Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iska32

KOśCIół I JEGO WPłYW NA ZYCIE

Polecane posty

Gość iska32

CZY NIE WKURZA WAS TO,ZE KOśCIół TAK BARDZO INGERUJE W ZASADZIE WE WSZYSTKIE ASPEKTY NASZEGO ZYCIA?mNIE WKURZA ICH WIELKI SZUM NA TEMAT ABORCJI,EUTANAZJI CZY OSTATNIO ZAPłODNIENIE IN VITRO.wIELCE SA PRZECIWNI HOMOSEXUALIZMOWI,A W SWOICH SZEREGACH MAJA MASę TAKICH LUDZI.nIE MóWIąC JUZ O TYM JAK BARDZO SIE WCINAJA W NASZA ,RODZIMA, POLITYKę?jESTEM KATOLICZKą,ALE PRAKTYKI NASZEGO KOSCIOłA SKUTECZNIE ODDALAJA MNIE OD TEJ INSTYTUCJI.cO O TYM MYśLICIE?

Gość OOO0000000000000
Masz racje jedno wielkie bagnooo

Gość miłośnik czarta
Myślimy, że religia to opium dla mas:(

Gość loloengg
odciąganie człowieka od rzeczy tak najbardziej potrzebnych chcą sami sie wybielić - a są gorsi od nas wszystkich

a ja wczoraj nie wpuściłam księdza na kolęde..kurde wróciłam z pracy o 18 wchodze na góre a tu juz sie czai banda pod drzwiami i sie pyta czy wpuści pani księdza...no to sobie mysle tak: dopiero wróciłam z pracy, nic nie jadłam, musze iść z psem, w portfelu zostało mi 20 zł( jak wiadomo w koperte trzeba włożyć papierek) więc szybka była moja odpowiedź-NIE. Zanotowali sobie coś w tym swoim kajeciku...zapewne teraz nie dostane ślubu kościelnego:D na dodatek nie mam nawet bierzmowania;)

Gość iska32
tak masz racje te ich kajeciki są koszmarne.Ja tez nie wpuszczam ksiedza po koledzie,jestem rozwódka,zyje w wolnym zwiazku wiec wiadomo jaka bedzie reakcja ksiedza SWIETE OBURZENIE.

w zeszłym roku wpuściłam..i bardzo tego żałowałam....mieszkam z chłopakiem bez ślubu a więc jak ksiądz to wybadał to sie zaczęło...że do związku potrzebna jest więź z Jezusem którą ustanawia kościół, i że pożycie bez ślubu jest wielkim grzechem, i że oddalamy sie od Boga mieszkając razem bez ślubu.....Boże widzisz i nie grzmisz....:O i weź tu wpuść księdza do domu...

a ja sie zupełnie odcięłam od kościoła i mam w nosie, gdzie oni ingerują żyję bez ślubu w razie W aborcji dokonałabym prywatnie zapewne bez problemu głosuję na lewicę księdza nie wpuszczam cały temat nawet mi nie lata....

Gość miłośnik czarta
Ja nie wpuszcza nigdy i nie miewam tego typu problemów;)

Najbardziej mnie wkurza ich pazerność, chciwość, hipokryzja i to że są właśnie wszędzie, w przedszkolach, szkołach, w sejmie, w szpitalach itd.a najważniejsze, że w moich podatkach,które oddaje państwu, tylko mnie nikt kurwa nie pyta, czy ja sobie tego życzę, czy nie .Jestem ateistką i sprawy kościoła teoretycznie nie powinny mnie obchodzić, ale to się nie da.Ktoś 200 lat temu obiecał budowę jakiejś świątyni, a teraz im się przypomniało, dlaczego wcześniej o to nie zabiegali, pomijam okres PRL-u.Dlaczego nikt nie myślał, żeby zrzutę robić za rządów prawicy przed wojną za czasów Piłsudskiego i jego kasztanki. A tak w ogóle skoro ten temat jest poruszany, to mam pytanie - czy ktoś zna treść konkordatu podpisanego przez parafiankę Suchocką, a przy tym prawa i obowiązki państwa Polskiego i jego obywateli ??????????????????????????

Gość iska32
JOLKAZA nie nie znam a o co chodzi?

