akika 0 Napisano Styczeń 15, 2008 chodzi mi o to, ze wymiar sprawiedliwości i organy ścigania nie byly wtedy dobrze rozwinięte więc Bog postanowił sprawę załatwić za pomocą przykazań a teraz nie musi :-P pisałam już, ze to my sami zgotowaliśmy światu ten los.. co bardziej zauważalni działacze to własnie Hitler, Krzyżowcy i Inkwizycje... Bóg dał im wolną wolę nawet w powoływaniu się na Niego... ot co, nie wtrąca się więc jak mógł im tego zabronić? :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 "chodzi mi o to, ze wymiar sprawiedliwości i organy ścigania nie byly wtedy dobrze rozwinięte więc Bog postanowił sprawę załatwić za pomocą przykazań a teraz nie musi " - zazdroszczę wiary w nasz system prawny acz zważ, że jest on (system prawny) starszy od chrześcijaństwa. Skoro uważasz go za mniej doskonały od współczesnego - twoja sprawa, ale powiedz mi. Czy Bóg osobiście ci powiedział, że wtedy musiał, a teraz już nie, narzucać prawa? I od kiedy one nie obowiązują? Powiedział tylko tobie, czy jeszcze komuś? I czy chcesz powiedzieć, że wszechmogący Bóg coś musiał? To znów herezja;) "pisałam już, ze to my sami zgotowaliśmy światu ten los.. co bardziej zauważalni działacze to własnie Hitler, Krzyżowcy i Inkwizycje... Bóg dał im wolną wolę nawet w powoływaniu się na Niego... ot co, nie wtrąca się więc jak mógł im tego zabronić?" - a skąd wiesz, że oni się mylili i nie wypełniali jego woli? Wsza to Jego słowa: "„Oto ustawy i prawa, które starać się powinniście spełniać na ziemi, którą oddaje Wiekuisty, Bóg ojców twoich, tobie, abyś ją posiadł po wszystkie dni, w których żyć będziesz na ziemi: do szczętu zburzycie wszystkie miejsca, na których służyły narody, którymi zawładniecie, bogom swoim.. I rozwalicie ofiarnice ich, i skruszycie posągi ich i poświęcone gaje ich spalicie, rzeźby też bóstw ich rozbijecie, a zgładzicie imię ich z miejsca onego." (V Moj: XII,1-3)" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
posągowa nike 0 Napisano Styczeń 15, 2008 pytaczku! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Słucham;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
posągowa nike 0 Napisano Styczeń 15, 2008 ja o mydle ty -powidle.przecież wiesz dobrze o co mi chodziło z wiarą.twoje argumenty nie trafią do ludzi wierzących bo oni nie potrzebują w przeciwieństwie do ciebie dowodów.ale myślałam o religii a nie hitleryzmie.poza tym rozmawiamy o ludziach zrównoważonych psychicznie,a nie szaleńcach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
akika 0 Napisano Styczeń 15, 2008 pisałam żartobliwie.... nie zrozumiesz mnie choćbym nie wiem co napisala... skup się na tym, że człowiek ma wolną wolę, więc jak mogli wypelniać wolę Boga? a kto wie, może w dekalogu też maczalismy palce... tak robimy, bo tak wybieramy, kiedy wybieramy Boga...może dał nam wskazówkę, ze jeżeli tak postępujemy to jest dobrze :-D Hitler "raczej" łamał przykazania, więc masz odpowiedź... w sumie niektóre wojny są słuszne, właśnie ta przeciw Hitlerowi taka była, ale to my ludzie tak uznaliśmy... Poza tym nie ma odpowiedzi na wszystko, już Ci tłumaczyłyśmy nie napisalam o chrzęscijaństwie w odniesieniu do pierwszych systemów prawnych, a o Biblii, Stary Testament to kolejne tysiące lat przed Chrystusem... i nie napisałam,z e systemu prawnego i wymiaru kary nie było, a tylko, że byl sporo gorzej rozwinięty... i nie pisałam tego śmiertelnie serio dołaczyłam to :-P po prostu możliwe, ze tak było.... mogło być za wcześnie na prawdę o milości i trzeba bylo jakoś ludzkość na to przygotowac, choćby za pomocą gróźb i kar... zobacz jeżeli jest gorzej a potem lepiej to cenisz wszystko bardziej, od rau wszystko dobrze - przyjmujesz za pewnik, należy ci się, więc za co dziękować a tak w ogóle dyskusja coś się niepokojaco przedłuża i jeszcze przybierze jakiś irracjonalny wymiar.... mój umysł tez ma swoje ograniczenia i teraz czas na coś bardziej przyziemnego typu kubek kawy i coś na ząb :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Ależ ja nikogo do niczego nie namawiam. zadaję pytania:) I oczekuję logicznych odpowiedzi;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
