Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Artianka

Ciaza blizniacza-od kogo glownie zalezy?

Polecane posty

Od mezczyzny czy kobiety? U mojego narzeczonego w rodzinie jest duzo blizniakow. Jego mama tez miala siostre blizniaczke tylko umarla przy porodzie. Corka siostry matki narzeczonego spodziewa sie blizniakow. Brat matki narz.ma blizniaki. Jakie jest prawdopodobienstwo ze i ja bede miala blizniaki? To glownie zalezy od faceta czy od koiety?

Gość chyba
2jajowe raczej od kobiety 1jajowe od obu ale nie jestem pewna opieram sie na wlasnehjw iedzy

Gość zoya__25
a u mnie to moj dziadek od strony taty mial brata blizniaka , a babcia ze strony mamy tez miala brata blizniaka... i w sumie tez o tym mysle...

ODWROTNIE !!!Pomyliłam się :-) Powinno być:- bliźnięta dwujajowe - zależą od kobiety, dziedziczona zdolność, idzie po linii żeńskiej (matka, babka, prababka)- bliźnięta jednojajowe - nie udowodniono zależności dziedzicznej ani kwestii płci

Gość często po odstawiniu
antykoncepcji albo po leczeniu hormonalnym. Wtedy chyba od kobiety

po antykoncepcji nie wystepują tak czesto blizniaki a jesli chodzi o dziedziczenie to u nas w rodzinie dziadek ( ojciem mojej mamy) mial rodzenstwo blizniaki i teraz moj brat z żoną spodziewaja sie blizniaków i lekarka powiedzial ze on przeniósl geny bo u niej w rodzinie nie było takiego przypadku ale to nie jaet tak z e co pokolenie blizniaki to jaest chyba co 2-3 pokolenie

Gość traktorzystka ela
ngLka napisała - a jej wierzę, bo ona sie zna, poza tym to jest po prostu LOGICZNE - ze blixnięta dwujajowe to skłonnosć kobiety - że jej wyskakuja jajka podwójnie , a jednojajowe to przypadek - tak a nie inaczej podzielił sie zarodek myszko, byc może, byc moze istnieje jakas dziedzicznosć po stronie męskiej, ze jakies takie koles ma plemniki, ze potem tak a nie inaczej stymulują podział komórki - ale tu moze byc mowa tylko o blixnietach dwujajowych o ile w ogóle

Gość traktorzystka ela
to na końcu - miało byc oczywiscie JEDNOJAJOWYCH :P

Gość traktorzystka ela
a tak w ogóle - Boże uchroń za skarby świata nie chciałabym miec blixniaków !

no tez myslalam ze to glownie od kobiety zalezy. Tylko ze brat matki mojego narzeczonego tez ma synow-blizniakow. Wiec niekoniecznie bede miala blizniaki!juppi z jednej strony fajnie bo dwojka z glowy a z drugiej podwojna praca itp td

A ja tak chcialabym miec blizniaki... Babcia (mama mamy) miala siostre blizniaczke, wiec teoretycznie... :)

kutfa ale i tak sie boję że będę miała bliźniaki. Kiedyś tego chciałam ale teraz niee

Gość bo ja nie wiem
a jeśli mój ojciec jest z bliźniaków, to czy ja mam duże szanse??

Gość niooooooooooo

Gość uppppppppppppppppppppppppppppp

Gość u mnie niedziala

glownie od kobiety :)) moja mama jest blizniaczką moja ciocia i ona są identyczne :))) ii czesto czują ze ktorejs jest cos nie tak po czym jak zawsze do siebbie dzwonia :))

aaa to mi chyba ona nie grozi, ale cos czuje podswiadomie ze bede je miec. z jednej strony fajnie z drugiej nie.

Gość ale pieprzycie
dwujajowe tylko od kobiety boto zalezy ile jajeczek uwolni w czasie owu, a jednojajowe nie wiadomo jak!!!!!!!nie jest to udowodnione z ktorej strony!!

No ale jest szansa że mogę mieć bliźniaki jeśli u mojego faceta w rodzinie były? No i biorąć pod uwagę że podczas owulacji mam tylko jedno jajo nie dwa.

Gość ale pieprzycie
tak masz szanse, nikt nie okresli ci jakie ale wieksze prawdopodobienstwo niz jakby wczesniej w rodzinie nie bylo blizniakow (to na jednojajowe!!!) na dwujajowe masz szanse takie jak kazda inna kobieta na swiecie - szanse na uwolnienie 2jajeczek naraz (wtedy dzieci sa tak podobne jak by z 2roznych ciaz) i nie mowie tu o syt po odstawieniu tab anty bo od razu po odstawieniu zdarza sie ze jajniki uwaliaja wiecej kom jajowych

Gość ale pieprzycie
po tab zaden lekarz nie radzi zachodzic w ciaze (kom jajowa moze byc "niedojrzala" w sensie ze za szybko dokonczyla podzial i moglo dosjc do mutacji w zakresie ilosci materialu gen