Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzidkowa

garnki rzymskie

Polecane posty

Gość dzidkowa

Czytając różne fora natknełam się z takim określeniem jak gliniany garnek do pieczenia, poszukałam trochę i znlazłam takie coś http://www.roemertopf.pl/viewpage.php?page_id=4 Trochę drogie doliczywszy jeszcze koszta przesyłki. Może ktoś spotkał podobne naczynia w sklepie za niższą cenę. A może odezwią się użytkownicy takich cudów i przekonają mnie, że pomimo ceny warto to mieć. Chciałabym nauczyć się wypiekać w tym chlebek ( podobno cudnie smakuje).

Nie mam czegoś takiego więc nie powiem Ci o moich doświadczeniach. Ale tez słyszałam że dobre jedzonko w tym się robi. Kiedyś jadłam upieczone w czymś takim ziemniaki i powiem że super były chociaż ja ziemniaków normalnie nie lubię. Chyba sobie kupię taki gar...

Gość dzidkowa
Mnie też się podoba ale ta cena juz mniej, podobne w sensie przeznaczenia garki ceramiczne do zapiekania były w Zabce ale od jakiegoś czasu już niestety nedostępne, Zabkowe miały atrakcyjną cenę. Może ktoś jeszcze się odezwie, proszę

Gość asiawia
Ja kupiłam polski garnek do pieczenia i jest super. Ziemniaki idealne jak z ogniska i kurczaczek też pycha. Wszystko niestety robi się bardzo długo ale to taki jego urok:) Ziemniaki i kurczak razem ok. 1,5 godziny. Polecam bo jest świetny. Na początek przed wstawieniem do piekarnika musicie namoczyć go w zimnej wodzie na ok. 10 min a potem to już tylko wkładać jedzonko.

Gość dzidkowa
Witam. Asiawa czy możesz zdradzić gdzie kupiłaś jak piszesz polski garnek oraz coś więcej o nim w raz z ceną. Ikea ma gliniane naczynie, które też moczy się przed pieczeniem ale jest dosyć duże.

Gość ramzeska89
ja kupialm garnek w ikei ale nigdzie nie mogę znaleść przepisów do niego. Proszę napiszcie jak to ustrojstwo obsłużyć.

Gość bidortaa
diable à pomme de terre - taki garnek z gliny sa tez z ceramiki ja mam ten z gliny i tu o nim mowie - pieczesz po prostu ziemniaki albo kurcze w soli - tak jak w ognisku - co jakis czas odwracasz garnek - raz stawiasz z jednej strony a potem odwracasz na druga strone - ziemniaki jak pieczone w ognisku - musisz wybierac ziemniaki nadajace sie na pieczenie a nie na puree - kurczaka pieczesz w soli tzn gruboziarnista sol i ten kurczak w duzej ilosci soli - szklanka lub wiecej mozesz uzywac go w piekarniku, na kuchence gazowej albo na ogniu - piecze sie w tym rowniez popcorn ikasztany jadalne

Gość bidortaa
diable à pomme de terre - taki garnek z gliny sa tez z ceramiki ja mam ten z gliny i tu o nim mowie - pieczesz po prostu ziemniaki albo kurcze w soli - tak jak w ognisku - co jakis czas odwracasz garnek - raz stawiasz z jednej strony a potem odwracasz na druga strone - ziemniaki jak pieczone w ognisku - musisz wybierac ziemniaki nadajace sie na pieczenie a nie na puree - kurczaka pieczesz w soli tzn gruboziarnista sol i ten kurczak w duzej ilosci soli - szklanka lub wiecej mozesz uzywac go w piekarniku, na kuchence gazowej albo na ogniu - piecze sie w tym rowniez popcorn ikasztany jadalne

Gość bidortaa
jeszcze raz ja - bo mi sie zacial komputer i dwa razy wkleilo mi sie to samo tu ci podalam skrocony adres zobaczysz ten garnek http://tiny.pl/pj2n tu kliknij - jezeli czytasz po angielsku lub francusku - taki garnek mam pamietaj ze jak bedziesz myla ziemniaki , bo pieczesz je bez obierania , to dokladnie je wysysz zeby nie bylo wilgoci bo zniszczysz garnek - ziemniaki pieczesz okolo 25 do 45 minut w zalezy ile ich pieczesz - odwracaj garnek na ogniu co 5 minut - garnka nigdy nie myje wycierram go papierowym recznikiem

Gość mucius 12
w glinianym garnku ale wypalonym wkładasz ziemniaki cebulę boczek trochę kiełbasy marchewkę trochę kapusty włoskiej,smalecpiepsz i inne przyprawy,trochę słoniny całość nakrywasz 2 liśćmi kapusty aby nie przeszły dymem stawiasz na rospalonym hruście ale nie za ostry ogień bo się spalą gopdzina pięczenia i niebo w gębie podawć z siadłym mlekiem

Gość marcin1980
Hej Polecam takie Garnki Rzymskie swietnie nadaja sie do przygotowania roznego rodzaju potraw np: chleba, ryb, zapiekanek, dań z drobiu (kurczaka, indyka), pieczeni mięsnych, lasagne, risotto, dań z warzyw (ziemniaków w mundurkach), faszerowanych papryk, itp. Ja co tydzien pieke w nim 2 chleby z wiejskiej maki zytniej, mozna ja kupic na wiekszosci bazarów - szczerze polecam. Przepis: 0,75kg maki zytniej 0,25kg maki przennej 0,5l mleka 0,5 kostki drożdzy 2 lyzeczki soli 1 lyzeczka cukru Drozdze z 0,25l mleka i lyzeczka cukru wymieszac z 0,25kg maki przennej i odstawic w cieple miejsce aby wyroslo. Nastepnie dodac do tego make zytnia pozostale mleko i sol - znowu zostawic zeby wyroslo. Tak przygotowana mase wyrobic w dloniach i przelozyc do Garna Rzymskiego, a nastepnie garnek wlozyc do zimego piekarnika i nagrzewac do temperatury 230 stopni, piec okolo 2h. Taki Garnek Rzymski to swietna sprawa swoj kupilem w sklepie internetowym www.saintbest.pl , ten jest znacznie tanszy niz te niemieckie. Pozdrawiam Marcin