posągowa nike 0 Napisano Styczeń 15, 2008 -->akika pytaczek uwielbia długie dyskusje czasami się zastanawiam czy go wielbić czy nienawidzić.uważaj z tą kawa-wypłukuje magnez ciao Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
posągowa nike 0 Napisano Styczeń 15, 2008 -->pytaczek Ależ ja nikogo do niczego nie namawiam. zadaję pytania I oczekuję logicznych odpowiedzi wiara nie ma z logiką wiele wspólnego.a poza tym od kogo oczekujesz tych odpowiedzi?od niewierzącej nike czy nie wszystkowiedzącej akiki? tu by trzeba chyba w sprawie konkretów pogadać z jakimś fachowcem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
akika 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Nike jesteś niesprawiedliwa, kilka razy podkreśliłam, ze nie wiem wszystkiego :-O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
akika 0 Napisano Styczeń 15, 2008 ups... źle przeczytałam sorka, poprzedni post nieaktualny :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 "skup się na tym, że człowiek ma wolną wolę, więc jak mogli wypelniać wolę Boga? " - jeśli za postępowanie zgodne z nakazami Boga czeka nas nagroda, a za niezgodne - kara - to gdzie tu "wolna wola"? Jeśli Bóg jest wszechwiedzący i ma wobec każdego z nas plan, to gdzie miejsce na wolną wolę? "może w dekalogu też maczalismy palce... tak robimy, bo tak wybieramy, kiedy wybieramy Boga...może dał nam wskazówkę, ze jeżeli tak postępujemy to jest dobrze " - nie rozumiem, co chciałaś powiedzieć. Przykro mi. Możesz jakoś uściślić? "Hitler "raczej" łamał przykazania, więc masz odpowiedź... w sumie niektóre wojny są słuszne, właśnie ta przeciw Hitlerowi taka była, ale to my ludzie tak uznaliśmy..." - naprawdę wierzysz w ideę słusznej i niesłusznej wojny? Toż każda ze stron uważa, że jest tą słuszną. A które przykazanie łamał? Może (zacytuję twoje słowa) to przykazanie nie powinno byc interpretowane dosłownie? No i przecież twierdziłaś, że nieważne są przykazania tylko wiara i miłość do Boga. "nie napisalam o chrzęscijaństwie w odniesieniu do pierwszych systemów prawnych, a o Biblii, Stary Testament to kolejne tysiące lat przed Chrystusem... i nie napisałam,z e systemu prawnego i wymiaru kary nie było, a tylko, że byl sporo gorzej rozwinięty... i nie pisałam tego śmiertelnie serio dołaczyłam to po prostu możliwe, ze tak było...." - nie jestem pewien, czy dobrze cię rozumiem. Chodzi ci o to, że nie wiesz o czymś, ale o tym piszesz dla żartów? "mogło być za wcześnie na prawdę o milości i trzeba bylo jakoś ludzkość na to przygotowac, choćby za pomocą gróźb i kar..." - wybacz, ale to nielogiczne. mam karcić i grozić dziecku tylko po to, aby zrozumiało, że je kocham? Coś tu bardzo nie pasuje:O "zobacz jeżeli jest gorzej a potem lepiej to cenisz wszystko bardziej, od rau wszystko dobrze - przyjmujesz za pewnik, należy ci się, więc za co dziękować a tak w ogóle dyskusja coś się niepokojaco przedłuża i jeszcze przybierze jakiś irracjonalny wymiar.... " - więc dlaczego Bóg umieścił pierwszych ludzi w Raju. Według twojej teorii powinien umieścić ich w Piekle, aby później docenili najmniejsze przejawy luksusu:O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
