwe jest że oni mi to 205,00 wpłacili jako jakieś wyrównanie, czy coś ?? Moim zdaniem powinno to być nieco więcej niż 200 zł ...

Jest mozliwe, że płacą Ci w częściach, a nie za pełne miesiące. Czasem jest tak, że płacą zgodnie ze zwolnieniam które dostali. Jesli masz mozliwość to zajrzyj na dowód wpłaty, przekaz. Tam powinni napisać za jaki okres. A do kiedy miałaś ostatnie zwolnienie?

Tyle że dostaję te pieniążki na konto, przelewem...w tytule wpłaty jest tylko napisane \"swiadczenie ZUS\", nic więcej...nawet za jaki okres nie wpisali:( Ostatnie L4, które dostałam od lekarza mam do 12 sierpnia...dostałam je 27 lipca i od razu zaniosłam do zakładu pracy... Możliwe jest że płacą mi to w jakichś częściach ?? Większość L4 które wypisuje mi lekarz wypisuje na 2 tygodnie...zgodnie z przepisami...2 razy tylko wypisał mi na 3 tygodnie...

Gość Bez nika
O ile wiem, to ZUS wypłaca za L4 na podstawie zaświadczenie ZUS Z-3 które wystawia pracodawca. Być może w tym zaświadczeniu ktoś błędnie wpisał zarobki za ostatnie 12 miesięcy :(

Tyle że ja tam pracuję od stycznia 2007...kurcze, muszę się chyba przejść do tego ZUSU...:/ A czy mogę się dowiedzieć coś na ten temat w Zusie u siebie w mieście ?? Bo świadczenia wypłaca mi ZUS z Rybnika, pisma przyszły z ZUSu w Wodzisławiu...więc już nie wiem sama:/

jesli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to zapraszam...jestem w kropce:/ Teraz uciekam ale z pewnością odczytam co napisałyście, drogie Panie:) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam

To oznacza, że na pewno nie wypłacili Ci jeszcze za cały lipiec, bo ostatnie było do 26 lipca. Poza tym jeśli dajesz to przez zakład pracy, to oni też pewnie nie od razu to wysyłają, tylko kilka dni po otrzymaniu. Informacji udzielą Ci w najbliższym zusie, o ile to jest inspektorat, a nie biuro terenowe. W takich biurach nie mają systemu komputerowego. Ale z drugiej strony pani z okienka może tam zadzwonić i sie dowiedzieć. Najważniejsze - nie daj sie zbyć i domagaj się wyjaśnienia.