Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Skorpionka81

Implant antykoncepcyjny - ktoś ma?

Polecane posty

Mam zamiar założyć sobie taki; już zdecydowałam. Czytalam jak na razie tylko teretycznie na jego temat; a czy jest tu ktoś, kto z wlasnego doświadczenia może napisać na jego temat? :)

nie bardzo mialam wtedy wybor poniewaz karmilam piersia i zdecydowalam sie na jego zalozenie, ale u mnie pojawily sie silne bole glowy i mialam jeszcze wieksze problemy z cera, ktore podczas brania tabletek mi prawie w ogole nie dokuczaja najwiekszym plusem jego posiadania bylo dla mnie tylko to, ze o niczym nie trzeba codziennie pamietac, no ale ja mimo wszystko pozostane wierna tabletkom jednak wszystkie skutki uboczne sa bardzo indywidualne , takze musisz sama ocenic u siebie ja wyjelam go po 2 latach

widać różne działanie u różnych osób bo mi swego czasu nie odpowiadały tabletki ijak tylko je odstawiłam to poczułam się o niebo lepiej. Póki co bóle głowy mi nie dokuczają a i problemów z cerą nie mam i mam nadzięję że tak pozostanie :) Pozdrawiam!

justaaaa, z tego co wiem, implant antykoncepcyjny nie jest jeszcze dostępny w Polsce, ja i Skorpionka mieszkamy w UK a Exilia w Niemczech. Aczkolwiek czytałam w necie artykuł o implancie w którym było napisane ,że implant można kupić za granicą na receptę polskiego lekarza, z tym że potem musisz znaleźć takiego lekarza, który będzie umiał go umieścić po wewnętrznej stronie ramienia :)

Exilia - i tak musialas byc w miare zadowolona jednak, skoro dopiero po 2 latach wyjęłaś. :) Ja myślę - nie jestem pewna ale tak mi sie wydaje - że z toleracją jego jest tak jak z tolerancją tabletek. Jedne kobiety mogą brac wiele lat i wszystko u nich o.k., inne zaś tyją, mają bóle głowy, jakies krwawienia, plamienia, itp... W koncu to są hormony i na kazda kobiete mogą dzialać inaczej. Ja kiedys bralam tabletki przez naprawde kilka dobrych lat i bylo wszystko super, wiec moze i z implantem sie uda. ziarnko_piasku - a czy zakladali Ci na miejscu, czy tez musialas sie umawiac na jakies wizyty? Jesli tak - ile musialas czekac? Mialas od tamtego czasu okres?

justaaa- ja nie slyszalam nic na ten temat, pomoglabym, ale nie mam jak, bo nic mi o tym nie wiadomo, ale na chlopski rozum, to pewnie tak. Warto sie dowiedziec, moze gdzies zadzwonic..? ziarnko_piasku - szukalam wlasnie o tym na necie, na ang. stronach, m.in. tu: http://www.advocatesforyouth.org/youth/health/contraceptives/implant.htm Są tam tez inne opisane metody natykoncepcyjne. Najbardziej podoba mi się....... abstynencja :D:D - no rzeczywiscie - pewnie daje 100% skutecznosci :P To dziwne z tym ograniczeniem wiekowym. To chyba jakaś bujda, pewnie chcieli ją zbyć, bo mają pewnie ograniczoną ilosc tych implantów do rozdysponowania. Jakby byly jakies ograniczenia, to by o nich gdzies pisano, a jakos nigdzie nie widzialam. A co do okresu - to ile po porodzie mialas okres? Bo ja mialam cesarke i chyba teraz mam okres - sama nie wiem czy to TO krwawienie, czy co innego :( (6 tygodni temu porod)

justaaa, receptę wystawioną przez polskiego lekarza można chyba zrealizować w każdym kraju UE skorpionko, u mnie było tak, ze dzień przed założeniem implantu wystąpiło jakieś takie plamienie, i nie byłam pewna czy to okres bo karmię cały czas piersią co 2 godziny (a czasem i czesciej) więc teoretycznie tego okresu nie powinno być :O powiedziałam o tym lekarce i zapisała to w papierach. Potem dwa tygodnie po założeniu implantu wystąpiło takie skąpe krwawienie (wystarczały mi wkładki hig) i trwało kilka dni, od tego czasu cisza - jeśli to był okres po implancie to nastepny powinnam dostać za jakiś tydzień, zobaczymy...

Gość ewach82
Hejka!!!

Gość dominika25
wiecie co ja mam problemy z bardzo wysokim ciśnieniem 163/111 ogólnie i brałam tabletki Yasmin (ostatnio) wcześniej Novinette, Cilest i Harmonet nie tyłam po nich tylko urosły mi piersi ale teraz mieszkam w UK i dolegają mi okropne bóle głowy i zastanawiam sie nad tym implantem albo jakąś minipiułką!!

