Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Hania Lecter

lata 82-92 - czyli co pamiętacie z tamtych czasów ???

Polecane posty

A kto pamięta telewizyjny Koncert Życzeń, gdzie siedział gość i kobieta po obu stronach stolika z kwiatami, i ciągle puszczali piosenki Wodeckiego i Cudownych Rodziców Mam (teraz do spotkania głównie na weselach)...?

Koncert Zyczen to my cala rodzina ogladalismy :D Pamietam jeszcze jaka furore zrobila na naszym czarnym jamniku (magnetofon:P) kaseta z nagraniem kabaretu OTTO i Pietrzaka, siadalismy wieczorami i sluchalismy non stop.

ja pamiętam dokładnie jak ogłosili stan wojenny. Starzy wysłali mnie di kościoła9 wtedy dałam sie jeszcze tam wysłać), wrcalismy całą paczką i umawialiśmy sie do kina. Ludzie stali gromadą przy słupie ogłoszeniowym , czytali, dyskutowli, baby płakały. a co nas 14-letnich gówniarzy to obchodziło. Przyszłam do domu, a tam matka z ojcem dyskutują, ciotka zapłakana. no i zaczęło sie- kontrole, godzina policyjna . jak matka chciała do babci jechać, to za kazdym razem musiała zalatwiać przepustkę.

ja pamiętam: kozaki marki relaks adaptery i plyty - ktore i tak trudno bylo kupic te obskorne szpulowce i magnetofony Kasprzaka piractwo magnetofonowe handel na lozkach polowych gdzie sie dalo i ryska riedla - ktorego nie zapomne nigdy...

Gość madona
A pamietacie jak kazdy dzieciak w szkole mial swoj zeszyt 'zlote mysli'? Na pierwszej stronie byla lista pytan typu: jaki jest twoj ulubiony zespol? jaka jest twoja ulubiona potrawa? itp. Kazdy praktycznie odpowiadal to samo,zeby sie nie wyglupic, czyli: new kids on the block, pizza,hamburgery:)

Gość madona
A jeszcze cos: zaginanie rogow komus w zeszycie i napis na zgieciu: kto zaglada tak wyglada. No i jakas maszkara w srodku narysowana:)

no, ale koncerty w tym czasie były zajebiste. do domu kultury w małym miasteczku z którego pochodzę średnio co 2 miesiące przyjeżdżał jakiś znany zespół. A teraz co? Pijany wrona albo Tercet kurna egzotyczny raz do roku.

Przykładowe pytania z moich Złotych Myśli: - jak ma na imię twoja Sympatia? - gdzie poznaliście się z Sympatią? (przykładowe odpowiedzi: w szkole, przedszkolu itp) - kolor oczu Sympatii - co chciałabyś dostać na prezent ślubny (jedna odpowiedź była: wUzek inwalidzki) - Czy mnie lubisz? (odpowiedzi różne: tak, nie, zawsze, czasami...) - Twoje hobby (ktoś napisał \"kolekcjonacja znaczków\") - a na końcu rysunek dla Właścicielki:)

Nie wiem jak jest teraz w szkole, ale wtedy dziewczynki przynosiły Barbi żeby się pochwalić. No i taka Barbi siedziała na ławce całą lekcję, a na przerwie dziewczynki się zbiegały do ławki szczęśliwej właścicielki i podziwiały:) Wtedy Barbi to było coś!

Gość madona
Ja pamietam jak kolezanka, ktora nie sugerowala sie odpowiedziami kolezanek odpowiedziala na pytanie o ulubiona potrawe: kluski slaskie, rolada i kapusta. Dzieciaki smialy sie z niej do konca roku szkolnego.

Gość madona
Pamietam kolezanke, do ktorej przychodzilam sie pobawic. Miala za szybka chyba 8 lalek Barbie, kilka Kenow i pare dzieciakow Barbie. Szczyt marzen. Ale ze mna bawila sie tylko zwyklymi lalkami:( Bo bylam z biednego domu i mam jej nie pozwalala. Od zabaw Barbie miala inna kolezanke, ktora przynosila swoje lalki.

Nooo, a ja pamiętam jak w drodze ze szkoły wstępowałam z koleżanką do Pewexu i wgapiałyśmy się w te Barbi jak w 8my cud świata. To był dla mnie ideał kobiety... Barbi, nie koleżanka:-D

Gość madona
A na komunie dostalam walkmana od chrzestnej,ktora wrocila z Japonii. Nie wiedzialam co to jest. To bylo pierwsze takie cacko u mnie na osiedlu:) Czerwone, prostokatne (jak cegla) firmy Maxim.

