Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość henk1

Kto widział diabła?

Polecane posty

Gość pytaczek
"za karę wyrzucił go z nieba usuwając w cień i pozbawiając swojego boskiego towarzystwa." - i dał mu królestwo?;) "Bóg przecież nie stworzył szatana jako szatana.czy nie był najpierw aniołem a potem upadł?" - czy wszechwiedzący Bóg nie wiedział, że tak się stanie?;) "Bóg nie jest okrutnikiem,ale skoro tak nas kocha że jesteśmy zupełnie wolni nie może nas ustrzec przed złem bo to by było ingerowanie w wolną wolę." - owszem, ale stwarzając Szatana i pozwalając mu (przez własne miłosierdzie) kusić ludzi do złego, sataje się okutny;). Ponadto czemu dano nam wolną wolę, kiedy obowiązkiem w naszym życiu jest podążanie zgodnie z tym, co nam kazano? Musimy przestrzegać zasad pod groźbą kary. Czy to jest wolna wola? Skoro Bóg ma w stosunku do Ciebie plan, który nie może zostać zmieniony, to naprawdę masz wolną wolę? Inne przykłady na okrucieństwo Boga: -Skoro Bóg jest wszechwiedzący i `jest miłością', dlaczego doprowadził do stworzenia dziecka , gdy wiedział, że to dziecko pewnego dnia się go wyprze i będzie musiało spędzić wieczność płonąć w jeziorze ognia? Gdybym był Bogiem nie zrobiłbym tego; mam więcej miłości do ludzi niż On -Czemu Bóg sprowadził na ziemię potop? Przecież nie poskutkował. Zło powróciło. Bóg powinien wiedzieć, że tak się stanie! Więc po co się w ogóle przejmował? - bezsensowna kara, która nie przynosi skutku a jakże okrutna;) -Dlaczego Wszechmocny Bóg stał się ciałem w celu złożenia w ofierze samego siebie samemu sobie tak by jego stworzenie mogło uciec przed Jego własnym gniewem? Czy w swej nieskończonej mądrości nie mógł wymyślić czegoś, choć trochę bardziej skutecznego- przyznasz, że ofiara dosyć sadystyczno-masochistyczna;) -Który miłosierny bóg przyjmuje w ofierze swoją własną kreację? Zwłaszcza syna? -Czy Jezus był Bogiem pod ludzką postacią? Jeśli tak, to Bóg ratował nas przed samym sobą. Trochę samolubne, czyż nie? To jest to, co chrześcijanie bezwiednie głoszą przyjmując, że Jezus jest Bogiem -Skoro Bóg cofnął morze, tak by Mojżesz i Żydzi mogli uciec przed Egipcjanami, to dlaczego nie otworzył bram obozów koncentracyjnych? -Skoro Bóg chce byśmy żyli prawo i wybierali `dobro', to czemu stworzył zło? (Iz 45, 6:7). Nie wspominając o tym, że już wiedział, którzy ludzie nie wybiorą `dobra', więc po co tworzył ich na początku? Wygląda na to, że wielu rodzi się po to by iść do Piekła. -Bóg stworzył niewierzących i karze ich za bycie takimi, jakimi ich stworzył? -Jak miłościwy i kochający Bóg może oglądać miliardy swoich dzieci płonące wielokrotnie przez całą wieczność? -Dlaczego SIDS (Syndrom Nagłej Śmierci Noworodków) ma w ogóle miejsce? Czemuż Bóg miałby pozwolić żyć dziecku przez tak krótki czas? Czemu nie dać mu po prostu się nie urodzić?

skąd by było wiadomo, co jest dobre, gdyby nie było zła? a szatan to taka metafora, nie istnieje jako ktoś/coś, chyba, ze w wizjach/przywidzeniach projektowanych przez umysły, którym wiele może się wydawać :-D

