Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Hania Lecter

lata 82-92 - czyli co pamiętacie z tamtych czasów ???

Polecane posty

moda obyczaje przedmioty użytku domowego artykuły spożywcze muzyka czasopisma ważne wydarzenia co was śmieszy, gdy wspominacie tamte czasy? co was drażni lub dziwi?

Gość w roku
1983 byłam w ciązy:D 1984 urodziłam:D

Gość w roku
pieluchy i kaftaniki dla dziecka na kartki, mleko też:(

Gość w roku
kawa tylko w Pewexie, torby rekalmówki z Pewexu, dżinsy z Pewexu, alkohol z Pewexu, klocki lego z Pewexu, lalki Barbie z Pewexu i mnóstw, mnóstwo innych artykułów z Pewexu.

Gość Loreley
Nic nie pamiętam, miałam za młody mózg :) ( rocznik 90) Straszne te czasy...wiem od mojej mamy, że te kaszki Bebiko to był rarytas i jak ktos to sprowadził zza granicy to był szok i amok :o

Gość w roku
flora bakteryjna, masz rację...zapomniałam o Baltonie:)

Gość a jaaaaaaaaaaaaaaa
pamiętam jak się nosiło "lajkry":P takie leginsy :D

Gość on-wawa
Czekoladopodobny wyrób ZPC 22 Lipca w Warszawie (wtedy nazywany: dawny Wedel) - Żolnierz Wolności i Trybuna Ludu - spikerzy w mudurach w DTV, np. Tumanowicz - konferencje prasowe Urbana. gdzie tłumaczył sie na przykład z naruszenia naszych wód terytorialnych przez b. NRD, przecież podobno sojusznika PRL -Coca-Cola w szklanych butelkacj 0.25 i 1 litr z malowanym białym napisem - alkohole od 13.00, a w Pewexach od 9.00 - pijanych w tramwajach i autobusach, każdego 10-tego - budowę metra w Warszawie i projekty nazw stacji (jakaś leninowska, dzierżyńskiego czy coś w tym stylu). - kompletny brak żarówek w sklepach i oświetlenia w pojazdach komunikacji miejskiej - pijanego komisarza wojskowego w zakładzie państwowym gdzie pracowałem - żywe modelki na wystawie sklepu na Mazowieckiej (to chyba 1992) - fajne dziewczyny jak zawsze ładne, mimo tego całego gówna - koników przed kinami - brak widzów w kinach na filmach rosyjskich i jugosłowiańskich - w każdy wtorek i piątek ruski film w telewizji (niektóre dobre: Syberiada) - sklep na Górskiego w Warszawie za żółtymi firankami z pełnym zaopatrzeniem w mięso dla dyplomatów czy tow. z KC, nie pamiętam - godzine milicyjną 22.00-6.00 i kolejkę pod sklepem mięsnym juz od 23.00 przez całą noc - demonstracje w Warszawie 1 i 3.05.1982 i płonące czerwone flagi, a w telewizji płonęły biało-czerwone I zastanawiam się po co to wszystko? przecież mogło byc normalnie, gdyby nie nienormalna garstka głąbów w mundurach i bez, którzy tym bajzlem zarządzali....

sklep pewex puste sklepy guma donald :D pepsi w małej szklanej butelce dziwne, śmieszne buty :D

Pamiętam jaki był szał na Dirty Dancing. Moja przyjaciółka miała nawet dżinsową spódniczkę z gumowanym napisem \"dirty dancing\". Wszystkie dziewczyny w klasie zapisały się na kurs tańca na mambo (i Lambadę;) ), a moi rodzice stwierdzili że jestem na to za mała i czułam się bardzo dyskryminowana, bo moje 10letnie koleżanki wywijały tyłeczkami, a ja nie! :-D Z wczesnego dzieciństwa pamiętam jak były 2 telefony na całą ulicę, i jak ktoś z rodziny ze Stanów do nas dzwonił, to sąsiedzi w środku nocy wołali nas do telefonu;) Pamiętam pyszne Lody Familijne, w takich srebrnych kostkach, długie cukierki - lizaki na choinkę... Co mnie szokuje: żadna kobieta się wtedy nie depilowała i jakoś było OK, żadna nie miała cellulitu, nie było obsesji na szczupłą sylwetkę.