posągowa nike 0 Napisano Styczeń 15, 2008 akika,nie chciałam cię niczym urazić,przecież to właśnie napisałam,że nie wiesz wszystkiego.nie chciałam żeby wyszło z negatywnym oddzwiękiem tylko żeby podreślić że nie na wszystkie pytania można odpowiedziwć,a juz na pewno nie logiką.nie gniewaj się Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Myślałem, że toczymy luźną (co nie znaczy, że jałową, nielogiczną, czy głupią) dyskusję, która pomoże nam wymienić się poglądami, pogimnastykować umysł i miło spędzić czas. Jeśli Panie odebrały moje wypowiedzi jako napastliwe, serdecznie przepraszam. Mam zwyczaj rzucania zwięzłych argumentów stąd styl moich wypowiedzi może się wydawać oschły. Oczywiście, że nie zamierzam podważać niczyjej wiary, ale jeśli sprowokuję kogoś do głębszego zastanowienia się nad nią, nie przyniesie chyba nikomu, ani szkody, ani ujmy, ani wstydu:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
posągowa nike 0 Napisano Styczeń 15, 2008 pytaczku po raz milionowy pierwszy wracamy do początku: jeśli za postępowanie zgodne z nakazami Boga czeka nas nagroda, a za niezgodne - kara - to gdzie tu "wolna wola"? Jeśli Bóg jest wszechwiedzący i ma wobec każdego z nas plan, to gdzie miejsce na wolną wolę? NIE MUSISZ postępować zgodnie z przykazaniami,niczego nie musisz. to jest właśnie wolna wola Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 A cóż nam zostaje jeśli nie logika? Wszak na empirię w tej materii liczyć nie możemy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
akika 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Nike, ja źle przeczytalam.... myślałam, ze nazwalaś mnie wszytkowiedzącą, bo tak się tu rozpisałam Pytaczku... do Ciebie jak grochem o scianę... o karze już było, nie wierze w nią, ewentualnie sami sobie tworzymy takie poczucie, ze coś jest karą tak, uważam, ze niektore wojny sa słuszne, nie będziesz chyba pozwalał, zeby ktoś najeżdżał twój kraj i robił z ciebie niewolnika chyba moge pisac żatrobliwie o czymś co uwazam, ze być może miało miejsce chociaz nie mam na to dowodu, nie oznacza to "robienia sobie z tego żartów" może jeszcze wrocę na ten topik, ale w te jestem zmęczona, tym bardziej że walcze z jakims wiusem w moim nosie i gardle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Ależ muszę - jeśli nie chcę smażyć się w Piekle. Muszę, bo według nauk Kościoła, gdy przyszedłem na świat, narodziłem się wraz z moim przeznaczeniem, gdyż Bóg również wobec mnie ma plan:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
posągowa nike 0 Napisano Styczeń 15, 2008 stanowczo zmuszasz mnie do myślenia po raz kolejny zresztą.nie odbieram twoich wypowiedzi jako napastliwe w moim kierunku tylko jako napastliwe same z siebie.masz dosyć agresywny sposób dyskusji,ale na pewno nie oschły.ja po prostu wiele rzeczy przyswajam nie tylko rozumowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 "Pytaczku... do Ciebie jak grochem o scianę... o karze już było, nie wierze w nią," - ale system nagród i kar jest podstawą religii, którą wyznajesz. Jeśli nie wierzysz w dogmaty - nie jesteś katoliczką "tak, uważam, ze niektore wojny sa słuszne, nie będziesz chyba pozwalał, zeby ktoś najeżdżał twój kraj i robił z ciebie niewolnika" - to jest temat na zupełnie inną dyskusję. Powiek tylko tyle, iż nie uważam żadnej wojny za słuszną. Żadnej, żadniutkiej, żadniusiej. Jeśli chcesz rozwinąć ten temat, możemy:) "chyba moge pisac żatrobliwie o czymś co uwazam, ze być może miało miejsce chociaz nie mam na to dowodu, nie oznacza to "robienia sobie z tego żartów"" - oczywiście, że możesz, ale przyznasz, że takie żartobliwe gdybanie na temat, o którym nic nie wiesz, stawiane jako argument w dyskusji jest nieco niepoważne i stawia cię w złym świetle (to z zasad retoryki i erystyki) "może jeszcze wrocę na ten topik, ale w te jestem zmęczona, tym bardziej że walcze z jakims wiusem w moim nosie i gardle" - życzę zatem szybkiego powrotu do zdrowia:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Sposób dyskutowania jest też kształtowany niejako przez formę, którą się posługujemy. Co tu ukrywać, leń ze mnie śmierdzący i pisać rozwlekle, z zachowaniem formy, stylu, poprawności i grzeczności przychodzi mi z trudem;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
