Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iska32

KOśCIół I JEGO WPłYW NA ZYCIE

Polecane posty

Gość Wyobraz...
Dlaczego do katolickiego kleru należą setki tysięcy hektarów ziemi uprawnej? - tym to mnie ubawiliście :D

Gość ale ludzie
facety, ty jakiś obłąkany jesteś na punkcie polityki. Nie umiesz o niczym innym rozmawiać? Od switu do nocy śledzisz sejmowe obrady? Wertujesz gazety? Bo oczym nie zacząć, ty i tak zajdziesz do poziomu : a partia X to, a partia Y tamto Weź, chłopie, wyluzuj. I nie wyjeżdżaj mi tu z Lidem.

nie nawidze tych batmanów ich wszytko interesuje gdzie pracujesz od kiedy oglada mieszkanie (szacuje wartosc koperty) jak mieszkałam z narzeczonym bez slubu to Łomatko ile sie nasłuchalm jak to ja jestem i wogóle przenieslismy sie i slub był w innej parafi i ksieża super nic ich nie intersi ja slub w ciązy brąłam to oni nic wysłuchali i nic nawet nie marudził o wspónym mieszkaniu i talich lubie ale to jacys chyba zakonnicy

Gość ale ludzie
wyobraź, a ty w jakim świecie zyjesz że nie wiesz????? Serio nie wiesz ? O boże.... żenua.

Gość iska32
facet78 to co nam zostaje?Potulnie wierzyc,ze znajdzie sie w naszej polityce ktos,kto w końcu zrobi z tym porzadek?ja jako ludek niewiele moge zrobić,moge zagłosowac na dana partie ale to nie daje ,niestety,gwarancji ze bedziej lepiej.

Gość ale ludzie
sorry myszka, ale prezentujesz nie mniejsze zakłamanie niz cały kler polski. Albo jesteś katoliczką, albo nie. Jak jesteś i ślub kościelny ma dla ciebie znaczenie, to przestrzegaj zasad tego wyznania. A jak masz w dupie zasady, to odpuść sobie katolickie obrządki, bo po co ci to?

Gość znany teolog
Jezus bez Bóstwa Potwierdzam, że 21 grudnia 2007 odstąpiłem od przynależności do Kościoła Rzymskokatolickiego – taką informację w odpowiedzi na pytanie internautki zamieścił Tomasz Węcławski na forum założonej przez siebie Pracowni Pytań Granicznych. Jednocześnie zapowiedział, że nie będzie publicznie komentować swojej decyzji.

Gość jaki wpływ taki wpływ
Ciekawe ile z was poleci do kościoła brac ślub w białej sukience. Na kafe mordy rodzierać - bardzo chętnie, a potem fetę robić i szopki z wiary czyjejś, bo TAK WYPADA, bo RODZINA TEGO CHCE, bo CO TO ZA ŚLUB BEZ BIAŁEJ SUKIENKI - to wszystkie do tego pierwsze. Wystarczy spojrzeć na \"Sluby i wesela\". Nie mówiąc już o tym, że jak przychodzi ostatnia godzina, to \"jak trwoga to do Boga, jak mówią\". Nie raz to już widziałam i pewnie nie raz zobaczę. Ja wam nie żałuję, Bóg jest miłosierny a klawiatura cierpliwa. tylko mnie to dziwi...

iskra32 jak to Tusk powiedział : "Bo Polacy z natury są konserwatywni" :-) Ja tam podzielam pogląd o status quo. I daleko mi to do LPR z jednej strony i do LiD z drugiej (choć ci tylko doraźnie mają takie poglądy). - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Mamy przykłady Francji i Hiszpanii. Gdzie w praktyce wskrzeszono marksistowskie rozumieni religii jako opium dla mas. We Francji tak naprawdę jest antyreligijnośc pod płaszczykiem laicyzacji. Bo jak zapewnić pełną laicyzację ? Tylko przez "nie wtrącanie sie kleru do polityki". Jak to osiągnąć ? Przecież dziennikarze mogą robić wywiady. Cenzura ? ?. We Francji w tv publ. taka jest. Kosciół wypchano z debaty publ. W efekcie radykalnie go osłabiono. Co roku we Francji ok 40-50 tys. rdzennych Francuzów przechodzi na islam. Bo wielu ludzi zawsze będzie mieć potrzeby religijne. A skoro tam zdeptano KK to ktoś inny zaczął się rozwijać. Dodatkowo czynnik emigracyjny i demograficzny.We Francji pod koniec stulecia muzułumanów będzie tyle ze zaczną wpływać na wyniki wyborcze. A co oni wtedy zrobią ideą laickości ? ? ? Zmiotą ją z powierzchni ziemi. Ale to nie wszystko. Prawa kobiet w islamie ? ? A dlaczego nie mieliby urządzać świata po swojemu ? Wiecie gdzie oni mają takie poglądy jak wasze ? ?

Gość iska32
facet78 ja chce by kosciół jaki by nie był trzymał sie z daleka od władzy i tyle.Wiem ze to utopia ,ale pomarzyc mozna ,czyz nie?

ps: częsc po liniach to odnośnie poglądów \"ale ludzie\", które najbardziej pasują do tych z francuskiej \"laicyzacji\" iskra32 Jak to zapewnisz ? A jesli dziennikarz będzie chciał zrobić wywiad z biskupem na dany temat ?