Gość polklaudio
Witam czytałem kika informacji na temat garnka i nie bylem do konca przekonana A ze lubie ryzykowac w kuchni to i tym razem pokusilem sie i udalo sie i nawet powiem ze cos w tym jest Garnek pożyczyła mi koleżanka i schab w warzywach sie udał i calkiem dobry.tluszczu nie czuć i nie widać poza tym fantastyczny zapach w domu Wszyscy ktorzy wchodzili do domu odrazu sie pytali co to za zapach A ja czekalem na prezenty (gdyz to moje urodziny byly) Po kilku dniach kupila mi mama ten garnek w internecie na otwarte24.pl i zrobila mi naprawde mily prezent z tym garnkiem. Polecam dostalam dodatkowo deseczkę od sprzedawcy.Polecam to cos innego niz krawaty czy skarpetki.K

Gość klaudiusz1970
Witam czytałem kika informacji na temat garnka i nie bylem do konca przekonany A ze lubie ryzykowac w kuchni to i tym razem pokusilem sie i udalo sie i nawet powiem ze cos w tym jest Garnek pożyczyła mi koleżanka i schab w warzywach sie udał i calkiem dobry.tluszczu nie czuć i nie widać poza tym fantastyczny zapach w domu Wszyscy ktorzy wchodzili do domu odrazu sie pytali co to za zapach A ja czekalem na prezenty (gdyz to moje urodziny byly) Po kilka dniach kupila mi mama ten garnek w internecie na otwarte24.pl i zrobila mi naprawde mily prezent z tym garnkiem. Polecam dostalem dodatkowo deseczkę od sprzedawcy.Polecam to cos innego niz krawat czy skarpetki

Gość zumojo
to śmieszne żeby sprzedawcy wypowiadali się na forach.... Ja uwazam ze garnki formaster sa do niczego, zle wypalone, nieszkliwione w srodku. tez mnie skusila niska cena...no ale musialam wydac podwojnie, nastepnym razem na roemertopfa :)

Gość zumojo
marcin i klaudiusz to do was bylo ;p marcin te same teksty zamieszcza na wszystkich forach z tym watkiem ;p wiem bo swego czasu szukalam informacji o garach rzymskich ;p;p

Wracając do tematu Przepisów do "garnaka rzymskiego" (jestem jeszcze w fazie eksperymentowania) można coś znaleźć szczególnie na blogach Ja się zagłębiam w: http://garnek-rzymski.blogspot.com i http://pracowniawypiekow.blogspot.com Co do dyskusji handlarzy garnkami- nie mam zdania, ale co to za ale co to za filozofia zrobić garnek? Czy lepsze zawsze to co Niemieckie, czy Polacy nie gęsi i w swoim garnku (kaczki) piec też mogą? ALE Coś w nim ugotować to dopiero jest wyzwanie ;-) Hej Ka

witam, jestem posiadaczka orygionalnego romertopf-dostalam go od mamy mieszkajacej w niemczech :) robie w nim miesa, warzywa ale zeby chlebek..? koniecznie musze sprobowac :) aa co do dostepnosci i ceny to czesto spotykam te garnki w komisach z rzeczami przyworzonymi z niemiec czy holandii i kosztuja grosze..

Gość antyReklama
Kiepska reklama sklepu :-p Bongusia a czy ty aby cokolwiek upiekłaś(-eś) w takim garnku czy tylko je sprzedajesz?

Gość gosiasz13
Ja ostatnio kupiłam taki Garnek w Almie w promocji po 47 zł, a bez promocji po 59,99 zł

Gość Mastercheff
Jestem zawodowym kucharzem. Robiłem juz w wielu garnkach swiata rożne potrawy . Ale takich bzdur nie słyszałem jeszcze nigdzie. Jak robiąc schab można powiedzieć ze wyszedł idealnie bez tłuszczu w garnku glinianym :) przeciesz schab, łopatka a nawet chuda szynka nie maja grama tłuszczu :)() to zdecydowanie nie zasługa gara . Chciałbym zobaczyć rozczarowanie tego pana po zrobieniu no karkówki . Prawda jest jedna ten gar to wodotrysk dla amatorów następne badziewie zalegające w domu koło parowara ! Ale ma tez plusy np do przechowywania tłuszczu fakt idealny . Reasumujac, jak ciebie stać na wielka maselniczke to ja kup. Jak chcesz robić dobra kuchnie to sie naucz . Bo żadne rzymskie garnki ci nie pomogą

Gość terree
Dobra obsługa jest w sklepie na stronie www.agdchrosciel.pl . Nie czeka się długo na dostawę, a rzeczy zapakowane są bardzo pieczołowicie, także nic podczas dostawy nie powinno ucierpieć. Mi stąd wysyłali akurat kieliszki do wina, także miałem mały lęk, czy aby nie dotrą w postaci ziarenek.

Gość gość
W sklepie agdchrosciel w Aleksandrowie Kujawskim na ulicy J.Słowackiego 39 znajdziecie garnki rzymskie w bardzo przystępnej cenie 60 zł. W sklepie stacjonarnym znajdziecie też kołdry poduszki dla alergików , ręczniki firm Polskich: Zwoltex , Greno i Bielbaw. Porcelanę Polską i wiele innych artykułów wyposażenia domu. Polecam.