posągowa nike 0 Napisano Styczeń 15, 2008 ale NIE MUSISZ wierzyć w nauki kościoła. pytaczku,bo się wścieknę.a nie mogę się wkurzać przed treningiem bo mi potem sił nie starczy. i wtedy powiedział Pan:pytaczku,do niczego cię nie zmuszę,nie chcesz to nie wierz! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
akika 0 Napisano Styczeń 15, 2008 :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Ew. Jana (18) Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego. I co? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
akika 0 Napisano Styczeń 15, 2008 nie było mediów, które mogłyby podać dobrą nowinę o miłości, zbawieniu i odpuszczeniu grzechów, może dzięki temu udało się ludzkość pokierować, inna motywacja by sie nie sprawdziła a mialam już zniknąc z forum :-O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Przy pomocy gróźb i strachu? A może nie chodziło o media lecz o to, że rzeczywiście mamy tak postępować. Podejrzewasz Boga o jakieś pokrętne machinacje i przekłamania w imię dobra ludzkości. Mimo Jego wszechwiedzy, jakoś mu nie wyszło;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
posągowa nike 0 Napisano Styczeń 15, 2008 jeśli nie wierzysz to co cię obchodzi czy będziesz potępiony czy nie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Mówimy wszak o wolnej woli, nie o wyznaniu. Bóg nie daje wolnej woli bo nie pozostawia wyboru. jesteś grzeczny - do nieba, niepokorny - do piekła. To nie jest wolność Obchodzi mnie to również z innych przyczyn. Ponieważ Bóg kazał też wszystkich potępionych zabijać. Na bardzo wymyślne sposoby spełniano tę jego zachciankę a i dziś widzimy u Islamistów bogobojny pęd do rozprawiania się z niewiernymi. Skąd mam wiedzieć, czy mi ktoś głowy nie urwie? Spójrz;) Ks. Hioba (12) Niewierni muszą zginąć od dzidy, wyginą z braku rozumu. Ks. Ozeasza (7) Byli niewierni dla Pana, zrodzili synów nieprawych - teraz On niszczy i pustoszy ich pole. (Ks. Przysłów 13:9, Biblia Tysiąclecia) (25) Mąż prawy ma w bród pożywienia, żołądek niewiernych głód cierpi. (Ks. Przysłów 13:25, Biblia Tysiąclecia) (11) Rozwali się dom niewiernych, a prawych namiot zakwitnie. Apokalipsa (Objawienie) (8) A dla tchórzów, niewiernych, obmierzłych, zabójców, rozpustników, guślarzy, bałwochwalców i wszelakich kłamców: udział w jeziorze gorejącym ogniem i siarką. To jest śmierć druga. Bóg nie mówi - wezme owieczki moje a ci, którzy nie wierzą, niech sobie żyją w pokoju. On grozi, karze i domaga się ich zniszczenia;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pisarz niezrzeszony 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Teraz cię nie rozumiem. Skoro jestem niewierzący, nie wolno mi dociekać, jak wygląda kwestia wolnej woli w chrześcijaństwie? Przecież o niej rozprawiamy a nie o moim wyznaniu. Czy w takim wypadku, wolną wolę (nadaną przez Boga) mają tylko ci, którzy nie wierzą? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
akika 0 Napisano Styczeń 15, 2008 Nikt cię nie zniszczy i dobrze o tym wiesz równie dobrze można by się powołać na niewolnictwo, pańszczyznę itd - zrozum, to juz przeszłość, nasza zbiorowa świadomość się zmieniła, tamci ludzie mieli zupełnie inne postrzeganie, pewnie nie zrozumieliby przesłania o Bogu miłosiernym i wybaczajacym On NICZEGO nie wymaga, jesteś w stanie to pojąć???? ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach