Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LAra ...

badanie słuchu u noworodków

Polecane posty

Gość LAra ...

Czy jest tu może jakas mama której dziecko dostało żółtą kartke podczas tego badania w szpitalu???

Gość LAra ...
Czyżby nikogo takiego tu nie było??????????????????

Gość Samcia
o co chodzi z zlotka karta? moj mial badanie ale nie slyszalam o zaotlej karcie

Gość Antosia...
To jest taka kartka która sie wkleja do książeczki zdrowia jak jest niebieska to znaczy że dziecko nie powinno mieć problemów ze słuchem a jak jest żółta to trzeba po trzech miesiącach powtórzyc badanie

moja córcia dostała, że oba uszka do kontroli, robiliśmy chyba ze 3 razy ABR bo mała musiała zasnąć( jest to badanie we śnie) a ciężko z tym było:O w końcu udało się i okazało się, że wszystko z uszkami ok. ale te kontrole ciągnęły się za nami aż przez pół roku zanim nam udało się je wykonać.

Gość Antosia...
No właśnie moja tez dostała tą żółta karteczkę i wybieramy sie za miesiąc na kontrolę a ja już wiem że z tym zasypianiem to będzie wielki problem a ja sie tym strasznie denerwuję

ja niestety musiałam poddać hydroksyzynę:O i tak słabo działała, moja mała zasypiała, ale jak nakładali jej słuchawki, czy puszczali muzyczkę to budziła się:O

Gość Antosia...
To że się budziła przy muzyczce to był dobry znak:)

Gość Antosia...
Ja sie denerwuje tym badaniem ... jak każda mama chciałabym żeby z moim Słoneczkiem wszystko było ok

my też musieliśmy iść na badanie, za pierwszym razem, po trzech miesiącach, okazało się, że jedno uszko na pewno jest ok, a drugie nie wiadomo, wyznaczono nam kolejną wizytę, a przed musieliśmy zrobić małej płukanie uszek, na tej drugiej już wyszło, że obydwa uszka są ok i ze słuchem wszystko dobrze; przy pierwszym badaniu mała nie spała, kobieta poprosiła nas tylko, żeby mała była spokojna, pokazywaliśmy jej zabawki, była cichutko, badanie poszło szybko, za drugim razem, mała szalała, była bardzo głośno; pani przeprowadzająca badanie była bardzo cierpliwa, mówiła, ze rozumie, że tak dużego dziecka nie można uśpić na zawołanie, że będziemy próbować i próbować, w końcu zaczęliśmy bujać małą w foteliku, a ten sprzęcik miała w uszku, w 20 minutach zasnęła i udało się sprawnie przeprowadzić badanie; trafiliśmy na super lekarkę, bardzo wyrozumiałą nie martw się :) na pewno sama potrafisz już zaobserwować czy Twoje dziecko słyszy :) i na pewno wszystko jest dobrze :)

Gość Antosia...
Powiem szczerzr że jestem tak zestresowana tym badaniem że już sama niewiem czy moja córcia reaguje na dzwięki czy nie czasem jestem przekonana że tak a sa chwile że mam wątpliwości ( tatus twierdzi że słyszy doskonale a ja niepotrzebnie panikuję _ oby miał rację) . Mam pytanie : a w którym ośrodku w Polsce znależliście takiego fajnego lekarz??? My jesteśmy ze Śląska i właściwie nic niewiem o tutejszych osrodkach.

Moja Aluśka też dostała żółtą kartkę w szpitalu po narodinach. Oczywiście byłyśmy na badaniu, u nas w ośrodku nie było potrzeby usypiania dziecka, dziecko musiało być tylko spokojne w momencie badania i nie płakać. Pani poradzial mi żebym wzięła młodą na głodniaka a w czasie badania dała jej pierś albo butlę. Badanie odbyło się bez najmniejszych problemów i wypadło świetnie. Przez calutki czas do badania sprawdzałam na wszelkie możliwe sposoby czy Alka słyszy na to nieszczęsne uszko i oczywiście wychodziło mi że nie...no ale dzięki Bogu wszystko w porządku.

Maly w srode tez bedzie mial badanie we snie robione mimo ze pierwsze mu wyszlo ok. Po porodzie nie mial badanego sluchu bo byl transportowany do innego szpitala na operacje i swoje pierwsze badanie mial gdy skonczyl miesiac. wyszlo wsyztsko tak jak powinno ale pani dr stwierdzila ze skoro dziecko jest po narkozie, antybiotykoterapii i respiratorze to konieczne jest to we snie. u nas radza zeby wybudzic dziecko tak ok 4rano (badanie jest o 8) i zeby ostatni raz karmic tak ok 5. jak maluch bedzie glodny i spiacy to badanie lepiej i szybciej pojdzie. maluch ma byc spokojny i najlepiej spac przez godzine zegarowa... jesli idzie o sluch to bardzo reaguje na wszystkie dzwieki. stukniecia pukniecia muzyka czy odglosy z zawawek. na poczatku mialam tego badania nie robic skoro pierwsze jest ok ale neonatolog powiedziala ze dla wlasnego spokoju lepiej je zrobic. takze w srode tez mamy przeprawe. 3mam kciuki za prawidlowy wynik u waszych dzieciaczkow

my badanie robiliśmy w Chorzowie a to pierwsze może nie wyjść, jeśli np. uszka po porodzie są jeszcze przytkane maziami płodowymi

Gość Antosia...
No ja tez mam umówiona wizyte w Chorzowie

my dwa razy trafiliśmy na tą sama lekarkę, więc może i Wy na nią traficie, powodzenia

Gość gość
x7hk5xuZ