Co jeszcze zauważyłam: wszyscy ludzie na ulicy byli zżyci, sąsiedzi się nawzajem odwiedzali, zapraszali sie wspólnie na imieniny itd, a teraz każdy sobie rzepkę skrobie, co najwyżej 2 sąsiednie domy utrzymują jakiś kontakt, i tyle. No przynajmniej u mnie:)

W całym mieście było tylko jedno miejsce z lodami na gałkę, zawsze 3 smaki: śmietankowy, kakao i owocowy. W niedzielę po kościele była kilometrowa kolejka rodziców z dzieciakami po te lody, jak ojciec koleżanki jechał maluchem po te lody, to zbierał zamówienia od wszystkich dzieciaków z okolicy. A teraz podjeżdża Family Frost pod dom i jest full wypas, ale te lody już tak nie smakują:)

Guma arabska w takim brazowym sloiczku z czarnym plastikowym \"cyckiem\" :D guma donald i dynastia tapety w kwiaty takie wielkie duze fiaty :P

ooo Laura o tych telefonach pisze a mi sie od razu przypomnialo, ze byla taka budka telefoniczna na poczcie, takie osobne pomieszczenie i ja sie zawsze balam tam wchodzic :D jak mielismy juz telefon w domu (na korbke) to dzwonilam do mamy do pracy i co jakis czas baba gadala - rozmowa kontrolowana.

Ale te kabiny byly straszne, mialy takie ciezkie drzwi z malym okienkiem, do tego swiatlo sie tak dziwnie zapalalo i zarowka byla strasznie slaba - mialam wrazenie, ze mama wchodzi do jakiegos statku kosmicznego i leci na ksiezyc :D Potem mi sie to kojarzylo nie wiem dlaczego, z krzeslem elektrycznym :o

No, ja pamiętam zatłoczoną pocztę, 3 obdrapane kabinki telefoniczne i panią z okienka wydzierającą się np. Kraaaaków kabina 1!!!! I ludzie, który wydzierali się do tej słuchawki:)

Gość ja rocznik 79
pamiętam plakietki solidarności chowane przez rodziców pod parkiet.... a ja się tak chciałąm nimi pobawić :O i zdjęcie z bananami..... jak ja się długo zastanawiałam.... jak one mogą smakować.....

I smak pomaranczy na gwiazdke, dzisiaj juz nie smakuja tak jak kiedys :( Kiedys smakowaly jak wolnosc, byly trudno \"zdobyczne\" i czekalo sie na nie caly rok, uhmmm.

Pamiętam jak pierwszy raz w życiu jadłam banana. Koniec lat 80tych, koleżanka dała mi ugryźć, bo jej tata z Francji przysłał. Przyznam że smak był jak dla mnie dziwny, ale oczywiście powiedziałam że pyyycha i wszystkim się potem chwaliłam:)

Gość ja rocznik 79
pamiętam swój pierwszy paszport- odbierany...na policji..... i to jak zbierałam papierki po niemieckich czekoladkach i ulotki.... pamiętam okrągły stół....nie rozumiałam o co oni wszyscy się tam tak kłócą..... i że rodzice mówili "sprzedali nas"- wtedy nie wiedziałąm o co chodzi, jak można kogoś sprzedać? pamiętam Jaruzuzela jako prezydenta i Rakowskiego jako premiera.... a Urbana jako rzecznika rządu- kojarzył mi się z Plastusiem.... z plastusiowego pamiętnika.....

Moj facet mieszka na pograniczu wojewodztw (bylych). On w jednej wiosce, jego ciotka w drugiej. Jak chcieli jechac do rodziny oddalonej o 2 km musieli miec zgode od naczelnika gminy, bo to inne wojewodztwo juz. Parodia :o