Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

_x_

Ile kosztuje chrzest?Polska,Anglia,Niemcy-porownajmy ceny

Polecane posty

Ja w Polsce dalam 300 zl-tak chcial ksiadz

Gość Temperówka czerwona
Ksiądz: Co łaska Ja: Mam przy sobie 200 zł Ksiądz: To zapłaci pani później

W Niemczech nie placi sie nic. My jeszcze dostalismy od parafii gromnice w prezencie. No, ale nie powinnysmy porownywac Polski z Niemcami, bo w Niemczech kazdy katolik placi przymusowo podatki na Kosciol (wysokosc zalezy od wysokosci zarobkow- wylicza sie to procentowo). W Polsce przynajmniej nikt nikomu nie odciaga z pensji datkow na Kosciol...

My z okazji Chrztu (Polska) daliśmy datek w wysokości 50zł na cele kościoła.

Gość monik003
Polska - 50 zł

dałam 100 zł ksiadz nie chciał wziasc ale mu zostawilam na stole bo az mi glupio bylo. mielismy specjalna uroczystosc tylko dla naszej rodzinki :) bylo slicznie. mala dostala od ksiedza pamiatkowy obrazek z aniolkiem i ksiazeczke :D:D

Gość w mojej parafi
jest CENNIK poszlismy uzgodnic termin chrzestnych powpisywal a na koniec powiedzial 100zl ciekawe co by zrobil jak bym powiedziala ze nie mam tyle, dziecka by nie ochrzcil z listy wykreslil pierdolone czarne skurwysyny po koledzie chodzi w karte wpisuje kto ile dal z oplatkiem to samo

Ksiądź powiedział CO ŁASKA dałam 50 zł bo tylko tyle miałam. Schował sobie za pazuche,nic nie powiedział.Ale chrzest mieliśmy piękny :D dodatkowo dostaliśmy obraz -pamiątka z chrztu św.

Gość mala hanka
dziewczyny nastepnym razem to rachunek trzeba wziasc..jak jest cennik;)

u nas co łaska- ale nie wiecej niż 100 dalam 100 BO ŚLUB WCZEŚNIEJ MILAM ZA DARMO ;) PO KOLĘDZIE - JAK SĄ MALUTKIE DZIECI TEŻ KSIĘŻA STANOWCZĄ ODMAWIAJĄ WZIĘCIA KOPERTY BO MAMY WAŻNIEJSZE WYDATKI SORRY ZA CAPSA ALE PISZĘ Z ZUZKĄ ;)

o jej ja trafilam na takiego ksiadza jak odbieralam odpis aktu chrztu do naszego slubu... powiedzial co laska wiec sie popatrzylam na moja mame ona na mnie a ksiadz na to to ty cyciagaj pieniadze a ja pokiwam glowa czy wystarczy... wyciagnelam 20 zl... nic... 30 ... nic... pokiwal przy 60... :D:D:D:D:D dobrze bo mi sie juz konczyły :D:D:D ale swoja droga 60 zl za odpis aktu chrztu??:-o

Gość w mojej parafi
najlepsze to to ze nie mamy koscielnego!!!! jak spytalismy ile to powiedzial ze w 1000zl powinnismy sie zmiescic!!!! wiec mu powiedzielismy ze nas na slub koscielny nie stac a on ze nas moze byc nie stac na przyjecie weselne a na slub miec musimy, paranoja!! pozdrawiam Księdza MĘŻYKA z parafi Św. Brata Alberta w Skarżysku!!!! jak bedzie taniej to wezme poki co za drogo chcesz ksiezulku jestes troszke pazerny!!!

wkurza mnie to że co parafia to inaczej- ja powiedzialam proboszczowi czy daloby sie taniej- a on grzecznie mi powiedzial ze jak nie mamy to nie ma co sie zapożyczać a sakrament slubu musi być !

u nas na slubie nie bylo zadnego cennika... nie pamietam ile dalam ale wiem ze ksiadz byl swietny za to zakonnica to jakas franca... w dzien slubu wziela od nas obraczki i powiedziala ze ona zaniesie na oltarz zeby tam poswiecic zeby lezaly no to ok. za chwile przylatuje i sie pyta czy jak dostaniemy kwiatki to damy do kosciola to jej powiedzialam ze nie dostaniemy kwiatków bo mówilismy wszystkim zeby nie kupowali i zamiast kwiatków dostalismy ubranka i zabawki dla malej. tzn jakies tam 4 bukiety dostalam ale nie wiedzialam przed slubem ze dostane bo niby skad ( to od sasiadów filipa ktorych wogole nie zparaszalismy a oni sobie przyszli poogladac bo niedaleko mieli :D:D) na to siostra pieprznęla obraczkami o podloge i sobie poszla... ksiadz w szoku, my w szoku... ludzie sa rózni a osoby duchowne to tez ludzie...

MaMani nietaktyczne podejscie do sprawy- mówi sie, nie wiem, co dostaniemy :-D moze nic, bo u naroda finanse cienkie ;-)

my w niemczech tez nic nie placilismy wogole jak zapytalam ksiedza ile to kosztuje to mu malo co piana z geby nie poszla ale wie jak to jest w Polsce bo byl pare razy u Nosola w Polsce tutaj nie ma niestety takiego czegos jak" kopertowy "ze sie musisz podpisac i ile dajesz i nawet ksieza w tym czasie co mszy nie maja musza normalnie pracowac zeby wyplaty miec

Gość Dżizes lows ass
Szkoda, że Jezus nie załączył cennika chrztów - byłoby duuuużo łatwiej. ;)

Gość phaedra
A ile kosztuje chrzest dorosłego człowieka ?

Gość klecha
Sakrament nie kosztuje bo rzeczywiście jest darem ustanowionym przez Jezusa Chrystusa, w wielkim skrócie. Natomiast Moi Drodzy tak pięknie się wypowiadacie na temat ceremonii, przede wszystkim ich kosztów. Nie bronię nikogo i też nie krytykuję, za Wasze zdanie. W niektórych sytuacjach, albo w większości jest tak że rzeczywiście określenie co Łaska, jest współmierne do tego co ludzie w ofierze składają. Jedno z przysłów pozwolę sobie przytoczyć "jak wiara, taka ofiara". Oczywiście każdy odbierze to personalnie. Opinie o księżach bywają różne bo też z różnymi ludźmi macie do czynienia. Proces sekularyzacyjny postępuję ciągle i nieustannie, atakuje się Kościół ale przede wszystkim osoby duchowne. Jak ładnie, ktoś wcześniej nadmienił to są ludzie i też potrzebują funkcjonować, żyć. Czarną łatę jest łatwo komuś przyszyć i napiętnować, gorzej jest to odkręcić. Proszę weźcie jeszcze pod uwagę, gdzie dana parafia się znajduje, frekwencja wiernych na Mszach św. Ofiarność ludzi i zaangażowanie w pracę, animacja Wspólnot, praca młodzieżowa, praca z dziećmi, przykład własnego życia, apostolstwo rodzin itd... uczniem Chrystusa jest ten co przyjmuję Jego naukę i wypełnia ją,m a więc potencjalnie każdy ochrzczony, proszę odpowiedzcie sobie sami jak to wygląda w rzeczywistości. Nie ma świętych, są Ci którzy do świętości dążą, a więc Ci którzy tę świętość osiągnąć pragną, a ta jest wpisana w życie każdego wierzącego. Proszę jak świat nabiera awersji do Kościoła, bo tym sterują media i przeciwnicy jedności ludzi. Moment Sakramentu jest moment podniosły, niesamowitym wręcz doskonałym bo to jakoby sam Chrystus w mocy Ducha Świętego i Ojca zstępuje ponownie na ziemię by stać się udziałem życia tych ludzi, tych konkretnych ludzi, dzieci, młodych czy osób już posuniętych w latach. Ofiara się różni od jałmużny, to nie z tego co zbywa, ale z tego co z serca wypływa. Tak niech to będzie mała cząstka materii, ale cząstka Was samych, bo to jest Wasze Święto, być może najważniejsze i największe w życiu.... Zazwyczaj jednak negatywnie wypowiadają się Ci którzy byli czy są nie w porządku wobec siebie i Pana Boga. Małżeństwo jest świadomością napełnione i wypełnione, świadomością i odpowiedzialnością. Tu rzeczywiście, wesele jest dodatkiem do ślubu, ma wypełniać tę najpiękniejszą uroczystość Waszą, ślub jest dla Was a wesele dla gości. Ta Wasza zgoda małżeńska pociąga za sobą odpowiedzialność za Was samych wzajemnie i za Kościół, za Kościół także bo Wy jesteście Żywym Kościołem. Sakrament Małżeństw to jedyny gdzie Wy jesteście jego Dawcami i Biorcami, Wy stajecie się szafarzem Sakramentu przez moc Ducha Świętego. przez Boga Trójjedynego , Ojca i Syna i Ducha Świętego. Moi Drodzy Wy nie płacicie za Ślub ale składacie ofiarę. Oczywiście, że są koszta administracyjne i z tym trzeba się liczyć... Pozdrawiam

niby co łaska, ale wypada rzucić coś na Kościół, a ile- to juz zależy od zasobności portfela

