Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niebawemmama

Nel - USC zgodził sie wam na takie imię żeńskie? ja mam problem w PL

Polecane posty

Gość niebawemmama

ja tak chcialam nazwac corke, ale ze wzgledu na te nasze p... urzedy nazwe ja Kornelia i bede do niej mowila Nel. chociaz mieszkam za granica, ale nigdy nie wiadomo kiedy zaczna robic problemy- w przyszlosci, wiec spasowalam

Gość muzyczny zakręcony piwosz
dlaczego ? przecież imię Nela ang ( Nel ) to imię polskie. do tego Nela - to imię znane w Polsce już na przełomie XIX i XX wieku, z powieści Henryka Sienkiewicza W pustyni i w puszczy od imienia głównej bohaterki Nel.

o to chodzi, w moim przypadku przynajmniej ze nie chce jej nazwac Nela, tylko wolalabym Nel, a w Polsce jest jakis glupi nakaz zeby imiona dziewczynek konczyly sie na a, jako wyznacznik plci, czy jakas inna podobna glupota

1. Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia niepozwalającego odróżnić płci dziecka. dlatego się nie nadaje :( spróbuj z Nela - to w polskim prawie poprawne imię ;)

ale my nie chcemy nela wlasnie, tylko nel. nela brzmi jak adela albo aniela- paskudnie jak dla grubej baby

Gość Ja chcę ja chcę
Jak ja czegoś chcę to należy zmienić prawo. Nie zawracaj dupy i zostań za granicą. W USA możesz nazwać dzieciaka "stół" albo "siekiera" bo tam państwo nie zajmuje się dobrem dzieci.

Ja bym się tam zgodził bo gdyby była za granicą miała by Nel ;) trudny wybór jak nie wiesz gdzie będziesz... tu czy gdzieś warto przemyśleć dla dobra dziecka... ew dać na drugie ? Np w Niemczech,Austrii,Francji,Anglii,Irlandii...Nel to nie problem :o

ale ja nie chce zmieniac prawa, jest jakie jest- trzeba dodac ze glupie w tym przypadku.znalazlam wyjscie z tej sytuacji i jestem zadowolona. a autorka pewnie juz nazwala i ma problemy bo nie wiedziala wczesniej o takim idiotycznym prawie, jak wiele wczesniej przed nia, bo nikomu do glowy nie przychodzi ze nie mozna nazwac dziecka Nicol, tylko trzeba nikola i inne takie kwiatki

Gość podpowiedzcie
imie w Polsce musi sie konczyc na a=wiec zaakceptuja ci Nela

Gość Starewicz
moj kumpel dał swojej córce japońskie imię.Nie wiem jak sie je pisze ale wymawia sie "MIjako" . Koszmar ...

Gość niebawemmama
ja tez własne nie chce nazwac nela. tylko nel. inez przeszła i to kilka lat temu a na "a" sie nie konczy a tu sie nel czwpiają :-(

Gość mama malutkiej Nel
co w ogóle za bzdury opowiadacie!!!!!!!!! aż słuchać się nie chce;/;/ moja córeczka właśnie skończyła 4 miesiące i daliśmy jej na imię Nel, bez zadnego problemu;/;/ także lepiej nie wypisujcie jakis bzdrur z księżyca i nie wprowadzajacie innych w błąd!;/

Gość mamuska nel
u mnie tez nie bylo problemu, zapytała kobieta tylko czy przez jedno L czy przez 2 :-)

a ja nie rozumiem co za roznica czy nel czy nela :/ ja jestem anna a za granica i tak ann i co z tego? dasz nel i jak bedziesz do neij mowic? dla mnei to w ogole dziwne imie ale wydaje sie byc wygodniej wolac do dziecka nela, nelka, nelunia itd. niz tylko nel