Gość pytaczek
Ponadto Bóg często przeczy sam sobie;) „I rzekł Bóg: uczynię ludzi na obraz Nasz i podług podobieństwa Naszego.." (IMoj: I,26) „Pożałował wtedy Wiekuisty, że stworzył człowieka na ziemi i ubolewał w sercu Swoim." (I Moj:VI,6) Jest rozczarowany sobą?;) „I rzekł Wiekuisty do Mojżesza: Znijdź, przestrzeż lud, aby się nie porywał do Wiekuistego, aby widzieć, bo padłoby zeń mnóstwo." (II Moj: XIX,5) „I rzekł Wiekuisty do Mojżesza: Tak powiesz synom Izraela, i wyście widzieli, żem z nieba przemawiał do was." (II Moj: XX, 22) „I rzekł Wiekuisty (do Mojżesza): Nie będziesz jednak mógł zobaczyć oblicza Mojego, gdyż nie może ujrzeć Mnie człowiek i pozostać żywym." (II Moj: XXXIII, 20) „I rozmawiał Wiekuisty z Mojżeszem twarze w twarz, jakoby rozmawiał kto z towarzyszem swoim; poczem wracał do obozu.." (II Moj: XXXIII, 11) To można go bezkarnie oglądać, czy nie?

Gość pytaczek
Do akika Bez ciemności nie byłoby światła:) Ale w takim wypadku musimy uznać, że Szatan nie istnieje więc Pismo Święte i dotkryny Ojców Kościoła są przekłamane;)

i znowu wracamy do wolnej woli.masz prawo nie podążać zgodnie z tym co nam kazano.masz prawo nie wierzyc wcale.Bóg jest gentelmenem,nie narzuca się. -Dlaczego SIDS (Syndrom Nagłej Śmierci Noworodków) ma w ogóle miejsce? Czemuż Bóg miałby pozwolić żyć dziecku przez tak krótki czas? Czemu nie dać mu po prostu się nie urodzić? nie wiem ,chyba trzeba by zapytać boga-jedno jest pewne przynajmniej dla mnie.jeśli na nagłą śmierc łóżeczkową umiera dziecko osoby głęboko wierzącej-łatwiej jej przez to przejść.jeśli wierzy głęboko

widocznie pojmowanie ówczesnych ludzi wymagało przedstawienia spraw w ten sposób, inaczej się nie dało natomiast świat jest urządzony tak jak powinien i to ludzie w nim "mieszają" bo o tm nie wiedzą innymi słowy sami zgotowaliśmy sobie ten los (mamy wolną wolę) tak mniej więcej myslę chociaż nie powiem, zebym była wielką myślicielką... ot taka prosta teoria :-D

może te tragedie, które dotykają niektórych ludzi obiektywnie rzecz biorąc niesprawiedliwie są im po coś potrzebne - może właśnie do zbawienia

Gość ja dzisiaj widziałem diabła
miał kopyta wielki ogon i stercząca nabrzmiała pałę, acha i ział ogniem siarką potem porwał niewinna polską dziewicę z tego forum której kazał obciągnąć z połykiem to było straszne !!!! bo palę miał taką że laska musiała potem na drutowanie jechac do szpitala

Gość szoke szoke szoke
to naprawde straszne, a był obrzezany czy miał diabelska stuleję?

-->akika innymi słowy sami zgotowaliśmy sobie ten los (mamy wolną wolę) owszem według mnie własnie tak jest.człowiek kowalem własnego losu. tylko ode mnie zależy jak potoczy się moje życie

Gość pytaczek
nike "i znowu wracamy do wolnej woli.masz prawo nie podążać zgodnie z tym co nam kazano.masz prawo nie wierzyc wcale.Bóg jest gentelmenem,nie narzuca się." Przecież, jeśli nie będę przestrzegał zasad, trafie do Piekła:O To co to za "wolna wola" skoro wybór inny od narzuconego przez Boga spotka się z karą i wiecznym potępieniem? Do Akika "widocznie pojmowanie ówczesnych ludzi wymagało przedstawienia spraw w ten sposób, inaczej się nie dało" Czyli wszelkie personifikacje zła w Biblii są przekłamaniem? jak zatem mamy rozpoznać, co jest, a co nie jest w niej prawdą? Czy nie możemy wnioskować, że Bóg to dobro? Upersonifikowane tylko dla potrzeb maluczkich, którzy inaczej by go nie zrozumieli?