Gość a taaaaaaaaa
to ja wam opowiem historie mojej siory gdy 2lata temu chrzcila corke. u nas to kosztuje 300zl ona: mam tylko 200zl ksiadz: to za malo ona: na wiecej mnie nie stac ksiadz: a co maz pije? ona: gdyby maz pil to bym nic nie przyniosla wzial kase z wielka laska

My mieliśmy razem ślub i chrzciny, spytaliśmy księdza ile, to powiedział co łaska, mój wtedy jeszcze naqrzeczony mówi czy 200 starczy, a ksiądz na to że to nasza sprawa i że nikt nikogo tu nie rozlicza. Ceremonia była śliczna, ksiądz super i wogóle wszystko pięknie. Slub braliśmy w parafii mojego męża, a jak poszłam w swojej po odpis aktu chrztu to cennik mi ksiądz przedstawił - 50 zł za odpis. Na szczęście byłam na to przygotowana, wogóle nie lubię chodzić do mojej parafii.

Gość do a taaaaaaaaa
A nie mogla poczekac i uzbierac jeszcze te 100zl? Z oplatami domowymi tez tak robi? Musi byc wiec zadluzona po uszy :O Skoro jeden placi 300zl to i drugi musi.

Gość a taaaaaaaaa
nie z oplatami tak nie robi.. sa w trakcie budowania domu a na razie wynajmuja mieszkanie wiec kazdy grosz sie liczy. a ksiadz nie zbiednieje bo oprocz chrztu siostrzenicy bylo jeszcze 5innych... wiec na brak kasy narzekac nie moze

Gość klecha
Niemcy mają inne realia. Podatek wyznaniowy odprowadzają wszyscy bez względu na przynależność czy nie przynależność do danej Wspólnoty, jeśli nie jest to na Kościół Katolicki to i tak państwo odciąga to w innej formie. Tu Polacy popełniają wielki błąd skreślając się z listy wierzących, podatek i tak zostaje ściągnięty w takiej czy innej formie, na taki czy iny kościół wyznaniowy bądź skarb państwa. Księża mają wypłacaną pensję przez daną diecezję. Owszem stają się w pewien sposób urzędnikami ale, czego nie ma nikt inny, pozostają szafarzami Sakramentów. Eucharystia i czyli Msza Św. jest doskonałością niepodważalną bliskością z Panem Bogiem, bo prosto mówiąc kapłan przynosi i daje nam Chrystusa Eucharystycznego w postaci widzialnej Ciała i Krwi Chrystusa Pana. W Polsce i wielu innych krajach nie ma podatków wyznaniowych i w rzeczywistości to dana parafia utrzymuje duszpasterza i tu sami wiecie jak to wygląda. Twierdzenie o "Moherowych Beretach" ma tylko część prawdy w sobie. Proszę przeanalizujcie jakie jest Wasze uczestnictwo w Niedzielne Eucharystii i jaka jest ofiarność. Przeanalizujcie to we własnym środowisku, wśród przyjaciół i najbliższych. Dary dla Was w Eucharystii, czy darujecie zatem coś w zamian...?

Gość mama prawie rocznego synusia
W Holandii nie placi sie nic.

Gość do a taaaaaaaaa
A co to ksiedza obchodzi, ze ona jest w trakcie budowy domu? Stac ja na dom to i na chrzest powinno. Powinna jeszcze za to Bogu dziekowac, ze ja na to stac.....sa osoby, ktore musza sie z zyciem pozegnac bo nie maja pieniedzy na operacje.

Gość a taaaaaaaaa
a ciebie co to obchodzi ze zaplacila 100zl mniej niz powinna? niektorzy maja ciezka sytuacje finansowa ale skad ty to mozesz wiedziec pewnie sam/a nie masz rodziny wiec nie wiesz co to znaczy. naszego ksiedza tez nie znasz. on by ci z portfela ostatnie 5zl na chleb zajebal i tez nie bedzie go to obchodzilo ze pewnie zdechniesz z glodu albo pojdziesz zebrac ale skoro inni 5zl rzucaja na tace to ty tez musisz tyle dac

Gość webcam
No akurat ja mieszkam w De i nie jestem katoliczka,nie mam zadnego wyznania wpisanego na karcie podatkowej i nie zabieraja mi podatku na zaden inny cel-place 0 i tyle.