Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margo123

Przeskakuje i strzela mi żuchwa! help

Polecane posty

Gość margo123

witajcie, od jakichs paru lat z przerwami mam w sumie niewielki problem z żuchwą, który od tygodnia mocno mi sie nasilił. Chodzi o strzelanie w stawie żuchwy (czy jak to nazwać...) z uczuciem przeskakiwania z jednej strony. chyba z rok miałam z tym spokój...z tu znowu! Co jest smieszne, a może przerażające, gdy wczoraj otworzyłam mocno buzię, zauważyłam że z jednej strony przy uchu wystaje mi jakby jakaś kulka, czy kość, a z drugiej strony nie mam czegoś takiego. czy to możliwe ze tak po prostu mam, czy cos mi wyskoczyło?... nic nie boli, normalnie jem, tylko ze ciagle mi cos cichutko strzela w stawie. czy trzeba z tym isc do lekarza? nie wiem nawt do jakiego... i czy to może być od żucia gumy? ostatnio chyba nadużywałam. pozdrawiam wszystkich

Gość ////////////////////////
idz do lekarza

Gość margo123
no ale do jakiego? internisty?

Gość xxxnnn
oi mi pare razy zuchwa jakby wyskoczyla to jest moment grozy. ale pozniej jakos sie udalo i wrocila ale z tym moze idz do lekerza rodzinnego i nastepnie do ortopedy lub chirurga szczekowego

Gość ////////////////////////
nie wiem.. :( moze internista najpierw cie skieruje na rtg

Gość margo123
myslicie ze to trzeba jakos leczyć?

trzeba, trzeba! znajdź taki wątek: zakładam stały aparat ortodontyczny, kto jeszcze - i poszukaj moich wypowiedzi. opisałam tam cały przebieg leczenia u ortodonty. jakoś w grudniu 2006 zaczęłam.

Gość margo123
hej gini! zaraz poszukam tego tematu. tak się składa że ja też nosiłam stały aparat, i zastanawiam się czy ortodonta nie zchrzanił mi czegoś pod wzgledem ułożenia uzębienia, i teraz szczęka mi siada i nie daje rady. te aparaty to nie takie cudo chyba :( :(

Gość margo123
gini tam jest ponad 500 stron! aaaaaaa :) jak ja to znajdę ...

margo, w prawym górnym rogu zmień sobie stronę na 21. http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3340683&start=600 tam mniej więcej zaczęłam. a później relacja co jakiś czas, to już sobie przelecisz wzrokiem. ja masz otwartą stronę, to wciśnij ctrl+f, wpisz w okienko mój nick, to znajdzie Ci miejsce, w którym jest moja wypowiedź albo, że na tej stronie wcale nie ma.

Gość margo123
gini -dzięki za namiary :) poczytałam trochę twoje wypowiedzi i muszę przyznać ze jestes bardzo dzielna! ja mając taki problem ze szczęką chyba popadłabym w depresję jakąś :( już mnie wlasciwie szlag trafia ze mam dopiero 27 lat a juz mam problem ze stawem i to dosc ważnym... mi na szczescie (jeszcze) szczęki sie nie blokują, chociaz wiem ze od przeskakiwania do blokowania krótka droga! (marmoladkaaa radze pojsc do lekarza i to szybko) gini - widzę ze problemy z żuchwą mają osoby które własnie albo miały korygowany zgryz , zapewne nieumiejetnie, albo maja wadę typu tyłozgryz. Ja podobnie jak Ty mam równe zdrowe zęby, ale z ułozeniem szczęk chyba cos mi zchrzanili :( prosę, napisz -jak potoczyła sie (w skrócie ) Twoja sprawa? wyleczyli Cię? nie mam za wiele czasu na szukanie twoich wypowiedzi :(

Gość nannetta
Witajcie! Nosiłam przez kilka lat aparat ortodontyczny jako dziecko i nastolatka. Zakładany na noc i kilka godzin w ciągu dnia. Zgryz jest teraz ok. ale niestety są efekty uboczne: m.in. zacisk zębów podczas snu (szczękościsk) i czasem zgrzytanie. Z tego powodu doszło u mnie do zniszczenia stawu szczękowego i pojawił się ostry stan zapalny i ból (zero jedzenia i mówienia, ból całej głowy). Pomógł mi stomatolog. Zrobił z odlewu nakładkę na zęby, którą zakładałam na noc i diclofen. Ustąpiło po kilku dniach. Niestety to będzie nawracać. Taki już urok...

Gość nannetta
Najczęściej nie oznacza zawsze...