Gość ja dzisiaj widziałem diabła
miał wielka diabelska stuleję, takiej nigdy nie widziałem i wielki pomarszczony worek mosznowy który zwisał mu do kolan

Gość pytaczek
Do akika "innymi słowy sami zgotowaliśmy sobie ten los (mamy wolną wolę)" - czyżby? Skąd pewność, że mamy? Przecież Bóg ma wobec każdego z nas plan. A skoro tak, gdzie miejsce na wolną wolę? "może te tragedie, które dotykają niektórych ludzi obiektywnie rzecz biorąc niesprawiedliwie są im po coś potrzebne - może właśnie do zbawienia" - czyż to nie świadczy o okrucieństwie stwórcy? Nie mógł znaleźć jakiejś skuteczniejszej i mniej okrutnej metody?

Gość pytaczek
nike;) - to my weszliśmy na ich topick. Są zabawni;)

Gość diabeł ze stojącą pałą
auuuuuuuuuuu, auuuuuuuuuuu, auuuuuuuuuu odwiedzę was dzisiaj w waszych snach auuuuuuuuu, auuuuuuuu, auuuuuuuuuuuu

-->pytaczek Przecież, jeśli nie będę przestrzegał zasad, trafie do Piekła To co to za "wolna wola" skoro wybór inny od narzuconego przez Boga spotka się z karą i wiecznym potępieniem? wolna wola polega na tym że możesz nie wierzyć w niebo i piekło a oddawać cześć wielkiemu,kosmicznemu spaghetti.

plan wobec każdego jest taki sam - zbawienie, o reszcie decydujemy my... poza tym ja nie jestem gorliwą czytelniczką Biblii, a to co wiem/przeczytałam interpretuję tak, żeby zgadzło się z moją wizją świata Boga i człowieka

Poza tym zapominamy o ielkim milosierdziu Boga, wystarczy, ze uwierzysz on wybaczy i nie chidzi o to, ze mozna być złym bo Bog wybaczy, jeżeli uwierzysz w jego nieograniczoną milość nie zechcesz byc zły poza tym piekła nie ma, potępienie odczuwa ewentualnie dusza (sama je sobie jakby serwuje) która nie wybrała Boga i potem jak by "żałuje" tak myślę o wielkim milosierdziu Boga dużo nauczał w ostatnich latach życia Jan Paweł II

Gość pytaczek
niech moje namiętne usta wypełnią się diabelskim nasieniem... teraz i zawsze i na wieki wieków... amen

aaaaaaaaaaaa, własnie przyszedł do mnie diabeł z wielka pałą aaaa co robić????

a dlaczego to nie miałoby sensu, ze każdy będzie zbawiony inaczej? jezeli sam zdecydujesz że wybrales najwyższe dobro (czyli nie masz poczucia, ze żyjesz źle) to bez obaw - będziesz zbawiony tylko szczerze sobie odpowiedz na pytanie, czy Twoja dusz wybrała najlepszą możliwą drogę :)

mmmmmm, nawet miły jest wieć nie taki diabeł straszny, chyba wymasuję mu wora

gościu, wątpię czy na kogos tutaj działają twoje wypociny, naprawdę szkoda twojego czasu, lepiej idz sobie zrób dobrze albo drina jakiegoś, czy czekoladę :-D

--> akika A psychicznie chory ? Co wybierze i czemu ma ponosić karę. Jego choroba to nie jego wina.. taki się urodził. Może moja nie wiara to rodzaj choroby psychicznej ?

