Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziewczyna z warkoczem

Czy mogę przestać chodzić na religię, kiedy nie skończyłam jeszcze 18-tu lat?

Polecane posty

Jestem agnostyczką od pewnego czasu, w przyszłym roku będę miałą 18 lat. Tyle, że mam już serdecznie dosyć religii i dziwnego księdza. Jestem niewierząca, ale perspektywa etyki w bardzo nie wygodnym dla mnie czasie i religii, na którą ewentualnie przestałabym uczęszczać, a która wypada w środku lekcji nie jest zachęcająca. Co ja będę robić, gdy reszta siedzi i się modli?... No i czy mogłabym nie chodzić ani na etykę ani na religie? Słyszałam o takich przypadkach. Co powinnam zrobić? Od czego zacząć?

Gość ooIga
Od przedyskutowania tematu z rodzicami. Do 18 roku życia to oni podpisuja sie pod twoją rezygnacją z lekcji religii

Gość musisz chodzic na cos
taki jest program,najwyzej postulujcie,zeby etyka byla w przytomnych godzinach. Moze tez umowicie sie z etykiem,zeby trobil 2 godz co 2 tyg lub jakos tak

Hej U mnie jest tak, że musisz dać zgodę rodziców jeśli chcesz chodzić na religię (etyki nie ma). A jeśli nie chcesz chodzić, to nie chodzisz, moja koleżanka, która jest agnostyczką jest przez te 45 min. w bibliotece

Gość ooIga
Są szkoły, które nie mają nauczyciela etyki i wtedy uczniowie albo maja religię albo wolne...

Gość u mnie w klasie w lo
na religie chodzi 8 osob z 32. w innych klasach jest podobnie. w czasie kiedy jest religia po prostu albo wczesniej idziemy do domu, albo, jesli potem sa jeszcze jakies lekcje, to mamy okienko i siedzimy w bufecie, uczymy sie, odrabiamy lekcje, wyglupiamy, itp., idziemy cos zjesc na miasto...mozliwosci jest wiele. etyki nie ma i raczej nie bedzie. powod? uczniowie i ich rodzice nie wyrazaja takiej potrzeby, a dyrekcji jest to w zasadzie na reke.

dopiero teraz jestem pewna że nigdy nie będe katoliczką, chciałam odzyskać wiarę... dopiero teraz zrozumiałam, że żadna religia nie jest w stanie mnie przekonać. ale u mnie jest etyk. a ja tak średnio mam ochotę czekać kilka godzin na nią :(

hej w liceum tez przestalam chodzic na religie. dokladnie nie pamietam jak to jest od strony formalnej ale chyba trzeba jakis swistek przez rodzicow podpisany przyniesc.. ot i tyle. w mojej klasie uzbierala sie grupka wyzwolonych , nie godzacych sie na ciemnogrod. nawet jezeli w srodku bedziesz miala \"okienko\" to zawsze okazja zeby cos poczytac, odrobic lekcje:) Nie lam sie i nie daj sie wszelkim naciskom, trwaj przy swoich przekonaniach. A jezeli chodzi o etyke -raczej zapomnij - do tego musialalaby sie zebrac duza grupa chetnych- w praktyce to niespotykane , niestety. pozdrawiam !

no właściwie zrezygnowanie nie wygląda tak trudno jak myślałam.

Dziewczyno z warkoczem, Pogadaj z rodzicami, może Cię zwolnią z religii i będzie spokój. Jeśli nie zechcą, to i tak niewielki ból, bo niedługo będziesz pełnoletnia. Nie jest prawdą, że \"musisz chodzić na coś\". W wielu szkołach nie ma szans na wprowadzenie etyki. W szkołach, które prowadzą lekcje etyki, są uczniowie, którzy nie chodzą ani na etykę, ani na religię. Średnia ocen wyliczana jest z faktycznie odbywanych przez ucznia zajęć. Widać wprawdzie zakusy, by uczynić z religii przedmiot obowiązkowy, ale- zakładając nawet największą głupotę i sprzedajność naszych polityków- pewnie zdążysz skończyć szkołę, zanim dojdzie do najgorszego.

całe liceum nie chodziłam na religię tylko na etykę i dobrze na tym wyszłam... Chodzę do kościoła, jestem wierząca ale nie chciałam chodzić na ten przedmiot i już. Na początku składaliśmy deklaracje na jaki przedmiot chcemy uczęszczać i już, żaden rodzic nie musiał niczego podpisywać, bez przesady :O chodzenie na etykę nie zaszkodziło mi i nadal chodzę do kościoła a uniknęłam wielu niepotrzebnych sprawdzianów, odpytywania i stresów bo księża byli straszni :/

Gość rtattatata
a kiedys bedziecie chcialy wziac slub koscielny.. yhym

Gość rtattatata
po 1 zasady.. jesli nie chodzisz>nie wierzysz.. czemu masz brac slub koscielny?? potrzebne jest swiadectwo uczeszczania na religie:)

błyskotka, Popieram! Powiem też, że znam uczniów, którzy np. ze względów poznawczych chodzą na lekcje religii, ale nie pozwalając się oceniać! Są wolnymi słuchaczami. Twierdzą, że co innego uczestniczyć dobrowolnie w interesujących nierzadko zajęciach, a co innego pozwolić \"czarnym\" wejść na swoje świadectwo.