Gość mi też tak pykała
i miałam uczucie szczękościsku podczas otwierania ust. Normalnie tragedia. Przeszło samo po roku czy dwóch, póki co jest ok. Oczywiście mam wadę zgryzu (dolne zęby zbyt cofnięte i nieco przesunięte w lewo) ale aparatu nigdy nie nosiłam. U lekarza też z tym nie byłam. Ale życie to utrudnia, może lepiej się skonsultuj z lekarzem nim trafi Cię cholera.

Też miałam ten problem, który z wiekiem się pogłębiał. A tą zmianę zwyrodnieniową miałam od... krzywego zgryzu. Ortodonta jak to zobaczył to się złapał za głowę i pytał, czy mnie to nie boli jeszcze, bo wygląda to nieciekawie. Od jakiegoś półtora roku noszę stały aparat ortodontyczny i wada się trochę cofnęła - żuchwa wraca na swoje miejsce i już bynajmniej nie strzela.

Gość margo123
dziewczyny -widzę ze ten problem jest niepokojaco popularny :( ciekawe skad to sie bierze! jesli jest ktos kto moze wie gdzie najlepiej pojsc z tą nieszczesną żuchwą we Wrocławiu... dajcie znać!!

Gość madziii
DSSŻ, czyli dysfunkcja stawu skroniowo-żuchwowego, oznacza nieprawidłowe działanie przegubu łączącego szczękę górną i dolną. Przegub ten jest jednym z najbardziej złożonych stawów w organizmie; jest on odpowiedzialny za poruszanie żuchwą do przodu, do tyłu oraz na boki. Każdy problem uniemożliwiający prawidłowe działanie tego złożonego systemu mięśni, więzadeł, krążków stawowych i kości jest określany jako DSSŻ. Częstym objawem DSSŻ jest przeskakiwanie lub „trzaskanie” żuchwy, bądź nawet jej chwilowe unieruchamianie. Często nie jest możliwe dokładne określenie przyczyny tego zaburzenia. Jak leczy się DSSŻ? • Próba wyeliminowania skurczów i bólów mięśni poprzez zastosowanie wilgotnego ciepła lub przyjmowanie leków takich jak środki rozkurczowe, aspiryna lub inne dostępne bez recepty leki o działaniu przeciwbólowym bądź przeciwzapalnym •Redukcja szkodliwego wpływu zaciskania i ścierania zębów poprzez noszenie aparatu określanego czasem jako płytka zgryzowa. Płytka (szyna) taka, wykonana na zamówienie, aby dokładnie pasowała do jamy ustnej, jest nasuwana na zęby górne i chroni je przed tarciem o zęby dolne •Nauka technik relaksacyjnych w celu poprawienia kontroli napięcia mięśni żuchwy. Dentysta może zasugerować szkolenie lub uzyskanie porady w zakresie metod eliminowania stresu •Gdy stawy żuchwy są objęte procesem chorobowym, a żadne inne metody leczenia nie są skuteczne, wówczas może być wskazany zabieg chirurgiczny w obrębie stawu żuchwy

Gość fasfasf
tylko chirurg szczekowy a potem ewentualnie ortodonta ale wszystko zalezy od tego czy ortodontycznie da sie to wyleczyć

Gość lecz to
postaraj się zalatwic sobie wizyte u chirurga szczekowego. z tego moga byc wielkie problemy. moga, nie musza. ale lepiej dmuchac na zimne. moja mama ma problemy z tym od ponad 20 lat, kilka razy zdarzylo sie jej tak ze szczeka doslownie wyleciala jej z tych stawow i byla tak luzno. nazywa sie to chyba zwichniecie szczeki. nie wiem dokladnie wiem ze boli jak cholera i trzeba natychmiast do specjalisty. i zdarza sie tak po prostu, bez zadnego urazu. kilka dni temu wlasnie mama jechala samochodem i nagle jej wypadla i to z obu stron, a na ostry dyzur trafilysmy dopiero po kilku godzinach bo nikt z lekarzy w naszym miescie nie chcial sie tego podjac, dopiero 50 km dalej. a mama juz lezala w aucie nieprzytomna z bolu i tak sie trzesla ze balam sie ze z tego nie wyjdzie. a nastawianie tego trwalo z godzine bo lekarz nie mial sily. przepraszam za drastyczny opis, nie chce Cie straszyc, tylko uczulic ze takich rzeczy sie nie lekcewazy.

JEZU POPROSTU MNIE DZIEWCZYNA ZAŁÓAMAŁYSCIE JA MAM DOKŁADNIE TO SAMO ...TO SIE POJAWIA NIE ZAWSZE RAZ NA JAKIS CZAS DZIWNIE PORZESKAKUJE MI ZUCHWA PO PRAWEJ STRONIE I JAK OTWIERAM TO TAK JAKBY MI KOSCI ZGRZYTAŁY STRASZNIE NIE PRZYJENIE NAWET TO NIE BOLI ALE JEST DOKUCZLIWE JAK OTWIERAM BUZIE I NP JEM..JEZU DRAMAT PO TYM CO PRZECZYTAŁAM:(((((((((((((((

Gość karolaaaaaaaa
21:35 [zgłoś do usunięcia] margo123 gini -dzięki za namiary poczytałam trochę twoje wypowiedzi i muszę przyznać ze jestes bardzo dzielna! ja mając taki problem ze szczęką chyba popadłabym w depresję jakąś już mnie wlasciwie szlag trafia ze mam dopiero 27 lat a juz mam problem ze stawem i to dosc ważnym... hehe ja mam skończone 19 i już od 2 lat mam taki problem xDD czasem przy otwarciu szczena z prawej strony mi się zatnie i nie mogę całej otworzyć .

Gość viaroad
trzeba się udac bezpośrednio do chirurga szczękowego, ani internista ani zwykły chirurg nic nie pomoże. pozdrawiam

Gość problematycznie
mam 14 lat i mam podobny problem z żuchwą.. w codziennym życiu mi to nie przeszkadza lecz w pasji raczej tak, gdyz śpiewam. i czasami nawet ja ćwiczę to raz coś przeskoczy i blokuje mi to całą żuchwę na tyle ze nie mogę jej otworzyć na więcej niż 2 cm około. i jest to bardzo uciążliwe podczas prób czy samego występu... ale z tego co wyczytałam warto udać się do ortodonty do którego uczęszczam i tak co jakiś czas gdy mam wade zgryzu, kiedyś dość poważna teraz jest już lepiej choć dollne zęby są dużo cofnięte od górnych ale co zrobić.. ;/ mam tylko nadzieję ze lekarz coś pomoże..

Gość Kinga11177771
Witam :) mam ten problem od ok. 3lat. Na początku szczeka strzelała np. Przy ziewaniu itd. Natomiast po jakims czasie zaczela mi sie zacinać :p nie na chwile, lecz na 20/30minut. Podczas jedzenia bolało. Od tygodnia chodze z tym do specjalisty we Wrocławiu. Powiedział, iż u mnie przyczyną bylo w dzieciństwie zaprzestanie chodzenia do dentysty. Zęby popsuły sie z prawej strony, wiec jadłam lewa. Prawa strona łączenia żuchwy (nie wiem jak to nazwac) nie pracuje rowno z lewa, poniewaz lekko mi zanikło. Teraz mam za zadanie cwiczyc 3 razy dziennie, aby mi to wróciło oraz mam zakaz jedzenia gum do żucia, żelków, dużych i twardych rzeczy :). Wczoraj odebrałam aparat na dolna szczękę, który ma mi pomoc z żuchwa. Musze go nosic przez 1.5roku :c. Jeżeli jest tutaj ktoś z Wrocławia mogę dać namiary na na prawde dobrego specjalisty. I jeżeli masz takie objawy to idz do lekarza, poniewaz w przyszłości sie tego nie wyleczy. Zatnie sie szczeka i zostanie tylko operacja. Pozdrawiam wszystkich i nie życzę tego.

Gość Ola1606
Kinga11177771 jak możesz to podaj namiary na lekarza z Wrocławia, będę Ci bardzo wdzięczna

Gość gość
Ja rownież bym prosiła o numer.... Do tej pory szczęka mi tylko strzelał.... No i raz wyskoczyła,okrropne uczucie,straszny ból cala sie trzełam, nastawienie trwalo sekunde..... Ale całą drogę ryczalam - nie myślalam ze cos takiego moze sie stac... I po nastawieniu powiedzieli mi ze tego sie nieleczy..... Juz nie wiem co myślec fo moze spytam KTOŚ SIE Z TEGO WYLECZYL? Ja boje sie isc nawt do dentysty bo tam musze buzie otwierac i SZEROKO-...odpiszcie prosze

Gość nie chce mi się pisać
Kiedyś temat mnie interesował ze względu na ból w prawym stawie żuchwowym podczas otwierania ust i spania na jednym boku .Tylko zanim dostałem sie do lekarza specjalisty ,bo terminy były odwlekłe ,to po kilku tygodniach ból ustąpił i ja również odpuściłem . Na szczęście od tamtej pory ,a minęło już chyba trzy lata ,mam spokój .Wiem ,że w przypadku osób u których często zdarzają się wypadanie stawu żuchwowego ,jakiś lekarz w Opolu ,pewnie chirurg ortodonta wymyślił sposób ,aby za pomocą zabiegu na stałe zabezpieczyć się przed tego typu sytuacjami .Był o tym artykuł w gazecie NTO ,ale niestety nie mogę go znaleźć .