Gość Juska87
To czy dany urząd zgodzi się na Nel to zależy tylko i wyłącznie od tego urzędu w danym mieście. Niektóre urzędy własnie stawiają wyznacznik, że imię żeńskie musi skończyć się na "a" i wtedy nie zgodzą sięna Nel w żadnym wypadku. Może napiszczie po prostu w jakim mieście USC robi problemy, a w którym nie mają wyznacznika imienia żeńskiego na "a". Nie jestem tylko pewna czy to dotyczy USC w danym wojewódzwie czy miejscowości, ale chyba miejścowości. Pozdrawiam

Gość mama neli
moja corcia nazywa sie Nela. wydaje mi sie ze zNel nie poiwinno byc problemu. ze niby musi sie zenskie imie na "a" konczyc. a Inez??? znam przynajmniej trzy Inez, ich rodzice to 100% polacy. w razie czego powolaj sie na "w pustyni i w puszczy" :-)

Gość mama neli
chcialam pomoc, ale na tym forum nie warto tego robic. zaczelam czytac wypowiedzi i dowiedzialam sie ze dalam corce paskudne imie, dla brubego babska. to forum ma naprawde straszny i zenujacy poziom. :-(

Gość czasami tak bywa
A syn mojej siostry nazywa się Nicholas, fakt, że obecnie tutaj nie mieszkają, ale musieli w naszym urzędzie zarejestrowac dziecko - nie było problemu.

tutaj wiele zależy od urzędnika - jeden przyjmie, inny nie, niestety.

Gość grrrrrrrrrrrrrr........
Nel z "W pustyni i w puszczy" jest angielka, tlumoki :-O...

Gość djzxhgza
Ja znam kilka kobiet o imieniu Dolores i Inez- wszystkie urodzone i zarejestrowane w Polsce, także próbować można

Gość popieprzone babyyy
ale macie problem, aż czytać nie można, choroby dzieci i ogólnie chorzy to jest problem, jak wam przeszkadzają urzędy w naszym kraju to się wynieście za granicę, teraz wolno

Gość Sienkiewiczowa Nel to mała
Angela. Nel to nie jest imię właściwe, tylko jego zdrobnienie. A mała Angela miała obcobrzmiące imię, bo chyba jej matka nie była Polką, albo nie urodziła się w Polsce (nie pamiętam już dokładnie jak to było). W każdym razie wracając do tematu wątku - imię Nel nie istnieje w spisie imion w USC i nie jest to imię polskie (jeśli w ogóle gdziekolwiek istnieje w takiej formie jako podstawowej).

Gość Sienkiewiczowa Nel to mała...
A no właśnie. Była Angielką, otóż to. :) Dzięki za przypomnienie podstawówkowej lektury.

Gość frentii
I co mamuski, myslicie, ze jak dacie dziecku dziwaczne imie, to bedzoe w zyciu doroslym sie wyrozniac? Jak ktos jest nudny i bez wyrazu, to nawet najbardziej oryginalne imie nie pomoze🖐️

Gość mammmmma
ja też rodziłam za granicą ale mój syn ma imię które w obu krajach piszę się tak samo ale jak rodziłaś za granicą to masz akt urodzenia z tego kraju co rodziłaś i muszą ci nazwać tak jak masz na akcie z zagranicy moja kumpela rodziła w Irlandii i nazwała córkę Olivia przez "V" i choć nasze urzędu nie zgadzają się na używanie imion z literami których nie ma w alfabecie polskim to jej zarejestrowali Olivia przez "V" bo na akcie tak miała.

18 LAT TEMU JAK SIĘ URODZIŁ MÓJ SYN I WYBRAŁAM DLA NIEGO IMIE TEŻ NIE CHCIELI ZAPISAĆ ZAWOŁALI KIEROWNIKA URZĘDU STANU CYWILNEGO ALE NI CHUJA NIE POPUŚCIŁAM SYN MA NA IMIE TAK JAK MU WYBRAŁAM TO MOJA BROCHA JAK DAJA NA IMIE MOJEMU DZIECKU ZRESZTĄ MOJA WSZYSTKIE DZIECKA MAJA NIE TYPOWE POLSKIE IMIONA