Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Taka jedna kafeterianka

To prawda,że od zaręczyn jest rok do wzięcia slubu?

Polecane posty

Czy to tylko taki zabobon;) przesąd... jak wy do tego podchodzicie?

Gość croo
to nie chodzi o przesąd ale o to że w zależności od tego jakie wesele planujecie to przygotowania właśnie tyle zajmują - około roku. chociaż tak jak mówię - zależy od tego jakie się ma wymagania - my zorganizowaliśmy wszystko w 2 miesiące (tyle że kurs małżeński zrobiliśmy wcześniej)

Gość co bejbe chujilly
jeste taki przesąd:) ze inaczej to sie rozwali.. i wiesz, wiekszosc przypadkow, ktore znam gdzie narzeczenstwo trwalo dluzej niz rok... rozpadło sie... moze przypadek.. a moze po prostu ten zabobon powsatl z oczywistej prawdy- brak uregulowania sytuacji, ludzie sa ze soba tak bez zmiany,, no nie wiem, tak przynajmniej mowili mi ci, ktorzy sie rozeszli po przewszlo roku:)

tak to prawda.. jesli chcesz brać ślub kościelny, to wg prawa kanonicznego ślub powinien obyć się w terminie nie późniejszym, niż 12 miesięcy od dnia zaręczyn... Biskup, po konsultacjii z radą biskupią, może wydać decyzję przedłuząjącą ten okres ten okres o 6 miesiący...

Gość Goskaaaa23...
Dupa biskupa

na podstawie oświadczenia narzeczonych, popartych oświadczeniami trzech świadków.... chcesz brać ślub kościelny i oszukiwać biskupa?

u nas ksiądz w parafii wcześniej zadbał żeby narzeczeni nie kombinowali i my na przykład składaliśmy podpisy pod tą określoną datą nie wiem jakby można to było obejść teraz

no tak z ciekawości sie pytam i na poważnie. W maju bedzie jak jestesmy dwa lata razem. Do Ślubu mi sie nie spieszy-dlatego i zaręczyny mogą poczekać:) Lepiej nie igrać z ogniem:)

właśnie wszystko na to wskazuje dobrze że w kościele, w rubryce o uwagach, nie wpisałam pierścionka (zapomniałam po prostu i jakoś tak umknęło wszystkim), przynajmniej nikt się nie przyczepi że używamy tego samego i dobrze że w ogóle jesteśmy w porządku wobec kościoła bo gdybyśmy się zgłosili np po półtora roku to pewnie byłoby jeszcze trudniej i spowiedź wtedy zalicz... to chyba graniczy z cudem, łatwiej byłoby parafię zmienić...

Nikt mi nie powie ze Bog tego chce :)No prosze Was! Co to za bazdury. Zeby bylo jasne ja tez jestem przeciwna wieloletniemu chodzeniu w ze sie tak wyraze stanie zareczonym ale zeby Biskup wyznaczal takie rzeczy. Jak dla mnie wiekszosc zakazow nakazow termino w kosciele to totalna bzdura tworzona tylko na potrzeby samego kosciola i jego hierarchow.

nieee, o przedłużenie nie... ten biskup i cała droga mnie przerażają, spróbuję w razie czego załatwić odnowienie zaręczyn ale ponieważ zaczęliśmy juz przygotowania do ślubu a jeszcze rok nie minął, to może to automatycznie przedłuży terminy... chyba zapytam o daty ślubu w kościele, może te załatwianie daty ślubu przerwie bieg terminów zobaczymy, jestem dobrej myśli dzieki, komiczne!

po co zatem potrzebny jest Ci ślub kościelny, skoro nie zgadzasz sie z nauką kościoła?

Gość pierwsza naiwna
Komiczne - jak zwyke, wypisuje bzdury wyssane z palca.

czekaj cholera - ja sobie jaja robie :D:D Nie ma zadnego terminu, przeciez to byłoby nierealne i bez sensu :P

Wy chyba na glowe upadliście. Możecie za miesiąc, albo za dwa lata albo nigdy nie brać ślubu. Sobor Trydencki.....nie jest wyznacznikiem Waszych uczuć i terminow tez nie.

widze,że mój temat sie rozwinął :P

ciesze sie bardzo:P:)