Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kołoczek kwiat

rozwód kościelny

Polecane posty

Gość patrze_i_czytam
a wlasnie obie obie? :))

Gość patrze_i_czytam
Srutututuuu Ty chcialas uniewaznienia czy Twoj przyszly :) chcial tego dla Ciebie/siebie? :)

Przyczyna a wina to różne sprawy. W sprawach kościelnych zwłaszcza potrafią się bardzo przyczepić słówek. Tak jak pisałam wcześniej. W unieważnieniu nie ma WINY bo z tego powodu, że ta osoba, o której pisałam wcześniej chciała unieważnienie Z WINĄ drugiej strony, nie przyjęli tego. Powiedzieli jasno i wyraźnie, ze nie ma czegoś takiego.

Gość mimi_777
znajaca prawo kanoniczne mam pytanie czy sad moze orzec uniewaznienie jezeli mimo wezwan jeden z malzonkow nie stawil sie na przesluchanie? ani nikt z jego rodziny?

Gość znająca troch prawo kanoniczne
Jeżeli druga strona się nie stawi i świadkowie tej strony, proces mimo wszystko będzie się toczył. Może to zadziałać na Twoją korzyść a może potrwać dłużej, ale jeśli udowodnisz, że Twoje małżeństwo było nieważnie zawarte dostaniesz unieważnienie.Powodzeina.

Gość mimi_777
wlekie dzieki za odpowiedz:)) pozdrawiam

Gość RAFAL KORNAT
Pełne doradztwo z zakresu prawa kanoniczego. Sporządzenie ( skargi powodowej). Jestem prawnikiem - absolwentem prawa kanonicznego.

Gość Bogdan
Drogie panie nie ma stwierdzenia jak :rozwód kościelny: istnieje Stwierdzenie nieważnego zawarcia związku małżeńskiego czyli że małżeństwo z jakiegoś ważnego zostało zawarte nie ważnie sam teraz chcę wystąpić o to i sam szukam wiadomości na ten temat wiem tylko tyle iż istnieją linki do prawników kanoników którzy sporządzają takie dokumenty i służą poradą w tej kwestii. Też mam powody ku temu lecz na razie nikt nie nadesłał takiego adresu jeśli coś się dowiem to podzielę się takimi informacjami z wami

a po co linki i adresy ? wystarczy w google wpisac "uniewaznienie slubu koscielnego" i prosze - do wyboru do koloru ... http://www.google.pl/search?hl=pl&q=uniewa%C5%BCnienie+%C5%9Blubu+ko%C5%9Bcielnego&lr= Ja prosbe napisalam sama , po uprzedniej rozmowie z ksiedzem . Jesli ktos tego nie potrafi , to moze sie umowic na rozmowe z ksiedzem ,ktory "dziala" w sadzie biskupim . To nic nie kosztuje . W przeciwienstwie do tych "specjalistow" od prawa kanonicznego.

Ja najpierw rozmawiałam z księdzem w mojej parafii w czasie kolędy. A teraz skontaktowałam się z prawnikiem kanonistą drogą internetową, bo mam małe dziecko i nie bardzo mam możliwośc aby udac się do sądu biskupiego. I musze powiedziec że jestem zadowolona. Najpierw porada (50zł) i trzymałam zestaw pytan na które trzeba było odpowiedziec a wtedy została wydana opinia czy mam w ogóle podstawy. teraz obecnie czekam na roboczą wersję skargi.

"i trzymałam zestaw pytan na które trzeba było odpowiedziec a wtedy została wydana " ja to dostalam za darmo ... hmm , nawet kiedys wklejalam te pytania na kafeterie gdzies :)

Ja tez :) Angel_81 jak Twoje oczekiwanie na ujawnienie akt? Ile juz czekasz? :) bo ja wlasnie zaczalem czekac na ujawnienie jestem po rozmowie :) z psychologiem :)

