Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Fix_Mix

języki egzotyczne

Polecane posty

Gość septemberr
egzotyczne czyli jakie??

Finski chyba nie jest egzotyczny,ale na pewno malo osob go zna wiec podziwiam 🌻

Nie, trzeba mieć tylko dobrą pamięć :), bo trzy alfabety do opanowania. Poza tym w języku japońskim pojawia się sporo obcych słów (np. hamburger - hambaaga, mleko - miruuku). W dodatku jest językiem śpiewnym i melodyjnym :)

Gość O ile się nie mylę
Językami 'egzotycznymi' nazywane są wszystkie języki, których nie uczy się w szkole. Np Serbski może być językiem egzotycznym, myślę, że litewski także (ale nie rosyjski, angielski, włoski, francuski, hiszpański, itd.) Tak samo język japoński, chiński- są jezykami egzotycznymi. Słyszałam, że w dzisiejszych czasach, żeby dostać dobrą pracę należy znać przynajmniej 3 języki- w tym jeden jęz egzotyczny

A jak myslicie ktorego najbardziej oplaca sie nauczyc? Tak zeby przydal sie w pracy...

Gość septemberr
a ja sadze, ze to bzdura, bo chciaz jezyki sa atutem, to jednak za granica nie licza sie tak bardzo jak kwalifikacje i doswiadczenie w robocie. Poza tym aby znac trzy jezyi biegle trzeba by bylo mieszkac w trzech krajach, bo w Polsce to mozna sie jezya jedynie biernie nauczyc.

Gość O ile się nie mylę
hmm to chyba zależy od wielu czynników co się opłaca: gdzie mieszkasz, gdzie chcesz pracować, itd. Np mieszkaniecowi Polski opłaca się uczyć jęz 'sąsiadów', zwłaszcza jeśli fima prowadzi interesy np z Czechami, czy Słowacją. Ale np jeśli jest to firma polsko- japońska, to logicznie- że japoński. Najbardziej opłaca się uczyć języków- angielski, niemiecki, francuski, itd a 'egzotyki' to miły dodatek, którym możemy narobić sobie plusów u potencjalnego pracodawcy ;)

Ale jak myslicie ktorego sie zaczac uczyc? Poza tym znam angielski i francuski,ale to w szkole sie uczylam

Gość septemberr
a nie lepiej nauczyc sie porzadnie angielskiego i francuskiego?? Bo skoro uczylas sie jezykow w szkole i nie mieszkalas we Francji i kraju anglojezycznym, to nie sadze, aby je tak naprawde znala...

Gość O ile się nie mylę
Do September- myślę, że da się biegle nauczyć języka, nie wyjeżdzając z kraju (np studia, na których wykłady są wyłącznie w obcym języku). Zauważ, że dzieci teraz już od przedszkola uczą się po dwóch języków, więc jest to traktowane jako 'podstawa'. Ten trzeci język- to coś co wyróżnia cię wsród innych.

Ale ja znam dobrze angielski i francuski,mam porobione certyfikaty,mieszkalam w Anglii dwa lata. Myslalam,zeby zaczac uczyc sie czegos nowego,bo lubie sie rozwijac.

Gość septemberr
Z moich obserwacji wynika, ze trzeba jednak mieszkac w danym kraju, aby nauczyc sie jezyka plynnie i biegle. Nawet absolwenci filologii, ktorzy nie mieszkali chociaz pare miesiecy za granica nie znaja jezyka biegle. W Polsce uczymy sie jednak stucznego jezyka i aby myslec jak native trzeba poslugiwac sier jezykiem 24h

Gość septemberr
*sztucznego

Nawet moje 4,5 letnie dziecko zna angielski,bo urodzilo sie w Anglii. mozna powiedziec,ze mala jest dwujezyczna

Gość septemberr
I mowienie, ze dwa jezyki obce to dzisiaj standard to WIELKIE naduzycie. Ludzie mysla, ze jal zrobia sobie CAE czy odpowiednik, to znaja jezyk. Nic bardziej mylnego...

Gość septemberr
FIX_Mix, skoro mieszkalas w Anglii razem z dzieckiem, to na pewno znasz angielski, to chyba oczywiste.

nie musisz zamieszkać w danym kraju by poznać dogłębnie jego język, wystarczy przebywać wśród ludzi, którzy mieszkali bądź mieszkają tam. Co innego jak chcesz obcować z kulturą i mentalnością danego kraju, ale sam język?

Gość O ile się nie mylę
Tak, jest to język sztuczny, ale wg mnie jak na polskie warunki- wystarczający, żeby pracować w firmie i musieć się dogadać od czasu do czasu z jakimś obcokrajowcem. DO fix też znam oba języki- angielski, francuski trochę słabiej. Chciałabym się kiedyś nauczyć jeszcze rosyjskiego a moim marzeniem jest ukraiński i może bułgarski (ale to tylko takie małe zboczenie ;) )

Gość septemberr
Jezeli jestes w stanie mieszkac w Polsce i otaczac sie duza iloscia nativow, z ktorymi masz bardzo intensywny codzienny kontakt, to tak, ale chyba malo kto ma takie warunki...

Gość ja zaczelam sie uczyc
arabskiego-na razie to jest makabra ->woda w szklance jak sobie poradzilas z poczatkami? dla mnie to jest kosmos-zastanawiam sie czy nie zrezygnowac a z drugiej strony szkoda mi

Gość septemberr
O ile sie myle, zgadzam sie z Toba, ale wtedy to nie jest znajomosc BIEGLA, jak to czesto lubie pisac osoby, ktore nigdy nie mieszkaly za granica.

Ja myslalam o japonskim wlasnie albo arabskim,ale ten alfabet mnie odstrasza...A co sadzicie o tureckim?

a ile czasu się już uczysz? trochę chęci i wytrwałości, to jest inny język na co dzień z nim nie obcujesz i dlatego wydaję się tak bardzo niepojęty, ale da się nauczyć.

Gość O ile się nie mylę
Fix-Mix jak można komuś doradzić jakiego języka ma się uczyć. No to wszystko przecież zależy od ciebie i od tego do czego język jest ci potrzebny. Jeśli chciałabyś się go pouczyć dla przyjemności to może pomyśl, który kraj lubisz, gdzie chciałabyś jeździć i z jakimi ludźmi się dogadywać i wybierz ten język ( ja tak mam z ukraińskim i bułgarskim- lubię je bo moi przyjaciele pochodzą z tych krajów a w przyszłości chciałabym się z nimi dogadywać nie tylko po angielsku) Jeśli dodatkowy język potrzebny ci do pracy- to już ci nie doradzę. Co z tego, że powiem: warto uczyć się szwedzkiego, jak przedstawiciel firmy może wymagać umiejętności porozumiewania się po japońsku ;)