Piłsudski i prawica-----blamaż totalny:D Zamilknij dziewczyno lepiej jak masz popełniać takie gafy W tym świetle reszta argumentów jest sucks:)

Gość ale ludzie
Ja was całkowicie popieram, ale kościół rzymsko-katolicki nie jest jedynym wyznaniem w tym kraju. Można dołączyć do dowolnej wspólnoty wyznaniowej chrześcijańskiej, muzułmańskiej, islamskiej, żydowskiej, prawosławnej itd, albo tez zostać ateistą- jeśli wola. Ale niestety, z tego co ja obserwuje, to większość ludzi jedynie sobie ponarzeka na anonimowym forum, a klechę i tak wpuści, bo co sąsiedzi powiedzą.... albo dziecko wyślą na religię w szkole, bo....., albo biorą ślub kościelny, bo....? No właśnie, bo co? Tego nie rozumiem.

Gość miłośnik czarta
Owszem, człowiek ma wolność wyznania, ale podatek na ukochany kler mu nadal odciągają (niezależnioe od wyznania, delikwent płaci na kler katolicki). Musi żyć w zgodzie z humorzastymi facetami w sukienkach, bo oni mają i pieniądze, i władzę w tym kraju.

Gość kobieta nie ma rozumu
Ja tam oceniam wpływ kościoła na moje życie bardzo pozytywnie. Z natury mam usposobienie antylewicowe i antyateistyczne więc poglądy kościoła (antykoncepcja, aborcja, eutanazja, homoseksualiści) właściwie są zbieżne z moimi. Co do tego, że księża sami nie czynią jak mówią, to może są takie odosobnione przypadki, ale ja przez większość swojego życia spotykałem się z księżmi wiernymi swojemu powołaniu. Co do dawania kasy na tacę, daję tyle na ile mnie stać. Jak byłem bezrobotny to nie dawałem i nie było problemu. Teraz zarabiam więc daję. To tyle.

Gość iska32
własnie ten ich wpływ na polityke mnie denerwuje.Ja w dziecinstwie chodziłam na relgie do salki i było dobrze,teraz religia w szkole i dzieci innych wyznan niestety w czasie lekcji religi wałesaja sie po korytarzu,bo lekcje etyki to fikcja.

Gość takiejeden .....
A ja już od kilku lat olewam księdza jak przychodzi na kolęde ...no ok ostatnio go przyjalem bo mama prosila - wiecie posiwecic dom itp. ;/ No i ksiądz przychodzi i pyta mnie dlaczego nie mam mnie nigdy na kolędzie i dlaczego nie chodzę do kościoła ... A ja mu na to ... ze w Boga nie wierzę itp. oczywiscie puscil mi kazanie, ktore wlecialo jednym ucham, a wylecialo drugim ... Po kazaniu spytalem sie ksiedza skad ma nowy samochod i za co wyremontowal ostatnio plebanie ? No i najwazniejsze jak wyglada proces apostazji ... zmieszal sie i wyszedl :P

Lekcje etyki to fikcja----- a czyja to wina??? Oczywiście katechetów, kościoła katolickiego a nawet papieży począwszy od św Piotra po Benka.

Gość iska32
nie bede z toba polemizowac,ale co im do tego ze ludzie chca miec dziecko?wielka tyrada na temat zycia malenstwa od zapłodnienia a jeszcze kilka lat temu dzieciatko martwo urodzone nie miało szans na pochówek,poniewaz nie było ochrzczone

Gość ggol
moim zdaniem ludzie chodzą do koscioła czy przyjmują księdza ze wzgledu na sąsiadów, innych ludzi( no bo co powiedzą ) a ci w sukienkach są gorsi od nas --- wierzę w Boga bardzo ale koścviól mnie przeraża , wiec poprostu go unikam bez wzgledu na to co powie sąsiadka !!!!

Gość iska32
jozio z brzezin a czyja?Szkolnictwo nie ma finansów na nowy etat etyka,wiec sobie odpuszcza,ale skoro kler taki hojny to dlaczego nie pomysli o tych dzieciach?Przeciez wszystkie dzieci nasze sa niezaleznie od wyznania

a jeszcze kilka lat temu dzieciatko martwo urodzone nie miało szans na pochówek,poniewaz nie było ochrzczone } A to jest za przeproszeniem totalna bzdura. Już w 1979 roku widziałem na cmentarzu groby dzieci, które nie miały nawet pól godziny życia.

Gość ggol
a po co wogóle religia w szkole i teraz jeszcze ocena na swiadectwie !!! co za baran to wymyslił ????? jesli ktos bedzie chciał to pójdzie na religie a nie do wszystkiego zmuszają , bo mnóstwo ludzi nie chodzi do koscioła i odsuwają sie widząc i słysząc co ci w sukienkach robią