Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość meira

Całus po założeniu obrączki *

Polecane posty

Gość meira

hej jak to u was było? pocałowaliscie obrączke po jej załozeniu?? maż pocałowac wasza reke razem z obrączka?a wy najpierw pocalowaliscie sama obraczke przed nałożeniem czy juz na dłoni męża?? pytam tak z ciekawosci ? u nas mąż pocałowal moja obraczke po zalozeniu ja na palec i ja zrobilam tak samo - pocalowalam obraczke juz na dłoni meża:)

Gość meira
aaa no i jesli jestescie przed slubem to jak zamierzacie?? a co sądzicie o pocałunku w usta po przysiedze lub wymianie obrączek?

na moim ślubie mąż pocałował obrączkę i założył mi ją...a ja zapomniałam ją pocałować i wogóle tego nie zrobiłam.... byłam na ślubie u kuzynki i oni całowali obrączki już założone...śmiesznie to wyglądało,jakby się po rękach całowali...

Gość meira
no ja tez ma sie rozumiec:) ale pytam jak to bylo w kosciele tuz po wymianie czy na dłoni meza czy przed nałozeniem a pytam bo spotkalam sie niedawno z krytyka(!!) ze nie wypada(!!) pocalowac meza publicznie w reke tylko trzeba to zrobic przed nalozeniem.. dziwne dla mnie pocalowanie dłoni meza w kosciele bylo niezwykle uczuciowe i wymowne i nie wyobrazam sobie inaczej... a niektore kobiety mowia- nie wypada itp

Gość meira
no walsnie czemu smiesznie?? bez obrazy ale pytam z ciekawosci

bo nie podoba mi się to...według mnie śmiesznie wygląda jak kobieta całuje męża po rękach...nie chodzi mi o to że nie wypada bo to normalne...ale nie przy wszystkich...we dwoje to ok...takie jest moje zdanie...

pewnie dlatego że faceta nie całuje się w naszej kulturze w rękę, u nas jest taki zwyczaj że mężczyzna całuje kobietę w rękę a ona jego w policzek lub usta, krótko oczywiście :)

Gość a to caluje sie obraczki...
kurcze ja nie slyszalam o tym :) a za kilka miesiecy mam slub... powazne robi sie to..?

My mieliśmy śmieszną sytuację, bo nie słyszeliśmy w ogóle o tym zwyczaju. W moim mieście rodzinnym chyba tego nie ma. Natomiast ksiądz był \"sprowadzany\" z innego miasta (przyjaciel rodziny) i przy zakladaniu obrączek, kiedy mąż już wyciągał łapkę po obrączkę dla mnie, ten ksiądz szepnął \"trzeba pocałować\" :D Na co mój M zbaraniał, i naraz wykonal głęboki ukłon w stronę tacki z obraczkami i dał dzioba obrączce na tacce :D :D I tak mogło być śmieszniej, bo mógł - był pocałować mnie :P ;) ja już trochę bardziej wykazałam się opanowaniem, podniosłam i ucałowałam ;) więc to chyba zależy nawet od regionu...

Gość just me 29
też pierwszy raz słyszę o takim zwyczaju całowania obrączek. osoby które tak robiły - z jakich okolic jesteście?

Gość meira
ja i mąż jestesmy z woj. kujawsko-pomorskiego i całowalismy obraczki juz na swoich dłoniach,( ale zeby byla jasnosc, ksiadz nam tego nie mowil, sami tak zrobilismy) ale bylismy tez na slubie nad morzem w Gdyni i równiez tak samo - całus juz na rączkach- ale o ile dobrze sobie przypominam im ksiądz to podszeptał:) ogolnie ja czesto sie z tym spotykam na slubach..

Oba miasta były w obrębie woj. śląskiego. Ale to w zasadzie nawet różni się nawet pomiędzy poszczególnymi parafiami w jednym mieście - tak zauważyłam. Więc trzeba po prostu przed ślubem wywiedzieć się co i jak u księdza \"prowadzącego\" ;)

Gość meira
my nic tam sie nie "wywiadywalismy"- po prostu postanowilismy ze tak zrobimy i juz :) Przeciez ksiadz nie moze tego zabronic:)

pewnie, że nie - ale może NAKAZAĆ , tak jak w naszym przypadku, a my cali głupi ;) chociaż fajny filmik mamy na pamiątkę :P

Gość meira
no fakt :) takze uwazam ze i tak lepiej z samych siebie - przynajmniej nie jest sie zaskoczonym :)

Gość ulaaaaskaa
Ja jestem z białegostoku i tez całowalismy obraczki na swoich dłoniach ;-)

Gość pierwszy raz slysze..

Gość meira
ok a kwestia całowania się w kościele? co sadzicie?

Gość u nas w mazowieckiem
pocalunek sklada sie na obraczce przed jej zalozeniem na palec

Gość mjmjgm
a co to?? jakaś tradycja czy przesąd?? zapadłą dziurą trąci i może wyglądać dziwacznie no chyba że ktoś będzie pamiętał i spontanicznie, naturalnie mu wyjdzie...

Gość mjmjgm
nie krytykuję was, absolutnie nie ale przyznam że ogólnie zdumiewa mnie ludzka płodność w wymyślaniu, kultywowaniu, spiętrzaniu zbędnych zachowań

Gość meira
Do mjmjgm- nic na siłe.. Dla mnie jest to piekny gest

Gość mjmjgm
ale że ksiądz sam zwraca uwagę, "nakazuje" (!)... to już bałwochwalstwem i odstępstwem od liturgii trąci

Gość mjmjgm
no, piękny, to fakt ale przestaje być taki gdy ktoś się martwi czy będzie pamiętał, gdy goście obserwują czy i jak obrączka została pocałowana, gdy ksiądz zwraca uwagę to jakieś stawianie spraw na głowie

Gość meira
zgadzam sie, ale zauwazcie kiedys bylo to na porzadku "dziennym"- :)ucałowanie obraczki jesli moge tak napisac, a ksiaża sa starej daty, wiec... jeszcze o tym przypominaja ale zapytajcie swoich rodziców dziadkow, jak to kiedys bylo...

Gość mjmjgm
teraz jak się dowiaduję o tym całowaniu obrączek, to myślę sobie że kto wie, może też obrączkę cmoknę jeśli będzie to jakoś leżało w kontekście ale niepokoi mnie że mogłabym na ten temat nie wejść i ktoś by mi potem sugerował że coś z uroczystością nie tak bo ja obrączki nie pocałowałam, czy ksiądz by mi jakieś uwagi zwracał

Gość mjmjgm
no ja pierwsze słyszę a śluby w kościele to w mojej rodzinie nie nowina