Gość iska32
facet78 nie wpdaj w skrajnośc,bo nie o tym tu mowa.Tak samo moze rozmawiac z ksiedzem,jak i babcia sprzedajaca ziemniaki w warzywniaku jak i geyem tylko musi to byc wypośrodkowane i tym mówie.

iskra32 Ok. Ale media i tak będa robić wywiady z księzmi. Ale oni reprezentują duża organizację. Natomiast stowarzyszenia gejów - czy oni są pomijani ? ? Nawet konserwatywna Rzeczpospolita pozwala Biedroniowi publikować. I na czym polega to "wtrącanie się w politykę" ? - wyrażają swoje zdanie, podobnie jak stowarzyszenia gejowskie, czy inne organizacje. Normalka. Wolność słowa

Gość iska32
facet78 naprawde nie rozumiesz czy tylko udajesz?Oni wyrazaja swoja opinie i rzadaja dla niej poklaksu rzadzacych jeśli jest inaczej jest gromienie i swiete oburzenie

iskra32 Ale kto rządzącym każe się utożsamiać jako np prawica ? ? ? To niech Tusk przekształci PO w centrolewicę. ps: i co kler moze rządać ? O coś apelują. Innym organizacjom nikt nie broni tego. I widzę że jak ktoś ma inne poglądy to na tym topiku to jest złe. Czyli zasada towarzystwa wzajemnej adoracji ? :-O

I przestańcie z tym in vitro. Czemu lewica tego nie wprowadziła ? ? ? Bo to drogie Tusk to hipokryta. Zasłania się rzekomymi poglądami Kościoła. A chodzi mu o to samo co lewicy - czyli o kasę. Bo wie że cos kosztem czegoś. A służba zdrowia jest w kryzysie. Znalazł wymówkę :-D

sam wiesz,ze kler rzada i ma :) co tu ma do tego polityka tak na dobra sprawe?Chodzi o to,ze Oni za duzo panoszą sie w naszym codziennym zyciu i tyle,tylko ze nikt nie ma odwagi tego zmienic poniewaz zaraz bedzie wyzwany jakia to robi krzywdę kosciołowi

muszę teraz stąd zmykac,chętnie jednak popolemizuje na ten temat wieczorkiem.Miłego popołudnia wszystkim ,pa

Coś przytoczę. USA - na ich tle Polska jest wręcz laicka ;-) - Tam normalną rzeczą jest ze księzza i pastorowie mogą się wypowiadać w debacie publicznej i wyrażać swoje zdanie. - Konserwatywny pastor ma prawo założyć sobie stację tv i utrzymaywać ją z datków wiernych (czyli coś jak nasz Rydzyk). I nikt się nie oburza. - Tam nawet dalej się posuwają, bo tworzą organizacje zaangażowane po stronie Partii Republikańskiej (np Głos Chrzescijanina, Religijny Okrągły Stół, Moralna Większosć). I to wszystko jest traktowane jako normalne. W ramach bardzo cenią wolności słowa - która dla Amerykanów jest świętoscią. Jest jednak pewne "ale.." Tam ludzie o innych poglądach mają Demokratów oraz szereg róznych organizacji. U nas brakuje tego drugiego elementu. Ludzie tacy jak Ty, nie mają swojej reprezentacji PO mogłaby pełnić taką rolę. Ale nie pełnią (ambicje prezydenckie)

facet78 dlaczego udajesz ze nie widzisz rzeczy oczywistych???Pozdrawiam do nastepnego razu. Iska

:-D Też lecę. (pozostawiając przykłąd amerykański w poprzednim poście). Ale do jutra :-) 🖐️

Gość do facet78
myslę że powinieneś przenieść się na topic o polityce, bo tylko o partie ci chodzi. Widzę że chcesz koniecznie narzucić poglądy pewnej partii.

Bynajmniej (pomijając juz to że te główne się od siebie nie różnią w tym temacie. Róznią się w innych). Mi jest bliska amerykańska koncepcja wolności słowa ! ! I dlatego podałem przykład z USA. (w Europie inaczej się na to patrzy. Laicyzacja we Francji, poprawnosc poli. w szeregu innych krajów. Te rzeczy wprowadzają jej ograniczenia)

Gość facet...co ty wiesz o Ameryce
Dla nich NIC nie jest świętością. A ty jeszcze młody jesteś, zapatrzony ślepo w "amerykańskie Eldorado" i mało wiesz, niestety.

widzę,ze temat upadł:(A szkoda,niestety poznałam tak naprawdę pogląd tylko jednego człowieka:( proszę o dalsza polemikę.

\"facet...co ty wiesz o Ameryce\" dziś tam była demonstracja 300 tys. przeciwników aborcji. Więcej niż w ostatnich 2 latach we wszystkich demonstracjach pacyfistycznych. W USA następuje tzw. odrodzenie konserwatywne, opisywane niejednokrotnie przez socjologów. Oni pierwsi wprowadzali aborcje (w końcu doszło do 8 miesiąca) narasta opór społeczny, tzw. efekt jojo. Pierwsi homo-małżeństwa. Laicyzacje też. Nawet zalecano urzędnikom by nie pisali \"wesołyś świąt\". Ale historia jest jak sinusoida. A wolnosć słowa - telewizyjni kaznodzieje z tego korzystają ile wzlezie. :P :P

iskra32 Bo na topiku \"Kaczki na taczki\" najczęsciej kumulują sie debaty światopoglądowe. O tym wątku było dużo w grudniu.

Facet78 Witaj wieczorowo:)W grudniu to mnie tu jeszcze nie było:)))