Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest z

czy tak łatwo zachodzi się w ciążę?

Polecane posty

Jak najbardziej ZŁA dieta może mieć wpływ nawet na czasowy zanik okresu. Odchudzać trzeba się z głową - tak, by przy okazji sobie nie zaszkodzić.Możliwe, że będzie konieczność wywołania miesiączki hormonalnie - jeśli od daty spodziewanej miesiączki mini 2 tygodnie i okres nie nadejdzie - udaj się do lekarza - wspomnij o diecie.

Gość trochę nie na rękę
Czyli wg Ciebie szans na ciążę nie mam? trochę mi ulżyło bo wiecie jak to jest - sama sobie wkręcam coś :o Lekarza zaplanowałam na ten tydzień od 29.10 bo wczesniej nie mogę. Chyba że dostanę wczesniej okres. Na czym polega hormonalne wywołanie okresu? Aha jeszzce jedno pytanie trochę z innej beczki. Wybieram się do lekarza do któego trzeba mieć skierowanie. To skierowanie daje się w recepcji czy bezpośrednio lekarzowi? Nigdy nigdzie nie chodziłam tak na skierowanie :P

Skoro mieliście prezerwatywę, która nie pękła - to szans na ciążę brak.Hormonalne wywołanie okresu to podanie tabletki hormonalnej - w tym przypadku progesteronu. Będziesz przyjmować kilka dni a potem odstawisz, co automatycznie wywoła krwawienie (do 10 dni od odstawienia).Skierowanie dajesz w rejestracji - inaczej nie zostaniesz zapisana na wizytę.

Gość trochę nie na rekę
ngLka - dzieki wielkie za odpowiedź :) widac że znasz się na rzeczy. Nie raz czytałam twoje wypowiedzi :)

Ja kolejny raz miałam plamienia na tydzień przed okresem i podejrzewam u siebie niedomogę ciałka żółtego. Tylko dlaczego po tak oczywistych objawach jak comiesieczne plamienia w tym samym czasie oraz brak ciąży moja gin na to sama nie wpadla? W jakim dniu cyklu powinnam zrobić sobie poziom hormonow. Czy moge te badania zrobic sama czy musi je zlecić lekarz? Moja mama też miała problemy z zajściem w ciążę i długo się leczyła, czy to może byc dziedziczne? No i czy tyłozgięcie macicy też może utrudniać zajście w ciążę?

Gość no właśnie jak ma się fakt
że na przykład matka miała problemy z zajściem w ciążę albo też wręcz przeciwnie do córki?

To zależy PRZEZ CO mama miała te problemy.Tyłozgięcie nie utrudni zajścia w ciążę.Lekarz powinien był skierować na badanie poziomu progesteronu - wiedząc o plamieniach. Badanie to wykonuje się w 7 dniu po owulacji, dlatego owulację należy zmonitorować. Lekarze czasem przepisują badania wg statystyk - 21 dc - ale to dobre dla kobiet, które mają cykle trwające 28 dni i owulację równo 14 dc - co występuje u mniej niż 30% kobiet.Można badanie zrobić samemu, koszt to 30-40 zł

ok ngLka - nie będziemy się sprzeczać :-) , zwłaszcza, że zgadzamy się w zasadniczej kwestii, czyli w cyklu jest 1 owulacja, ale może być podwójne jajeczkowanie (albo nawet więcej). Widzę, że posiadasz sporą wiedzę w tym temacie i raczej chętnie się nią dzielisz. Ja należę do \"starających się\". Pozdrawiam.

Gość mogą być DWA JAJECZKA
ale nie podówjne jajeczkowanie

Może źle się wyraziłam. Jajeczkowanie w sensie pęknięcie jajeczka i uwolnienie komórki. A samych jajeczek jajeczek może byc nawet więcej niż 2.

Gość Że tak powiem o
no to widzicie nawet ginekolog sie myli:( Bo znajomej powiedzial ze jest w ciązy a ona ze to niemozliwe bo jajeczkowanie miala tam kiedys a kochala sie przed miesiaczka a on no widzi pani widocznie miala pani podwojne jajeczkowanie. i badz tu madry.

To to różnie bywa. nikogo nie chcę oskarżać, ale raz, że koleżanki czasem mówią różne rzeczy - niekoniecznie prawdziwe (niektórzy nie potrafią się przyznać do wpadki) a dwa, że czasem ginekolodzy faktycznie dziwne rzeczy mówią.A z drugiej strony - raczej stawiałabym na to, że koleżanka coś przekręciła albo zmyśliła, bo wygląda to tak, jakby kucharz mówił, że chleb robi się betonu.Wszelkie procesy zachodzące w cyklu kobiecym to PODSTAWY fizjologii i na prawdę nie da się przejść dalej w nauce (szczególnie jeśli chodzi o medycynę) - z tak błędną wiedzą - można by rzec, że podsatwową.

Gość Że tak powiem o
Nglka - czy 5dni od prawdopodobnego zapłodnienia mogą pojawić się pierwsze objawy ( zmęczenie, wilczy apetyt ), czy nakręcam się:)???

Nakręcasz się :-)5 dni po potencjalnym zapłodnieniu organizm nie wie jeszcze, że doszło do zapłodnienia.

