Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tyta

dlaczego nigdy po owulacji nie mam wzrostu temperatury?

Polecane posty

Gość dddddd
ja nie mam ani owulacji ani wzrostu temperatury-marian jestem

Gość tyta
witaj bede tera zajeta przez 2h ale pozniej bardzo chcialabym z toba porozmaiwavc, bede po 19tej!

A spełniasz wszystkie warunki pomiaru? jesli choćby jeden nie jest spełniony - to właśnie możesz mieć odpowiedź:Warunki pomiaru:1. po nocnym spoczynku (wyjątek stanowi pomiar po pracy nocnej) [UWAGA: wymagany czas spoczynku jest różny w różnych metodach! Zazwyczaj ten odpoczynek powinien przekraczać trzy godziny.],2. zaraz po przebudzeniu,3. przed wstaniem z łóżka,4. o tej samej porze (temperatura zmienia się podczas dnia!)5. tym samym termometrem6. w tym samym miejscu (temperatura różnych części ciała jest różna.7. w kontakcie z najbardziej czułym na zmiany miejscem ciała, a więc ze śluzówką. Takie miejsca z wygodnym dostępem do śluzówki to: usta, przedsionek pochwy i odbyt. Ale uwaga: pomiar w ustach może być obarczony największym błędem (a więc pojawia się możliwość skoków), bo temperatura zależy od miejsca pomiaru (opracowano mapki rozkładu temperatury w ustach). Różnice mogą wynosić nawet 0,7°C (najniższa blisko przednich zębów, najwyższa koło migdałów). Poza tym mimowolne ruchy języka dodatkowo mogą zmieniać temperaturę wykazaną przez termometr. Mimo starań dosyć trudno jest zapewnić te same warunki każdego dnia.8. przez 5 minut (pomiar w pochwie lub odbycie) lub 8 minut (pomiar w ustach) przy pomiarze termometrem lekarskim lub owulacyjnym. Dla termometrów elektronicznych czasy pomiaru są inne i opisane w instrukcji obsługi. Termometr elektroniczny musi pokazywać temperaturę z dokładnością 0,01 stopnia, by móc zapisać poprawnie pierwsze miejsce po przecinku.