Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

amalgamat

Piosenki Bułata Okudżawy, kto pamięta?

Polecane posty

Właśnie słucham ponownie, po wielu latach ... To jest po prostu coś nie z tej Ziemi, jestem w szoku! Czy ktoś jeszcze tak ma?

Mam wszystkie(chyba) w swych zbiorach ale dziś nie mam nastroju.. Dane mu było wcześnie zejść z tego padołu.. jeśli dobrze pamiętam brakuje mi roku.. 🖐️

Czukerek, kocham Twój nick, ale w tej kwestii zajrzyj na google i ściągnij przez P2P parę songów, bo tak teoretycznie to trudno cokolwiek napisać. Albo podaj kontakt na Skype, to Ci prześlę ekspresem.

Warto posłuchać w obu wersjach, po polsku i po rosyjsku, nawet, jeśli słabo się zna. Oprócz tego w sieci można znaleźć nowsze, amatorskie teksty przekładów, czasem o niebo lepsze od tych z płyty.

Pierwsze co słyszę w uszach jak ktoś wymawia to nazwisko to \"patamu szto on bumażnyj\" Jak przekręciłem to nic nie szkodzi tak pamiętam..

Gość i buty buty buty stukot nóg

Wyło się przy ognisku, ale nie bardzo się rozumiało, o co chodzi. No a dzisiaj słucham tego i szok, ile można powiedzieć w piosence, która trwa PÓŁTOREJ MINUTY!

Jak ktoś nie zna rosyjskiego.. Wybaczcie piechocie, że tak nierozumna , że braknie jej tchu. My zawsze w pochodzie, gdy wiosna nad ziemią szaleje od bzu. Jak długo tak można? Bezdroża, mokradła i błoto i piach, i wierzba przydrożna jak siostra pobladła, zostaje we łzach. Nie wierzcie pogodzie, gdy deszcze trzydniowe zaciągnie wśród drzew. Nie wierzcie piechocie, gdy w pieśni bojowej odwaga i gniew. Nie wierzcie, nie wierzcie, gdy w sadach słowiki zakrzyczą co sił - wy jeszcze nie wiecie, co komu pisane i kto będzie żył. Uczyłaś, ojczyzno, że zyć trzeba umieć i słyszeć twój głos... Mój chłopcze, mężczyzno, a jednak niezgorszy znów przypadł ci los. My zawsze w pochodzie i tylko to jedno nas zrywa ze snu: dlaczego w odwrocie, gdy wiosna nad ziemią szaleje od bzu?

Super linki! Nie wszyscy teraz znają rosyjski, w necie jest sporo przekładów. Osieckiej i Młynarskiego, ale też kilka całkiem nowych, jeszcze lepszych. No i ta płyta z Przybylską, Łazuką, Młynarskim, Lutkiewiczem i Fettingiem!

W oryginale zamiast \"w pochodzie\" jest przez cały czas \"w odwrocie\"! Chyba tłumacz obawiał się cenzury. Ale w sumie nie o to już dzisiaj chodzi.

Taa... to jest jedyne forum, które skutecznie potrafi mi zepsuć nastrój.. :P \"Żal za Bułatem 0\" Zawsze śpiewał po cichu bez złości Chociaż czasy leciutkie nie byty Bo w balladzie im więcej miłości więcej siły Zawsze śpiewał po cichu bez złości Chociaż statek już walił o dno I dlatego na zawsze zagościł W moim domu Pan Bułat 0 To jest żal za Panem Bułatem Czyli żal za minioną młodością Kiedy jego marzenia skrzydlate Pozwalały się łudzić wolnością To jest żal za Bułatem 0 Pierwszą wódką i pierwszą kobietą Kiedy z trudem do przodu się szło Ale czasem wierzono poetom Dziś podoba się inna piosenka Dzisiaj inne potrzeby są w tłumach I dlatego fałszuje panienka O koniku hop siup na biegunach A ja zawsze już będę się spierał Z wielkim Panem co twarzy ma sto Że nam kogoś takiego zabiera Jak Pan Bułat "Gospodin O" Słowea Budki suflera.. (tak coś misie ćmi..)

No, żeby zaraz psuć sobie nastrój to może zbytni sentymentalizm ;-) Ale piosenki są, w miarę upływu czasu, coraz lepsze. Od dziś słucham ich tylko w oryginale (z niewielką pomocą słownika), bo teraz już widzę, że polskie wersje z moich ogniskowych czasów to zwykła żonglerka, bez specjalnego związku z tekstami Bułata.

Gość o Boze jak to bylo dawno

Gość spoko facet
Piosenka o papierowym żołnierzyku Raz pewien żołnierz sobie żył odważny i zawzięty, lecz cóż?... Zabawką tylko był. Z papieru był wycięty. Świat zmieniać, uszczęśliwiać go Nasz żołnierz był gotowy, lecz nad łóżeczkiem wisiał, bo był tylko papierowy. I w ogień gotów był, jak w dym pójść za was bez namowy, i mieliśmy sto pociech z nim: był przecież papierowy. Pod kule chętnie by, jak w dym, Szedł za was - bez namowy- I mieliśmy sto pociech z nim, Był przecież papierowy! I nigdy mu nie zwierzał sztab tajemnic swych wojskowych. A czemu tak? Dlatego tak, że był on papierowy. Wyzywał los, w pogardzie miał tchórzliwych dezerterów, i "Ognia! Ognia!" ciągle łkał, choć przecież był z papieru. Niejeden wódz już w ogniu znikł, niejeden szeregowy... I poszedł w ogień... Zginął w mig nasz żołnierz papierowy. Niezły tekścik, godny uwagi, dla dorosłych i dla dzieci...

Gość najpiekniejsza piosenka
Bułata to "Modlitwa" :)

Tak, tylko że przy tym się ryczy, szczególnie jeśli chodzi o oryginalną wersję.

Gość
w liceum uczyłam się na jeden konkurs :) jakoś tak leciało: Ty tieczosz kak rjeka, strannaje nazwanie, i prazraczien asfałt kak w rjekje wada, ach Arbat moj Arbat Ty majo prizwanije Mostowyje twai pada mnoj lieżat :p (ciekawa wersja dla osób które nie znają cyrylicy a chatiełyby szto-eta pa russki gawarit)

No cóż, latka bez naszych idoli lecą szybciej, niż z nimi, a więc błąd robi się relatywnie coraz mniejszy ;-)

Neurosa, nieźle :-) Swoją drogą dobrze byłoby mieć te teksty na piśmie, ze słuchu się ich dobrze nie rozpracuje. A tu zonk, jak z torami kolejowymi albo kalibrem amunicji, google się przez cyrylicę nie przebija :-(