Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iza_Tbg

stosunek po stosunku

Polecane posty

Gość kklasa
jezeli chodzi o raka zyjki maciciy to wiekszosc kobiet u ktorych stwierdzono raka szyjki maicy i piersi bralo tabsy - moze to wynikac tez dlatego ze te kobiety czesciej sie badaja - lepiej uwazac:)

Gość czemu ta ruletka
no to pocieszyłaś mnie:O ja już od kilku lat sądzę, że nie mogę mieć dzieci:O

Ponawiam prośbę o źródło - bez tego jest to kolejny \"internetowy mit\".

To wygląda tak - Ty stosowałaś tabsy, nie robiłaś badań - więc wszystko jest \"be\". Trafiłaś na jakąś stronę internetową, gdzie jest napisane, bez podania źródła badań, rodzaju, przez kogo przeprowadzono, kiedy, gdzie, na jakiej liczbie kobiet - ale brniesz na oślep do przodu.nie strasz nieuzasadnionymi przesłankami.

Gość kasienia
Iza słyszałaś o tym, że w sprzyjających warunkach plemniki mogą przeżyć 72 godziny-to znaczy 3 DNI. Szkoda,że twoja mama zamiast tobie grozić wyrzuceniem z domu nie porozmawia z tobą o zabezpieczeniach i nie uświadomi cię poprostu. Dobrze że jest kafeteria i mądre forumowiczki.

Gość kklasa
Prowadzone w różnych ośrodkach badania naukowe dostarczają dowodów, że poziom hormonów kobiecych, a także zmiany ich stężenia w ciągu cyklu miesiączkowego, podczas ciąży i karmienia piersią mają istotne znaczenie w ocenie zagrożenia zachorowania na raka piersi. Zaobserwowano na przykład, że u wielu kobiet chorych na raka sutka wydzielanie żeńskich hormonów płciowych, estrogenów, jest większe. Choć u mężczyzn rak piersi jest chorobą występującą rzadko, w przypadku jej wystąpienia obserwuje się podwyższony poziom estrogenów. Jeszcze innym dowodem na duży wpływ poziomu hormonów żeńskich na ryzyko raka piersi jest fakt, że choć ryzyko raka piersi wzrasta z wiekiem, to krzywa obrazująca częstość zachorowań u kobiet po menopauzie kiedy obniża się poziom estrogenów, wznosi się wolniej niż u kobiet przed menopauzą. Proszę!!! Oj nglka??? Nie gniewaj sie ale naprawde nie wszystko wiesz jak ci sie wydaje i tyle. Chociaz sporo wiedzy masz - i tu pochwala dla ciebie!

Gość kklasa
Jak duże jest to ryzyko? Można je oszacować w sposób następujący. Według epidemiologa badającego zachorowalność na raka w USA, doktora Briana Hendersona z USC, estrogen (EE) zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi o 2 - 3% w ciągu roku stosowania preparatu, zaś obecny w pigułce progestagen to ryzyko dodatkowo podwaja. To oznacza, że po 5 latach stosowania pigułki przez kobietę ryzyko wystąpienia u niej raka piersi wzrasta o 20 - 30%. Aby podjąć przemyślaną, świadomą decyzję o stosowaniu pigułki kobieta powinna wiedzieć o tym ryzyku, bo leży to wyłącznie w interesie jej zdrowia. Warto też wiedzieć, że ryzyko związane ze stosowaniem pigułek jest bombą z opóźnianym zapłonem, która wybuchnie najprawdopodobniej dopiero po 40 - 50-tych urodzinach.

Gość kklasa
jakieś jeszcze dowody????

Tak - cały czas proszę o ŹRÓDŁO - a nie skopiowany nie wiadomo skąd tekst!Czyli konkrety - nazwisko badacza, rok badań, ilość przebadanych kobiet (tych biorących pigułki i tych, które nie biorą).

I zwróć uwagę, że podając nazwisko doktora Briana Hendersona - piszesz o raku piersi. Te badania są potwierdzone - a ja cały czas proszę o nazwisko, ilość przebadanych kobiet (zarówno tych po pigułkach, biorących pigułki jak i nie biorących) - w jaki sposób przeprowadzano badania, w przypadku RAKA SZYJKI MACICY - a nie raka piersi.

