Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojenyyyyyy

Jakie sa wskazania do cc??

Polecane posty

Gość ojenyyyyyy

I ile kosztują od poszczegolnych lekarzy poszcegolnych specjalności;)?? Dowiedzialam sie ze wczoraj, ze Pani ordynator nie zrobi mi cc bez zupelnych wskazan, bo sama mnie na oddział nie przyjmuje:( ale jesli zalatwie sobie jakis kwitek od innego lekarza to nie ma sprawy nie bedzie wnikac:O I skad takikwitek.. nikogo nie kojarze..:(

Gość okulista2222
okulista naprzyklad

Gość astma
załatw sobie zaswiadczenie od lekrza alergologa ze masz astme..ona jest przeciwwskazaniem.....

Gość okulista2222
nie wystarczy ze duza wada:)

Gość madzia.a
A za wąska miednica? Ile musimy mieć w biodrach, by byly male szanse na poród sn?

Gość ojenyyyyyyy
o alergologu to pierwsze słysze..hmm.. zawsze jakas ewentualność...

Gość ojenyyyy
a jak to jest z tym zaswiadzceniem od psychologa?? orientuje sie ktos??

Nie fanzol okulista ... duża wada wystarczy !!! Moja koleżanka ostatnio rodziłą przec cc, przy dużej wadzie wzroku (-8D) ... Przy takiej wadzie dostaje się zwolnienie z w-f, bo większy wysiłek może spodowodwać, że siatkówka może odpaść, a co dopiero przy porodzie ... to jest dopiero wysiłek !!!

Gość a co z ta waga
dziecka i waga ciezarnej? ja mam jakas wade miednicy-rotacje czy jakos tak, krzywa jestem po prostu :P to co daje?

Gość Justyhna
ja miałam cc bo dziecko było ułożone pośladkowo, to był pierwszy i dotąd jedyny poród

Gość poradzę_
cóż, nie wnikając czemu nie chcesz lepszego dla dziecka porodu sn wskazania mogą być też neurologiczne, np. dyskopatia, bole kręgosłupa itp. Okulistyczne, duża otyłość, niewspółmierność porodowa, stara pierwiastka, np. grubo po 30 -tce, położenie miednicowe, nadciśnienie, cukrzyca, duży płód, bardzo mały płód. Tak naprawdę obecnie nie robią problemów w większości szpitali z cc na życzenie, ale może akurat tam gdzie rodzisz im się to nie podoba.

Gość a ktoras z was
wie cos o wadach w budowie miednicy

Np duża wada wzroku,astma,problemy z sercem,zbyt duże dziecko a wąska miednica,dwurożna macica.

Gość no dobrze
a jak lekarzowi udowodnić, że ma się zbyt wąską miednicę???

Gość lekarzowi nie
udowodnisz, musza Ci zmierzyc miednice i wtedy sami stwierdza czy bedzieszz w stanie urodzic naturalnie

Gość ja nie mowie akurat
ze chce ale slyszalam kiedys o wadach miednicy jako wskazaniu no a ja mam rotacje miednicy. Wole naturalny ale naczytalam sie teraz o cc i zaczelam sie zastanawiac czy nie bedzie to u mnie przeszkoda

Gość ojenyyyyyyy
po prostu takiego dokonalam wyboru.. kazdy jest innym czlowiekiem i kieruje sie innymi wartociami.. Mam nadzieje, ze zycie tego wyboru nie zweryfikujer:P

Gość no dobrze
lekarz nie zmierzy miednicy w ciąży. nie mogłam wiele godzin urodzić i w koncu zrobili mi ceserkę. lekarz powiedział mi potem, że jak mnie otworzyli to zobaczyli, że wewnętrzne wymiary miednicy nie pozwoliłyby mi na poród sn. zastanawiam się tylko jak to będzie przy drugim porodzie. nie mam żadnego poświadczenia, że tak mam z tą miednicą i jak przekonać lekarza do cc, żebym nie męczyła się znowu, a potem i tak będzie cc.

Gość ja slyszalam ze
mierza miednice w szpitalu przed porodem

Gość no dobrze
jakoś mi przed porodem nie mierzyli. powiedziano mi, że tylko prześwietlenie to pokarze. a po usg przed porodem lekarz powiedział że wszystko jest cudownie i urodzę w 5 minut.

Gość kurde w tych
szpitalach to zawsze czlowiekowi wode z mozgu robia... moze Ci nie mierzyli bo na 'oko' stwierdzili ze dasz rade a mierz tylko tym co widac ze moga byc problemy? nie wiem mozliwe ze tak jest

Gość jajajajajajajajaja
ASTMA NIE JEST WSKAZANIEM DO CC. !!!. Lekarz mówił nam o tym na zajęciach szkoły rodzenia. Dostajesz lekarstwa i jedziesz dalej!

mi mierzyli miednice, tzn polozna jak mnie przyjmowala to wziela takie smieszne urzadzonko (jak klucz francuski tylko duzo wieksze;)) i tak zmierzyla :) Powiedziala mi wtedy ze mam bardzo mala,ale i tak po przyjeciu na oddzial(przenosilam)to nie zrobili mi cc tylko kazali rodzic (tzn dali oct) naturalnie :) dopiero jak po 7-8 godzporodu Mala nie schodzila mimo calkowitego rozwarcia (oczywiscie rozwarcie nie bylo takie przez 8 godz ;)) to zrobili mi cc ;/ Ostatnio gin jak bylam na kontroli poowiedzial mi ze mam mala macice i miednice i 3550g na mnie to prawdziwy \"klok\" ;)

Gość a to na oko
widac ze mala miednica i "nie da rady" ze lekarz Ci teraz powiedzial?? moja gin wspominala ze moge nie dac razy ale nie mowila konkretnie ze jestem wąska :)

z okulista to jest tak ze jezeli masz wade wzroku minus np 4 to moze ci wystawic zaswiadczenie ze powinnas miec cc ale nie musi bo tu chodzi o dno oka takze z tym roznie bywa. ja mialam cc poniewaz mialam zbyt waska miednice a do tego niedokrwistosc czyli zbyt niska hemoglobine-praktycznie przez cala ciaze 10.4

a i jeszce jedno jezeli miednica wynosi powyzej 18 to rodzisz naturalnie ponizej 18 cc ale u mnie w miescie dziewczyna miala 16 i kazano jej rodzic silami natury. meczyla sie 16 godz. koszmar. ja naszzcescie rodzilam w lublinie i bylo oki. nikt sie na mnie nie sadyscil.

Gość pelnia
guzik prawda... astma nie jest przeciwskazaniem jezeli w fazie porodu nie masz dychawicy, oddychasz normalnie, nie masz ataku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja mam astme oskrzelowa nieatopowa czyli nie alergiczna :) 1 ciaza wskazaniem bylo cc przez astme bo mialam infekcj i sie dusilam nie moglam przec oddychac... 2 ciaza naturalnie bo zadnych atakow nie mialam a astma sie wyciszyla (mialam zaswiadczenie do wskazan cc ale to i tak lekarz w spzitalu decyduje o stanie porodu po stanie zdrowia kobiety)

Gość mammmmmma
Ha, ja mam waska miednice i z tego powodu mialam cc w 1-szej ciazy, teraz tez lakarka po jej zmierzeniu powiedziala, ze daje mi 50% szans na sn a inny lekarz powiedzial, ze na 100% bedzie cc- tylko czemu nikt tego do cholery nie przedstawia na pismie? czy musze koniecznie meczyc sie te 8-12 godz? (wiem, ze moge sie nie meczyc bo oplaceniu cc w prywatnej klinice ale nie o to mi chodzi)