Gość uuuuuuuuuuuuuuppp

I jeszcze o Barbie. Moj tata jezdzil do Niemiec w wakacje na czeresnie i ja kiedys wkrecilam moim kolezankom, ze przywiozl mi wielki domek dla lalki Barbie i Kena z samochodem :P Ale dostane go dopiero na urodziny, w pazdzierniku a do tego czasu bedzie siedzial w szafie. Siedzialysmy tak trzy miesiace przed ta szafa z rozmarzonym wzrokiem :D A koce? Bawilyscie sie na kocach na trawniku? W biuro, w dom. U nas na osiedlu dzieciaki wymiotlo, w tych czasach juz sie tak nie bawia, ich strata ;)

Gość duska64
W 83 bralam slub i pamietam zaswiadczenia na zakup obraczek i alkoholu

W ogóle dzieciaki się razem bawiły wszystkie, codziennie całe takie \"bandy\" się spotykały, a teraz każdy dzieciak siedzi w domu przed kompem i tyle. Pamiętam jakim hitem był Visolvit, zjadaliśmy to prosto z torebki, taki proszek żółty, pyszny był:)

Gość henry garbus vv
nauczylem sie robic bimberek, sluchac wolna europe, i srac na tego slepaka, za wprowadzenie godziny milicyjnej i moj syn jest teraz dzieckiem wojny rocznik 1982

Gość k.konioniowicz
ja pamiętam moje pierwsze dźinsy:P

a my po lekcjach zamiast chodzić na religie łaziliśmy do mnie albo do koleżanki i smażyliśmy frytki. A to dopiero był rarytas.A jak w miasteczku pierwsza knajpę dla młodzieży w 84 otworzyli i tam bez skrępowania korzyliśmy fajki, a w niedziele odprawialiśmy msze to dopiero była super sprawa. a w podstawówce nosiło sie takie wstrepne fartuchy, podobne do giertychowych mundurków. Zawsze zdejmowaliśmy je wychodząc ze szkoły.

Słuchajcie, jak się nazywał ten przystojny brunet czytający DTV? Podobał mi się :). Ale kochałam się w Robin Hoodzie (jak mówiłam). Wspomnienia: \"Abracadabra\", \"Dance me to the end of love\", no i Modern Talking. Kaseciak Grundig, gumy Donald i Bolek i Lolek, guma arabska, takie okrągłe gumy do żucia, złote myśli, dekatyzowane dżinsy, mięso z darów, oranżadka w proszku, cola w szklanej butelce. Taki standard :) Rok 1990 - Mury Kaczmarskiego.

Gość swinkowaaaaa
- papier toaletowy na sznurku, co go moznabylo jak korale nosic - baltone i pewex - biale galabki na patyczkach na 1go maja - wszechobecna mode na getry - takie linijki,c o jak sie zalozylo na reke to sie z niej robila "niby-branzoletka" - tornisterz kaczorem donaldem albo myszka miki ( pol klasy mialo) - gume donald i turbo - taki napoj w woreczku

a ja pamietam takie chrupki w woreczku. ksiazki poczytaj mi mamo, 92 - debuit heya, kolejke po cukier i buty plastiki, bezy posypane kawa, mleczko w tubce, slodkie kakao z niemiec, zegarki elektroniczne, wzorowy uczen - znaczek, granatowy fartuszek, mikolajki od mamy z pracy - paczki, kolejki, magika, batoniki z niemiec, kolorowe magazyny z zagranicy, burde, wysokie kozaki, rozowe cienie do powiek, currare...

Gość Bezczelny Towarzysz Władysław
to były czasy...:D

1.Zaszokowałam mojego tatę, że umiem czytać:) czytając mu naglówek z Wyborczej: \"jeden głos i nie ma rządu\". Nie pamiętam niestety o który rząd chodziło, ale sam początek lat 90. 2. Z mody pamiętam lakierowane szpilki,które mama nosiła nawet do sklepu...spódnice w kolorowe grochy... 3. taki projektor na ścianę...takie duże pudło, kreciło się tym filmy, a potem wyświetlało na ścianie, fatalnej jakości, ale uważane za luksus 4. pierwsze gumy do żucia, soki Bobofrut (chyba że były wcześniej) 5. oczywiście coca-cola! pierwszy raz w życiu piłam właśnie z takiej szklanej butelki...chyba była lepsza od obecnej... Ale najbardziej pamiętam, jak na począku lat 90 powstawały masowo szklane biurowce z fontannami, i każde otwarcie takowego było wielkim wydarzeniem...traktowało się to jak 8 cud świata, mama mnie zabierała tam w upalne dni, bo właśnie powstała klimatyzacja i tylko tam była;) i jeszcze sklepy: Billa, Panorama, Pewex... Billa miała żółte siatki z czerwonym napisem... Ale to już tez lata 90.

Gość bimes
a pamiętacie czekoladowe gwiazdki na wagę?pychotka. ja pamiętam jeszcze: wafel MULATEK(te dzisiejsze nie mają porównania), taka tabliczka-batonik o miodopodobnym smaku kształtem zblizona do czekolady, tylko mniejsza, pastylki pudrowe na wagę- miętowe i owocowe, woda z sokiem z saturatora, słonecznik z dolarami, pomarańczowa guma do żucia w kostkach jak irysy, w szkole kołoTPPR(Towarzystwo Przyjażni Polsko Radzieckiej)i kartinki, kupowanie w PEWEXIE za bony towarowe, lody BAMBINO na patyku, kartki na żywność i na paliwo, wiejskie kluby z oranżadą w szklanej butelce, lizaki na patyku kogutki i kojaki,lizaki smoczki,lizaki z żołnierzykami,