Gość swiadectwo nie jest potrzebne
tylko kurs przedmalzenski ktory od jakiegos czasu realizowany jest wlasnie na lekcjach religii w klasie maturalnej. u nas bylo tak ze w 4 lo byly 2 godziny religii tygodniowo i na tej jednej odbywalo sie przygotowanie do takiego egzaminu ktory dawal to zaswiadczenie o odbyciu kursu a na 2 godzinie byla normalna religia. ale moja klasa bylo troche niezdyscyplinowana i ksiadz zrezygnowal z prowadzenia tego kursu byla nnormalan religia i cala klasa nie otrzymala tego zaswiadczenia .smialysmy sie z kumpelami ze nie mam y prawa jazdy na chlopa :-)

Gość swiadectwo nie jest potrzebne
ale kurs taki moge zawsze zrobic bo co rok jest organizowany w mojej parafii, moge zrobic w innym miescie

potrzebuję tylko zaświadczenie o ukończeniu nauk przedmałżeńskich, którego większość mojej klasy nie dostała nawet jak chodzili na religię, bo nikt nie chciał na niej siedzieć z powodu beznadziejnych księży. Na ten kurs przedmałżeński można również chodzić przed ślubem, niekoniecznie musi być ukończony w liceum

Gość a po co wam slub koscielny
przy takim stosunku do religii? Zupelnie nie rozumiem.Przeciez slub koscielny nie jest obowiazkiem.

Jeśli nie czujesz się katoliczką, ślub kościelny nie jest dla Ciebie, to chyba oczywiste! W takim wypadku bierze się ślub cywilny. Nie stanowi to żadnego problemu - kościół jest dla wierzacych, urząd - dla niewierzących. Zastanów się dobrze, na czym Ci właściwie zależy.

sluchaj u nas w szkole jeszcze rok temu nie bylo etyki, byla tylko religia ja jestem wierzaca ale na religii i tak siedza i nic nie robia wiec ja wole miec tzw ''okienko'' i sie do nastepnej lekcji przygotowac np nic siedziec i nic nie robic... nikt nie robil problemow, od rodzicow kartka i tyle:) a teraz jak juz mam 18lat niby trzeba od siebie kartke ale nic nie dawalam bo nauczyciel wyszedl z zalozenia ze jak ktos nie chodzil to nagle nie zacznie chodzic wiec kartka nie byla potrzebna:) tyle ze zrobil takie cos ze jak ktos chodzil przez 2 lata to w trzeciej klasie sie juz nie moze wypisac, nie wiem czemu

chodzę prawie w każdą niedzielę do kościoła, jestem wierząca, spowiadam się i chcę wziąć ślub kościelny. Ale nie podoba mi się religia w szkołach, chciałam chodzić na etykę, nauczyłam się wielu przydatnych rzeczy i przedyskutowaliśmy wiele ciekawych tematów, natomiast na religii przeważnie jest albo jedno wielkie szaleństwo bo ksiądz sobie nie radzi, albo mówienie młodym ludziom że mają myśleć tak i tak, i innej drogi nie ma. A wiara jest sprawą indywidualną każdego człowieka i nikomu nie powinno narzucać się własnego toku myślenia.

w d u pa c h wam sie już poprzewracało, czy ty faktycznie Dziewczyno z warkoczem wiesz co to agnostycyzm ? czy weszłaś w problematykę na tyle aby zrozumieć filozofię ? poczytałaś coś niecoś w encyklopedii i nagle stałaś sie agnostyczką . Za mało macie wy młodzi roboty i sami nie wiecie co macie ze sobą zrobić

joolik, jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to niepotrzebnie się w ogóle odzywasz, a czy jest mało czy dużo rzeczy do roboty w tym wieku to nie Tobie oceniać. Póki co jeszcze pamiętam jak się czują ludzie w liceum a Tobie jak widać dorosłość uderzyła do głowy.

w Polsce ten system nie zdaje egzaminu ludziom a zwłaszcza wam coś sie pomieszłao to mundurków nie checie nosić itp durny rząd dał ludziom za dużo władzy i możliwości decydowania . W innych cywilizowanych karjach uczeń nie ma nic do dyskusji od tego są władze i już .

mówie ogólnie że lud boży ma za dużo do decydowania , a szkoda że nie ma mundurków to byście przyzwoicie wyglądali. a niektóre dziewczyny idą do kościoła jak na dyskotekę , żadnego szacunku nie ma ją młodzi ani do nauczycieli, ani do kościoła etc

taki poinformowany to ty nie jestes konstytucja gwarantuje wolnosc wyznania ale widac ze wladza tego nie bierze pod uwage kiedys religia byla w kosciolach czy przy kosciele, chodzili ci co chceci i byli zadowoleni a treaz w szkole i ejsczze do tego zalicza sie do sredniej....