Gość sylwiaa5
Hej, mam implant od 10ciu miesięcy i jak narazie jest to najlepsza antykoncepcja jaką stosowałam. Po tabletkach zawsze miałam zwiększony apetyt, a z implantem czuje się fantastycznie i wróciłam do wagi z młodości. Jest tylko jeden problem, nie mam okresu, a parę dni po stosunku pojawiają się u mnie plamienia, które trwają nieraz przez około 2 tygodnie. Po konsultacji z ginekologiem dowiedziałam się że niestety ale tak się zdarza, może nie u każdego?? Więc serdecznie polecam.

Gość Zlota Dama
Hej Dziewczyny. Ja mam taki problem. Chcialabym sobie zalozyc ten implant w sumie mam juz umuwione spotkanie na to zeby zalozyc ten immplant, ale chodzi o to ze sie boje o cos. Czy ktoras z was jezeli ma ten implant moze mi odpowiedziec na to pytanie ? Czy jezeli moj partner bedzie mial wytrys w srodku we mnie, to czy dojdzie wtedy do zapolodnienia jezeli bede juz miala implant? Prosze o odpowiedz i dziekuje z gory za odpowiedzi.

Gość wiola_UK
Ja mam ten implant od półtorej roku... NIE POLECAM, ja nie jestem zadowolona po pół, na początku miałam pewne kłopoty z nim. Założyłam ten implant w styczniu, a w marcu dostałam krwawienia, które trwało aż cały miesiac, na początku kwietnia poszłam do ginekologa i mi dała jeszcze jakieś tabletki, które miały mi uregulować miesiączkę, dostałam 3 opakowania i podczas kiedy je brałam było ok, bo okres miałam regularnie czyli ok 2 dni po zakonczeniu każdego opakowania. Po ostatnim opakowaniu również normalnie dostałam okres ... to było we wrześniu, teraz jest maj a ja nie mam okresu, ale ponoć to normalne, tak mi powiedział ginekolog i tutaj i w Polsce. Ja nie jestem pewna co do tego, że nie mam okresu już tak długo i planuję za pół roku go wyjąć i wezmę sobie tabletki. Implant mają jeszcze dwie moje koleżanki i mają taki sam problem jak ja... warto o tym poczytać zanim się zdecydujesz

Wiola - ale każda antykoncepcja ma swoje wady i zalety. O wadach implantu można poczytać na każdej stronei gdzie jest opisany sposób jego działania - to samo co wyczytałam w necie powiedziała mi lekarka: kobiety z założonym implantem dzielą się na 3 grupy > te które mają okres bardziej obfity > te które mają skąpy > i te które nie mają go wogóle (ja na przykład :) :P ) i mówiła mi też ze mogę mieć nieregularne i mocne krwawienia i jak coś to mam się do nich zgłosić. Także zakładając implant byłam całkowicie świadoma co mi może przy tym \"dolegać\" Implant mam od 1 listopada i nie narzekam :)

Gość wiola_UK
Nie wiem czy jest sie z czego cieszyć, że nie masz miesiączki. Wyobraź sobie, że to wszystko co "wylatuje" z Twojego organizmu to są śmieci... a teraz sobie wyobraź, że nie wyrzucasz śmieci z kosza w domu przez 3 lata:/ masakra! Dlatego ja nie jestem zadowolona z tego implanta własnie z tego powodu, że sobie wyobrażam ile "śmieci" znajduje się w moim brzuchu :/ Poza tym implant działa bez zarzutu, nie mam bóli głowy, nie tyję, ogólnie dobrze się czuję, no i o nic nie muszę się martwić jeśli chodzi o zabezpieczenie.

no uśmiałam się z tych śmieci jak nie wiem :D :D :D może doucz się trochę w tej kwesti co? a co z kobietami które biorą pigułki jednoskładnikowe cerazette i nei robią przerwy między opakowaniami bo takie są zalecenia lekarza? też zbierają śmieci tak :D nie no padnę... :D

Gość wiola_UK
może faktycznie powinnam sie douczyć nie wiem, tak czy inaczej ja sobie tak to wyobrażam... może Ty mi napiszesz w takim razie co się dzieje w naszym organizmie podczas gdy nie mamy miesiączki? Mój lekarz w Polsce powiedział mi, że jest niezdrowe nie mieć miesiaczki aż 3 lata, dlatego ja postanowiłam usunąć implant za pół roku. A i tak w ogóle wie miał już ktoś wyciągany implant? i mógłby mi ktoś napisać coś w tej kwesti, ja się boję, że będą mi rękę rozcinać :/

Gość Zlota Dama
Hej Dziewczyny. Ja mam taki problem. Chcialabym sobie zalozyc ten implant w sumie mam juz umuwione spotkanie na to zeby zalozyc ten immplant, ale chodzi o to ze sie boje o cos. Czy ktoras z was jezeli ma ten implant moze mi odpowiedziec na to pytanie ? Czy jezeli moj partner bedzie mial wytrys w srodku we mnie, to czy dojdzie wtedy do zapolodnienia jezeli bede juz miala implant? Prosze o odpowiedz i dziekuje z gory za odpowiedzi. Wczesniej mi nie odpowiedzialyscie.. Wiec Prosze was o Odpowiedz.. A Co tych smieci No to chyba oszalalas dziewczyno. Nic sie tam nie zbiera Wszytstko jest ok. Naprawde nie zbierasz zadnych smieci. No to odpowiedzccie mi Dziewczyny na moje Pytanko BALAGAM :* dziekuje :) i pozdrawiam

Gość wiola_UK
Złota Damo, Implant antykoncepcyjny daje Ci 99% pewności, ze podczas stosunku nie dojdzie do zapłodnienia. Moim zdaniem możecie się normalnie kochać bez żadnych przeszkód i konsekwencji.