Gość Bogdan
drodzy moi przepraszam za to zamieszanie z moją wypowiedzią miałem je dać na inne forum a nie chcący wkleiłem je na to forum bardzo przepraszam Ale widzę że mam już między nami prawnika kanonika może on nam też coś podpowie i pomoże. Mam też pytanie moja małżonka napisała taki wniosek do kurii i nie wiem z jakiego powodu się wycofała ??/// powiedziała mi tylko tyle że wciągają najczarniejsze brudy.... nie wiem czy nie przestraszyła się faktu iż zeznam że za młodu była zgwałcona. choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie dla sądu biskupiego? Choć nigdy mi nie wyjaśniła tego zajścia przed i po ślubie choć chciałem delikatnie wiedzieć kto ją tak bardzo skrzywdził. Boję się że z tego powodu odmówiła mi urodzenia dzieci ? Ale to są tylko moje domysły. Może przyczyna była inna. Czy tak czy tak to tego już nie zmienię

Gość do Bogdana
A czy współżyła z Tobą?

Gość Bogdan
nie choć chciałem mieć dzieci, zawsze płakała lub robiła mi awantury choć próbowałem tylko 2 razy się zbliżyć potem już odstąpiłem po 3 miesiącach od ślubu wypędziła mnie z domu i wniosła o rozwód podając przyczynę że ingeruję w jej prywatne sprawy bolesne sprawy z jej młodości a ja chciałem tylko jej pomóc przecież we dwoje można więcej prawda?

Gość do Bogdana
Bogdanie Twoje małżeństwo jest nieważnie zawarte. Uważam, że powinieneś czym prędzej złożyć skargę powodową do Sądu Biskupiego o stwierdzenie nieważności. Twoja żona najprawdopodobniej wycofała się, bo wie że unieważnienie będzie z jej winy i że będą grzebać w jej życiu. Tak czy inaczej to małżeństwo jest nieważnie zawarte- wybór należy do Ciebie. Jeśli masz jakieś pytania pisz.

Gość Bogdan
Nie wiem kim jesteś ale z góry dziękuje za pomoc którą oferujesz chcę jeszcze zadać kilka pytań czy: 1. namawianie mojej rodziny do wpłynięcia na to abym się z nią ożenił to powód? 2.Opózniałem ten ślub z powodu nie pewności czy moja narzeczona nadal utrzymuje kontakty z dwoma facetami( a ja trzeci?) 3.czy moja rodzina wmawiając mi żebym się żenił bo ludzie plotkują i naśmiewają się z naszego narzeczeństwa (2lata) wymusili na mnie to i po walce poddałem się jest powodem. 4. Czy ślepa wiara iż po ślubie się odmieni moja żona i będziemy szczęśliwi. 5. Czy w okresie narzeczeństwa będąc u niej w domu przyjmowała jednego ze swoich facetów i wyrazny sposób starała się uniknąc naszej konfrontacji! tzn. ja byłem w jednym pokoju a ona podejmowała go w drugim? 6. czy 9 miesięcy przed ślubem uciekła z nim w sylwestra choć mieliśmy go spędzić razem z jej rodzinom i całą noc jej szukaliśmy z jej bratem? do tego wszystko powiedziała mi w twarz lecz ja miałem wiarą w nią że się zmieni na jej prośbę jej wybaczyłem lecz w sercu mym była rozterka która z każdym dniem narastała coraz większa Nie potrafiłem jej tego wybaczyć choc to sobie chciałem wmówić a po ślubie już całkiem się załamałem bo rodzinka się przyznała iż moja narzeczona prosiła ich oto żebym się z nią żenił bo ja zwlekałem ztym i ludzie się śmieją z niej !! więc co rodzinka napierała :: jak to wygląda że ja zwlekam !Dora z niej dziewczyna ,po ślubie się zmieni i na pewno się nam ułoży!! jesteś głupi !itp... lecz gdy im opowiadałem o jej postępowaniu lecz stwierdzili że już jest pózno by to przerwać i się wycofać. teraz głowy w dół i przepraszają długo by pisać o tym jednym a ten drugi ? i ja naiwny trzeci co Bóg da to będzie jestem gotowy nawet na śmierć.

Gość Bogdanie to co piszesz
jest podstawą o unieważnienie związku małżeńskiego, nie powinieneś mieć z tym problemu ... Nie jestem entuzjastką takich unieważnień [moje koleżanki tez starają się, akurat w ich przypadku mam wątpliwości], ale Twoja sytuacja jest nie do pozazdroszczenia - staraj się, na pewno wyjdzie! Nie chcę tu komentować zachowania Twojej zony, ale chyba źle wybrałeś ....

Gość Bogdan
Dzięki za obiektywną ocenę już zacząłem pisać taki wniosek do kurii Krakowskiej będę cię informował na bieżąco o toku sprawy ale mam jeszcze jedno pytanie czy 7 świadków może być? bo tylu się mi zaoferowało! ale to tylko moja rodzina nikt obcy ! Jedynym obcym mógłby być ksiądz który nam dawał ślub bo i on dopuścił się zaniedbania tzn. W chwili wypełniania dokumentów typu "czy wiem o ukrytych chorobach narzeczonej itp. wiesz o czym pisze, a przy wypełnianiu tych dokumentów narzeczonej nie było!!!! i on za nią skreślał te odpowiedzi !!!! a ona podpisała je pózniej po kilku dniach ,nie czytając nawet tego !!! bo stałem obok niej i widziałem że nie czytała!!!!! Czy to może też mi pomóc w tej sprawie? Bo mi się wydaje iż ksiądz nie dopełnił prawnych formalności i pominą procedury które powinny być w sposób prawidłowy przeprowadzone?

Gość Bogdan re.
sam nie jestem zwolennikiem ale czy przez to nie mam prawa do szczęścia? Czy muszę spuszczać głowę do końca życia , nosić żal...w sercu iż nic nie zrobiłem, czy dla mojej żony nie będzie lepiej mając czyste papiery może kiedyś się zmieni ? wież mi życzę jej szczęścia z całego serca !!! może kiedyś przejrzy na oczy i będzie potrafiła rozróżnić dobro od zła !!! Może to ja jestem tym złym że nie potrafiłem jej przebaczyć ale ja nie potrafię zakładać maski i robić dobrej miny do złej gry !!! Chciałem ją kochać ! być szczęśliwym i dawać szczęście jej, lecz ona zabiła we mnie tę iskrę która nie była podsycana od jej strony tylko zalana wodą która nas oddzieliła jak ocean. Naprawdę jest mi wstyd iż tak postępuję lecz to ona dokonała tego stawiając mnie w tej sytuacji z całą stanowczością mogę powiedzieć iż nigdy jej nie kochałem choć tak bardzo chciałem pokochać.

Gość Bogdan do Angel
Niestety nie poznałem twego imienia więc może nie będziesz zła gdy nazwę cię ANGEL? będzie mi łatwiej pisać, trudno mi troszkę pisać o swym życiu do anonimowej osoby a znając imię jest łatwiej przepraszam że tak narzucam Ci to:) AAA i przepraszam za błędy i literówki ale piszę dość szybko i czasem nie docisnę odpowiedniego klawisza pozdrawiam Bogdan.

Czy osoba która zawarta ślub jednostrony, sama nie przyrzekała, może po rozwodzie cywilnym, wziąśc ślub kościelny, może ktos zna odpowiedz na to pytanie, albo da mi nmiary gdzie będę się mogła tego dowiedzieć.

Dostaliśmy pismo o przesłuchaniu, przesłuchali jedną i drugą stronę i świadków i cisza. Nic się nie dzieje od ponad miesiąca. Kazali zapłacić za psychologa, który ma przeglądać wszystkie dokumenty czyli chyba potem wystawi opinię. Powiedzieli tylko na przesłuchaniu, że wszystkich przesłuchają a potem napiszą, że można przyjechać przejrzeć wszystkie zeznania i ewentualnie dołożyć jakieś dowody lub świadków ale się nie odzywają :(

Adwokat kościelny Diecezji Włocławskiej udziela bezpłatnych porad, a w sprawach powyższej Diecezji udziela bezpłatnej pomocy. tel. 661 437 833

Gość do pana adwokata
ile kosztuje ta "bezpłatna" porada ?