Testowniczka - ależ oczywiście, że przyznam rację, gdy poznam źródło, czyli potwierdzone informacje dotyczące wpływu antykoncepcji hormonalnej na powstawanie raka szyjki macicy.

Gość kklasa
O testowniczko - wyreczylaś mnie:) Nglko - nie ma co sie poruszać:) A skoro wiesz ze rak piersi jest udowodniony to czemu polecasz?

Tam też nie ma słowa o badaniach.może wyjaśnie o co mi dokładnie chodzi.Stron z informacją, że pigułka ma wpływ na rozwój raka szyjki macicy jest stosunkowo tyle samo, co stron, w którym widnieje informacja, że nie stwierdzono wpływu pigułki hormonalnej na rozwój raka szyjki macicy, dlatego uczulam na \"przyjmowanie jako pewnik\" tego, co przeczytamy w internecie - jeśli nie ma źródła. Taka praca nie jest pracą naukową.Ja nie wykluczam odgórnie takiej zależności - ja się po prostu nie spotkałam z taką zależnością mimo, że czytam dużo.Dlatego strona, na której nie ma nazwiska badacza, są tyloo suche informacje - nigdy nie będzie dla mnie (ani dla nikogo, kto na poważnie zajmuje się sprawami zależności antykoncepcja contra szkodliwość) - wiarygodnym źródłem.Wiarygodne źródło to takie, w którym podaje się przede wszystkim rok wykonania badań, nazwisko badacz, opisuje się sposób wykonywania badań (by potwerdzić na jak dużą skalę), sposób wykonania badań (by wykluczyć albo założyć pewną możliwość wystąpienia / bądź nie - błędów metodycznych).Ja również mogę zacząć podrzucać linki ze stron, gdzie informują o braku zależności, bąd o nie stwierdzeniu zależności - tylko, że to nic nie da, nie rozwieje wątpliwości, będzie to tylko pusta wymiana \"co kto znalazł i jak szukał.Mam nadzieję, że zostałam teraz odpowiednio zrozumiana :)

Gość no cos podobnego
proszę, Iza zalozyla temat i jak sie pieknie rozwinał :D

Gość ale hola hola
dziewczyny, po pierwsze są to dwa inne teksty, po drugie autor mówi że : " Wiadomo dzisiaj, że rak szyjki macicy rozwija się tym częściej im wcześniej ma miejsce współżycie płciowe, im mniej czysty jest pierwszy partner oraz im większa jast ilość partnerów sexualnych. Antykoncepcja umożliwia pozornie tego rodzaju wolność. Niestety, chociaż dzisiejsze pigułki zawierają ponad 40 razy mniej substancji hormonalnej niż te pierwsze, ciągle są one źródłem problemów natury zdrowotnej zadających kłam reklamowym sloganom. Przyczyną występowania zmian nowotworowych w narządach płciowych jest jednak także bezpośrednie działanie hormonalnego specyfiku podawanego w dużych dawkach. To było włśnie powodem wycofania z handlu pigułki o nazwie „Oracon“." także powstawaniu raka szyjki macicy sprzyjają tylko tabsy z dużą ilością hormonów,a obecne tabletki mają ich coraz mniej. a co do tego czemu nsię je poleca, no cóż dziewczyna i tak sama wybierze, ma przecież rozum. a widać że o sposobach antykoncepcji ma pojęcie bliskie zeru, i jej chłopak też.

Gość kklasa
Nglko - mądra dyskusja jest ok:) Ale musisz się zgodzic, że lepiej nie ingerowac hormonalnie na organizm, bez powodu??? Pzdr/ 🖐️