Gość pytaczek ktoś mi ukradł nick
nike "wolna wola polega na tym że możesz nie wierzyć w niebo i piekło a oddawać cześć wielkiemu,kosmicznemu spaghetti." - za co spotka mnie kara. Wieczne potępienie. O wolnej woli możemy mówić tylko wtedy, gdy każdy wybór będzie dobry/zły lub, gdy nie wiemy, który z wyborów przyniesie nam zbawienie, a który potępienie. Tutaj wszystko jest jasne. masz wolną wolę, ALE jeśli nie postąpisz tak i tak, ja cię ukarzę;) Do akika "plan wobec każdego jest taki sam - zbawienie, o reszcie decydujemy my..." - nie sądzisz, że w takim razie nasze życie jest zabawą stwórcy? Dostąpi zbawienia, czy nie dostąpi? Iście szatańska zabawa;) "Poza tym zapominamy o ielkim milosierdziu Boga, wystarczy, ze uwierzysz on wybaczy i nie chidzi o to, ze mozna być złym bo Bog wybaczy, jeżeli uwierzysz w jego nieograniczoną milość nie zechcesz byc zły" Te cytaty świadczą o tym, że Bóg wcale nie jest dobry, miłosierny i kocha ludzsi. Przeczytaj je uważnie;) „Ja, Wiekuisty, Bóg twój, Bóg zawistny, pomny winy na synach, na wnukach i prawnukach tych, którzy mnie nienawidzą." (II Moj: XX, 5) „Opoka, On, nieskazitelne zrządzenia Jego, bo wszystkie drogi Jego prawem. Bóg rzetelny i bez krzywdy, sprawiedliwy i prawy On." (V Moj: XXXII, 4) „Cudzoziemcowi możesz lichwę dawać, ale bratu twemu nie dawaj lichwy, aby błogosławił ci Wiekuisty, Bóg, twój we wszelkim przedsięwzięciu rąk twoich, na ziemi, do której wchodzisz, abyś ją posiadł." (V Moj: XXIII, 21) „A tak wyciągnę rękę Moją i porażę Micraim wszystkimi cudami Moimi, których dokonam pośród niego. (..) i będzie, że gdy pójdziecie, nie pójdziecie z niczym. Lecz wypożyczy każda niewiasta u sąsiadki swojej i u mieszkanki domu swego — naczyń srebrnych i naczyń złotych i szat i włożycie to na synów waszych i na córki wasze i złupicie Micrejczyków." (II Moj: III, 20-22; II Moj: XII, 35-36) matki swojej... ukamienują go wszyscy mieszkańcy miasta kamieniami na śmierć." (V Moj: XXI, 18-21) „Kto uderzy ojca swego, albo matkę swoją, śmiercią ukarany będzie." (II Moj. XXI, 1) „Jeżeli w podkopie schwytany będzie złodziej, a pobitym zostanie na śmierć, nie będzie o niego winy krwi." (tamże: XXII,1) „Kto ofiaruje bogom, oprócz Wiekuistemu, wytępiony będzie." (tamże: XXII,19) „Tedy rzekł Wiekuisty do Mojżesza: Wyprowadź bluźniercę za obóz i niech... ukamienuje go zbór cały." (III Moj: XXIV,14) „Jeślibyś usłyszał, że w którymkolwiek z miast twoich.. powiadają.. pójdźmy, a służmy bogom cudzym.. to pozabijaj mieszkańców miasta tego ostrzem miecza.. i bydło też podaj ostrzu miecza." (V Mój: XIII,13-16) „Jeżeli zaś zajdzie wypadek, tedy ustanowisz życie za życie, jeżeli oko za oko; jeżeli ząb za ząb; jeżeli ręka za rękę; jeżeli noga za nogę." (II Moj: XXI, 23-24) „Złamanie za złamanie; oko za oko; ząb za ząb: jako on zadał kalectwo człowiekowi, tak i jemu niech zadane będzie." (III Moj: XXIV,20)

ale jaką karę ponosi psychicznie chory? tzn co masz na mysli, ze zycie tutaj jest dla niego karą? nie wiadomo, może jako zdrowy byłby 100 razy gorszym czlowiekiem... zresztą to co ja wiem to nie wszystko, a prawdopodobnie bardzo mało... jeżeli czegoś nie rozumiem to godze się z tym, ze skoro obiektywnie nikt nie jest winien to widocznie tak jest najlepiej, tylko ja nie wiem dlaczego inna spraw, ze my jako ludzkość jesteśmy w wielu przypadkach winni i to bardzo

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się