Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebuje waszej pomocy

Jak sie robi tort?

Polecane posty

Gość potrzebuje waszej pomocy

taki prawdziwy, przekaldany masa , triceh gotuja i pieke i chcialabym wkasbnorecznie zrobic tort, ale nie wiem jak sie do tego zabrac- pomozecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jesli cie interesuje czekladowy to zamieszce wlasny przepis , tort uwielbiany przez moja rodzinke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dłuuuugoo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki: Biszkopt: - 6 dużych jaj - 2/3 szkl cukru - 1 i 1/3szkl maki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem : - 15 dag czekolady gorzkiej - 2 budynie( + łyżka 1,5 mąki by budynie były bardzo gęste tak jak na karłatkę, można dać mniej mleka) - 50 dag margaryny Palma ( - 3 zoltka - mleko tyle co na budyń tylko mnij by byl gesty - szczypta kasku cytrynowego Poncz: - sok pomarańczowy - wódka lub spirytus bądź rum ok 100g-150g - cukier dzem do pomarowania biszkoptu Jak przyrządzić? Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier na 3 razy, około 3 min. Ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku ( co 10 s) po ostatnim ubijać 30 sekund (ubijać mikserem). DODAĆ DELIKATNIE mąkę i delikatnie ja wymieszać z białkami tak by masa była gładka. Przelać do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec 35 min. W temp. 180 *C i przekroić tak by powstaly trzy placki. krem 1. Budyń ugotować z mniejszą ilością mleka, cukru i mąką, pozostawić do ostygnięcia. Budyń musi być bardzo gęsty. 2. Czekoladę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Masło ubić z kwaskiem (na pianę dodać żółtka, i cały czas ubijać. Dodać ostudzony budyń i rozpuszczoną czekoladę i odrobinę alkoholu(lubwieksza odrobine w zaleznosci dla kogo ten tort). Ubijać w odstępach. Jeżeli masa jest za rzadka i ciepła wstawić ją na 15 min. Do zamrażalnika.Ja w trakcie robienia masy wsawiam ja ze 3 razy do lodówki. Masę ułożyć na biszkopt(trzy placki) wcześniej nasączony ponczem i posmarowany dżemem. nie zapomnij zostawic soie masy do wykonczenia tortu Wiadomo ze sukcesem tortu jest krem ten nie jest ciezki ani margarynowy bo jest w nim budyn, bardzo wazne by margaryna byla dobrej jakosci kiedys uzywalam tylo orginalnej palmy, niestety margaryny nam sie zepsuly a jak wyglada ta oyginalna juz dawno zapomialam. Jak znajde chwilke to podam ci drugi przepis na mase smietanowa z czekolada biala lub ciemna tez fajna zycze smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potrzebuje waszej pomocy
dziekuje za przepis, juz kupilam skldniki jutro zabieram sie do pieczenia, mam pytanie czy zamiast margaryny moge uzyc masla???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tort pycha :D Potrzebuje waszej pomocy-------Ja dodałam masło ale takie naturalne bez dodatku margaryny i wyszło idealnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ffqfqf
może też zrobię... a biszkopt przekraja się przeciągając żyłkę (coś takiego obiło mi się o uszy) czy da się nożem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ffqfqf
jakie masło dodałaś tzn jakiej marki (no chyba że sama robiłas ;D)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość netha27
Ja robiąc tort piekę 2 biszkopty - np tradycyjny jasny i kakaowy (bądź różowy, makowy, orzechowy, kokosowy - wszystko zależy od tego jaki smak ma mieć tort). Do tego robie masę budyniową. Biszkopty trzeba przekroić na pół, i przekładam masą. Każda masa ma inny smak, np z ananasem, orzechowa, kokosowa, z galaretką (szczególnie dla dzieci ;-) , z czekoladą itp, ale bazą do tych mas jest wcześniej zrobiona masa budyniowa. Super smak uzyskuje się robiąc jedną warstwę z musem jabłowym. Na koniec oczywiście dekoracja ;-) pozdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ffqfqf---------Ja kroje nitką ale żyłką pewnie będzie lepiej :D to zawsze daje mi gwarancje ze biszkopt będe miala nie zraniony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potrzebuje waszej pomocy
tort czekoladowy jest taki sobie w samku, tzn biszkopt pycha akle krem nie za bardzo nastepny sprobuje zrobic z klasycznym kremem budyniowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×