kklasa -> dlatego, że to wszyykojest jawne, ginekolog informuje o zwiększonym prawdopodobieństwie wystąpienia raka piersi - a od Pacjentki zależy, czy wybierze taką a nie inną formę antykoncepcji. Jeśli założy, że ryzyko wystąpienia raka piersi nie jest w chwili dla Niej tak ważne, jak choćby zajście w ciążę (bo i owszem, w ten sposób stymuluje się jajniki przy PCOS - w wielu przypadkach) - to jest Jej wybór i Jej sprawa. Nikt nie wchodzi w Twoje życie i nie każe Ci robić tego, co wg Niego jest dla Ciebie dobre, prawda? Tym samym ja nie wchodzę w cudze życie i nie piszę \"nie bierz, bo to zwiększa ryzyko raka piersi\". Jeśli ktoś zdecyduje się, że chciałby brać tabletki - to wybierze się do lekarza i rolą lekarza jest poinformowanie pacjentki o ryzyku związanym z braniem tabletek. Mnie informowano za każdym razem, gdy zmieniałam lekarza.Natomiast informowanie o rzekomej zależności między pigułkami a rakiem szyjki macicy - gdy nie ma takich badań,bądź nie potrafisz ich znaleźć - to straszenie.

Gość kklasa
widac, że Nglka nie umie przyznac się do błedu. Ja nie straszę tylko nie polecam ale nie mówie zeby ktos brał i tyle a ty polecasz - tu jest różnica!!!!

kklasa - zgadzam się, ale zauważ, że dla każdego \"powód\"jest inny i co dla Ciebie powodem nie jest - dla innej osoby może tym powodem właśnie być :-) Dość śliski grunt, że tak powiem.

kklasa - do jakiego błędu? Raczej odwrotnie.Napisałaś, że tabletki zwiększają ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy a nie umiesz podać ani jednej informacji potwierdzającej to, co napisałaś. jeśli masz problem do przyznania się do błędu to nie zarzucaj innym braku wiedzy, której sama nie posiadasz.Jak już pisałam - ryzyko wystąpienia raka piersi jest jawne, lekarze o tym informują. Gdybym napisała - nie jedz chleba, bo umrzesz na raka piersi - to co? przestaniesz jeść? Bo ja tak gdzieś przeczytałam? Mimo tego, e nie wiadomo kto i kiedy coś takiego wybada? ł:-)Pozdrawiam

Gość kklasa
Doustne środki antykoncepcyjne – badania wykazują, że długoterminowe przyjmowanie pigułek antykoncepcyjnych zwiększa ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy (dłużej niż 5 lat). Wynik jednego badania sugerował nawet 4-krotnie zwiększone ryzyko zachorowania u kobiet, które przyjmowały doustne środki antykoncepcyjne dłużej niż 10 lat. Z tego art. Pozdrawiam Was!!! Iza - buziaki dla ciebie - kochaj się z głową i mysl o przyszłości:)

okej, widzę, że się nie porozumiemy, dlatego kończę dyskusję.Jak znajdę informację o tym, że jedzenie chleba wpływa na rozwój raka piersi to te podrzucę bez opisania \"jakie badania, kiedy wykonane i przez kogo\" - na to wskazują.Napisałam, co miła. Nie dostałam źródła - dlatego uznaję takie zachowanie za strasznie.Miłego szukania i straszenia.

Gość kklasa
Jeżeli poradnia onkologiczna nie jest źródłem dla Nglki to gratuluję:( A więc miałam rację, zawiodłam się...

Ostatnio usłyszałam o ginekologu, który twierdził, e wielokrotna owulacja w odstępie więcej niż 48 godzin jest możliwa - mimo tego, że wszelkie źródła medyczne wykluczają taką możliwość.Więc owszem, żadne \"poradnia\" - tym bardziej internetowa - nie jest dla mnie źródłem wiedzy.Pozdrawiam.

Gość tusia88
mam pytanie ... bore stediril od 1,5 roku i 4 dni temu wypadla mi tabletka i nie moglam jej znalesc wzielam wiec zamiast niej tabletke rigevidon bo mialam akurat jedna i nastepnego dnia wzielam juz normalnie tabletke stediril czy to obnizylo skutecznosc zabezpieczenia??? bo jutro przyjezdza moj chlopak i nie wiem czy stosowac jakies dodatkowe zabezpieczenie czy nie a jesli tak to jak dlugo???prosze o szybka odpowiedz

Gość ale hola hola
Chyba jednak te formony nie sa dobre:(

Gość ttusia88
hmmm, no to ja też odstawię tabsy:( Postaram się obserwować cykl i używać gumek.