Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gabiiii

Czy któraś z Was w ciąży ma albo miała żylaki krocza????

Polecane posty

Gość Gabiiii

Witam!!! Jestem w 33 tygodniu ciąży, a w 29 tyg zauważyłam spuchniętą prawą stronę krocza. Lekarz stwierdził że to żylaki i nie przeszkadza to w porodzie naturalnym. Od tamtej pory to się powiększyło i powoli mam jakieś obawy przed porodem nat. Jeśli któraś z Was miała albo ma podobną sytuację to z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość eewweelliinnaa
Z tego co wiem czasem zdarza się że kobiecie pojawiają się żylaki w czasie ciąży albo po porodzie. Moja mama ma żylaki na zgięciach u kolan i potem pojawiły się te ż wyżej jak była z moją siostrą w ciąży. Zylaki nie zagrażają ciąży... Tyle na ten temat wiem.

Gość gość
hej, chciałabym odświezyć wątek. co zrobić jeżeli żylaki bardzo bolą i pojawiły się przy kolejnej ciąży? :(

Gość gość
W związku z tym, że żylaki okolic intymnych w ciąży to problem medyczny, który może mieć poważne konsekwencje po porodzie, sugerujemy aby zawsze konsultować się ze swoim ginekologiem. Należy też pamiętać, że środki farmakologiczne, łagodzą objawy, ale nie likwidują przyczyny ich powstawania. U pacjentek po ciążach, u których problem poszerzeń żylnych w okolicach intymnych związany jest z niewydolnością żył w miednicy, rekomendowany jest zabieg małoinwazyjny, likwidujący zarówno dolegliwości, jak i defekty kosmetyczne. W tej sytuacji ważne jest działanie przyczynowe, a nie tylko objawowe. Więcej na temat nowoczesnych technik leczenia żylaków można znaleźć w wypowiedzi dr. Szarego, flebologa ze Szpitala Medicover na Wilanowie. https://www.youtube.com/watch?v=u70vQqvxJBs