Gość Zlota Dama
Dziekuje Bardzo :)...

no ja mam taki inplant, zalozylam go sobie w Anglii w tym kraju jest to za darmo w Pl slyszlam ze trzeba placic. poszlam do kliniki powiedzialam ze chce sobie zalozyc tak inplant i lekarz mi zadal kilka przywatnych pytani, potem jak juz mialam zamiar go wlozyc w moje ramie to wziol igle podwarzyl mi skore i wsadzi taki bialy malutki patyczek, nic nie bolalo, mam go na 3 lata, uboczne skutki sa ale zalezy od organismu czlowieka, u mnie np mialam problemy z miesiączko poniewaz mialam dlugo ale po 2 miesiącach sie uspokoilo i jest wszystko ok. jak ktos ma jakies pytania to prosze pisac na emaila

Gość wesola-justysia
Witam. Ja mam implant od roku i niestety musze go wyjac. Nie jetem zadowolona. Moj problem polega na bardzo nieregularnych miesiaczkach, czyli brak lub bardzo dlugie (najdluzsza 28 dni). Uwazam, ze jest to swietna metoda antykoncepcji pod wzgledem wygody tzn. nie trzeba pamietac o tabletce, jednak po roku stwierdzilam, ze wole lyknac tabletke raz dziennie niz meczyc sie z podpaskami przez miesiac :D Przez zalozeniem implanonu kazda pani powinna zastanowic sie czy jest w stanie zaakceptowac ewentualne nieregularne krwawienia. Pozdrawiam serdecznie!

Gość wiola_UK
ja miałam tak samo jak Ty, i poszłam do lekarza i ona mi dała tabletki na 3 miesiące i miesiączka mi się uregulowała, tzn podczas gdy brałam te tabletki + jeden miesiąc po skończeniu ostatniego opakowania miałam reguralnie, teraz nie mam już wcale. Ja nie wiem czy to dobre czy nie dla mojego organizmu ale mam spokój. POZDRAWIAM

Mam implant założony juz 3 tygodnie i mam lekki problem mianowicie nastepujacy. Wtym miejscu co mam założony implant swedzi mnie skóra, czy wy też tak miałyście, bo nie wie czy mam sie wybrać do lekarza? z góry dziękuje za odpowiedz.

Gość toriana
Ja mam implant juz drugi rok. Generalnie jestem zadowolona, jesli chodzi o sama metode antykoncepcyjna to rzeczywiscie, nie trzeba o niczym pamietac ani sie stresowac. Bole glowi dokuczaja mi czasem, ale tez nie jakos zabojczo czesto. Okroseu nie mam w ogole, jedynie sporadyczne plamienia wiec to i wygodne. Czytalam gdzies wypowiedz jeden z dziewczyn apropo nie wyrzucania smieci przez trzy lata....otoz implatn wstrzymuje wlasciwe rozwoj jajeczek wiec jest to bezpieczne, kobieta rodzi sie z pewna iloscia jajeczek a zaniim dojrzeje to tez przeciez miesiaczkuje, i implant dziala podobnie, tak jak przed pierwsza miesiaczka, nic sie nie dzieje ani z organizem ani z jajeczkami, to jakby wscinac pause na filmie. minus implanta ktory niestety doswiadczyl mnie to tycie. przytylam 12 kilo w pierwsze 3 miesiace po zalozeniu implantu,a teraz to juz jest okolo 20 kilo lacznie i za chiny nie mam wplywu na to aby to zgubic, stosowalam diety silownie etc...zreszta nigdy wczesniej nie mialam zadnych problemow z nadwaga. dlatego implanta bede usuwac i to juz niedlugo. ryzyko, nigdy nie wiadomo jak twoj organizm zareaguje na taka dawke hormonu, a szczrze uwazam ze mimo wielu wygod nie oplacalo sie... teraz bede rok albo i dluzej walczyc z nadwaga.

Mam implant od maja tego roku. Z czego jestem zadowolona to, ze nie musze myslec o antykoncepcji, wygoda, brak okresu, dobre samopoczucie. Czego nie moge juz zniesc? Od maja przytylam 7kg!!!! :( Zastanawiam sie nad wyjeciem implantu i powrotem do tebletek. Zaczelam chodzic na silownie od 2 tygodni. Jeszcze poczekam do grudnia, moze to cos da, a jak nie, to wyjmuje implant, bo cala jestem od tego spuchnieta i nieszczesliwa z powodu mojej wagi.

Gość marta_uk
ja mam implant prawie rok jestem zadowolona mam nie regularne krwawienia a moze raczej plamienia ale mysle ze to zdecydowanie lepsze niz tabletki nie martwie sie o antykoncepcje na jakis czas