Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest z

czy tak łatwo zachodzi się w ciążę?

Polecane posty

Gość Luizjanka
Podnoszęęęęęęęę

Luizjanka, a nie mozesz zrobic siku przed przytulaniem, a pozniej chwilke polezec?

Gość Luizjanka
Sęk w tym, że chce mi sie po :D A może to być powód?

Gość uppppppppupppppppppp

Gość do Luizjanki
wiesz co? gdyby sikanie PO uniemożliwiałoby zajście w ciążę, to dostałabys Nobla, i niepotrzebne byłyby środki antykoncepcyjne. Trochę pomyślunku dziewczyno! a najlepiej do gina na badania, a i nasienie partnera również...

Gość Halooo kobietki.._
piszcie jak Wam ida starania,rowniez autorko topiku,gratulacje i napisz nam jak sie czujesz. Ja rozpoczelam starania w tym miesiacu narazie czekam do terminu @ z nadzieja ze jej nie bedzie.

Gość jak to jest z
cześć wszystkim ja czuję się dobrze czasami chwilami boli mnie brzuch ale tylko na chwilkę potem przestaje, coś rano zaczynam mieć mdłości i mam bardzo duży apetyty troszkę jestem do tyłu w czytaniu topiku czy jeszcze któraś z dziwczyn czeka na dzidziusia???wszystkim życzę powodzenia

Gość jak to jest z
ale strasznie się boję o to czy dzidziuś będzie zdrowy i jak to będzie z porodem oj okropnie się boję

Gość S_25
Hejka, ja sie dzisiaj nasłuchałam dziwnych i przerażających rzeczy ... jakieś podszywanie i różne takie .... zaczynam sie bać tego wszystkiego ...

Gość Hallo kobietki.._
Jak to jest- a bylas juz u lekarza?w ktorym tygodniu jestes?,mdlosci cos slyszalam zazwyczaj po 6 tc,ale bywaja tez wczesniej. Ja powinnam 25.10 dostac okres,ale ze mam nieregularne wiec tak bardzo sie na tym nie bazuje.Dzis popoludniu dostalam tez b.gwaltownych mdlosci trwaly tak ok.2 godz,ale ze byly popoludniu to tak bardzo nie przypisuje ze to objaw.Brzuch mnie zaczal pobolewac,ale piersi nie,choc zawsze 2 tyg przed miesiaczka mnie bolaly.Dodam,ze to moj pierwszy miesiac starania. Jedna rzecz mnie zastanawia,mianowicie odpycha mnie od papierosow. Do S_25 a mozna wiedziec czego sie nasluchalas?

Gość S_25
Chodzi o poszywanie kiedy ma sie rozwarcie a do porodu daleko .... troche mnie to przerazilo, moze powinnam zapytac lekarza jak to wyglada i jak sie wykonuje a nie sluchac kolezanek.... sama nie wiem ... ale w koncu mnóstwo kobiet przez to przechodzi i żyje :)

Gość Hallo kobietki..._
Ja mam 30 lat i wiekszosc kolezanek po porodach a zadna nigdy nic nie wspomniala o jakims podszywaniu,... Powiem Ci ze jezeli tak naprawde pragniesz dziecka,to nic nie jest w stanie Cie nastraszyc.Ja jestem gotowa na wszystkie bole,mdlosci i brak snu,aby tylko pojawila sie upragniona dzidzia.Pozdrawiam

Gość dotus
Jeśli chodzi o podwójne jajeczkowanie (ngLka to do Ciebie!) to oczywiście, że sie zdarza. Przecież stąd się biorą bliźniaki dwujajowe, czyż nie? A po drugie jeśli cykl jest stymulowany (Clo) to bardzo prawdopodobne są mnogie jajeczkowania.

Gość jajeczka mogą być dwa
ale nie może być dwóch owulacji w jednym cyklu o to chodziło ngLka

Gość dotus
Zgadzam się - pęcherzyków może byc więcej. Ale chyba nikt nie zaprzeczy, że może dojść do pęknięcia dwóch pęcherzyków Graafa i w efekcie uwolnienia dwóch komórek jajowych zdolnych do zapłodnienia? I czy to nie jest właśnie owulacja?

tak, ale pękają jednocześnie więc to zupełnie co innego dlatego podkreślam, że nie może być DWÓCH OWULACJI w jednym cyklu

Gość dotus
Ale mi chodzi o to, że gdy któraś z dziewczyn napisała, że jej znajoma miała dwa jajeczkowania w cyklu, ngLka jej odpisała: że skąd znajoma mogła wiedzieć, że miała podwójne jajeczkowanie (mogła wiedzieć np. z monitoringu, prawda?) i dalej: "dziewczyny poczytajcie troche o kobiecej fizjologii, (...) wystarczą molekularne podstawy rozrodczości człowieka i innych ssaków" itd. Czyli można było zrozumieć, że nie może być podwójnego jajeczkowania w cyklu, skoro taki ekspert jak ngLka to kwestionuje... :-)

no ja akurat zrozumiałam ngLka-ę w ten sposób, o którym piszę - że nie może być dwóch owulacji w jednym cyklu:)

Gość dotus
Gdy Ewuncia 2 napisała, że słyszała o tym, że może być wiele owulacji w cylku, raczej miała na myśli pęknięcie wielu jajeczek, bo terminy owulacja - jajeczkowanie potocznie stosuje się zamiennie. A ngLka zamiast to sprostować zaczęła się wymądrzać... I tyle.

Nie ma dwóch owulacji w jednym cyklu, owulacja jest tylko jedna. ALE mogą być 2 czy 3 (lub więcej!) dominujące pęcherzyki, które pękną w niedalekim czasie od siebie (do max 24 godzin) Stąd biorą się np bliźnięta dwujajowe.Nie ma jednak możliwości, by drugi lub/i trzeci pęcherzyk pękł później niż 24 godziny od chwili pęknięcia pierwszego - stąd tylko jedna owulacja. Wystąpienie kolejnej skutecznie blokuje wydzielany progesteron przez ciałko żółte, które formuje się po pęknięciu pęcherzyka i uwolnieniu kom. jajowej.

dotus - gdyby KTOKOLWIEK poprosił mnie o sprostowanie, czy wyjaśnienie - to wierz lub nie - ale sprostowałabym. Ale jeśli ktoś mi pisze, że nie interesuje go co myślę - to czy można brać to za prośbę wyjaśnienia?Chyba nie bardzo :-)

czyli to ja nie miałam problemu ze zrozumieniem słowa pisanego:) i doskonale zrozumiałam o co Ci chodzi ngLka:) jednak:)

Poza tym zwróć uwagę, że ja to wyjaśniłam ZANIM zostałam zaatakowana.A napisałam to po informacji, że koleżanka zaszła w ciążę BO miała podwójną owulację czyli dano wyraźnie do zrozumienia, że druga wystąpiła zdecydowanie dalej od pierwszej. Co jest niemożliwością.No - ale jeśli ktoś moją obronę na atak (do której mam prawo) traktuje jako wymądrzanie się - to chyba nie mam nic więcej do napisania.

jajeczka mogą być dwaAno. Jak widać: chcieć, to móc :-) A jeśli ktoś czegoś nie wie - to o wiele efektywniej będzie zapytać zamiast krzyczeć czy obrażać. Na pewno wyjaśnię.

Gość S_25
Ciekawa dyskusja .... popieram tezę iz owulacja tylko jedna ale w jej trakcie pęka kilka pęcherzyków Graffa, wiecej .... zazwyczaj podczas owulacji a najczęsciej w pierwszych latach miesiaczkowania pojawia sie kilka pęcherzyków Graffa z czego pęka tylko jeden, albo nie pęka żaden jak bywało w moim przypadku .... pozdrawiam

dziewczynki a poradzcie, po czym poznac, czy pecherzyk pekl czy nie? bo byłam wczoraj u ginka no i on widzial pecherzyk ale mial 20mm, skad mam wiedziec, czy pęknie, mierzę tempke i skok temperatury mam ale czy to jednoznaczne ze peka pecherzyk??

Poznasz, gdy zakończą się wszystkie objawy płodności, czyli:- śluz zamieni się w nieprzejrzysty lub biały, lepki, lub pojawi się suchość przez min. 3 dni- szyjka stwardnieje, obniży się i zamknie - przez min. 3 dni- będą min 3 wyższe temperatury, w których trzecie musi osiągnąć min. 0,2 stopnia wyżej niż najwyższa z sześciu przedwzrostowych - lub 4 wyższe, jeśli 3-cia nie spełni warunku. wtedy starczy, że wszystkie 4 będą wyższe od najwyższej z szóstki przedwzrostowej, nie ważne o ile.

Gość trochę nie na rękę
Widzę, że są tu same mądre kobietki więc liczę że mnie któraś uspokoi. Ja jestem w innej sytuacji niż Wy . Mianowicie nie na rękę byłyby u mnie dwie kreseczki... wiecie, studia itd. Sek w tym, że w ciągu ostatniego miesiąca (od ostatniego okresu) kochalismy się z moim A. tylko raz, jakoś tak wyszło. Było z gumką od samego początku, natomiast A. skończył na zewnątrz - nie we mnie. Czyli na zdrowy rozum nie ma szans na dzidziusia... A jednak okresu nie mam. Cykle mam różnej długości, nieregularne, ale ostatnie 3 były co około 24-25 dni. Dziś jest juz dzień 35. i dalej nic :o Wiem, powiecie żebym zrobiła test - i pewnie zrobię w poniedziałek lub wtorek dla pewności. Dwa tygodnie temu przeszłam na dietę, w pierwszych dniach była dośc drastyczna. Może to miało wpływ? Teraz mam tzw 'dni suche', trochę mnie pobolewa brzuch od wczoraj tak delikatnie. Może powinnam zmierzyć temperaturę? Ale nigdy nie mierzyłam więc nie wiem na czym to polega i nie będę miała do czego jej porównać. ngLka - Ty sie na tym znasz może cos podpowiesz? Z góry dziękuję za odpowiedź.