Gość Że tak powiem o
teraz bola mnie jajniki, mam 16dc wiec pewnie owulka dopiero teraz

Gość szok to jest
Ginekolozka powiedziała, że mam trudności z zajsciem w ciąże bo po stosunku jak sie podmywam w bidecie to wiele nasienie wypływa Przecież to smieszne. Przecież wszystkiego nie wymyje a nie lubię brudna iść spać

Gość Nathalie_88
Ja z moim mezczyzna tak naprawde staralam sie po raz pierwszy.Bzykalismy sie prawie codziennie,dwa dni przed okresem mialam zawroty glowy,male plamienie,a dwa dni pozniej odwiedzila mnie ciocia :-( Zaczelam sobie wkrecac,ze moze ja wcale nie moge miec dzieci...ale po wejsciu na ta stronke odetchnelam -to byl dopiero pierwszy krok,a ja mam dopiero 19 lat,wiec cale zycie przede mna...Tak to sobie tlumacze...a ta ochota na takiego malego ,slicznego bobaska jest taka silna..Tylko o tym mysle. Ktos juz tu rzucil; JAK KTOS CHCE,TO SIE NIE UDAJE,A KTOS INNY NIE CHCE I PO JEDNYM STOSUNKU PIELUCHY MUSI SZYKOWAC. Trzymam kciuki i pozdrawiam goraco.Nie poddawajcie sie-jestesmy w 100 % kobietami-a kobiety Bog stworzyl,zeby rodzily nowe generacje (ale bez faceta,to ani rusz.... :-) Papatki!

Gość Hallo kobietki...
Wlasnie Nathalie ,nie trzeba sie poddawac!!!!!Ja tez dopiero 1 miesiac staran choc mam duzo wiecej latek od Ciebie dopiero teraz poczulam instynkt macierzynski.Tez czuje ze w tym miesiacu nie wypalilo,miesiaczki mam nieregularne ale bede sie starac do upadlego. Pozdrawiam.

Gość Nathalie_88
Boze koffany...Odwiedzilam wlasnie przez przypadek jakas stronke dla 15/16-latel :-) My tu sie tak meczymy,zeby zajsc w upragniona ciaze,a one sobie dupy truja,ze od samego lezenia w nocy kolo partnerta mozna zajsc w ciaze...a jakas inna,ze to nie tylko w nocy,ze w dzien tez przeciez mozna zajsc w ciaze...a inna laska: zeby zajsc w ciaze wystarczy,ze nasienie mezczyzny znajdzie sie w okolicach warg sromowych i nie potrzeba sexu,zeby zajsc w ciaze,bo petting wystarczy,zeby tak sie stalo........ Heh! :-)

Dziewczyny moze któras wie jak szybko plemniki dostają się do komórki? Tzn. ile czasu musi upłynąć od wytrysku nasienia do momentu, gdy plemniki znajdą się u celu? Czytałam różne opinie na ten temat i w końcu sama nie wiem. Raz czytałam że poruszają się tak wolno, że trwa to kilka godzin. Znowu gdzieś indziej napisali, że dostają się w kilkanaście minut, ale muszą przybywać w tamtym środowisku ok 6 godzin, dopiero wtedy są zdolne do zapłodnienia...?

Gość Nathalie_88
Dotus!!!! Plemniki na zewnatrz moga przezyc do 25 minut-pol godziny.W pochwie moga one przezyc bodajze 24 godz albo 12-nie pamietam juz...a do zaplodnienia komorki zachodzi podczas owulacji...

No tak, ja wiem jak długo mogą przeżyć plemniki w drogach rodnych. :-) Pytanie było JAK SZYBKO \"dopływają\" do komórki np. jeśli ona już tam się znajduje?? Tzn. dawniej wyobrażałam sobie, że jest wytrysk (oczywiście wewnątrz) i one praktycznie od razu są na miejscu, ale gdy zaczęłam o tym czytać znalazłam różne opinie. Chodzi mi dokładnie o przypadek, gdy jest już po owulacji, jak wiadomo komórka jest zdolna do zapłodnienia przez 12-24 godz., a starania z mężem były powiedzmy ok. 4 godz. po owulacji i teraz ważne jest właśnie jak szybko plemniki się dostaną do komórki...? Czy zdążą ją jeszcze zapłodnić?

Gość Ewuncia 2
Czesc dziewczyny powiem wam ze udalo nam sie Jestem w Ciazy:-) Nie przypuszczalabym ze tak jest , czuje sie dobrze i jestem szczesliwa ;-) a co do tej nglka czy jakos tam to widze ze juz na wszystkich topikach jestes i wymadrzasz sie. Powiem ci ze ja mam co robic a nie siedziec i wyszukiwac jakis herezji w necie lub gdzie kolwiek w przeciwienstwie do ciebie kochana!!!!! Wiec nie obrazaj mnie bo nawet na to nie zaslugujesz. Moze i mialas racje nie wnikam ale jak masz kogos pouczac to rob to uprzejmie bo mnie potraktowalas bardzo nie przyjemnie!!! Miej to na uwadze. Uciekam :-) trzymajcie sie laseczki Powodzenia, Pozdrawiam

Ewuncia 2 gratulacje!!! To super, że się udało i SZCZERZE życzę by wszystko ułożyło się jak najlepiej ... :-) Do momentu zrobienia testu nie miałaś żadnych objawów? Ja robię test dopiero w przyszłym tygodniu. Strasznie się zawsze dłużą te dwa tygodnie między owulacją a @.

A ja czekam na okres i wiem że na pewno nadejdzie bo po tych plamieniach na pewno nie jestem w ciąży. Tylko tak mi się to dłuży... Już nie mogę się doczekać następnego cylku. Od 15 dnia bedę brać luteinę i mam nadzieję ze już nie będę plamić. Ewuncia 2 serdecznie gratuluję i dbaj o siebie :) cieszymy się razem z Tobą

Ja owulację mam - chodzę na monitoring, ale mam zawsze za cienkie endometrium. :-( Od 16 dnia biorę Duphaston, od niego powinno chyba urosnąć.