Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Anna 24

DOBROSŁAWA imię dla córeczki, co sądzicie? jakie skojarzenia?

Polecane posty

Gość gość
No i wyszło szydło z worka... Wiadomo czyje dzieci sie wysmiewaja z imion innych. Te matki specjalnej troski sie odezwały. To dopiero wioche słysze, słome w butach widze.

Gość gość
6:18 Dziekuje, nie wiedziałam, ze brzmie tak gornolotnie, myslałam, ze zchodze do poziomu troli. Ciesze sie, ze nie.

Gość gość
Mi się Dobrosława nie podoba, to imię brzmi po prostu brzydko.

Gość gość
Nie podoba mi się jest takie ciężkie.

Gość gość
Imie jest dla dziecka, a nie dla mamy.To ono bedzie je nosic, wstydzic sie imienia, moze byc posmiewiskiem.po co sie realizowac kosztem dziecka, pomysl czy bedzie zadowolona z Dobrusi,bo nie sadze.Fakt ze Dobrusia slodko brzmi, ale to raczej jak dla maskotki, a dziecko rosnie i bedzie nastolatka

Gość gość
A skojarzenie ze sredniowieczna chlopka z czepkiem na glowie idaca po.wode do studni, w poblizu zamek, mury i rycerze.nie kazdy lubi takie klimaty, ale sa tacy co sie fascynuja

Gość gość
Imie jest dla dziecka i dlatego Dobrosława jest swietna. Normalne imie, ale wyjatkowe. Inne mamuski nie patrza, ze bedzie 5 Julek w klasie i biedne dziecko bedzie sie odwracało po kazdym zawołaniu tylko po to, zeby usłyszec "nie ty". Dziecko w niesamowite kompleksy moze wpasc przez to, ze mamuski nie potrafia myslec i kalendarz imion przejrzec. Masz racje nic gorszego jak niemyslace mamuski.

Gość gość
19.33 ja mam popularne imię i jakoś kompleksów z powodu imienia nie mam, ani żalu do rodziców. I wiesz co jeszcze ci powiem...bardzo lubię i podoba mi się moje imię, dziwne co nie, bo według ciebie każdy kto ma popularne imię jest zakompleksiony. Dziękuję rodzicom, że nie mieli takiego myślenia jak ty i nie byłam Dobrosławą wśród Kasi i Magdy.

Gość gość
To dobrze, ze udało ci sie kompleksow uniknac.

Gość gość
18:48 Akurat imie Dobroslawa to domena szlachty i rodziny krolewskiej. Wisniaczki to Kasie, Anie, Madzie i Hanie, a nie polskie imiona dwuczlonowe. "Na skutek decyzji soboru w Trydencie, który się odbył w 1563 roku, biskupi zabronili nadawać imiona, które nie byłyby imionami świętych. Szlachta broniła swoich Zbigniewów i Jarosławów, ale prości ludzie mogli odtąd wybierać imiona wyłącznie z kalendarza chrześcijańskiego, gdzie z imion słowiańskich były jedynie Kazimierz, Stanisław, Wacław i Władysław."

Gość gość
Takze chłopka sredniowieczna kojarzy mi sie z Kaska, Anka, Hanka, Madzia czy Zoska według naszej histori. Taka Madzia i Helenka lazły po wode, boso wygladajac czy jaki chłop nie chce z nimi poigrac.

Gość gość
gość dziś Podasz w końcu ten konkrety zapis soborowy czy nie?

Gość gość
A pojdziesz wreszcie do biblioteki czy nie?

Gość gość
Nie pójdę, mam Kindla.

Gość gość
czekaj czekaj, a czemu ona ma niby isc do biblioteki? bo jesli dobrze rozumiem ty cos piszesz, na co nie masz poparcia w odpowiednim dokumencie, ktos cie prosi o udowodnienie, a ty nie masz zadnego dowodu, tak? i jeszcze bezczelnie wysylasz kogos do biblioteki zeby za ciebie ten dowod znalazl? :O

Gość gość
http://www.ultramontes.pl/sobor_trydencki_5.htm Ja podaje zrodla tych twierdzen wszedzie, a tekstow orginalnych to moga sobie te bezczelne szukac, ktore pluje na polskie imiona i ucza swoje dzieci krzywdzic innych. Co nie umie sobie znalezc tekstu Soboru? Co to za problem, masz czytaj jezeli chcesz.

Gość gość
21:49 Ona ma isc do biblioteki bezczelna wcinajaca sie kreaturo poniewaz podawalam jej te zrodla juz wiele razy, a ona nie moze nic znalezc wiec zasugerowalam biblioteke i pomoc obslugi jak nie nie umie komputera obslugiwac. Dlatego ma isc do biblioteki poniewaz mam dosyc caly czas te same zrodla podawac

Gość gość
gość dziś Nie, niczego nie podałaś. Wycierasz sobie klawiaturę tym soborem trydenckim a NIGDY nie podałaś konkretnego zapisu. Kopiuj-wklej z innych stronek, gdzie też tego oficjalnego zapisu nie ma to robienie z siebie idiotki, moja droga.

Gość gość
Szczerze, osobiście wolałabym być już tą Julią niż Dobrosławą.

Gość Dominik

Dobrosława - Dobrusia to zwyczajne ładne imię. Ani nie szpanerskie ani pospolite. To że wielu ludziom nie pasuje to tylko kwestia braku osłuchania i przyzwyczajenia. 

Gość Gość
2 godziny temu, Gość Dominik napisał:

Dobrosława - Dobrusia to zwyczajne ładne imię. Ani nie szpanerskie ani pospolite. To że wielu ludziom nie pasuje to tylko kwestia braku osłuchania i przyzwyczajenia. 

Podobnie uwazam, normalne imie tylko nie osłuchane.  Moze teraz bedzie lepiej poniewaz troche imion, ktore mozna zdrobnic Dobrusia jest nadawanych np. Dobrawa, Dobrochna i Dobrosława.  Zobaczymy jak to bedzie widziane za rok lub dwa.

Gość gość

Chyba jedno z najbrzydszych. Gorsze dla mnie to tylko Zdziśka, Staśka, Miećka i inne podobne (ale w sumie jeden czort, wszelkie "sławy" są okropne).

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość gość napisał:

Chyba jedno z najbrzydszych. Gorsze dla mnie to tylko Zdziśka, Staśka, Miećka i inne podobne (ale w sumie jeden czort, wszelkie "sławy" są okropne).

Kazdy ma swoj gust

Dla mnie jedno z najlepszych.  Amelka, Julka, Zoska, Madzia, Wikta, Oliwka, Ewka i Lenka sa jednym z najbardziej paskudnych i obrzydzonych imion wiec kazdy ma swoje zdanie i gust.

Gość gość
Dnia 9.11.2018 o 06:21, Gość gość napisał:

Szczerze, osobiście wolałabym być już tą Julią niż Dobrosławą.

Ja też, zdecydowanie.

Gość Gość
16 godzin temu, Gość gość napisał:

Ja też, zdecydowanie.

Wolałabym po rozpalonych weglach chodzic niz byc Julia lub Hania dzisiaj gdy mogłabym byc własna Dobrosława.

Gość gość
18 godzin temu, Gość gość napisał:

Ja też, zdecydowanie.

Julką czy Hanką tak, bardzo lubię te imiona. Za to Lenkę stawiam na równi z Dobrosławą czy Mieczysławą - jakby mnie tym rodzice pokarali to zmieniłabym jak tylko bym mogła. 😣

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość gość napisał:

Julką czy Hanką tak, bardzo lubię te imiona. Za to Lenkę stawiam na równi z Dobrosławą czy Mieczysławą - jakby mnie tym rodzice pokarali to zmieniłabym jak tylko bym mogła. 😣

Lenka dla mnie stoi na rowni z Julka i Hanka- tak samo oklepane.  Dobroslawa czy Wislawa sa wyjatkowe- gdzie Lence do takich imion.

Gość gość
10 minut temu, Gość Gość napisał:

Lenka dla mnie stoi na rowni z Julka i Hanka- tak samo oklepane.  Dobroslawa czy Wislawa sa wyjatkowe- gdzie Lence do takich imion.

Mnie zwisa czy "oklepane". Uważam te imiona za ładne, a Lenkę i Dobrosławę za brzydkie, i to bardzo. Wolałabym nosić ładne oklepane imię niż brzydkie ale "oryginalne".

Gość Gość
5 minut temu, Gość gość napisał:

Mnie zwisa czy "oklepane". Uważam te imiona za ładne, a Lenkę i Dobrosławę za brzydkie, i to bardzo. Wolałabym nosić ładne oklepane imię niż brzydkie ale "oryginalne".

Jak napisalam, kazdy ma swoj gust.  Dla mnie oklepane imiona brzydna i przestaja sie podobac.  Dobroslawa, Nawojka, Olimpia sa dla mnie sliczne i zwisa mi, ze wszyscy inni nosza to samo imie, a ja inne.